Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan September 2023

Ada yang tak kena dengan portfolio anda pada bulan September 2023? Portfolio anda merah atau hijau?

Sumber: Trading View

FBM KLCI dibuka pada 1,461.91 mata pada 1 September 2023 dan ditutup pada 1,424.17 mata pada 29 September 2023. Penurunan sebanyak 37.74 mata dalam tempoh 1 bulan.

Hari terakhir dagangan bulan September menyaksikan sesi penjualan yang agak besar daripada para pelabur.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan September tahun 2023. Senarai saham paling rugi untuk bulan September tahun 2023 adalah seperti berikut:

1. Vsolar Group Berhad ($VSOLAR)

Sumber: Bursa Marketplace

Vsolar Group Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan September 2023 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 42.31% dalam tempoh sebulan dagangan.

2. MMAG Holdings Berhad ($MMAG)

Sumber: Bursa Marketplace

MMAG Holdings Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan September 2023 dengan kejatuhan harga sebanyak 33.33%

3. Daythree Digital Berhad (Day3)

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat Daythree Digital Berhad dengan kejatuhan sebanyak 27.17% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. G3 Global Berhad ($G3)

Sumber: Bursa Marketplace

G3 Global Berhad berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan September 2023 dengan kejatuhan sebanyak 20.00%.

5. Talam Transform Berhad ($TALAMT)

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Talam Transform Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 20.00% untuk tempoh sebulan pada September 2023.

6. Sedania Innovator Berhad ($SEDANIA)

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Sedania Innovator Berhad dengan kejatuhan sebanyak 16.28% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. Sarawak Cable Berhad ($SCABLE)

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat Sarawak Cable Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 14.29% dalam tempoh sebulan dagangan pada September 2023.

8. ARB Berhad ($ARBB)

Sumber: Bursa Marketplace

ARB Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan September 2023 dengan penurunan sebanyak 10.00%.

9. Sinmah Capital Berhad ($SMCAP)

Sumber: Bursa Marketplace

Sinmah Capital Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan September 2023 dengan kejatuhan sebanyak 9.09%.

10. Privasia Technology Berhad ($PRIVA)

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Privasia Technology Berhad dengan penurunan sebanyak 8.70% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan September 2023.

Miliki Panduan Lengkap Melabur Waran

Murahnya waran sehingga kita boleh beli banyak unit berbanding beli seunit saham. Tapi macam mana nak buat duit dengan waran?

Semuanya kami akan kongsikan dalam Combo webinar + video + ebook ‘Waran 101’ khas untuk anda yang nak dalami teknik melabur waran.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……

Previous ArticleNext Article

Tips Elak Penipuan Kewangan Yang Berleluasa Di Malaysia

Kebelakangan ini, kita sering mendengar berita tentang penipuan kewangan yang menyebabkan kerugian besar kepada rakyat Malaysia, termasuk warga emas yang hilang sehingga jutaan ringgit.

Penipu menggunakan pelbagai taktik licik untuk mencuri wang simpanan tanpa disedari. Dalam edisi kali ini, kami akan berkongsi beberapa tips penting untuk mengelakkan kerugian besar serta cara-cara penipuan yang sering digunakan oleh suspek. Jangan biarkan diri anda menjadi mangsa seterusnya.

Sumber: Kosmo

Tips untuk mengelakkan kerugian besar:

Jangan simpan banyak wang dalam akaun yang mempunyai kemudahan dalam talian, pindahkan wang anda ke akaun yang tiada kemudahan dalam talian dan tinggalkan sedikit sahaja dalam akaun dalam talian untuk perkara seperti pembayaran bil.

Suspek boleh mencuri/mengalihkan wang anda, meninggalkan baki RM1.00 kepada anda. Jadi kasihan.

Bagaimana suspek mengambil simpanan atau pencen anda tanpa anda sedari?

  • Kaedah 1
    • Akaun dalam talian anda tiba-tiba tidak boleh digunakan dan meminta anda memasukkan kata laluan baru. Laman web yang anda lawati untuk memasukkan nombor pin atau kata laluan baru sebenarnya palsu dan milik penipu. Suspek boleh melihat nombor pin atau kata laluan yang anda masukkan. Suspek akan mengeluarkan semua simpanan anda melalui pemindahan dalam talian.

