Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi 2018

Selamat tahun baru 2019 diucapkan kepada semua rakyat Malaysia. Kami mendoakan anda semua bakal beroleh kejayaan yang lebih besar untuk tahun 2019 ini.

Tapi sebelum itu, ambil iktibar daripada kejatuhan saham-saham syarikat berikut. Minta dijauhkan daripada tersalah beli saham, sehingga terpaksa menanggung kerugian yang besar.

Sebab itu jugalah penting untuk kita membuat Trading Plan dan mengamalkan Cut Loss apabila harga jatuh ke paras kerugian yang telah kita tetapkan.

Jom kita tengok top 10 saham patuh Syariah yang paling rugi sepanjang 2018 ini.

1. Ikhmas Jaya Group

Sumber: Bursa Marketplace

2. Vivocom International Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

3. Eduspec Holdings

 

Sumber: Bursa Marketplace

4. Sumatec Resources

 

Sumber: Bursa Marketplace

5. Barakah Offshore Petroleum

 

Sumber: Bursa Marketplace

6. iDimension Consolidated

Sumber: Bursa Marketplace

7. Seacera Group

Sumber: Bursa Marketplace

8. Zelan Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

9. Protasco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

10. George Kent (M)

Sumber: Bursa Marketplace

Jatuh 60% Dalam Masa Dua Hari Pun Ada

Kalau kita rasa kejatuhan sebanyak 82% dalam masa setahun dah cukup parah, tapi sekurang-kurangnya kita boleh Cut Loss lebih awal. Bila dah bermula downtrend pada carta, cabut lari sebelum rugi lebih besar.

Tapi bagaimana pula dengan kejatuhan 30% dalam masa sehari? Sebaik pasaran saham dibuka jam 9 pagi, harga dah jatuh 30%. Memang tak sempat nak Cut Loss punya.

Itulah yang terjadi kepada saham MyEG dan George Kent dan kebanyakan saham-saham lain, apabila kerajaan Barisan Nasional tewas pada Pilihanraya Umum Yang Ke-14 pada bulan Mei yang lalu.

Tengok saja Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14 dan Bursa Bekukan Had Bawah MYEG dan George Kent, semoga kita fahamkan betul-betul risiko yang terlibat dalam pelaburan saham ini.

Semoga kita semua dijauhkan daripada kerugian besar apabila melabur.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance Last Year iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aplikasi Bursa Anywhere – Semua Pelabur Wajib Download

Semalam telah berlangsungnya majlis pelancaran aplikasi Bursa Anywhere yang diadakan di Bursa Malaysia.

Bukan main meriah lagi majlis tersebut, tapi semestinya kita ingin tahu apa yang ditawarkan oleh aplikasi telefon pintar Bursa Anywhere ni kan?

Aplikasi Bursa Anywhere ini terbahagi kepada dua fasa. Dalam fasa pertama ini, kita boleh tengok maklumat berkenaan semua akaun CDS yang kita ada. Boleh juga mengemaskini maklumat akaun CDS kita secara terus dengan Bursa Malaysia. Nak muat turun penyata akaun CDS pun boleh, dan boleh juga tahu nilai portfolio pegangan saham kita bagi setiap akaun CDS.

Boleh tahan jugalah, tapi fasa dua nampak lebih menarik.

Bakal disiapkan menjelang hujung tahun 2019, aplikasi Bursa Anywhere ini boleh membenarkan kita ‘transfer’ saham daripada satu akaun CDS ke satu akaun CDS milik kita. Ini bagi membolehkan kita memilih broker/remisier kegemaran kita dengan mudah.

Mungkin kita pun tak sedar yang kita ada akaun CDS yang ‘tidur’ atau tak aktif, tak ingat pun dengan broker mana, siapa remisier kita; kini boleh aktifkan semula dengan mudah.

Rasanya yang paling best yang ditunggu-tunggu ramai adalah pembukaan akaun CDS secara online. Adakah kita tidak lagi perlu ‘walk-in’ ke pejabat broker dan menandatangani borang pembukaan akaun CDS yang bertingkat-tingkat lepas ni?

Dan lepas ni juga, nak mohon IPO pakai aplikasi ni je. Mudah kan?

Proses Pendaftaran Aplikasi Bursa Anywhere Tak Sampai 5 Minit

Senang je nak daftar akaun Bursa Anywhere ni, prosesnya tak sampai 5 minit pun. Cuma ikut langkah-langkah yang diberi, cukup mudah.

