10 Saham Patuh Syariah Terbaik 2018 (Pulangan Kaw Kaw…)

Tahun 2018 telah pun melabuhkan tirainya. Dan kami bawakan kepada anda 10 saham terbaik patuh Syariah di Bursa Malaysia untuk tahun 2018.

Bagaimana ianya dikira?

Kita ambil harga saham pada awal tahun, iaitu hari pertama dagangan untuk 2018 iaitu 2 Januari 2018 dan hari terakhir dagangan untuk 2018 iaitu 31 Disember 2018.

1. Merge Energy

Sumber: Bursa Marketplace

2. Dufu Technology Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

3. Watta Holding

Sumber: Bursa Marketplace

4. Lee Swee Kiat Group

Sumber: Bursa Marketplace

5. Caely Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. Pansar Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. PMB Technology

Sumber: Bursa Marketplace

8. Supermax Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Pinehill Pacific

Sumber: Bursa Marketplace

10. Sanbumi Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Tak pernah dengar nama-nama syarikat ni?

Tapi nama-nama seperti Nestle, Dutch Lady, Ajinomoto, Top Glove mesti pernah dengar kan? Kalau nak tahu buat masa ni kita ada 689 saham syarikat yang patuh syariah tersenarai di Bursa Malaysia.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Terbaik 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance Last Year iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Saham ni bukan sentiasa untung, rugi juga perkara biasa. Baca juga 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi 2018.

Minat nak belajar lagi?

Macam mana nak pilih saham yang baik?

Macam mana nak melabur dengan strategi yang betul?

Bila nak beli? Bila nak jual?

Haa…Kalau “0” dan tak tahu apa-apa tentang pelaburan saham patuh syariah ni, kami syorkan anda untuk hadir belajar dengan Asri Ahmad Academy , program mereka diiktiraf Bursa Malaysia-i.

Ambil langkah pertama anda, tak rugi apa pun. Sama-sama perkasakan ekonomi diri dan keluarga.

Buat permulaan boleh baca artikel ini : 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Empat Catalyst Bakal Jadi Penggerak Pasaran Saham Global Pada Minggu Ini (28 Oktober – 1 November)

Indeks utama Wall Street setakat ini mencatat rekod positif sepanjang bulan Oktober, setakat penutupan dagangan pada 25 Oktober 2019 yang lalu. Dow Jones Industrial Average (DJIA) merekodkan kenaikan dalam tempoh dua minggu, S&P 500 pula mencatat prestasi positif selama tiga minggu berturut-turut, dan Nasdaq ditutup positif selama empat minggu berturut-turut.

Pasaran ekuiti mengekalkan prestasi menggalakkan pada minggu lalu selepas Amerika Syarikat (AS) mendakwa mereka hampir memeterai perjanjian dagangan fasa pertama dengan China. Saham teknologi mendahului senarai penyumbang dengan Intel Corporation mencatat prestasi pendapatan membarangsangkan dan Apple Inc mencapai paras tertinggi dalam sejarah.

Pelabur melihat risiko pasaran beransur pulih berikutan kemajuan dalam rundingan dua kuasa ekonomi dunia. Pasaran kini berharap kedua-dua pihak dapat melonggarkan ketegangan yang menggoncang ekonomi dunia sejak awal tahun 2019.

Walaupun ketegangan masih belum selesai, berita-berita yang berlegar semakin positif dalam isu perdagangan dan ia sekaligus memperbaiki sentimen pelabur. Laporan pendapatan suku ketiga juga tidaklah seteruk seperti yang disangka. Jika keadaan ini berterusan, maka pertumbuhan ekonomi dunia juga akan meningkat lebih daripada jangkaan semasa penganalisis ekonomi.

Mesyuarat Federal Reserve (The Fed) pada minggu hadapan akan menjadi faktor paling hampir yang mampu mempengaruhi pergerakan pasaran saham Wall Street. The Fed dijangka akan memotong kadar faedah buat kali ketiga tahun ini pada Khamis (31 Oktober 2019). Sesi soal-jawab Pengerusi Jerome Powell akan menjadi perhatian kerana pasaran akan cuba mendapatkan mesej penting tentang tindakan bank pusat dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Dua lagi bank pusat utama akan bermesyuarat pada minggu ini, iaitu Bank of Canada (BoC) pada hari Rabu (30 Oktober 2019) dan Bank of Japan (BoJ) pada hari Khamis (31 Oktober 2019).

