3 Kaedah Analisis Teknikal Dalam Perdagangan FCPO Yang Anda Perlu Tahu

Ramai yang semakin berminat nak melabur dalam pasaran niaga hadapan, lagi-lagi Kontrak Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO) ini. Disebabkan kadar volatility yang tinggi dan kemampuan untuk menjana keuntungan sama ada market sedang menaik atau menurun, telah menyumbang kepada peningkatan pelabur ingin yang turut serta melabur dalam FCPO.

Tetapi sebelum itu, anda kena ada ilmu analisis teknikal bagi membolehkan anda tahu pergerakan harga FCPO – sama ada nak naik atau nak turun. Bila dah ada ilmu teknikal ini, barulah kita tahu bila masa terbaik nak masuk dan bila masa terbaik nak keluar apabila dah untung (atau rugi).

Jom kita tengok 3 kaedah analisis teknikal dalam perdagangan FCPO yang anda perlu tahu seperti berikut.

1. Purata Bergerak (Moving Average)

Dalam statistik, purata bergerak adalah perhitungan yang digunakan untuk menganalisis titik data dengan membuat serangkaian purata dari subset yang berbeza dari set data lengkap.

Purata pergerakan harga dikira adalah untuk membantu melicinkan data harga dengan membuat purata harga yang sentiasa dikemas kini.

Ada 2 jenis purata bergerak yang sering digunakan iaitu Purata Bergerak Sederhana (Simple Moving Average – SMA) dan Purata Bergerak Eksponensial (Exponential Moving Average – EMA)

Purata bergerak biasanya dikira untuk mengenal pasti arah aliran harga atau untuk menentukan tahap sokongan dan rintangannya. Purata bergerak adalah suatu petunjuk arah aliran atau penunjuk ketinggalan (lagging indicator) kerana berdasarka harga yang telah berlalu.

Purata bergerak yang meningkat menunjukkan bahawa harga berada dalam aliran menaik, sementara purata bergerak yang menurun menunjukkan bahawa ia berada dalam aliran menurun.

Begitu juga, momentum menaik disahkan dengan bullish crossover, yang berlaku apabila purata bergerak jangka pendek melintasi di atas purata bergerak jangka panjang.

Sebaliknya, momentum ke bawah disahkan dengan bearish crossover, yang berlaku apabila purata bergerak jangka pendek melintasi di bawah purata bergerak jangka panjang.

2. Indeks Kekuatan Relatif (Relative Strength Index – RSI)

Indeks kekuatan relatif (RSI) adalah petunjuk momentum yang digunakan dalam analisis teknikal yang mengukur magnitud perubahan harga yang terkini untuk menilai keadaan ‘overbought’ atau ‘oversold’ dalam harga sesuatu komiditi.

RSI dipaparkan sebagai pengayun (grafik garis yang bergerak di antara dua ekstrem) dan mempunyai bacaan dari 0 hingga 100.

Penggunaan asal RSI adalah bahawa nilai 70 atau lebih tinggi menunjukkan bahawa nilai sesuatu harga komoditi menjadi terlalu tinggi atau dinilai terlalu tinggi dan mungkin disiapkan untuk pembalikan arah aliran atau penurunan harga.

Bacaan RSI 30 atau ke bawah pula menunjukkan keadaan bahawa nilai sesuatu harga komoditi menjadi terlalu rendah atau dinilai terlalu rendah dan mungkin disiapkan untuk pembalikan arah aliran atau kenaikan harga.

3. Jumlah Dagangan dan Kepentingan Terbuka (Volume and Open Interest)

Jumlah dagangan dan kepentingan terbuka adalah dua metrik teknikal utama yang menggambarkan kecairan dalam aktiviti pasaran niaga hadapan.

Jumlah dagangan atau “volume” merujuk pada jumlah kontrak yang diperdagangkan dalam jangka waktu tertentu, dan kepentingan terbuka atau “open interest” menunjukkan jumlah kontrak yang aktif, atau tidak diselesaikan.

