3 Kaedah Analisis Teknikal Dalam Perdagangan FCPO Yang Anda Perlu Tahu

Ramai yang semakin berminat nak melabur dalam pasaran niaga hadapan, lagi-lagi Kontrak Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO) ini. Disebabkan kadar volatility yang tinggi dan kemampuan untuk menjana keuntungan sama ada market sedang menaik atau menurun, telah menyumbang kepada peningkatan pelabur ingin yang turut serta melabur dalam FCPO.

Tetapi sebelum itu, anda kena ada ilmu analisis teknikal bagi membolehkan anda tahu pergerakan harga FCPO – sama ada nak naik atau nak turun. Bila dah ada ilmu teknikal ini, barulah kita tahu bila masa terbaik nak masuk dan bila masa terbaik nak keluar apabila dah untung (atau rugi).

Jom kita tengok 3 kaedah analisis teknikal dalam perdagangan FCPO yang anda perlu tahu seperti berikut.

1. Purata Bergerak (Moving Average)

Dalam statistik, purata bergerak adalah perhitungan yang digunakan untuk menganalisis titik data dengan membuat serangkaian purata dari subset yang berbeza dari set data lengkap.

Purata pergerakan harga dikira adalah untuk membantu melicinkan data harga dengan membuat purata harga yang sentiasa dikemas kini.

Ada 2 jenis purata bergerak yang sering digunakan iaitu Purata Bergerak Sederhana (Simple Moving Average – SMA) dan Purata Bergerak Eksponensial (Exponential Moving Average – EMA)

Purata bergerak biasanya dikira untuk mengenal pasti arah aliran harga atau untuk menentukan tahap sokongan dan rintangannya. Purata bergerak adalah suatu petunjuk arah aliran atau penunjuk ketinggalan (lagging indicator) kerana berdasarka harga yang telah berlalu.

Purata bergerak yang meningkat menunjukkan bahawa harga berada dalam aliran menaik, sementara purata bergerak yang menurun menunjukkan bahawa ia berada dalam aliran menurun.

Begitu juga, momentum menaik disahkan dengan bullish crossover, yang berlaku apabila purata bergerak jangka pendek melintasi di atas purata bergerak jangka panjang.

Sebaliknya, momentum ke bawah disahkan dengan bearish crossover, yang berlaku apabila purata bergerak jangka pendek melintasi di bawah purata bergerak jangka panjang.

2. Indeks Kekuatan Relatif (Relative Strength Index – RSI)

Indeks kekuatan relatif (RSI) adalah petunjuk momentum yang digunakan dalam analisis teknikal yang mengukur magnitud perubahan harga yang terkini untuk menilai keadaan ‘overbought’ atau ‘oversold’ dalam harga sesuatu komiditi.

RSI dipaparkan sebagai pengayun (grafik garis yang bergerak di antara dua ekstrem) dan mempunyai bacaan dari 0 hingga 100.

Penggunaan asal RSI adalah bahawa nilai 70 atau lebih tinggi menunjukkan bahawa nilai sesuatu harga komoditi menjadi terlalu tinggi atau dinilai terlalu tinggi dan mungkin disiapkan untuk pembalikan arah aliran atau penurunan harga.

Bacaan RSI 30 atau ke bawah pula menunjukkan keadaan bahawa nilai sesuatu harga komoditi menjadi terlalu rendah atau dinilai terlalu rendah dan mungkin disiapkan untuk pembalikan arah aliran atau kenaikan harga.

3. Jumlah Dagangan dan Kepentingan Terbuka (Volume and Open Interest)

Jumlah dagangan dan kepentingan terbuka adalah dua metrik teknikal utama yang menggambarkan kecairan dalam aktiviti pasaran niaga hadapan.

Jumlah dagangan atau “volume” merujuk pada jumlah kontrak yang diperdagangkan dalam jangka waktu tertentu, dan kepentingan terbuka atau “open interest” menunjukkan jumlah kontrak yang aktif, atau tidak diselesaikan.

Jumlah dagangan menghitung jumlah kontrak niaga hadapan yang ditukar antara pembeli dan penjual pada hari perdagangan tertentu. Setiap transaksi tidak kira sama ada transaksi pembukaan atau penutupan sesuatu kontrak niaga hadapan akan dikira dalam jumlah dagangan harian.

Semakin besar jumlah dagangan, semakin banyak minat terhadap komoditi yang didagangkan. Para pedagang kadang kala melihat jumlah dagangan sebagai petunjuk kekuatan pergerakan harga. Lebih banyak jumlah dagangan juga bermaksud terdapat lebih banyak kecairan dalam sesuatu kontrak niaga hadapan dan ini diidamkan dari perspektif perdagangan jangka pendek, kerana ini bermaksud terdapat banyak pembeli dan penjual di pasaran.

Kepentingan terbuka adalah suatu bilangan kontrak niaga hadapan yang dipegang oleh para pelabur dan pedagang dalam kedudukan aktif. Posisi-posisi ini telah dibuka, tetapi belum ditutup, berakhir, atau dilaksanakan.

Kepentingan terbuka menurun apabila pembeli (atau pemegang) dan penjual (atau penulis) kontrak menutup lebih banyak posisi daripada yang dibuka pada hari yang berkenaan.