Daripada segi data ekonomi, minggu ini akan menyaksikan beberapa data ekonomi penting dari Amerika Syarikat termasuklah data pekerjaan NFP dan indeks sektor pembuatan untuk bulan Oktober. Data NFP dijangka akan mewarnai pergerakan pasaran pada penghujung sesi dagangan minggu ini.

Berikut adalah empat catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Brexit Menunggu Keputusan Eropah

Permohonan Perdana Menteri UK Boris Johnson untuk melanjutkan tarikh Brexit akhirnya diterima oleh 27 negara Kesatuan Eropah pada hari Isnin (28 Oktober). EU ketika ini sedang menunggu maklum balas UK terhadap tawaran penangguhan Brexit selama tiga bulan.

Johnson sebelum ini menghantar permohonan lanjutan selepas perjanjian Brexit dengan EU tidak diluluskan oleh Parlimen UK. Parlimen sekaligus memaksa Johnson untuk memohon lanjutan kepada tarikh Brexit yang berakhir pada 31 Oktober.

Walaubagaimanapun, Johnson masih berharap Parlimen akan meluluskan rang undang-undang Brexit yang dicadangkan beliau atau bersetuju dengan pilihanraya umum. Pilihanraya terpaksa diadakan dengan harapan wakil kerajaan dalam Parlimen UK semakin bertambah sekaligus memudahkan kelulusan perancangan Brexit beliau.

Dengan Brexit yang akan dilanjutkan, maka berkemungkinan besar pilihanraya umum diadakan lebih awal di UK. Nampaknya pasaran akan terus menikmati drama Brexit sehingga tahun hadapan.

2. Penetapan Dasar Monetari Federal Reserve

Federal Reserve atau Bank Pusat Amerika Syarikat kembali menjadi perhatian dalam sesi dagangan minggu ini dengan jangkaan pemotongan kadar sebanyak 25 mata asas. Data ekonomi AS kebanyakannya mencatat bacaan yang membimbangkan pada bulan Oktober, dan ini akan menyokong lagi jangkaan terhadap penurunan kadar faedah The Fed.

Pasaran melihat kebarangkalian untuk kadar diturunkan berada di paras 91% di mana jangkaan inflasi juga semakin merosot. Dengan kebarangkalian yang begitu besar, sudah tentu jika kadar faedah tidak diturunkan, ianya bakal menyebabkan kejutan dalam pasaran terutamanya kepada Dolar AS dan pasaran bon.

Antara yang menjadi perhatian dalam penetapan dasar kali ini adalah komen yang akan dibuat oleh Jerome Powell dalam sesi soal-jawab bersama wartawan. Pasaran akan cuba mendapatkan isyarat tentang hala-tuju dasar The Fed di masa akan datang, sama ada ia pelonggaran akan dihentikan atau diteruskan.

3. Prestasi Perbankan Eropah

Sebagai satu wilayah ekonomi terbesar di dunia, laporan perbankan Eropah untuk suku ketiga harus diberi perhatian pada minggu ini. Ekonomi Eropah dihantui oleh risiko geopolitik Brexit dan kelemahan pertumbuhan yang terus menghantui blok tersebut dan dijangka memberi impak negatif kepada prestasi sektor perbankan.

Beberapa nama besar dalam industri perbankan akan membentangkan laporan pendapatan mereka, termasuklah Deutsche Bank, HSBC, Credit Suisse, ING, BNP Paribas dan Santander. Menjelang hari Jumaat (1 November 2019), kita bakal mengetahui 61% daripada laporan industri perbankan di blok tersebut.

Margin keuntungan sektor perbankan Eropah banyak ditekan oleh kadar faedah yang sangat rendah. Oleh itu, tidak mengejutkan jika penganalisa telah menurunkan jangkaan pendapatan industri perbankan selama 19 bulan berturut-turut.

4. Laporan Data Ekonomi Penting Amerika Syarikat

Hari Jumaat (1 November 2019) akan menjadi hari yang paling penting dalam laporan data ekonomi bulan November. Selain daripada data pekerjaan (NFP), terdapat juga data indeks sektor pembuatan Amerika Syarikat yang dijangka mencatatkan penurunan untuk tiga bulan berturut-turut.

