Jom Beli Emas Untuk Masa Depan Yang Lebih Terjamin

Bila sebut tentang emas, tak ramai yang ingin mendekatinya – apatah lagi ingin membelinya. Ini kerana ramai di kalangan kita yang masih tidak faham mengenai kelebihan dan kenapa kita kena mula beli dan simpan emas.

Apa yang kita mungkin biasa dengar adalah, emas sering disebut sebagai instrumen yang kalis inflasi. Tapi tahukah kita bagaimana ianya berfungsi?

Jom kita ambil contoh mudah untuk buat perbandingan di antara wang ringgit dan emas. 

Wang yang bernilai RM1, pada 10 tahun lepas kita masih boleh beli sebungkus nasi lemak, secawan teh tarik, atau 3 keping kuih. Tapi hari ini apa yang kita boleh beli dengan duit RM1 yang sama?

Sebaliknya untuk emas, satu gram emas bersamaan dengan RM215 pada tahun 2011, tetapi hari ini nilai 1 gram emas telah mencecah RM270. Walaupun tak banyak, tetapi kenaikan ini dapat juga menyaingi susut nilai mata wang yang diakibatkan inflasi.

Ada lagi satu contoh terbaik untuk kita fahamkan. Percaya atau tidak nilai emas maintain sehingga ke hari ini? 

Jika kita kembali ke zaman Rasulullah SAW iaitu 1400 tahun yang lalu, seekor kambing boleh dibeli dengan 1 dinar wang emas. Hari ini pun kita boleh beli seekor kambing dengan 1 dinar wang emas.

Macam tak percaya kan?

Permintaan Emas Yang Tinggi

Selain daripada untuk mengatasi inflasi, emas dilihat sebagai komoditi yang bernilai. Walaupun dunia dilanda pandemik Covid-19, kita dapat lihat permintaan emas semakin meningkat menyebabkan harga emas naik ke paras tertinggi dalam sejarah.

Berbanding dengan pasaran saham yang crash apabila kegawatan ekonomi berlaku, harga emas pula melonjak naik. Ini kerana emas dilihat sebagai instrumen ‘safe haven’ dan kekal relevan dalam apa jua keadaan.

Susah Ke Nak Mula Simpan Emas?

Kalau ikut cara tradisional, memang agak sukar untuk kita mula beli emas. Ianya datang dalam bentuk fizikal dengan yang paling kecil adalah 1 gram. Dengan harga emas sekitar RM270 segram pada hari ini, tak ramai yang boleh mulakan.

Kemudian ada kerisauan pula sekiranya nak beli emas dalam kuantiti yang banyak. Nak simpan di rumah, takut hilang atau dicuri pula.

Kini Boleh Tekan-tekan Je Untuk Beli Emas Serendah RM5 dengan GoGold

Eh, macam tak percaya pula boleh beli emas dengan modal serendah RM5? Dengan hanya menggunakan aplikasi telefon pintar?

Seiring dengan perkembangan teknologi, semuanya kini di hujung jari.

Jom berkenalan dengan GoGold.

GoGold di GoPayz

Tapi sebelum itu, kita berkenalan dengan GoPayz terlebih dahulu. Bagi yang mungkin pertama kali dengar GoPayz,  

GoPayz menawarkan perkhidmatan kewangan secara digital yang membolehkan anda berinsurans, melabur & tukar wang asing. GoPayz juga mempunyai perkhidmatan Islamik seperti bayaran zakat, wakaf, derma, takaful & perkhidmatan gaya hidup untuk membeli-belah, bayar bill dan bermacam-macam lagi. Semua dalam satu aplikasi, semua pun ok. 

Terkini, GoGold pula dilancarkan. 

Apa Itu GoGold?

GoGold merupakan perkhidmatan perdagangan emas baharu di GoPayz yang membolehkan anda  beli emas digital serendah RM5. Ya, hanya RM5 saja. Berbanding platform lain, anda kena beli sekurang-kurangnya 1g emas tau!

Ianya patuh Syariah, sesuai sangat untuk mereka yang baru nak bermula untuk beli emas. Memang terjamin dan selamat! 

Memang kena sangat dengan jiwa anak muda yang inginkan kemudahan secara atas talian. Daripada mula daftar untuk buka akaun, sehingga ke beli dan jual emas – anda hanya perlukan telefon pintar.

Mudah kan?

Juga ada notifikasi agar kita sentiasa update tentang harga terkini emas. Kalau nak tahu, harga emas di GoGold mengikut harga langsung (live) berbanding platform emas lain yang ada sedikit tergendala. Orang kata, bila harga emas turun je kita kena beli dan top-up. Kerana harga emas akan sentiasa naik tahun demi tahun.

Dan kalau nak tahu, GoGold juga menawarkan susut nilai (perbezaan harga beli dan harga jual emas) yang terbaik di antara platform lain dalam pasaran.

Perbezaan harga spread GoGold dengan platform lain

Sekiranya anda nak tukar emas digital anda kepada emas fizikal, pun boleh. Maklumlah, nak juga merasa pegang emas yang dah beli itu dan bergambar dengannya.

Dengan hanya satu aplikasi, kini anda boleh beli dan jual emas dengan mudah.

Untuk pengetahuan semua, GoGold adalah rakan kerjasama ACE Capital Growth yang merupakan pedagang jongkong emas dalam negara & antarabangsa. Syarikat induk ACE Innovate Asia Berhad juga disenaraikan dalam Pasaran Leap Bursa.

Jika anda sedang tercari-cari tempat menyimpan untuk masa depan yang lebih terjamin maka inilah platform digital terbaik untuk anda.

Daftar Dan Beli EMAS Dengan GoGold Untuk Nikmati Ganjaran EMAS Digital

Sempena promosi pelancaran GoGold ini, GoGold ada promosi menarik untuk pembeli emas semua. Anda berpeluang memiliki EMAS Digital bernilai sehingga RM75,000!

Dengan 3 langkah saja, anda boleh dapat EMAS Digital PERCUMA.

Langkah 1: Muat turun & daftar GoPayz di App Store, Play Store & Huawei AppGallery.

Langkah 2: Naik taraf ke Dompet Digital Premium.

Langkah 3: Daftar akaun GoGold & dapat EMAS Digital PERCUMA.

Lepas tu, beli min. RM20 EMAS Digital & anda berpeluang memenangi 1 gm EMAS Digital tambahan!

Kena cepat-cepat sebab kalau lambat, anda tak dapat! Hanya daftar GoGold & tuntut EMAS Digital PERCUMA sekarang!

✨ GoPayz, Semua dalam satu aplikasi, #SemuaPunOk 👌

Muat turun GoPayz secara PERCUMA di bit.ly/3iqYtRM

Previous ArticleNext Article

Ada Ke Produk Futures Global Yang Patuh Syariah?

Makanan asas merupakan satu keperluan yang sangat penting dalam hidup manusia. Barang asas ini telah mula didagangkan sejak dulu kala lagi. Apabila kita masuk ke era moden, barang asas ini mula didagang dalam sistem supaya lebih sistematik. Manusia telah mencipta platform dan cara untuk berdagang barang-barang ini demi menguruskan kelangsungan ekonomi dalam dunia.

Permulaan Dagangan Komoditi Dunia

Syarikat peneraju dalam dunia Futures adalah CME Group. Mereka bertanggungjawab dalam memperkenalkan dagangan komoditi dalam dunia. Bermula pada tahun 1848, Chicago Board of Trade (CBOT) memperkenalkan Futures Exchanges yang pertama dalam dunia. CBOT memperkenalkan perdagangan bijirin (grain trading) pada tahun 1865 dengan sistem kontrak seperti mana sekarang. Semua sistem dan standard dalam Futures Trading berasal dari CME Group.

Tahun demi tahun, makin banyak porduk barangan asas yang diperkenalkan seperti daging sejukbeku, kacang soya, jagung dan sebagainya. Menjelang tahun 1987, perdagangan atas talian secara menyeluruh diperkenal di bawah nama Globex Platform.

Pada awal 2000-an, syarikat CME Group merupakan exchange yang pertama disenaraikan dalam pasaran saham New York.

Foreign Futures Exchange

Dalam Foreign Futures, terdapat beberapa exchanges yang perlu anda tahu.

  • Chicago Board of Trade (CBOT) fokus kepada produk-produk pertanian.
  • New York Merchantile Exchange (NYMEX) fokus kepada komoditi seperti minyak mentah.
  • Comodity Exchange (COMEX) fokus produk seperti Gold Futures, Silver Futures, dan Aluminium Futures.

Berminat nak belajar mengenai berdagang Futures secara PERCUMA?? Baca sini!

Kategori Produk Foreign Futures

Secara ringkasnya, produk Foreign Futures boleh dibahagikan dalam lima kategori seperti berikut:

  • Bijirin, makanan & serat, haiwan hidup, tenaga dan besi.

Namun begitu, tidak semua produk Futures ini patuh syariah. Kali ini kami akan kongsikan beberapa produk Foreign Futures global yang patuh syariah

Kategori: Bijirin

  • Gandum – ZW
  • Jagung – ZC
  • Kacang soya – ZL

Kategori: Makanan dan Serat

  • Koko – CJ
  • Kopi – KT
  • Kapas – TT

Kategori: Tenaga

  • Minyak Mentah – CL (light crude)
  • Natural Gas – NG (henry hub natural gas)

Futures Global Yang Patuh Syariah

Untuk mereka yang berminat dengan produk Futures luar negara pula, kini CGS International Futures (CGS MYF) (dulu dikenali sebagai CGS-CIMB Futures) menyediakan platform penuh patuh syariah untuk berdagang 16 produk Futures globalyang telah dikategorikan sebagai PATUH SYARIAH daripada tiga bursa luar iaitu NYMEX, CBOT dan SGX.

CGS MYF merupakan peneraju di dalam industri dagangan niaga hadapan yang melancarkan akaun Niaga Hadapan Patuh Syariah Global. Menariknya, CGS MYF menyediakan platform penuh yang patuh syariah dengan penggunaan akaun Islamik dan tanpa riba.

Produk Futures yang patuh syariah mestilah berdasarkan kepada aset-aset yang diiktiraf sebagai halal (bukan barang ribawi) menurut hukum Islam, contohnya seperti komoditi pertanian yang halal.  Penasihat Syariah CGSI Futures Malaysia telah bersepakat bahawa beberapa produk Foreign Futures di bursa tertentu mempunyai spesifikasi yang serupa seperti kemungkinan penghantaran fizikal dan komoditi yang diiktiraf sebagai patuh Syariah dan oleh itu boleh didagangkan sebagai futures yang patuh Syariah.

Baca lanjut: CGSI Lancar Akaun Niaga Hadapan Patuh Syariah Global Pertama Malaysia

Pasaran Futures Malaysia

Dalam pasaran Futures Malaysia kita juga ada beberapa produk yang boleh didagangkan. Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah memutuskan bahawa kontrak yang ditawarkan di Bursa Malaysia Derivatif seperti niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO), niaga hadapan minyak sawit mentah Malaysia Timur (FEPO), niaga hadapan minyak isirung sawit mentah (FPKO) adalah selaras dengan prinsip-prinsip Syariah.

Nak tahu apa yang menarik bila berdagang FCPO? Dengan FCPO tidak kira harga naik dan turun para pedagang masih boleh buat duit. Lebih kurang macam Forex Trading, cuma FCPO ini patuh syariah. Kalau dah ada asas dalam pasaran saham maka lebih mudah nak faham selok belok FCPO.

Setiap Produk Futures Yang Didagangkan Mempunyai Perkara Yang Akan Mempengaruhinya

Misalnya, FCPO adalah cerminan kepada harga sawit dunia. Selain itu, harga minyak mentah dunia dipengaruhi oleh pengumuman-pengumuman yang dibuat oleh Kesatuan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC). Dalam kesatuan ini, dianggotai negara contohnya Arab Saudi, Rusia dan Venezuela. Pengumuman seperti meningkatkan dan mengurangkan pengeluaran akan memberi kesan pada harga minyak mentah dunia.

Modal untuk mula berdagang dalam produk-produk Foreign Futures adalah berbeza. Margin yang ditetapkan untuk mula berdagang perlu dirujuk pada broker masing-masing.

Sebagai pelabur dan pedagang, ilmu tentang sesuatu produk sangat penting. Hal ini dapat mengurangkan risiko kerugian dalam masa melabur dan berdagang.

Nak Tambah Ilmu Berdagang Futures?

Khas untuk pembaca setia MajalahLabur, pihak CGSI nak buat enam sesi webinar PERCUMA untuk mereka yang berminat nak tahu selok-belok berdagang Futures.

Cepat rebut peluang berharga ini, slot untuk setiap sesi juga terhad. Daftar sekarang supaya tak terlepas sesi khas ini!

(Siri 1)

(Siri 2)

(Siri 3)

(Siri 4)

(Siri 5-6)

Sertai juga Seminar Percuma Shariah Compliant Futures for Future