4 Cara Untuk Elak Penipuan Ketika Membeli Rumah

Tidak dinafikan, ramai yang berhempas pulas mengumpul duit untuk membeli rumah. Perit rasanya apabila rumah yang ingin dibeli akhirnya ditipu oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Menangis air mata darah sekalipun tidak akan dapat menyelesaikan masalah yang berlaku.

Kini, penipuan pembelian rumah bukan lagi perkara asing. Apabila bayaran sudah dibuat, rumah tidak kelihatan, duit deposit hangus, dan ada juga yang masih ternanti-nanti rumah yang tidak siap-siap setelah bertahun lamanya.

Apa yang boleh dilakukan untuk kita mengelakkan diri daripada terjebak dengan penipuan seperti ini? Berikut adalah 4 cara yang boleh anda praktikkan.

1. Status Pemaju

Hal ini memainkan peranan yang sangat penting.  Buat semakan tentang status pemaju terlebih dahulu sebelum anda mengambil keputusan membeli unit rumah bersama mereka.

Apa yang perlu anda pastikan adalah sekiranya pemaju ini mempunyai lesen berdaftar yang sah ataupun tidak.

Nak dapatkan maklumat yang terperinci, anda boleh membuat carian maklumat syarikat di laman sesawang Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

2. Deposit

Elakkan dari membayar wang deposit secara tunai kepada pihak pemaju hartanah. Gunakan kaedah bayaran lain selain daripada bayaran tunai ini. Pastikan anda mendapat resit rasmi terhadap bayaran yang dilakukan.

Ini bagi mengelakkan bayaran deposit anda dimanipulasi oleh pihak pemaju jika tiada resit sebagai bukti kukuh pembayaran. Jangan meletakkan kepercayaan 100% kepada pemaju hartanah.

3. Tapak Projek

Lebih selamat rasanya jika anda sendiri sebagai pembeli datang melawat tapak projek perumahan yang sedang dalam pembinaan bagi memantau sendiri perkembangan pembinaan perumahan tersebut.

Cara ini dapat membantu anda menilai secara kasar kerja-kerja yang dilakukan dan berpuas hati kerana dapat melihat dengan mata sendiri setiap fasa perkembangan pembinaan dari mula dibina sehingga siap sebuah rumah.

4. Dokumen Hitam Putih

Pastikan di tangan anda terdapat salinan dokumen perjanjian perumahan. Sebelum itu, baca satu persatu setiap isi kandungan yang dinyatakan di dalam dokumen perjanjian bagi mengelakkan berlaku salah faham.

Biasanya, dalam perjanjian pembelian, akan tertera nama pembeli, penjual, bayaran kepada akaun yang berkenaan juga syarat – syarat lain pembelian.

Bagi membantu anda memahami terma-terma dalam perjanjian, dapatkan bantuan rakan-rakan anda yang mempunyai latar belakang undang-undang untuk menerangkan semula kepada anda.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA