Apa itu Takaful? Nak mudah faham lihat gambar ini

Apa maksud takaful

Bila sebut Takaful, pasti yang berlegar di ruang fikiran hanyalah ejen insuran yang mengejar duit kita. Betul?

Apakah maksud dan konsep Takaful sebenarnya?

  1. Takaful adalah satu tabung dimana ia mengumpul semua wang yang disumbangkan (didermakan) oleh pemegang polisi.
  2. Duit sumbangan/derma yang dikumpul kemudiannya dilaburkan pula kepada amanah saham yang PATUH SYARIAH (sebab itu ia takaful bukan insurans)
  3. Hasil biakan jumlah wang yang dikumpul selepas dilaburkan itulah digunakan untuk membayar:
  • Bil rawatan hospital
  • Pampasan akibat sakit kritikal
  • Pampasan akibat hilang upaya / cacat kekal
  • Pampasan kematian kepada penama / waris
  • … dan lain-lain pampasan yang dipersetujui bersama.

Konsep Mudah Takaful

Kenapa orang yang celik minda ambil Takaful? Kerana kita tahu, kita menyumbang bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi membantu mereka yang memerlukan bila perlu.

“MULIANYA hati orang yang mempunyai 1 akaun polisi takaful apabila beliau sebenarnya sanggup untuk memperuntukkan sebahagian wangnya kepada mereka yang kurang bernasib baik, jika suatu hari nanti beliau mengalami nasib yang sama, beliau juga akan DILINDUNGI”

1 polisi Takaful boleh lindungi diri kita, waris kita (duit pampasan selepas meninggal) dalam masa yang sama memayungi insan lain yang memerlukan. PAHALA PERCUMA.

Sebab itu kami takkan ambil lebih 10% dari jumlah gaji bersih anda. Kami hanya buatkan polisi mengikut kemampuan. Kecuali jika anda berkeinginan untuk ambil FULL PROTECTION dan sanggup bayar lebih.

Tak perlu takut.

 

“Kami ajak anda menderma, bantu anda lindungi diri sendiri dan keluarga, bantu anda disiplin dalam menyimpan. Bukan menambah hutang anda. Ejen Takaful bukan Ahlong, kami datang cuma nak tolong.”

 

Nur Ain Anuar +60193613634
Financial Advisor at Ieza Yusof Consultancy Sdn Bhd

Previous ArticleNext Article

Takaful Malaysia Lancar Kaotim, Jenama Platform Digital Baharu Dengan Kad Perubatan Dalam Talian

KUALA LUMPUR, 29 Nov (Bernama) — Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Bhd (Takaful Malaysia) melancarkan Kaotim, platform digital baharu yang menyediakan kad perubatan dalam talian bagi rakyat Malaysia, bersempena dengan ulang tahun ke-39 pengendali takaful itu.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Nor Azman Zainal berkata Kaotim merupakan inisiatif digital Takaful Malaysia yang menawarkan MediKad, pelan perlindungan perubatan dengan tiga pelan mampu milik bermula RM38 sebulan dan had tahunan sehingga RM1.1 juta dengan pilihan rider, MediBooster.

Beliau berkata pelan itu ditawarkan kepada rakyat Malaysia berumur enam hingga 69 tahun dengan tempoh perlindungan sehingga 85 tahun.

“Dengan pendaftaran dalam talian empat langkah dan soal selidik perubatan ringkas tanpa perlu menjalani pemeriksaan kesihatan, keperluan perlindungan pelanggan akan dilindungi serta-merta,” katanya selepas pelancaran Kaotim di sini hari ini.

Beliau berkata objektif jenama itu menyasarkan segmen pelanggan yang meluas sambil memenuhi keperluan pelanggan.

“Kini, perlindungan perubatan sangat mahal, kami cuba mengurangkan beban rakyat melalui gabungan keperluan pelanggan dan digital,” katanya.

Beliau berkata memandangkan pasaran kini semakin berkembang, matlamat jangka panjang untuk inovasi adalah dengan mengekalkan dan memastikan jenama dan syarikat terus relevan dalam pasaran.

“Ini adalah permulaan bagi Kaotim yang memiliki keunikan, perkhidmatan yang pantas dan harga yang berpatutan. Pada masa hadapan, akan ada lebih banyak produk yang dilancarkan di bawah jenama ini,” katanya.

Sementara itu, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Takaful Malaysia, pengendali takaful itu berkata pelanggan boleh mendaftar untuk MediKad dalam talian melalui Kaotim, pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja dalam beberapa minit dengan hanya beberapa klik dan terus dilindungi pada hari yang sama.

Ia berkata melalui teknologi inovatif dan identiti jenama yang menyerlah, Kaotim kini bersedia menjadi pembeza utama berdasarkan cadangan nilai pelanggan, memberikan syarikat kelebihan dan hubungan dengan pelanggan.

— BERNAMA