Fokus utama pada minggu ini sudah tentu kepada data pekerjaan NFP, lebih-lebih lagi data sebelum ini mencatat bacaan lebih kecil berbanding jangkaan. Amerika Syarikat dijangka mencatat tambahan sebanyak 90,000 pekerjaan pada Oktober berbanding 136,000 pada bulan September.

Satu lagi data penting adalah purata Pendapatan Per Jam (Average Hourly Earnings) yang digunakan sebagai kayu ukur kepada keadaan inflasi di Amerika Syarikat.

Laporan pekerjaan sudah tentu besar, tetapi data indeks sektor pembuatan ISM akan menjadi lebih penting jika ia merekodkan kenaikan. Hal ini kerana data pembuatan banyak terkesan oleh perang perdagangan seperti syarikat Caterpillar yang merekodkan pendapatan kurang daripada jangkaan. Caterpillar yang menjadi kayu ukur kepada prestasi ekonomi global juga telah memotong unjuran pendapatannya disebabkan kelemahan di China.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.investing.com/news/stock-market-news/sp-500-hovers-near-record-on-trade-optimism-markets-wrap-2004599
  2. https://www.reuters.com/article/us-global-markets-themes/take-five-brextension-brelection-bremain-idUSKBN1X41QK
  3. https://www.cnbc.com/2019/10/25/cramer-week-ahead-alphabet-beyond-meat-facebook-and-apple-earnings.html
  4. https://www.cnbc.com/2019/10/25/the-fed-could-be-what-makes-or-breaks-the-stock-markets-push-into-record-territory.html
  5. https://www.ig.com/en-ch/news-and-trade-ideas/fomc-preview–will-the-fed-maintain-or-break-the-dollar-uptrend–191025
  6. https://www.bondbuyer.com/news/fomc-preview-cut-dissent-no-good-answers-expected

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Tuan Haji Mohd Asri – Pemenang Anugerah Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

Tahniah diucapkan kepada mentor pelaburan saham Malaysia, Tuan Haji Mohd Asri Ahmad di atas kejayaan memenangi anugerah Social Influencer of the Year 2018 daripada Bursa Marketplace (sebahagian daripada Bursa Malaysia).

Anugerah tersebut telah disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Bursa Malaysia iaitu Datuk Seri Tajuddin Atan pada acara The Marketplace Fair @ Penang yang telah berlangsung pada 5 Januari 2019 yang lalu.

Beliau turut menjadi salah seorang daripada speaker pada acara tersebut yang turut dihadiri Menteri Kewangan Malaysia, YB Lim Guan Eng.

Mentor Pelaburan Saham #1 Malaysia

Ada yang masih belum kenal Tuan Haji Asri Ahmad daripada Asri Ahmad Academy, mentor pelaburan saham yang popular di Malaysia? Berikut sedikit info mengenai beliau:

Beliau telah melibatkan diri dalam bidang pelaburan saham di Bursa Malaysia lebih daripada 20 tahun dan merupakan pemegang Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal selama 15 tahun. Pada tahun 2016 beliau telah diiktiraf sebagai ikon (Social Influencer) BursaMarketPlace (sebahagian daripada Bursa Malaysia) dan segala perkongsian beliau adalah berkenaan pelaburan saham yang sah di sisi undang-undang.

Sepanjang 5 tahun ini, beliau telah berkongsi ilmu pelaburan saham kepada lebih 30,000 peserta di seluruh Malaysia.

Dulu-dulu memang susah nak jumpa dengan orang yang nak ajar pasal saham ni. Maklumlah bukan mudah nak ubah persepsi masyarakat kita. Mereka nampak yang negatif saja bila cerita bab pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Rebut Peluang Belajar Dengan Beliau

Beliau sering mengadakan seminar dan kursus bagi mereka yang berminat nak tahu lebih lanjut pasal pelaburan saham yang sah dan patuh Syariah ini. Dan yang terkini, kalau anda tak sempat nak belajar secara terus dengan Asri Ahmad Academy, kini anda boleh Belajar Saham Online Melalui Telefon Pintar Dengan Aplikasi LaburSaham.

Muat turun aplikasi LaburSaham hari ini juga dan belajar saham dengan telefon pintar di mana saja anda berada.

Untuk pengguna Android, muat turun di Google Play Store.

Untuk pengguna Apple pula, boleh muat turun di Apple App Store.

Tiada lagi alasan untuk tidak terlibat dengan pelaburan saham sebab tak tahu.

