Apa Itu Amalan Konsep 5S Daripada Jepun?

Konsep 5S mula diperkenalkan di Jepun pada tahun 1980-an dan amalan kebiasaan yang diamalkan di Jepun. Dasar 5S adalah kaedah pengurusan yang boleh menjadikan tempat kerja lebih selesa, bersih dan selamat.

5S bertujuan untuk mewujudkan suasana yang dipenuhi dengan kualiti dengan memastikan bahawa perlu ada piawaian yang dipatuhi semua orang bagi memastikan adanya peningkatan yang berterusan dari semasa ke semasa.

5S Bermaksud Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu dan Shitsuke

JapaneseMalayEnglish
SeiriSisihSort
SeitonSusunStraighten
SeisoSapuSweep
SeiketsuSeragamStandardize
ShitsukeSentiasa AmalSelf-Discipline

5S adalah salah satu kaedah yang digunakan oleh syarikat untuk menilai keupayaan organisasi di tempat kerja dan merupakan piawaian pengurusan yang bersifat visual.

1. Seiri / Sisih

Langkah pertama 5S adalah seiri, yang bermakna untuk menyisih atau membuang perkara atau barang-barang yang tidak perlu.

Perlu kenalpasti dahulu yang mana tak penting, baru dapat membuangnya dengan mudah.

2. Seiton / Susun

Selepas tiada lagi barang/perkara yang tidak diperlukan, langkah kedua adalah dengan menyusun dan mengatur barang yang anda perlukan supaya ia bersedia untuk digunakan. Anda juga perlu menyediakan akses mudah kepada benda tersebut.

Adalah dinasihatkan supaya anda memilih lokasi strategik untuk menyimpan semua dokumen supaya dapat diambil dan dikembalikan dengan mudah.

3. Seiso / Sapu

Seterusnya adalah dengan “menyapu”, atau bererti “membersihkan” tempat kerja serta peralatannya supaya kelihatan lebih teratur dan kemas.

4. Seiketsu / Segaram

Bila dah kemas dan semua kelihatan teratur, baru bersemangat nak buat kerja.

Langkah berikutnya adalah dengan menyeragamkan susun atur, ciri-ciri atau peraturan. Ini supaya hasilnya adalah standard bagi semua orang.

5. Shitsuke / Sentiasa Amal

Langkah terakhir ialah disiplin diri, di mana anda dikehendaki mematuhi peraturan untuk mengekalkan standard dan melakukan peningkatan setiap hari.

Apabila diamalkan sentiasa, maka ia sudah menjadi sebati dengan diri dan rasa semulajadi apabila melakukannya.

Diamalkan Di Malaysia Sejak 1980-an Lagi

Di Malaysia, konsep 5S mula diperkenalkan pada pertengahan tahun 1980-an dan kebanyakannya dipraktikkan oleh organisasi swasta terutamanya syarikat multinasional. Dalam era globalisasi, banyak agensi kerajaan menggunakan konsep 5S dan mempunyai akreditasi daripada Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC).

Kualiti Dan Produktiviti Meningkat

Dengan adanya Konsep 5S dan pengamalan berterusan konsep 5S ini, ia dapat meningkatkan kualiti dan produktiviti dengan berkesan kerana:

(A) Kebersihan dan keselamatan jelas terbukti

(B) Banyak idea kreatif dan inovatif yang dibentangkan oleh kakitangan dapat dijadikan sebagai asas panduan penambahbaikan kualiti kerja

(C) Pekerja akan lebih berdisiplin dan beretika akibat peningkatan prestasi kerja mereka

(D) Untuk membuat pekerja bangga dan meningkatkan imej organisasi atau syarikat

Konsep 5S mudah difahami oleh semua orang kerana konsep ini hanya memerlukan pengetahuan umum dan disiplin yang tinggi. Oleh itu, 5S perlu dijalankan secara berterusan untuk mengekalkan prestasi kerja dan menyumbang kepada peningkatan jualan syarikat.

