Apa itu Takaful? Nak mudah faham lihat gambar ini

Apa maksud takaful

Bila sebut Takaful, pasti yang berlegar di ruang fikiran hanyalah ejen insuran yang mengejar duit kita. Betul?

Apakah maksud dan konsep Takaful sebenarnya?

  1. Takaful adalah satu tabung dimana ia mengumpul semua wang yang disumbangkan (didermakan) oleh pemegang polisi.
  2. Duit sumbangan/derma yang dikumpul kemudiannya dilaburkan pula kepada amanah saham yang PATUH SYARIAH (sebab itu ia takaful bukan insurans)
  3. Hasil biakan jumlah wang yang dikumpul selepas dilaburkan itulah digunakan untuk membayar:
  • Bil rawatan hospital
  • Pampasan akibat sakit kritikal
  • Pampasan akibat hilang upaya / cacat kekal
  • Pampasan kematian kepada penama / waris
  • … dan lain-lain pampasan yang dipersetujui bersama.

Konsep Mudah Takaful

Kenapa orang yang celik minda ambil Takaful? Kerana kita tahu, kita menyumbang bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi membantu mereka yang memerlukan bila perlu.

“MULIANYA hati orang yang mempunyai 1 akaun polisi takaful apabila beliau sebenarnya sanggup untuk memperuntukkan sebahagian wangnya kepada mereka yang kurang bernasib baik, jika suatu hari nanti beliau mengalami nasib yang sama, beliau juga akan DILINDUNGI”

1 polisi Takaful boleh lindungi diri kita, waris kita (duit pampasan selepas meninggal) dalam masa yang sama memayungi insan lain yang memerlukan. PAHALA PERCUMA.

Sebab itu kami takkan ambil lebih 10% dari jumlah gaji bersih anda. Kami hanya buatkan polisi mengikut kemampuan. Kecuali jika anda berkeinginan untuk ambil FULL PROTECTION dan sanggup bayar lebih.

Tak perlu takut.

 

“Kami ajak anda menderma, bantu anda lindungi diri sendiri dan keluarga, bantu anda disiplin dalam menyimpan. Bukan menambah hutang anda. Ejen Takaful bukan Ahlong, kami datang cuma nak tolong.”

 

Nur Ain Anuar +60193613634
Financial Advisor at Ieza Yusof Consultancy Sdn Bhd

Previous ArticleNext Article

Pentingnya Simpanan Waktu Sakit

Bulan 12 nanti kami akan telefon semula. Sekarang ni belum ada kekosongan. Kalau dah ada kekosongan nanti, hospital akan beritahu semula.

Pernah tak alami situasi macam ni? Kalau bukan kita sendiri yang alami, mungkin ahli keluarga kita ataupun kawan kita pernah alami.

Ahli keluarga saya pernah ada pengalaman macam ni. Ditakdirkan Allah, salah seorang ahli keluarga saya ada batu dalam hempedu.

Ya, kalau kita fikir logik, memang tak susah sama sekali. Buat pembedahan sahaja dah selesai masalah.

Tapi, yang menjadi masalahnya adalah tidak semua hospital mempunyai kemudahan yang cukup untuk pembedahan sesuatu kes. Macam kes keluarga saya ini, hospital daerah tidak boleh menjalankan pembedahan. Jadi, pihak hospital berhubung terus dengan hospital besar negeri untuk selesaikan kes ini.

Apa yang menjadi masalahnya ialah apabila keluarga saya perlu menunggu giliran untuk dibedah. Waktu itu, memang dah sakit teruk. Bertahan dengan ubat yang doktor bagi sahaja.

Keputusan sebulat suara diambil untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta. Kita sedia maklum kalau hospital swasta ini memang tidak perlu tunggu giliran. Ada duit, semuanya selesai.

Di sini, ingin tekankan betapa pentingnya kita ada simpanan untuk sakit. Kita tidak tahu bila kita akan sakit. Kita juga tidak tahu bila masanya keluarga kita akan sakit.

Dengan adanya simpanan sewaktu sakit, sekurang kurangnya, hilanglah sedikit beban. Sekurang-kurangnya jika kes penyakit yang memerlukan rawatan dengan segera, kita tidak perlu lagi menunggu giliran untuk dirawat. Alangkah indahnya jika penyakit kita hilang dengan cepat.

Oleh itu, bagaimana caranya untuk membuat simpanan ketika waktu sakit? Di sini saya kongsikan sedikit tips untuk anda.

1. Asingkan 5% Ke 10% Setiap Bulan

Pertama, kita perlu asingkan 5% atau 10% gaji yang kita dapat. Gaji yang telah diasingkan itu pastikan jangan digunakan sama sekali. Kalau perlu, buka satu akaun bank khas untuk simpanan waktu sakit ni.

Kenapa perlu untuk membuka akaun lain? Sebabnya, kalau kita campurkan simpanan waktu sakit ini dengan simpanan kita yang biasa, sudah pastinya duit tersebut akan terguna. Jadi, dengan adanya akaun khas ini, kita tidak akan usik duit itu.

2. Kad Perubatan (Medical Card)

Kedua, buatlah kad perubatan atau medical card. Medical card ini sangat perlu untuk semua orang.

Kenapa? Sebab, tidak semua orang betul-betul berdisiplin mengasingkan duit gaji untuk simpanan waktu sakit.

Tambahan pula, berapa banyak simpanan yang kita dapat kumpul dalam waktu yang singkat? Ia lebih memudahkan kita ketika berada dalam keadaan yang terdesak dan amat memerlukan. Jangan tunggu dah sakit baru hendak baru hendak bertindak.

Kesimpulannya, kita memang memerlukan persiapan menghadapi waktu sakit. Anda boleh gunakan dua tips ini jika ianya bermanfaat.

Duit boleh dicari, namun nyawa, tiada harganya. Memang jika sudah ajal, tiada apa yang mampu menghalang. Namun, Allah juga menyuruh kita untuk berusaha. Jadi, buatlah keputusan yang bijak.