Lintas langsung dari The Marketplace Fair @ PenangAlhamdullillah… Majlis Penyampaian Anugerah Penghargaan sebagai Bursa Marketplace Social Influencer oleh YBhg Datuk Seri Tajuddin Atan, CEO Bursa Malaysia..Terima kasih Bursa Malaysia atas pengiktirafan yang diberi…#labursaham#labursyariah#asriahmadacademy#bursamalaysia#bursamarketplace

Posted by Mohd Asri on Sabtu, 5 Januari 2019

Iklan

Empat Penggerak Utama Pasaran Global Pada Minggu Ini (13-17 Mei 2019)

Isu perang perdagangan sekali lagi mengejutkan pelabur. Presiden Trump pada minggu lalu bertindak tegas dengan menaikkan kadar tarif dari 10% kepada 25% terhadap $200 billion import barangan daripada China.

Walaubagaimanapun, pasaran saham tidak menunjukkan tanda yang begitu signifikan dengan ketiga-tiga indeks saham Wall Street mencatat lonjakan pada akhir dagangan minggu lalu. Di antara sebab tiada kesan buruk kepada pasaran, adalah pendirian China yang tidak mengemukakan serangan balas terhadap kenaikan tarif tersebut. Selain daripada itu, tindakan terbaru Amerika Syarikat dijangka akan memaksa China untuk menandatangani perjanjian sekaligus mengakhiri perang perdagangan di antara dua kuasa besar ekonomi dunia ini.

Minggu ini kita akan terus memerhatikan isu perang perdagangan, di samping beberapa data ekonomi penting Amerika Syarikat seperti data jualan runcit.

Berikut adalah empat tema utama yang bakal mempengaruhi landskap pasaran dunia sepanjang minggu ini.

1. Pergerakan Hasil-Bon Amerika Syarikat

Moody’s telah memberi amaran bahawa perang perdagangan akan membawa ekonomi Amerika Syarikat kepada kemelesetan pada tahun hadapan. Keputusan Presiden Trump untuk menaikkan kadar tarif terhadap barangan daripada China dapat meningkatkan lagi risiko kemelesetan.

Pasaran bon ketika ini menunjukkan tanda-tanda kemelesetan di mana hasil-bon jangka pendek sedang menghampiri kadar hasil-bon jangka panjang dan berpotensi menghasilkan situasi yang dipanggil Inverted Yield-Curve.

Inverted yield-curve (Keluk hasil-bon yang terbalik) menunjukkan situasi di mana hasil pulangan bon jangka pendek adalah lebih banyak daripada hasil pulangan bon jangka panjang. Hal ini hanya berlaku beberapa kali sahaja dalam sejarah kewangan dunia dan sering diikuti dengan kemelesetan ekonomi.

Risiko kemelesetan ekonomi Amerika Syarikat dalam tempoh dua tahun akan datang, telah meningkat kepada 40% berdasarkan tinjauan yang dijalankan oleh Reuters. Ianya berdasarkan tinjauan yang dibuat oleh Reuters pada Disember 2018 terhadap penganalisis ekonomi yang turut melihat jangkaan kenaikan kadar faedah Federal Reserve yang berkurangan pada tahun 2019.

Ia ternyata berlaku apabila Fed menunjukkan kemungkinan tiada kenaikan kadar faedah pada tahun ini.

2. Retorik Terkini Presiden Trump

White House telah mengumumkan kenaikan kadar tarif daripada 10% kepada 25% terhadap kira-kira $200 bilion barangan import dari China. Dalam perkembangan terbaru, Trump juga mengancam untuk menambah halangan perdagangan terhadap China jika rundingan masih berhadapan jalan buntu.

Beijing turut memberi amaran akan membalas tindakan Amerika Syarikat, tetapi masih belum mengumumkan mekanisme yang akan diambil.

Rundingan yang berlangsung pada minggu lalu adalah usaha kedua-dua negara untuk menamatkan perang perdagangan yang telah berjalan sejak 10 bulan yang lalu, walaupun gagal mencapai kata putus. Bahkan tindakan terbaru Trump telah menambah skala perang perdagangan menjadi lebih besar.

Minggu ini pasaran akan memberi perhatian kepada retorik yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat dan juga China berhubung isu ini.