Jumlah dagangan menghitung jumlah kontrak niaga hadapan yang ditukar antara pembeli dan penjual pada hari perdagangan tertentu. Setiap transaksi tidak kira sama ada transaksi pembukaan atau penutupan sesuatu kontrak niaga hadapan akan dikira dalam jumlah dagangan harian.

Semakin besar jumlah dagangan, semakin banyak minat terhadap komoditi yang didagangkan. Para pedagang kadang kala melihat jumlah dagangan sebagai petunjuk kekuatan pergerakan harga. Lebih banyak jumlah dagangan juga bermaksud terdapat lebih banyak kecairan dalam sesuatu kontrak niaga hadapan dan ini diidamkan dari perspektif perdagangan jangka pendek, kerana ini bermaksud terdapat banyak pembeli dan penjual di pasaran.

Kepentingan terbuka adalah suatu bilangan kontrak niaga hadapan yang dipegang oleh para pelabur dan pedagang dalam kedudukan aktif. Posisi-posisi ini telah dibuka, tetapi belum ditutup, berakhir, atau dilaksanakan.

Kepentingan terbuka menurun apabila pembeli (atau pemegang) dan penjual (atau penulis) kontrak menutup lebih banyak posisi daripada yang dibuka pada hari yang berkenaan.

Kepentingan terbuka meningkat sekali lagi apabila pelabur dan pedagang membuka lebih banyak posisi beli baru atau penjual mengambil posisi pendek baru dalam jumlah yang lebih besar daripada jumlah kontrak yang ditutup pada hari itu.

Hubung Kait antara Harga, Jumlah Dagangan dan Kepentingan Terbuka

Jom Daftar Webinar Percuma Untuk Belajar Dengan Lebih Mendalam

Anda semua dijemput untuk hadir ke sesi percuma ini yang dianjurkan bersama oleh Bursa Malaysia Derivatives, Phillip Futures dan Majalah Labur.

Topik: Bagaimana Pedagang Mengkaji Analisis Teknikal Dalam Pasaran Niaga Hadapan (FCPO)
Tarikh: 12 Ogos 2021 (Khamis)
Masa: 8.00 malam
Tempat: Online (Zoom)

Sesi ini adalah percuma saja, tetapi tempat adalah terhad. Daftar sekarang di -> https://forms.gle/uyBxpyZVDRm1Wy9t9

Sila isikan maklumat anda, nanti kami akan emelkan link Zoom.

Dan berita baik untuk mereka yang menyertai webinar ini nanti. Anda berpeluang untuk memenangi kredit *Touch ‘n Go eWallet bernilai RM100 x 3 dan RM50 x 1.

Sambil belajar secara percuma, sambil menang hadiah. Apa tunggu lagi, daftar sekarang.

*Sekiranya pendaftaran telah ditutup, boleh terus ke sini untuk mendaftar: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUuc–orTkiHdHt7vXaqWi3xLYR3IlQDl5x

Penafian:

Iklan ini bukan merupakan cadangan, tawaran atau permintaan membeli atau menjual untuk membeli atau menjual produk pelaburan apa pun. Ia tidak memperhatikan objektif pelaburan khusus anda, keadaan kewangan atau keperluan tertentu. Pelaburan dikenakan risiko pelaburan. Risiko dalam perdagangan niaga hadapan boleh menjadi besar dan anda boleh kehilangan dana permulaan anda. Anda mungkin ingin mendapatkan nasihat daripada wakil yang berdaftar, berdasarkan pertunangan yang berasingan, dan untuk membaca Terma dan Syarat yang berlaku dan pernyataan pendedahan risiko dengan teliti sebelum membuat keputusan sama ada mahu melabur dalam produk tersebut atau tidak. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia belum mengkaji bahan pemasaran atau promosi ini dan tidak bertanggungjawab terhadap kandungan bahan promosi atau pemasaran ini dan dengan tegas menolak semua tanggungjawab, namun timbul dari bahan pemasaran / promosi ini.

Previous ArticleNext Article

Elliot Wave Dalam Komoditi, Khususnya FCPO

Teori Gelombang Elliot atau lebih dikenali sebagai Elliott Wave adalah merupakan salah satu analisis teknikal yang power dalam dunia trading. Ianya boleh digunakan dalam dunia pelaburan saham, komoditi dan juga lain-lain.

Sebelum kita pergi lebih lanjut, jom berkenalan dengan Elliot Wave ini terlebih dahulu.

Asal-Usul Elliott Wave

Teori Gelombang Elliot atau lebih dikenali sebagai Elliott Wave telah diperkenalkan oleh Ralph Nelson Elliott pada tahun 1930-an. Teori ini membentuk corak Prinsip Elliott Wave yang terdiri daripada gelombang impulsif (impulsive) dan pembetulan (corrective).

Menurut beliau, setiap benda bergerak umpama gelombang atau arus yang terdiri daripada gelombang besar diikuti oleh gelombang kecil dan setiap tindakan akan diikuti oleh tindak balas. Menurutnya lagi, masa tidak mengubah keadaan kerana pasaran saham itu secara strukturnya adalah tetap (constant).

Apa yang bertukar hanyalah rentak individu (atau pergerakan kecil) dalam pergerakan yang besar. Beliau menggunakan asas daripada siri nombor Fibonacci untuk membentuk gelombang dan kitaran sekaligus meramalkan pergerakan harga.

Kredit Gambar: Investopedia

Dan dalam Elliot Wave, ianya terdiri daripada dua gelombang iaitu gelombang impulsif dan gelombang pembetulan.

Gelombang Impulsif

Gelombang impulsif adalah struktur pasaran yang sedang trending dalam keadaan menaik atau menurun. Cara mengira wavenya adalah 1, 2, 3, 4, 5.

Gelombang penuh ataupun satu fasa yang positif bagi sesuatu kitaran terdiri daripada 5 gelombang. Iaitu gelombang impulse yang bergerak ke atas. Kedua, gelombang pembetulan yang bergerak ke bawah. Gelombang-gelombang 1,3, dan 5 berada pada arah pergerakan utama.

Manakala gelombang-gelombang 2 dan 4 ‘membetulkan’ gelombang 1 dan gelombang 3.

Gelombang Pembetulan

Apabila sudah sampai ke kemuncak, ianya akan disusuli dengan corrective wave. Ianya juga dikenali sebagai retracement, pullback dan profit taking. Cara mengira wavenya pula adalah A, B, C dan harga pun semakin menurun.

Ada banyak lagi sebenarnya kami nak kongsikan dengan anda, tapi kalau nak tulis nanti jadi panjang lebar susah pula. Apa kata kita belajar terus dengan mereka yang pakar.

Jom Sertai Webinar Percuma Untuk Belajar Dengan Lebih Mendalam

Anda semua dijemput untuk hadir ke sesi percuma ini yang dianjurkan bersama-sama Bursa Malaysia Derivatives, Maybank Investment Bank dan Majalah Labur.

Topik: Halatuju Pasaran Komoditi: Permulaan atau Pengakhiran Supercycle
Tarikh: 28 September 2021 (Selasa)
Masa: 12.30 tengah hari
Tempat: Online (Zoom)

Bersama-sama Tuan Eza Ezamie dan Tuan Wan Mohd Hafizulddin, bakal dikongsikan:

✅ Sejarah beberapa pelopor kepada metod EW dan kaedah ringkas Analisa Kitaran menggunakan periodogram

✅ Aplikasi periodogram untuk pengiraan kitaran dalam FCPO dan yang menarik lagi adalah pengiraan EW dalam chart FCPO

✅ Pada akhir sesi, sedikit perkongsian tips trading daripada Connie Brown berdasarkan metod W.D Gann.

Sesi ini adalah percuma saja, tetapi tempat adalah terhad. Daftar sekarang di -> https://forms.gle/iZJAazGPJ9FVQoDv9

Sila isikan maklumat anda, nanti kami akan emelkan link Zoom.

Dan berita baik untuk mereka yang menyertai webinar ini nanti. Anda berpeluang untuk memenangi kredit Touch ‘n Go eWallet bernilai RM100 x 3 dan RM50 x 1.

Sambil belajar secara percuma, sambil menang hadiah. Apa tunggu lagi, daftar sekarang.