Apa Itu Amalan Konsep 5S Daripada Jepun?

Konsep 5S mula diperkenalkan di Jepun pada tahun 1980-an dan amalan kebiasaan yang diamalkan di Jepun. Dasar 5S adalah kaedah pengurusan yang boleh menjadikan tempat kerja lebih selesa, bersih dan selamat.

5S bertujuan untuk mewujudkan suasana yang dipenuhi dengan kualiti dengan memastikan bahawa perlu ada piawaian yang dipatuhi semua orang bagi memastikan adanya peningkatan yang berterusan dari semasa ke semasa.

5S Bermaksud Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu dan Shitsuke

JapaneseMalayEnglish
SeiriSisihSort
SeitonSusunStraighten
SeisoSapuSweep
SeiketsuSeragamStandardize
ShitsukeSentiasa AmalSelf-Discipline

5S adalah salah satu kaedah yang digunakan oleh syarikat untuk menilai keupayaan organisasi di tempat kerja dan merupakan piawaian pengurusan yang bersifat visual.

1. Seiri / Sisih

Langkah pertama 5S adalah seiri, yang bermakna untuk menyisih atau membuang perkara atau barang-barang yang tidak perlu.

Perlu kenalpasti dahulu yang mana tak penting, baru dapat membuangnya dengan mudah.

2. Seiton / Susun

Selepas tiada lagi barang/perkara yang tidak diperlukan, langkah kedua adalah dengan menyusun dan mengatur barang yang anda perlukan supaya ia bersedia untuk digunakan. Anda juga perlu menyediakan akses mudah kepada benda tersebut.

Adalah dinasihatkan supaya anda memilih lokasi strategik untuk menyimpan semua dokumen supaya dapat diambil dan dikembalikan dengan mudah.

3. Seiso / Sapu

Seterusnya adalah dengan “menyapu”, atau bererti “membersihkan” tempat kerja serta peralatannya supaya kelihatan lebih teratur dan kemas.

4. Seiketsu / Segaram

Bila dah kemas dan semua kelihatan teratur, baru bersemangat nak buat kerja.

Langkah berikutnya adalah dengan menyeragamkan susun atur, ciri-ciri atau peraturan. Ini supaya hasilnya adalah standard bagi semua orang.

5. Shitsuke / Sentiasa Amal

Langkah terakhir ialah disiplin diri, di mana anda dikehendaki mematuhi peraturan untuk mengekalkan standard dan melakukan peningkatan setiap hari.

Apabila diamalkan sentiasa, maka ia sudah menjadi sebati dengan diri dan rasa semulajadi apabila melakukannya.

Diamalkan Di Malaysia Sejak 1980-an Lagi

Di Malaysia, konsep 5S mula diperkenalkan pada pertengahan tahun 1980-an dan kebanyakannya dipraktikkan oleh organisasi swasta terutamanya syarikat multinasional. Dalam era globalisasi, banyak agensi kerajaan menggunakan konsep 5S dan mempunyai akreditasi daripada Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC).

Kualiti Dan Produktiviti Meningkat

Dengan adanya Konsep 5S dan pengamalan berterusan konsep 5S ini, ia dapat meningkatkan kualiti dan produktiviti dengan berkesan kerana:

(A) Kebersihan dan keselamatan jelas terbukti

(B) Banyak idea kreatif dan inovatif yang dibentangkan oleh kakitangan dapat dijadikan sebagai asas panduan penambahbaikan kualiti kerja

(C) Pekerja akan lebih berdisiplin dan beretika akibat peningkatan prestasi kerja mereka

(D) Untuk membuat pekerja bangga dan meningkatkan imej organisasi atau syarikat

Konsep 5S mudah difahami oleh semua orang kerana konsep ini hanya memerlukan pengetahuan umum dan disiplin yang tinggi. Oleh itu, 5S perlu dijalankan secara berterusan untuk mengekalkan prestasi kerja dan menyumbang kepada peningkatan jualan syarikat.

Peningkatan Berterusan Juga Dikenali Sebagai Kaizen

Mesti pernah dengar perkataan Kaizen kan? Dengan adanya amalan konsep 5S ini, barulah dapat mencapai peningkatan yang berterusan daripada setahun ke setahun. Setiap kali capai tahap yang tinggi, cuba lagi untuk mencapai tahap yang lebih tinggi.

Dalam Islam Pula Dikenali Sebagai Istiqomah

Tahukah anda perkara yang paling disukai Allah?

Diriwayatkan daripada Aisyah RA:
“Seseorang bertanya kepada Nabi Muhammad SAW, “Apakah amal (ibadah) yang paling dicintai Allah?” Nabi Muhammad SAW bersabda,” Amal (ibadah) yang dilakukan secara tetap meskipun sedikit”
(Hadis Riwayat Bukhari)

Apabila kita menganggap kerja itu sebagai ibadah, maka sudah tentunya kita akan bersungguh-sungguh melakukannya. Tetapi berapa ramai daripada kita yang komited dengan kerja? Atau kita jenis yang suka mengular dan membuat perkara yang sia-sia pada waktu pejabat?

Tepuk dada, tanya selera.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/