Apa itu Takaful? Nak mudah faham lihat gambar ini

Apa maksud takaful

Bila sebut Takaful, pasti yang berlegar di ruang fikiran hanyalah ejen insuran yang mengejar duit kita. Betul?

Apakah maksud dan konsep Takaful sebenarnya?

  1. Takaful adalah satu tabung dimana ia mengumpul semua wang yang disumbangkan (didermakan) oleh pemegang polisi.
  2. Duit sumbangan/derma yang dikumpul kemudiannya dilaburkan pula kepada amanah saham yang PATUH SYARIAH (sebab itu ia takaful bukan insurans)
  3. Hasil biakan jumlah wang yang dikumpul selepas dilaburkan itulah digunakan untuk membayar:
  • Bil rawatan hospital
  • Pampasan akibat sakit kritikal
  • Pampasan akibat hilang upaya / cacat kekal
  • Pampasan kematian kepada penama / waris
  • … dan lain-lain pampasan yang dipersetujui bersama.

Konsep Mudah Takaful

Kenapa orang yang celik minda ambil Takaful? Kerana kita tahu, kita menyumbang bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi membantu mereka yang memerlukan bila perlu.

“MULIANYA hati orang yang mempunyai 1 akaun polisi takaful apabila beliau sebenarnya sanggup untuk memperuntukkan sebahagian wangnya kepada mereka yang kurang bernasib baik, jika suatu hari nanti beliau mengalami nasib yang sama, beliau juga akan DILINDUNGI”

1 polisi Takaful boleh lindungi diri kita, waris kita (duit pampasan selepas meninggal) dalam masa yang sama memayungi insan lain yang memerlukan. PAHALA PERCUMA.

Sebab itu kami takkan ambil lebih 10% dari jumlah gaji bersih anda. Kami hanya buatkan polisi mengikut kemampuan. Kecuali jika anda berkeinginan untuk ambil FULL PROTECTION dan sanggup bayar lebih.

Tak perlu takut.

 

“Kami ajak anda menderma, bantu anda lindungi diri sendiri dan keluarga, bantu anda disiplin dalam menyimpan. Bukan menambah hutang anda. Ejen Takaful bukan Ahlong, kami datang cuma nak tolong.”

 

Nur Ain Anuar +60193613634
Financial Advisor at Ieza Yusof Consultancy Sdn Bhd

Previous ArticleNext Article

BNM Pelawa Permohonan Lesen Penanggung Insurans, Pengendali Takaful Digital

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mempelawa permohonan bagi lesen penanggung insurans dan pengendali takaful digital (DITO) yang boleh dikemukakan dalam tempoh 2 Jan, 2025 hingga 31 Dis, 2026.

Dalam kenyataan hari ini, bank pusat itu berkata lesen berkenaan dikeluarkan kepada pemohon yang terbukti dapat memaparkan kapasiti dan keupayaan mencapai matlamat dasar yang disasarkan dan pada masa yang sama mengekalkan tumpuan teguh terhadap aspek pengurusan risiko dan perlindungan pengguna.

Sehubungan itu, semua pemohon perlu berbincang dengan BNM sebelum mengemukakan permohonan dan boleh berbuat demikian mulai 1 Okt, 2024 menerusi [email protected].

Ini sejajar dengan langkah BNM mengeluarkan Dokumen Dasar Rangka Kerja Pelesenan dan Pengawalseliaan DITO hari ini yang menggariskan keperluan memudahkan penyertaan mereka yang dapat memberi tawaran nilai kukuh serta bermakna dari segi rangkuman, persaingan dan kecekapan serta selaras dengan teras strategik Pelan Sektor Kewangan 2022–2026 untuk memajukan pendigitalan dalam sektor kewangan.

“Pemohon yang berminat dikehendaki memenuhi kriteria penilaian dalam beberapa aspek seperti kehematan termasuk ciri-ciri dan integriti pemohon, sifat dan kecukupan sumber kewangan serta kekukuhan dan kebolehlaksanaan rancangan perniagaan dan teknologi,” katanya.

Aspek lain seperti amalan pengendalian perniagaan dan perlindungan pengguna, Syariah (jika berkaitan), lngkah-langkah pencegahan pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan serta keupayaan mencapai tawaran nilai yang bermakna demi kepentingan Malaysia.

BNM berkata semua pemohon berminat juga perlu memastikan bahawa prosedur permohonan digariskan dalam dokumen dasar ini dipatuhi sepenuhnya.

“Ini berserta pematuhan terhadap dokumen dasar lain yang berkaitan seperti Prosedur Permohonan untuk Lesen Baharu di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 selain Prosedur Permohonan Perolehan Kepentingan dalam bentuk Saham dan menjadi Syarikat Induk Kewangan,” katanya.

Menurut bank pusat itu, DITO terbabit akan turut melalui fasa asas bagi tempoh tiga hingga tujuh tahun untuk membuktikan daya maju perniagaan dan kekukuhan operasi mereka.

Sepanjang tempoh fasa asas itu juga, kata BNM, DITO perlu mengekalkan dana modal minimum yang lebih rendah dan setara dengan operasi perniagaan DITO pada peringkat awal. 

“Kalangan DITO ini dicirikan oleh operasi digital mereka dengan model perniagaan dan produk yang inovatif untuk memenuhi keperluan pengguna secara lebih baik.

“Apabila mula beroperasi, DITO dijangka merapatkan jurang perlindungan penting dalam segmen yang berfokuskan digital serta saling melengkapi penanggung insurans, pengendali takaful berlesen sedia ada dan peserta lain dalam rantaian nilai insurans dan takaful,” kata BNM.

— BERNAMA