Kepentingan terbuka meningkat sekali lagi apabila pelabur dan pedagang membuka lebih banyak posisi beli baru atau penjual mengambil posisi pendek baru dalam jumlah yang lebih besar daripada jumlah kontrak yang ditutup pada hari itu.

Hubung Kait antara Harga, Jumlah Dagangan dan Kepentingan Terbuka

Jom Daftar Webinar Percuma Untuk Belajar Dengan Lebih Mendalam

Anda semua dijemput untuk hadir ke sesi percuma ini yang dianjurkan bersama oleh Bursa Malaysia Derivatives, Phillip Futures dan Majalah Labur.

Topik: Bagaimana Pedagang Mengkaji Analisis Teknikal Dalam Pasaran Niaga Hadapan (FCPO)
Tarikh: 12 Ogos 2021 (Khamis)
Masa: 8.00 malam
Tempat: Online (Zoom)

Penafian:

Iklan ini bukan merupakan cadangan, tawaran atau permintaan membeli atau menjual untuk membeli atau menjual produk pelaburan apa pun. Ia tidak memperhatikan objektif pelaburan khusus anda, keadaan kewangan atau keperluan tertentu. Pelaburan dikenakan risiko pelaburan. Risiko dalam perdagangan niaga hadapan boleh menjadi besar dan anda boleh kehilangan dana permulaan anda. Anda mungkin ingin mendapatkan nasihat daripada wakil yang berdaftar, berdasarkan pertunangan yang berasingan, dan untuk membaca Terma dan Syarat yang berlaku dan pernyataan pendedahan risiko dengan teliti sebelum membuat keputusan sama ada mahu melabur dalam produk tersebut atau tidak. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia belum mengkaji bahan pemasaran atau promosi ini dan tidak bertanggungjawab terhadap kandungan bahan promosi atau pemasaran ini dan dengan tegas menolak semua tanggungjawab, namun timbul dari bahan pemasaran / promosi ini.

Previous ArticleNext Article

Cuaca Panas Pacu Permintaan Minyak Sawit, Harga Diunjur Sehingga RM4,000 Satu Tan

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Permintaan minyak sawit Malaysia dijangka meningkat pada tahun ini, didorong oleh faktor cuaca panas yang turut memacu harga sekitar RM3,800 hingga RM4,000 satu tan, kata Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Sehubungan itu, Ketua Pengarahnya Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata pihaknya berharap pengeluaran komoditi itu dapat ditingkatkan pada tahun ini.

“Kita berharap dapat mengeluarkan kira-kira 19 juta tan (pada tahun ini) daripada 18 juta tan pada 2022.

“Ini berikutan faktor seperti kemasukan semula pekerja asing pada tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penghargaan Media di sini, hari ini.

Mengulas selanjutnya, Ahmad Parveez berkata usaha penanaman sawit juga dijangka dijejaskan oleh fenomena El Nino pada tahun depan yang boleh mengurangkan pengeluaran sehingga 10 peratus.

Cuaca panas tersebut juga akan memberi kesan kepada sebahagian besar kawasan penanaman di Sabah dan Sarawak.

Malah, Ahmad Parveez berkata, suhu panas melampau boleh menjejaskan kehadiran kumbang yang berperanan untuk melakukan proses pendebungaan.

“Pada masa sama, tanaman itu sendiri turut memberi reaksi terhadap cuaca panas yang menyaksikan perubahan nisbah penghasilan bunga betina dan jantan, termasuk lebih banyak bunga jantan.

“Pokok yang mengalami tekanan akan menghasilkan lebih banyak bunga jantan (dan mengurangkan hasil pengeluaran),” katanya.

Beliau turut merujuk senario pada 2016 apabila pengeluaran minyak sawit mentah (CPO) susut sebanyak 20 peratus disebabkan oleh El Nino.

“Namun, kali ini, mujurlah kita mempunyai peralatan penanaman lebih baik serta penambahbaikan keadaan pekerja yang dapat menampan impak tersebut,” katanya.

Sementara itu, mengulas perkembangan berkaitan misi dua hari Malaysia-Indonesia ke Brussels mulai 30 Mei ini, Pengerusi MPOB Mohamad Helmy Othman Basha berkata ini merupakan misi pertama membabitkan kedua-dua negara ke pasaran besar tersebut.

“Bagi Malaysia, Kesatuan Eropah (EU) adalah pasaran ketiga terbesar dan kita mahu memberi mesej jelas bahawa Malaysia dan Indonesia yang juga dua pengeluar utama minyak sawit dunia, sudah melakukan banyak usaha sejak 10-15 tahun dalam aspek alam sekitar, hutan…kita mahukan pihak EU memperakui fakta tersebut.

“Banyak penambahbaikan yang telah kita lakukan, tapi (malangnya) mereka tidak memperakuinya. Mesej yang kita mahu tekankan atau sampaikan kepada Brussels pada minggu depan adalah kita tidak mahu EU menggubal sebarang undang-undang baharu yang mendiskriminasi industri kita,” tegasnya.

Malaysia dan Indonesia secara gabungannya menyumbang sebanyak 80 peratus dalam pasaran minyak sawit.

Pada majlis hari ini, wartawan Bernama, Nurul Hanis Izmir menjadi antara penerima anugerah MPOB di atas sumbangan terhadap industri minyak sawit negara.

— BERNAMA