3. Data Ekonomi Terbesar Dunia

Ekonomi Amerika Syarikat banyak dipacu oleh penggunaan domestik dan beberapa data ekonomi untuk bulan April akan memberi sedikit pencerahan tentang prospek ekonomi bagi tempoh suku kedua tahun 2019. Data jualan runcit akan dikeluarkan pada hari Rabu (15 Mei) pada pukul 8.30 malam, yang mana akan menjadi perhatian pasaran untuk melihat bagaimana tren penggunaan semasa di Amerika Syarikat.

Jualan runcit pada Mac meningkat sebanyak 1.6%, tetapi ramalan kenaikan pada April hanya;ah pada kadar 0.2%. Bagi bacaan jualan runcit teras meningkat 1.2% pada Mac tetapi jangkaan kali ini lebih rendah dengan kenaikan 0.7% pada April. Sebarang bacaan yang melebihi jangkaan, dijangka akan mengurangkan potensi pemotongan kadar faedah oleh The Federal Reserve.

4. Prestasi Semasa Wall Street Selepas Kenaikan Tarif

Pasaran Wall Street mencatat lonjakan semula yang tinggi pada hari Jumaat lalu (10 Mei 2019) selepas kejatuhan selama empat hari berturut-turut oleh S&P 500, Dow Jones, Nasdaq dan Russel 2000. Kejatuhan yang dicatat selama empat hari pada minggu lalu dicetuskan oleh sentimen berisko perang perdagangan apabila Presiden Donald Trump mengumumkan kemungkinan untuk menaikkan tarif daripada 10% kepada 25% terhadap $200 bilion import dari China.

Di antara sebab lonjakan pada hari Jumaat adalah disebabkan pasaran telah menyerap lebih awal kenaikan tarif sebelum pengumuman rasmi dibuat oleh White House.

Prestasi saham Asia pada awal minggu ini pula dijangka positif selepas lonjakan oleh pasaran saham Wall Street pada hari Jumaat yang lalu.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Wah, 900 Ribu Bumiputera Sudah Ada Akaun CDS

Wah, semakin ramai di kalangan golongan Bumiputera yang dah terbuka mata dengan pelaburan saham patuh Syariah di Malaysia.

Pada tahun 2017 saja – Hampir sejuta rakyat Malaysia rugi RM3.8 bilion kerana terlibat dalam skim cepat kaya. Daripada terlibat dengan skim yang bukan-bukan, kan lebih baik kita rebut peluang untuk melabur dalam instrumen yang patuh Syariah? Sambil buat duit, sambil bayar zakat saham untuk bantu golongan yang susah.

Lagi banyak kita untung, lagi murah rezeki, lagi ramai orang yang kita boleh bantu dan lagi banyak pahala yang boleh kita perolehi.

Untung dunia, untung akhirat…

Jom kita lihat statistik berkenaan akaun CDS seperti berikut:

Jumlah Akaun Central Depository System (“CDS”) dari tahun 2013 hingga tahun 2017

Kita boleh lihat bagaimana penurunan ketara pada tahun 2014, berikutan penutupan 2 juta akaun CDS yang tidak aktif. Tetapi jika dilihat kepada jumlah akaun CDS yang baru dibuka, ianya meningkat saban tahun.

Pecahan Jumlah Akaun Central Depository System (“CDS”): Bumiputera dan Bukan Bumiputera dari tahun 2015 hingga bulan Julai 2018

Yang peliknya jumlah akaun CDS meningkat setiap tahun, namun jumlah akaun bagi yang Bukan-Bumiputera seakan jatuh.

Dan golongan Bumiputera pula yang meningkat naik. Bila agaknya boleh cecah angka 1 juta?

Sebenarnya ada banyak faktor yang mempengaruhi peningkatan akaun CDS. Di antaranya di pihak badan berautoriti iaitu Bursa Malaysia sendiri, di mana kita ada Bursa Malaysia-i yang menawarkan platform pelaburan patuh Syariah sepenuhnya yang pertama di dunia. Boleh baca lanjut mengenainya di Bursa Malaysia-i dan Pelaburan Patuh Syariah.

Selain daripada itu, banyak juga inisiatif yang dijalankan seperti mengadakan acara tahunan seperti berikut:

Shariah Investing Fair anjuran Bursa Malaysia-i

InvestSmart Fest anjuran Suruhanjaya Sekuriti

Malah ramai sifu-sifu kewangan dijemput menjadi penceramah bagi mencurahkan ilmu. Event masuk percuma, dengar ilmu secara percuma, dapatkan khidmat nasihat secara percuma, siap dapat goodie bag percuma lagi. Ini bagi menarik orang ramai bagi mengenali peluang pelaburan patuh Syariah yang ada.

Terima Kasih Sifu-Sifu Saham Yang Tak Jemu Mengajar

Selain daripada usaha yang dijalankan badan berautoriti seperti di atas, kita patut berterima kasih juga kepada sifu-sifu saham yang tak henti-henti mengadakan seminar bagi menyedarkan orang ramai khususnya Bumiputera mengenai ilmu pelaburan saham patuh syariah.

Tengok saja mereka yang di dalam Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia. Kita ada nama-nama besar dalam industri seperti Tuan Hj. Mohd Asri AhmadDato Dr. Nazri KhanTuan Nazarry RosliTuan Faizal Yusup dan Tuan Norizam Tukiman @ “Zamsaham”.

Bukan Saham Saja Pilihan Pelaburan Patuh Syariah Yang Ada

Bila sebut Bursa Malaysia, pasti kita terbayangkan saham. Tapi sebenarnya banyak lagi pilihan yang ada:

1. Saham Patuh Syariah (‘Shariah-compliant Stock’ atau ‘i-Stock’)

i-Stock yang disenarai dan didagangkan di Bursa Malaysia memperolehi status patuh Syariah setelah melalui proses saringan yang dijalankan oleh Majlis Penasihat Syariah (“MPS”) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SC”) dua kali setahun pada setiap bulan Mei dan November.

2. Dana Dagangan Bursa Patuh Syariah (‘Shariah-compliant Exchange Traded Fund’ atau ‘i-ETF’)

i-ETF adalah dana penjejak indeks patuh Syariah yang tersenarai dan didagangkan di bursa saham seperti saham. i-ETF terdiri daripada kelompok aset patuh Syariah seperti saham atau pelaburan berpendapatan tetap menjadikannya berbeza daripada ETF. i-ETF distrukturkan sebagai satu unit amanah tetapi didagangkan di bursa saham dan nilai dagangan i-ETF ditentukan oleh permintaan dan penawaran pasaran. Seperti i-Stock, pelabur boleh berjual beli i-ETF melalui broker saham berlesen pada bila-bila masa sahaja sepanjang hari dagangan.

3. Amanah Pelaburan Hartanah Patuh Syariah (‘Shariah-compliant Real Estate Investment Trust’ atau ‘i-REIT’)

i-REIT adalah salah satu alternatif untuk melabur dalam sektor hartanah tanpa membeli hartanah secara fizikal. Ia merupakan skim pelaburan kolektif yang menggabungkan ciri-ciri terbaik hartanah dan unit amanah, di mana penyewa mengendalikan aktiviti yang dibenarkan mengikut prinsip Syariah. i–REIT adalah dana atau saham amanah yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial yang menjana pendapatan seperti kompleks membeli-belah, hospital, perladangan hartanah perindustrian dan blok-blok pejabat. i-REIT disenaraikan di Bursa Malaysia dan didagangkan seperti saham.

4. Bon dan Sukuk Dagangan Bursa (‘Exchange Traded Bonds and Sukuk’ atau ‘ETBS’)

ETBS ialah sekuriti pendapatan tetap, juga dikenali sebagai bon atau sukuk, yang disenaraikan dan didagangkan di pasaran saham. Dahulunya, pasaran bon dan sukuk hanya boleh dilabur oleh pelabur institusi dan kategori pelabur bernilai tinggi. Kini dengan ETBS, semua pelabur boleh melabur dalam pasaran bon dan sukuk melalui pasaran saham.

Instrumen Patuh Syariah yang Disenaraikan dan Didagangkan di Bursa Malaysia (sehingga bulan Julai 2018)

Tahniah kepada anda yang telah menyumbang kepada statistik akaun CDS, diharapkan kita semua beroleh keuntungan saham di dunia dan dijadikan sebagai bekalan saham akhirat juga.

Bagi yang nak mula melabur di pasaran saham Bursa Malaysia dan masih belum memiliki akaun CDS, cepat-cepatlah ikut panduan Cara Buka Akaun CDS. Kosnya RM10 sahaja. Kalau nak buka akaun CDS dari RHB Investment Bank secara percuma, kami syorkan hadir ke seminar anjuran Asri Ahmad Academy. Sambil buka akaun boleh belajar sekali.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!