Peningkatan Berterusan Juga Dikenali Sebagai Kaizen

Mesti pernah dengar perkataan Kaizen kan? Dengan adanya amalan konsep 5S ini, barulah dapat mencapai peningkatan yang berterusan daripada setahun ke setahun. Setiap kali capai tahap yang tinggi, cuba lagi untuk mencapai tahap yang lebih tinggi.

Dalam Islam Pula Dikenali Sebagai Istiqomah

Tahukah anda perkara yang paling disukai Allah?

Diriwayatkan daripada Aisyah RA:
“Seseorang bertanya kepada Nabi Muhammad SAW, “Apakah amal (ibadah) yang paling dicintai Allah?” Nabi Muhammad SAW bersabda,” Amal (ibadah) yang dilakukan secara tetap meskipun sedikit”
(Hadis Riwayat Bukhari)

Apabila kita menganggap kerja itu sebagai ibadah, maka sudah tentunya kita akan bersungguh-sungguh melakukannya. Tetapi berapa ramai daripada kita yang komited dengan kerja? Atau kita jenis yang suka mengular dan membuat perkara yang sia-sia pada waktu pejabat?

Tepuk dada, tanya selera.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kementerian Pengangkutan Yakin ECRL Siap Disember 2026, Mula Operasi Januari 2027 – Loke

SEPANG, 2 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan yakin Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan dapat disiapkan mengikut jadual pada Disember 2026 dan beroperasi bermula Januari 2027 sekali gus menjimatkan masa perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Kuala Lumpur dalam masa empat jam.

Menteri berkenaan Anthony Loke Siew Fook berkata projek berkenaan telah mencatat kemajuan sebanyak 64 peratus setakat Mac 2024 bagi keseluruhan jajaran yang merangkumi empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor.

“Projek ECRL telah memasuki fasa baharu pembinaan sejak 2023, dengan kerja-kerja infrastruktur juga merangkumi pemasangan rasuk jejambat, pemasangan landasan, pembinaan stesen dan pembinaan depot kereta api. 

“Sepanjang 665 kilometer (km), projek infrastruktur kebangsaaan ini merangkumi lebih 1,900 tapak kerja dan hampir 650 sedang aktif dalam pelbagai aktiviti pembinaan,” katanya semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Ramadan 2024 bersama warga Kementerian Pengangkutan, projek ECRL dan pihak berkepentingan ECRL di sini hari ini.

Katanya kerja-kerja pengorekan Terowong Berkembar Genting sepanjang 16.39km dengan kombinasi kaedah “gerudi dan letup” beserta mesin pengorek terowong telah mencapai kedalaman melebihi 8km bagi kedua-dua bahagian terowong. 

“Ini bermakna Terowong Berkembar Genting dijangka dapat mencapai penembusan pada suku kedua 2025 sekali gus menjadikannya terowong rel terpanjang di Asia,” katanya.

Loke berkata kerja-kerja jambatan projek ECRL juga berjalan lancar dengan pemasangan rasuk jejambat untuk 155 jambatan daripada jumlah keseluruhan 219 jambatan, telah berjaya disempurnakan setakat Februari 2024. 

Beliau berkata kerja-kerja pemasangan landasan sejauh 92km telah siap pada akhir Februari 2024, iaitu sebulan lebih awal daripada yang dijadualkan.

Justeru, mesin pemasangan trek model ‘CCPG-500A’ yang canggih serta julung kali diguna pakai dalam industri rel di Malaysia, telah mula melaksanakan kerja-kerja pemasangan landasan ECRL bagi fasa kedua dari Kuantan Port City ke Maran di Pahang sejak 9 Mac lepas.

“Kerja-kerja pemasangan landasan fasa kedua sepanjang 97km ini dijangka siap pada Jun 2024, dan seterusnya membolehkan kerja-kerja pemasangan landasan dijalankan antara Dungun, Terengganu dan Kota Bharu.

“Selain itu, kerja-kerja pemasangan sistem elektrifikasi untuk kereta api ECRL akan bermula seawal Mei tahun ini di kawasan Stesen Cherating, Pahang dan disusuli dengan lokasi di mana pemasangan landasan telah siap,” katanya.

— BERNAMA