Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung April 2022

Keadaan pasaran saham di Bursa Malaysia pada bulan April dilihat agak suram mengekori prestasi pasaran Amerika Syarikat dan pergerakan indeks pasaran pada April adalah mendatar. 

Indeks FBMKLCI bermula pada 1 April 2022 di paras 1,602.41 mata dan menutup tirai bulan April dengan kejatuhan sekitar 1.98 mata sahaja. FBMKLCI ditutup pada 1600.43 mata dan berlegar-legar pada julat yang sama sepanjang April 2022. 

Pihak penganalisa menjangkakan dunia bakal berhadapan dengan hyperinflasi dan kekurangan bekalan makanan menyebabkan keadaan pasaran terus suram sepanjang April 2022. Pelabur dilihat dalam keadaan yang berjaga-jaga ketika ini.

Namun, masih ada saham-saham membuat kenaikan yang mampu membuat pelabur tersenyum sepanjang April. 

Mari kita lihat senarai 10 saham patuh syariah paling untung bagi bulan April tahun 2022. Senarai saham tersebut adalah seperti berikut:-

1. Vizione Holding Berhad

Vizione Holding Berhad merupakan kaunter saham patuh syariah paling untung untuk bulan April 2022 dengan kenaikan sehingga 100.0% dalam tempoh satu bulan dagangan bermula 1 April sehingga 29 April 2022.

Tetapi saham ini merupakan saham dalam kategori penny stock dan kenaikan sebanyak 100% itu sebenarnya hanya RM0.05 sahaja berbanding harga pada awal April.

2. Vortex Consolidated Berhad

Vortex Consolidated Berhad pula merupakan kaunter patuh syariah kedua paling untung pada bulan April 2022 dengan kenaikan sehingga 90.0% untuk tempoh satu bulan dagangan pada bulan April 2022. 

3. Techna-X Berhad

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Techna-X Berhad dengan kenaikan sebanyak 78.57% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. M N C Wireless Berhad

M N C Wireless Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter paling untung sepanjang bulan April 2022 dengan kenaikan sebanyak 50.0%.

5. Hengyuan Refining Company Berhad

Di tempat kelima pula adalah syarikat Hengyuan Refining Company Berhad yang mencatatkan peningkatan sebanyak 48.21% untuk tempoh sebulan pada April 2022. 

6. Permaju Industries Bhd

Pada tempat keenam adalah kaunter saham syarikat Permaju Industries Bhd yang mencatatkan kenaikan sebanyak 46.15% dalam tempoh sebulan dagangan pada April 2022. 

7. Mycron Steel Bhd

Syarikat Mycron Steel Bhd pula adalah kaunter saham ketujuh paling untung untuk bulan April 2022 dengan kenaikan 44.21%. 

8. AE Multi Holdings Berhad

AE Multi Holdings Berhad merupakan kaunter saham kelapan paling untung pada bulan April 2022 dengan kenaikan sebanyak 40.0%.

9. Chin Hin Group Berhad

Yang kedua terakhir di tempat kesembilan adalah kaunter daripada syarikat Chin Hin Group Berhad dengan kenaikan sebanyak 35.42% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan April 2022. 

10. KYM Holdings Bhd

Yang terakhir paling untung dalam senarai ini adalah saham syarikat KYM Holdings Bhd yang mengalami kenaikan harga sebanyak 31.33% dalam tempoh sebulan dagangan. 

Pasaran Saham Tempatan Bakal Melonjak Impak Piliharan Raya Umum?

Daripada 10 senarai di atas, hanya syarikat Hengyuan Refining Company Berhad dan Chin Hin Group Berhad sahaja yang didagangkan atas RM1.00 sementara 8 yang lain didagangkan di bawah RM1.00.

Ada penganalisa daripada bank pelaburan tempatan melihat pasaran saham tempatan akan menerima impak positif pilihan raya umum yang bakal diadakan tahun ini. 

Jika benar, sama-sama kita nantikan detik menjana wang di litar Bursa Malaysia. 

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Senarai Saham Syarikat Tenaga Di Malaysia

Harga minyak kebelakangan ini melonjak naik akibat stok minyak global yang rendah dalam tempoh beberapa tahun ini.

Jom kita tengok saham-saham yang tersenarai di Bursa Malaysia dengan nilai pasaran di atas RM120 juta. Mungkin ada peluang di sebalik catalyst ini.

Saham ‘mahal’ pun ada, saham bawah RM1 pun ada banyak juga. Apa-apa pun, buat lah Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal sebelum membuat sebarang keputusan.

(Disclaimer: Posting ini adalah sekadar contoh dan kami tidak memberitahu anda saham mana patut beli atau tidak. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda)

Selamat melabur!

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.

Boleh juga dapatkan ilmu di: