Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan September 2023

Ada yang tak kena dengan portfolio anda pada bulan September 2023? Portfolio anda merah atau hijau?

Sumber: Trading View

FBM KLCI dibuka pada 1,461.91 mata pada 1 September 2023 dan ditutup pada 1,424.17 mata pada 29 September 2023. Penurunan sebanyak 37.74 mata dalam tempoh 1 bulan.

Hari terakhir dagangan bulan September menyaksikan sesi penjualan yang agak besar daripada para pelabur.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan September tahun 2023. Senarai saham paling rugi untuk bulan September tahun 2023 adalah seperti berikut:

1. Vsolar Group Berhad ($VSOLAR)

Sumber: Bursa Marketplace

Vsolar Group Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan September 2023 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 42.31% dalam tempoh sebulan dagangan.

2. MMAG Holdings Berhad ($MMAG)

Sumber: Bursa Marketplace

MMAG Holdings Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan September 2023 dengan kejatuhan harga sebanyak 33.33%

3. Daythree Digital Berhad (Day3)

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat Daythree Digital Berhad dengan kejatuhan sebanyak 27.17% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. G3 Global Berhad ($G3)

Sumber: Bursa Marketplace

G3 Global Berhad berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan September 2023 dengan kejatuhan sebanyak 20.00%.

5. Talam Transform Berhad ($TALAMT)

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Talam Transform Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 20.00% untuk tempoh sebulan pada September 2023.

6. Sedania Innovator Berhad ($SEDANIA)

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Sedania Innovator Berhad dengan kejatuhan sebanyak 16.28% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. Sarawak Cable Berhad ($SCABLE)

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat Sarawak Cable Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 14.29% dalam tempoh sebulan dagangan pada September 2023.

8. ARB Berhad ($ARBB)

Sumber: Bursa Marketplace

ARB Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan September 2023 dengan penurunan sebanyak 10.00%.

9. Sinmah Capital Berhad ($SMCAP)

Sumber: Bursa Marketplace

Sinmah Capital Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan September 2023 dengan kejatuhan sebanyak 9.09%.

10. Privasia Technology Berhad ($PRIVA)

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Privasia Technology Berhad dengan penurunan sebanyak 8.70% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan September 2023.

Miliki Panduan Lengkap Melabur Waran

Murahnya waran sehingga kita boleh beli banyak unit berbanding beli seunit saham. Tapi macam mana nak buat duit dengan waran?

Semuanya kami akan kongsikan dalam ebook ‘Waran 101’ khas untuk anda yang nak dalami teknik melabur waran.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Percuma bila daftar BERDUA!
Cepat daftar sekarang, slot terhad!

Previous ArticleNext Article

Top 5 Saham Dalam Portfolio Warren Buffett Ketika Ini

“Saham apa yang Warren Buffett pegang sekarang?”

Satu sosok yang sangat dihormati dalam dunia pelaburan saham ini tidak lain tidak bukan adalah Warren Buffett. Beliau antara pelabur saham yang sangat berjaya sehingga menjadi ikon atau tokoh dalam dunia pelaburan saham ini. 

Sumber: Investopedia

Dalam keadaan pasaran yang bercampur dan tidak menentu ini, nak tahu juga saham apa yang pemilik syarikat Berkshire Hathaway ini pegang. 

Artikel kali ini akan menyenaraikan lima pegangan saham dengan nilai terbesar dalam portofolio Warren Buffet melalui syarikat pengurusan pelaburannya, Berkshire Hathaway setakat 31 Disember 2023. 

Sebelum itu, baca: 5 Langkah Buka Akaun Saham Global Dan Mula Melabur Saham Gergasi Dunia

1. Apple Inc.

Saham syarikat Apple Inc. merupakan pegangan terbesar portfolio Berkshire Hathaway ketika ini dengan pemilikan sebanyak lebih 905 juta unit. Pegangan saham syarikat ini mewakili 50.2% daripada portfolio keseluruhan syarikat tersebut. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$167.565 bilion.

2. Bank Of America Corporation

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat perbankan di Amerika syarikat, iaitu Bank Of America Corp dengan pegangan sebayak 1.032 bilion unit. Walaupun ditempat kedua, namun saham syarikat ini hanya mewakili 10% sahaja daripada portfolio keseluruhan Berkshire Hathaway. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$35.210 bilion.

3. American Express Company

Syarikat kredit kad terkemuka dunia, American Express adalah syarikat yang berada di tangga ketiga terbanyak dalam portfolio Berkshire Hathaway ketika ini. Dengan pemilikan sebanyak 151.61 juta unit, American Express mewakili 8.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat konglomerat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$32.226 bilion.

4. Chevron Corporation

Chevron Corporation merupakan syarikat yang menjalankan perkhidmatan minyak dan gas, iaitu Chevron Corporation. Berkshire Hathaway memiliki sebanyak 126.093 juta unit, mewakili 5.4% daripada portfolio keseluruhan syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$18.990 bilion.

5. Occidental Petroleum Corp

Di tangga kelima pula adalah Occidental Petroleum Corp (OXY), sebuah syarikat besar cari gali dan pengeluaran minyak dan gas dari Amerika Syarikat. Berpusat di Houston, Texas, ia beroperasi secara global, dengan tumpuan kepada cari gali dan pengeluaran hidrokarbon serta pembuatan bahan kimia. Dengan pemilikan sebanyak 248.018 juta unit, saham OXY ini mewakili 28.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$15.010 bilion.

Baca juga: Nak Buka Akaun CDS Global Dengan CGS-CIMB? Jom Ikut Tutorial Ini

Banyak Betul Saham Apple Dalam Portfolio Berkshire Hathaway

Jika kita rujuk artikel di atas, hampir separuh portfolio syarikat Berkshire Hathaway yang dimiliki oleh Warren Buffet ini adalah saham daripada jenama telefon pintar terkemuka dunia, iaitu Apple Inc. 

Jika anda ada dana sama banyak dengan Warren Buffet, saham apa yang anda akan jadi pegangan terbesar dalam portfolio anda?

Sumber: cnbc.com

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet