9 Sebab Anda Kena Datang Webinar Berani Melabur, 31 Ogos Ini

“Merdeka! Merdeka! Merdeka!”

Malaysia bakal menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-64 pada tarikh 31 Ogos 2021. Tetapi berapa ramai di kalangan kita yang telah ‘merdeka’ daripada segi kewangan?

Sedangkan ramai di antara kita yang inginkan financial freedom pada umur 40 tahun. Kalau boleh nak bersara pada umur 50 tahun.

Impian itu sangat baik.

Tetapi berapa ramai yang dah betul-betul berusaha ke arah tersebut? Atau sekadar memasang impian dan tidak berani nak menjadikannya realiti?

Disebabkan inilah, pihak Asri Ahmad Academy akan menganjurkan Webinar Berani Melabur pada 31 Ogos 2021 ini.

Dulu kami sendiri pernah mengikuti Seminar Berani Melabur dekat SACC Convention Centre. Meremang bulu roma sebab sound system dia memang gempak. Tapi sekarang musim pandemik dibawa secara online dan sampai malam.

Jom kita lihat 9 sebab kenapa anda kena datang ‘Webinar Berani Melabur 2021’.

1. Dibarisi Ramai Speaker Hebat Tanah Air

Webinar ini diketuai oleh Mentor Pelaburan Saham Syariah, Tuan Haji Mohd Asri Ahmad. Beliau sememangnya seorang mentor yang dikenali ramai yang telah melahirkan ribuan anak didik yang telah berjaya merebut peluang keemasan dalam pelaburan saham.

Selain daripada itu, kita juga ada Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, Prof. Madya Dr. Aznan Hasan, Tan Sri Dato’ Sri Haji Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, Prof (Adj) Dr. Mohd Afzanizam Abdul Rashid dan Nik Ihsan Raja Abdullah yang merupakan pakar dalam bidang syariah, ekonomi, saham, perniagaan dan bermacam-macam lagi.

Mantan Menteri Agama juga akan bersama dalam memberi ucaptama.

2. Padat Dengan Ilmu

Di antara topik-topik menarik yang bakal disampaikan:

  • Strategi Pelabur Tersohor
  • Pesona Pelaburan Syariah Di Bursa Malaysia
  • Anekdot Dunia Pelaburan
  • Bagaimana Memerdekaan Diri Di Saat Getir Dan Mencabar (Strategi Orang Berjaya)
  • Masa Depan Pasaran Modal Islam
  • How to Catch a Breakout Stock
  • Forum : Fakta, Data & Carta
  • Strategi Bebas Kewangan Dalam Dunia Pelaburan Saham

Kira macam-macam ilmu ada dalam ni.

3. Belajar Dari Pagi Sampai Malam

Pastikan anda luangkan masa seharian untuk bersama-sama speaker hebat dengan topik padu pada hari tersebut. Ini kerana kita akan bersama-sama mereka semua dari pukul 8.45 pagi sampai 10.00 malam.

Orang kata belajar sampai berasap kepala.

4. Buat Waktu Cuti

Nasib baik jugalah ianya dibuat pada waktu cuti. Daripada kita tak buat apa di rumah, rebut peluang untuk mendalami ilmu dengan para ilmuan.

Kalau buat hari lain, takut nanti clash pula dengan kerja dan tak dapat nak hadir.

5. Belajar Secara Online

Memandangkan wabak pandemik masih belum reda, kini anda tak perlu keluar rumah untuk belajar. Duduk depan komputer atau laptop pun dah boleh.

Sambil-sambil minum kopi, boleh catat poin-poin penting yang disampaikan untuk dijadikan panduan.

6. Webinar Pecah Panggung

Setiap kali ada program anjuran Asri Ahmad Academy, pastinya akan pecah panggung.

Sertai ribuan lagi kawan-kawan yang bersungguh-sungguh nak ubah hidup dan mencapai kebebasan kewangan.

7. Semangat Kemerdekaan

Ambil semangat sempena Hari Merdeka untuk jadikan sebagai titik perubahan dalam diri. Kalau sebelum ini kita banyak main-main dan tak serius, sudah tiba masanya untuk kita bertindak dan berani untuk merubah sesuatu.

8. Diiktiraf Pihak Berautoriti

Program ini diiktiraf oleh Bursa Malaysia-i dan dianjurkan dengan kerjasama RHB Investment Bank. Bila pihak yang berwajib pun dah bagi green light, kita pun lebih semangat nak sertai kerana ianya mendapat pengiktirafan.

Daripada sibuk nak join seminar entah apa-apa yang akhirnya menyebabkan kita tertipu oleh scammer.

9. Yuran Komitmen Tak Masuk Akal

Kalau dilihat kepada nilai yang anda akan perolehi pada hari tersebut, memang beribu ringgit juga. Peluang untuk belajar daripada speaker tersohor yang berpengalaman, pagi sampai malam pula tu.

Tetapi bila tengok harga tiket, mesti terkejut. Macam tak masuk akal pula.

Dah Bersedia Untuk Belajar Ilmu Yang Boleh Mendatangkan Pulangan Yang Lebih Tinggi?

Jom beramai-ramai kita rebut peluang yang ada depan mata

WEBINAR BERANI MELABUR 2021
Tarikh: 31 Ogos 2021 (Selasa) 
Masa: 8:45 Pagi – 10:00 Malam

Daftar sekarang di > bit.ly/BeraniMelabur2021

Previous ArticleNext Article

Boleh Ke Beli Saham Huawei?

Ren Zhengfei yang merupakan seorang bekas pegawai askar China telah mempelopor satu jenama telefon pintar yang tidak asing lagi pada 1987 iaitu Huawei (sebutan sebenar Wah-Way).

Sejak itu, Huawei telah berkembang pesat sehingga menjadi salah satu jenama telefon pintar terbesar di peringkat global setanding dengan Apple dan Samsung.

Sumber : Counterpoint

Sebelum kita jawab boleh atau tidak beli saham Huawei, eloklah kita ambil tahu serba sedikit latar belakang syarikat sama ada bagus atau tidak.

Pegangan yang besar dalam pasaran global ini diperkukuhkan lagi dengan penyata kewangan 2020 meskipun wabak COVID-19 melanda serta mendapat tentangan hebat bukan sahaja daripada Amerika Syarikat, malah negara barat yang lain.

Hal ini menyebabkan Huawei terpaksa memberhentikan 600 pekerja di Santa Clara, California dan pindahkan pejabatnya itu ke Kanada. Bukan itu sahaja, malah mereka seolah-olah memboikot jenama Huawei.

Seperti kita semua sedia maklum, mereka yang memiliki peranti Huawei terkini tidak lagi boleh menggunakan Playstore, Android lagi.

Persoalannya, bagaimana Huawei masih boleh untung? Dari mana Huawei jana pendapatan?

Sumber : Laporan Tahunan Huawei

Selain pembuatan telefon pintar, Huawei juga menyediakan servis dan jaringan telekomunikasi yang lebih mensasarkan segmen enterprise. Seperti mana kita boleh lihat dalam penyata kewangan terkini, sumbangan pendapatan segmen tersebut meningkat sebanyak 23%.

Antara faktor penyumbang kepada kenaikan ini adalah pengenalan Intelligent Twins yang terbina dari Huawei Cloud dan teknologi Artificial Intelligence (AI) sebagai tunjang kepada teknologi ini.

Disebabkan wabak COVID-19 yang melanda, terdapat banyak syarikat mula beradaptasi dengan teknologi terkini melalui jalinan dengan Huawei sebagai rakan strategik transformasi digital.

Sumber : Counterpointsearch

Tambahan, Huawei masih merupakan pemegang pasaran telefon pintar terbesar bagi China tahun lepas. Jadi, tidak hairanlah meskipun tidak disokong dan mendapat sekatan pelbagai pihak, Huawei tetap utuh mengatur strategi.

Begitulah serba-sedikit info penting yang boleh bantu kita untuk buat keputusan dalam pelaburan saham sesebuah syarikat bagi jangka masa panjang.

Meskipun prestasi dan perkembangan Huawei sangat memberangsangkan, anda tetap tidak boleh membeli saham syarikat itu. Ini kerana Huawei tidak diapungkan di pasaran saham dan kekal sebagai satu entiti swasta yang dimiliki oleh pekerja Huawei sahaja.

Hatta anda mempunyai warganegara China sekalipun, tetapi tidak bekerja dengan Huawei, anda tetap tidak dibenarkan memiliki saham syarikat tersebut. Pakar menggelar ini sebagai ‘kapitalisma pekerja’.

Dalam kes Huawei, CEO-nya hanya memiliki 1%. Manakala selebihnya dimiliki oleh kesatuan pekerja Huawei sendiri.

Sumber : asia.nikkei.com

Menarik sebenarnya kalau kita kaji struktur pemilikan syarikat sebegini. Malah terdapat juga beberapa syarikat terkenal yang menggunakan struktur ini seperti John Lewis Partnership dan Essilor.

Kelebihan struktur ini telah mewujudkan satu budaya positif dimana pekerja rasa diberi kepercayaan, teliti dengan kerja mereka dan sentiasa memikirkan untuk tambah baik perniagaan syarikat tersebut. Hal ini kerana pekerja diberi gaji berdasarkan tahap kerja yang dipikul serta memperoleh perkongsian untung secara telus.

Terdapat sinidiran mengatakan Huawei mendapat sokongan penuh kerajaan China. Huawei menafikan hal ini dan menegaskan kejayaannya hari ini adalah kerana mereka berdikari mengikut logik bisnes, bukan birokrasi politik yang banyak berlegar dalam syarikat-syarikat terapung terutamanya.

Sumber Rujukan:

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah anda….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika ANDA tergolong dalam kluster ini, jangan risau….

Kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana.

Anda akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->thekapital.my/SenangSaham