10 Saham Patuh Syariah Terbaik 2018 (Pulangan Kaw Kaw…)

Tahun 2018 telah pun melabuhkan tirainya. Dan kami bawakan kepada anda 10 saham terbaik patuh Syariah di Bursa Malaysia untuk tahun 2018.

Bagaimana ianya dikira?

Kita ambil harga saham pada awal tahun, iaitu hari pertama dagangan untuk 2018 iaitu 2 Januari 2018 dan hari terakhir dagangan untuk 2018 iaitu 31 Disember 2018.

1. Merge Energy

Sumber: Bursa Marketplace

2. Dufu Technology Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

3. Watta Holding

Sumber: Bursa Marketplace

4. Lee Swee Kiat Group

Sumber: Bursa Marketplace

5. Caely Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. Pansar Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. PMB Technology

Sumber: Bursa Marketplace

8. Supermax Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Pinehill Pacific

Sumber: Bursa Marketplace

10. Sanbumi Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Tak pernah dengar nama-nama syarikat ni?

Tapi nama-nama seperti Nestle, Dutch Lady, Ajinomoto, Top Glove mesti pernah dengar kan? Kalau nak tahu buat masa ni kita ada 689 saham syarikat yang patuh syariah tersenarai di Bursa Malaysia.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Terbaik 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance Last Year iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Saham ni bukan sentiasa untung, rugi juga perkara biasa. Baca juga 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi 2018.

Minat nak belajar lagi?

Macam mana nak pilih saham yang baik?

Macam mana nak melabur dengan strategi yang betul?

Bila nak beli? Bila nak jual?

Haa…Kalau “0” dan tak tahu apa-apa tentang pelaburan saham patuh syariah ni, kami syorkan anda untuk hadir belajar dengan Asri Ahmad Academy , program mereka diiktiraf Bursa Malaysia-i.

Ambil langkah pertama anda, tak rugi apa pun. Sama-sama perkasakan ekonomi diri dan keluarga.

Buat permulaan boleh baca artikel ini : 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmu Teknikal Analisis: Reversal Bearish Tweezer Top

Kepada pelabur saham, Reversal Candlestick merupakan perkara yang tidak asing lagi untuk mereka gunakan apabila mengkaji dan menganalisis carta sesuatu saham. Antara Reversal Candlestick yang popular adalah seperti:-

  • Bullish/bearish engulfing
  • Morning star/evening star
  • Bullish/bearish harami

Artikel kali ini, kita akan mengulas tentang satu Reversal Candlestick yang jarang didendang. Reversal Candlestick tersebut adalah Tweezer Top dan Tweezer Bottom. 

Reversal Candlestick ini terbentuk daripada dua batang candlestick seperti gambar di atas. Tweezer Top merupakan Bearish Candlestick Pattern manakala Tweezer Bottom merupakan Bullish Candlestick Pattern. 

Bagi Tweezer Top Pattern, candlestick pertama adalah candlestick hijau yang ditutup tinggi pada hari berikut. Candlestick seterusnya dibuka sama tinggi dengan candlestick hijau hari sebelumnya kemudian jatuh lebih rendah berbanding harga pembukaan candlestick hijau pada hari sebelumnya. 

Tweezer Bottom pula merupakan Bullish Candlestick Pattern. Corak candlestick ini terbentuk apabila candlestick pertama berwarna merah panjang dan disusuli dengan candlestick hijau yang dibuka pada harga yang sama dengan harga penutupan hari sebelumnya. 

Untuk artikel kali ini, kita akan melihat contoh carta saham yang ada signal jualan apabila munculnya reversal Tweezer Top.

Tweezer Top Di Carta Time Dotcom

Sumber: TradingView

Jika kita perhatikan carta di atas, harga saham ini mulanya berada dalam bullish dengan kenaikan harga yang terus menerus. 

Apabila munculnya Tweezer Top seperti yang dibulatkan pada carta di atas, harga saham yang sebelumnya naik mula membuat penurunan harga atau pullback

Tweezer Top Di Carta Sedania Innovator

Sumber: TradingView

Sama seperti carta pertama tadi, carta saham Sedania Innovator ini sedang membuat kenaikan harga pada penghujung bulan November 2022, namun selepas munculnya candlestick Tweezer Top ini, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan meneruskan kejatuhan harga pada hari-hari berikutnya. 

Tweezer Top Pada Carta Reservoir Link Energy

Sumber: TradingView

Sama seperti dengan dua carta di atas, harga saham sedang berada di fasa bullish sebelum munculnya reversal Tweezer Top seperti yang dibulatkan di atas. 

Selepas reversal Tweezer Top, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan disambung dengan penurunan harga pada hari-hari berikutnya. 

Kesimpulan Tentang Tweezer Top  Pattern

Tweezer Top dan Tweezer Bottom ini adalah salah satu Reversal Pattern Candlestick yang ada dalam dunia pelaburan saham. 

Kewujudan pattern ini boleh dijadikan signal belian ataupun signal jualan sesuatu saham kepada pedagang saham. 

Signal ini juga tidak semestinya dijamin terjadi kerana pasaran saham ini sangat volatile dan ingat, bahawa “market” ini bukan kita yang punya. Jangan cuba melawan pasaran. 

Semoga artikel ini bermanfaat kepada anda. 

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.