Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung April 2022

Keadaan pasaran saham di Bursa Malaysia pada bulan April dilihat agak suram mengekori prestasi pasaran Amerika Syarikat dan pergerakan indeks pasaran pada April adalah mendatar. 

Indeks FBMKLCI bermula pada 1 April 2022 di paras 1,602.41 mata dan menutup tirai bulan April dengan kejatuhan sekitar 1.98 mata sahaja. FBMKLCI ditutup pada 1600.43 mata dan berlegar-legar pada julat yang sama sepanjang April 2022. 

Pihak penganalisa menjangkakan dunia bakal berhadapan dengan hyperinflasi dan kekurangan bekalan makanan menyebabkan keadaan pasaran terus suram sepanjang April 2022. Pelabur dilihat dalam keadaan yang berjaga-jaga ketika ini.

Namun, masih ada saham-saham membuat kenaikan yang mampu membuat pelabur tersenyum sepanjang April. 

Mari kita lihat senarai 10 saham patuh syariah paling untung bagi bulan April tahun 2022. Senarai saham tersebut adalah seperti berikut:-

1. Vizione Holding Berhad

Vizione Holding Berhad merupakan kaunter saham patuh syariah paling untung untuk bulan April 2022 dengan kenaikan sehingga 100.0% dalam tempoh satu bulan dagangan bermula 1 April sehingga 29 April 2022.

Tetapi saham ini merupakan saham dalam kategori penny stock dan kenaikan sebanyak 100% itu sebenarnya hanya RM0.05 sahaja berbanding harga pada awal April.

2. Vortex Consolidated Berhad

Vortex Consolidated Berhad pula merupakan kaunter patuh syariah kedua paling untung pada bulan April 2022 dengan kenaikan sehingga 90.0% untuk tempoh satu bulan dagangan pada bulan April 2022. 

3. Techna-X Berhad

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Techna-X Berhad dengan kenaikan sebanyak 78.57% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. M N C Wireless Berhad

M N C Wireless Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter paling untung sepanjang bulan April 2022 dengan kenaikan sebanyak 50.0%.

5. Hengyuan Refining Company Berhad

Di tempat kelima pula adalah syarikat Hengyuan Refining Company Berhad yang mencatatkan peningkatan sebanyak 48.21% untuk tempoh sebulan pada April 2022. 

6. Permaju Industries Bhd

Pada tempat keenam adalah kaunter saham syarikat Permaju Industries Bhd yang mencatatkan kenaikan sebanyak 46.15% dalam tempoh sebulan dagangan pada April 2022. 

7. Mycron Steel Bhd

Syarikat Mycron Steel Bhd pula adalah kaunter saham ketujuh paling untung untuk bulan April 2022 dengan kenaikan 44.21%. 

8. AE Multi Holdings Berhad

AE Multi Holdings Berhad merupakan kaunter saham kelapan paling untung pada bulan April 2022 dengan kenaikan sebanyak 40.0%.

9. Chin Hin Group Berhad

Yang kedua terakhir di tempat kesembilan adalah kaunter daripada syarikat Chin Hin Group Berhad dengan kenaikan sebanyak 35.42% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan April 2022. 

10. KYM Holdings Bhd

Yang terakhir paling untung dalam senarai ini adalah saham syarikat KYM Holdings Bhd yang mengalami kenaikan harga sebanyak 31.33% dalam tempoh sebulan dagangan. 

Pasaran Saham Tempatan Bakal Melonjak Impak Piliharan Raya Umum?

Daripada 10 senarai di atas, hanya syarikat Hengyuan Refining Company Berhad dan Chin Hin Group Berhad sahaja yang didagangkan atas RM1.00 sementara 8 yang lain didagangkan di bawah RM1.00.

Ada penganalisa daripada bank pelaburan tempatan melihat pasaran saham tempatan akan menerima impak positif pilihan raya umum yang bakal diadakan tahun ini. 

Jika benar, sama-sama kita nantikan detik menjana wang di litar Bursa Malaysia. 

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi November 2022

Indeks FBMKLCI kembali segar dengan dengan sentimen positif pelabur terhadap pelantikan PErdana Menteri baharu Malaysia. 

Secara keseluruhannya, indeks FBMKLCI dilihat pulih semula dan mencecah ke paras 1,500 sebelum jatuh dan kekal pada atas paras 1,480 mata di akhir bulan November 2022.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November tahun 2022.

Senarai saham paling rugi untuk bulan November tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. Asia Poly Holding Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Asia Poly Holding Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 35.29% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. KNM Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

KNM Group Bhd pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan November 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 31.25%. 

3. HLT Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat HLT Global Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.36% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. Dufu Technology Corp.Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Dufu Technology Corp. Bhd berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.85%.

5. Dagang Nexchange Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Dagang Nexchange Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 23.68% untuk tempoh sebulan pada November 2022. 

6. Perak Corporation Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Perak Corporation Bhd dengan kejatuhan sebanyak 21.21% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. One Glove Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat One Glove Group Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 20.38% dalam tempoh sebulan dagangan pada November 2022. 

8. Thriven Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Thriven Global Berhad pula adalah saham kelapan paling rugi untuk bulan November 2022 dengan penurunan sebanyak 20.00%. 

9. Sedania Innovator Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Sedania Innovator Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 19.30%.

10. Hartalega Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Hartalega Holdings Bhd dengan penurunan sebanyak 19.16% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan November 2022. 

Kesemua Kejatuhan Saham Paling Rugi November 2022 Melebihi 19%. 

Kesemua saham-saham paling rugi bulan November mengalami kejatuhan melebihi 19% dalam satu bulan dagangan. 

Adakah senarai saham-saham yang mengalami kejatuhan ini berada dalam pemerhatian anda? Siapa tahu bulan berikutnya nanti ia akan jadi antara saham paling untung pula. 

Selamat melabur!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Daftar Sekarang di Webinar Swing Trading Reloaded!