Bila dah siap daftar dan login, sekarang boleh tengok dengan broker mana kita ada akaun CDS dan nilai portfolio yang kita ada.

Apa tunggu lagi, muat turun aplikasi Bursa Anywhere di Google Play Store atau Apple App Store hari ini. Percuma je.

Eh jap, bagi yang belum ada akaun CDS tu; cepat-cepatlah buka akaun CDS. Boleh rujuk Cara Buka Akaun CDS. Kosnya RM10 sahaja.

Iklan

Pelajar Sekolah Rendah di China Diajar Tentang Pasaran Saham

Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kita di sekolah sibuk belajar untuk menjawab soalan peperiksaan, lagi banyak A yang kita perolehi, lagi bagus.

Kalau tak dapat banyak A dalam peperiksaan, dikatanya budak tersebut tiada masa depan.

Lebih menyedihkan lagi, selama ini kita langsung tak didedahkan dengan subjek perancangan kewangan di peringkat sekolah atau universiti. Disebabkan inilah kita sering ketinggalan di belakang daripada segi ilmu berkaitan kewangan dan pelaburan. Mungkin subjek seperti Sains Kekayaan patut diperkenalkan bagi mendidik anak-anak kita cara yang betul dalam mengumpul kekayaan.

TERKINI : Kami dimaklumkan subjek Matematik Tingkatan 3 tahun ini (2019) mengandungi topik Matematik Pengguna: Simpanan dan Pelaburan, Kredit dan Hutang.

Di negara China, Menteri Pendidikan mereka akan bekerjasama dengan pengawal selia bagi meningkatkan tahap celik kewangan di kalangan anak muda.

Mula Dengan Pelajar Sekolah Rendah

Khabarnya, buku-buku teks sekolah rendah di China bakal mengandungi definisi-definisi terma seperti ROE, PE Ratio, DCF, Dividend Yield dan yang seangkatan dengannya. Ini selaras dengan langkah negara yang sedang mengadakan kempen kesedaran bagi para pelabur.

Kempen ini bertujuan untuk mengubah pandangan rakyat dan meningkatkan pemahaman orang ramai berkenaan pasaran sekuriti dan futures, bermula dengan buku teks peringkat sekolah rendah dan menengah.

Sudah bertahun lamanya, golongan pencen dan kurang ilmu berkenaan pelaburan di China, hilang wang mereka akibat daripada skim-skim pelaburan yang tidak sah. Malah ada juga yang membunuh diri akibat daripada kerugian hampir $40,000 kerana ditipu.

Sumber: The Guardian

Sama Macam Apa Yang Berlaku Di Malaysia

Percaya atau tidak, Malaysia juga mengalami masalah yang serupa di China. Akibat kurangnya ilmu berkaitan kewangan, maka rakyat Malaysia seringkali gagal merancang kewangan sendiri dan keluarga.

1. Tak Percaya Dengan Perlindungan Takaful

Mengikut statistik, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Ianya adalah satu statistik yang sangat menyedihkan. Perlindungan merupakan perkara yang paling asas patut ada, tapi masih ramai lagi yang tidak mempunyainya.

Salah ejen Takaful ke? Atau salah produk Takaful?

2. Tak Percaya Dengan Simpanan

Kita disarankan untuk mempunyai simpanan sebanyak 3-6 bulan daripada gaji bulanan kita. Kalau kita mempunyai gaji sebanyak RM3,000, pastikan ada simpanan sebanyak RM9,000 ke RM18,000 untuk bersedia dengan sebarang musibah.

Tetapi Bank Negara Malaysia (BNM) sendiri menyatakan bahawa: 3 daripada 4 rakyat Malaysia tidak mampu menyediakan RM1,000 jika berlaku kecemasan.

Salah telefon pintar mahal ke? Salah kereta mahal ke? Atau salah gaji minimum?

3. Senang Percaya Dengan Skim Cepat Kaya

Bila bercerita tentang pelaburan, memang mengujakan. Boleh dikatakan topik yang paling hangat untuk dibawa perbincangan adalah topik menggandakan duit (pelaburan). Habis tu kenapa kita masih nak pergi join skim cepat kaya?

Tak dapat beza lagikah antara pelaburan dengan peleburan? Cuba baca lagi berkenaan Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah. Kalau ada kenalan kita atau saudara mara yang dah kena tipu, janganlah ‘dibodohkan’ mereka, ajaklah mereka baca MajalahLabur.com.

Hampir sejuta rakyat Malaysia tertipu dengan skim-skim penipuan. Ini yang dilaporkan, yang tidak dilaporkan agak-agaknya banyak lagi tak?

Salah scammer ke semua tu?

Berjinak-jinaklah Dengan Pelaburan Saham Patuh Syariah

Kalau betul nak buat duit, kita ada 689 saham PATUH SYARIAH yang boleh dipilih dekat Bursa Malaysia. Nak mula melabur kena ada akaun CDS je. Dah ada akaun CDS ke belum?

Kalau belum, jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Suku Kedua (Q2) 2018

Prestasi FBMKLCI pada suku kedua tahun 2018 membuat permulaan yang cukup baik sehingga berjaya mencatatkan All-Time-High pada 20 April 2018, tetapi kemudiannya merosot pula ke paras 1-Year-Low pada 28 Jun 2018.

Ini disebabkan catalyst besar yang melanda Malaysia setiap 5 tahun sekali, iaitu Pilihanraya Umum Ke-14 yang dijalankan pada tarikh 9 Mei 2018.

Sumber: iSaham

Indeks FBMKLCI 2 April 2018: 1,863.50 Mata

Indeks FBMKLCI 20 April 2018 Paras Tertinggi Suku Kedua: 1,896.00 Mata

Indeks FBMKLCI 28 Jun 2018 Paras Terendah Suku Pertama: 1,657.80 Mata

Indeks FBMKLCI 29 Jun 2018: 1,691.50 Mata

Penurunan Tiga Bulan: 172.00 Mata atau 9.2%

Memang ramai di kalangan pelabur mengalami kerugian sepanjang tiga bulan ini. Ianya didorong oleh penjualan saham-saham yang dipegang oleh jerung-jerung antarabangsa sebaik sahaja Pakatan Harapan memenangi PRU-14.

Walaupun pasaran saham sedang ‘bergolak’, namun ada saja saham-saham yang menunjukkan prestasi yang cemerlang sepertimana yang tersenarai dalam Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Untuk Suku Pertama (Q2) 2018:

Sumber: Screener iSaham

1. GSB Group

Sumber: Bursa Marketplace

2. OPCOM Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

3. Ewein Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

4. Thriven Global

Sumber: Bursa Marketplace

5. Handal Resources

Sumber: Bursa Marketplace

6. Supermax Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. N2N Connect

Sumber: Bursa Marketplace

8. Ideal United Bintang

Sumber: Bursa Marketplace

9. GHL Systems

Sumber: Bursa Marketplace

10. Kumpulan Perangsang Selangor (KPS)

Sumber: Bursa Marketplace

Suku Kedua 2018 Memberi Sinar Harapan Namun Kecundang

Di kala Bursa Malaysia memberikan sinar harapan pada permulaannya dengan mencatatkan All-Time-High pada bulan April, namun ianya telah jatuh ke paras 1-Year-Low pula pada hujung bulan Jun.

Tidak dinafikan bahawa saham-saham berkaitan Pakatan Harapan menunjukkan prestasi yang sangat baik, manakala saham-saham berkaitan Barisan Nasional pula menjunam dengan sangat dahsyat.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Quarter) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Iklan

Cara Beli Saham di NYSE, Nasdaq, SGX Menggunakan Akaun Trading Maybank

Ada yang bertanya kepada kami “Saya bercadang nak melabur saham di U.S, nak beli saham-saham seperti Facebook dan Microsoft. Adakah saya perlu ke sana untuk buka akaun?

Kelakar soalan ni. Jawapannya tak perlu. Pergi buka foreign share trading account  / cross border di bank pelaburan yang terdekat.

Kalau betul berminat nak jual beli saham di pasaran global atau antarabangsa seperti NASDAQ, NYSE (U.S), SGX (Singapura), HKEx (Hong Kong) dan sebelum ini pernah buka akaun CDS dengan Maybank Investment, boleh ikut langkah-langkah di bawah.

Ini hanya contoh, bukan nak kata Maybank saja boleh, tetapi semua bank pelaburan / broker juga ada kemudahan foreign share trading account / cross border.

Akaun Foreign Share Trading / Cross Border

 

Kalau nak tahu saham di U.S (NYSE & Nasdaq) boleh dibeli dengan minimum 1 unit sahaja.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!