  • Kaedah 2
    • Anda menerima jemputan WhatsApp untuk menghadiri majlis perkahwinan, anda klik pautan (link) palsu yang mengelirukan. Kemudian virus telah memasuki telefon anda. Suspek boleh membaca semua kandungan telefon anda. Termasuk maklumat perbankan dalam nota telefon anda.
  • Kaedah 3
    • Suspek menyamar sebagai polis di telefon anda mengatakan anda terlibat dalam aktiviti haram atau ada bungkusan J&T dengan dadah atas nama anda. Minta anda memindahkan simpanan anda ke akaun lain, jika tidak wang anda akan dirampas oleh polis (AMLA) untuk siasatan. Anda takut dan memindahkan semua simpanan anda ke akaun lain yang diberikan oleh suspek. Anda telah ditipu.
  • Kaedah 4
    • Membuat anda ingin membayar/menyelesaikan dalam satu tuntutan, tetapi sebenarnya pautan atau laman web yang anda lawati adalah milik suspek. Mereka boleh melihat anda memasukkan nombor pin dan kata laluan semasa membuat pembayaran. Wang anda akan dipindahkan keluar semua.

Modus Operandi (MO) Kes Penipuan Lain:

  • Penipuan pekerjaan sambilan
    • Suspek menawarkan kerja sambilan di media sosial dan ditawarkan upah. Tetapi anda diminta membayar wang untuk mendapatkan pakej kerja. Beberapa mangsa mengalami kerugian ratusan ribu dan hanya menerima upah di bawah RM100.
  • Penipuan pelaburan
    • Pelaburan patuh syariah dan lain-lain di Facebook khususnya. Melabur RM5,000 dalam masa 3 jam dan dapat RM50,000. Itu semua penipuan. Ada mangsa kerugian sehingga jutaan ringgit.
  • Penipuan membeli dan menjual barang di media sosial
    • Contoh: Anda melihat iklan kereta Vios 2015 dengan harga RM30K di mana harga pasaran RM50K. Anda telah membayar deposit dan bayaran penuh, tahniah anda hanya mendapat gambar kereta. Suspek akan hilang selepas menerima wang.
  • Penipuan tawaran pinjaman
    • Anda melihat iklan pinjaman di media sosial. Sebelum mendapatkan pinjaman, anda diminta membayar yuran guaman, yuran pemprosesan dokumen, yuran jaminan dan banyak lagi. Ada mangsa yang ingin meminjam RM100K telah ditipu dan telah membayar pendahuluan RM80K.
Sumber: Utusan Borneo
  • Penipuan cinta
    • Berhati-hati, anda bercinta dengan penipu di media sosial. Suspek dari luar negara mahu memberikan anda hadiah emas atau barang berharga. Suatu hari anda menerima panggilan dari Kastam (Penipu) mengatakan bahawa barang anda telah tiba di Kastam Malaysia, anda diminta membayar yuran pemprosesan dan pelbagai perkara.
  • Menyamar sebagai rakan atau saudara
    • Anda menerima panggilan telefon daripada suspek yang menyamar sebagai rakan anda dan meminta meminjam wang. Kini dengan teknologi AI, suspek boleh meniru 100% suara rakan anda. Selepas pemindahan wang, anda sedar bahawa itu bukan rakan anda.

Jika anda telah ditipu, hubungi 997 NSRC dengan segera, semoga wang anda masih boleh diperoleh semula.

Wang yang telah ditipu biasanya sukar untuk dikembalikan kerana suspek menggunakan akaun penagih dadah atau akaun keldai. Suspek akan cepat memindahkan wang anda. Terdapat juga pemilik akaun yang menjadi mangsa penipuan pinjaman yang tidak wujud. Suspek meminta kad ATM dan nombor pin jika ingin meminjam wang.

Ingatlah agar sentiasa berwaspada dan semoga kita semua dilindungi dari perkara tidak elok.

Kredit artikel: Siaran oleh AMS Empire

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee