10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Tahun 2017 (Kategori Big Caps)

Bagi pelabur yang bermodal besar, bolehlah mengintai dan melamar syarikat-syarikat yang dikenali sebagai Big Caps ini, di mana kita dapat menyaksikan saham mereka bernilai di antara RM1 bilion sehingga RM10 bilion.

Nota :
Market Capitalization = Nilai sesuatu saham
Market Capitalization = Harga Saham x Jumlah Volume Saham

 

Industri Oil & Gas Mendahului, Diikuti Semikonduktor

Dengan kenaikan harga minyak sepanjang 2017, tidak hairanlah syarikat-syarikat oil & gas mula mendapat perhatian para pelabur dengan keuntungan yang semakin meningkat berbanding 2-3 tahun kebelakangan ini.

Industri semikonduktor juga tidak kurang hebatnya, sampai Terbeliak Mata Lihat Prestasi Saham Syarikat Semikonduktor. Kalau pernah dengar nama IoT atau Internet of things, syarikat-syarikat inilah yang mempelopori industri semikonduktor tersebut. Memang tengah hot jugalah, dan dijangka lebih panas pada tahun 2018 ini apabila teknologi semakin beralih arah kepada kereta berhubung (connected cars) dan rumah pintar (smart homes).

Agak-agak tahun 2018 ni, industri apa pula yang dijangka meletup?

  1. Petron Malaysia Refining & Marketing
  2. Vitrox Corporation
  3. V.S. Industry
  4. Padini Holdings
  5. Inari Amertron
  6. Hibiscus Petroleum
  7. Globetronics Technology
  8. UCHI Technologies
  9. Kerjaya Prospek Group
  10. Ann Joo Resources

Untung rugi itu lumrah dalam pelaburan saham. Senarai saham paling untung untuk 2018 berkemungkinan besar terdiri daripada syarikat yang sama juga. Jadi masih nak tunggu lagi?

Jom sempena permulaan tahun 2018 ini kita bangkit dari kehidupan yang biasa-biasa dan mula belajar asas pelaburan saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Baca juga Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA