Jom Labur Online Dengan ASNB Hari Ini

Saya pasti ramai yang kenal nama Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB). Paling tidak pun, mesti kenal dengan Amanah Saham Bumiputera (ASB) kerana ianya merupakan pilihan jutaan pelabur rakyat Malaysia.

Tapi tahukah anda sekarang semakin mudah untuk kita melakukan transaksi ASNB?

Kalau dulu kita perlu pergi ke cawangan ASNB atau ke cawangan ejen ASNB seperti bank dan pejabat pos, kini semuanya boleh dibuat secara online.

Tetapi sebelum itu, jom kita berkenalan dengan ASNB terlebih dahulu.

Latar Belakang ASNB

Ditubuhkan pada tahun 1981, ianya merupakan syarikat pengurusan unit amanah yang dimiliki sepenuhnya oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) dengan 32 cawangan dan lebih daripada 2,700 ejen di seluruh negara.

ASNB kini mengurus 16 dana unit amanah, dengan 6 dana berharga tetap dan 10 dana berharga berubah-ubah. Ianya memenuhi citarasa setiap rakyat Malaysia, dengan nilai melebihi RM260 bilion unit dalam edaran dan 14 juta akaun.

Sebagai sebahagian daripada perjalanan digitalisasi ASNB, mereka telah melancarkan portal myASNB pada tahun 2018 dan aplikasi telefon pintar pada tahun 2019. Ini membolehkan rakyat Malaysia melabur dan memantau pelaburan mereka pada bila-bila masa dan di mana-mana saja.

Dan baru-baru ini pada tahun 2021, ASNB telah menaiktaraf aplikasi telefon pintarnya sebagai usaha untuk menambah baik pengalaman pengguna, serta melancarkan pendaftaran di dalam aplikasi. Kini anda tidak lagi perlu melawat ke mana-mana cawangan ASNB atau ejen-ejen ASNB.

Pelanggan sedia ada ASNB, bukan pengguna myASNB

Anda cuma perlu beberapa minit untuk mendaftar dengan myASNB, tanpa perlu pergi ke mana-mana cawangan ASNB atau ejen ASNB untuk pengesahan identiti atau nombor telefon.

Dengan myASNB, anda kini boleh melihat prestasi dana serta melakukan transaksi dengan mudah.

Pelanggan sedia ada ASNB, pengguna portal myASNB tetapi bukan aplikasi myASNB

Dengan adanya aplikasi myASNB, kini lebih mudah bagi anda untuk memantau dan menjalankan sebarang transaksi di mana-mana saja.

Pelanggan sedia ada ASNB dan menggunakan aplikasi myASNB

myASNB kini berwajah baru bagi memudahkan pemantauan dan membolehkan anda melakukan sebarang transaksi dengan lebih mudah.

Beritahu keluarga dan kawan-kawan anda betapa mudahnya untuk mereka mendaftar dan melanggan dana ASNB menerusi aplikasi myASNB.

Bukan pelanggan ASNB

Daftar dan buka akaun menerusi aplikasi myASNB dalam masa hanya beberapa minit dan mulakan pelaburan dengan ASNB hari ini.

Pantau dan lakukan transaksi pada bila-bila masa dan di mana saja anda berada, tanpa perlu ke mana-mana cawangan ASNB ataupun ejen ASNB.

Jom Daftar Aplikasi myASNB

Bermula 26 September 2021, kini anda boleh mendaftar menerusi aplikasi myASNB dan mula melabur dengan ASNB. Hanya ikuti langkah-langkah berikut:

1. Muat turun aplikasi myASNB di Apple App Store, Google Play Store dan HUAWEI AppGallery.

2. Klik “Daftar”.

Isi semua maklumat dan tandakan ✔ pada kotak.

3. Masukkan 6-digit OTP yang dihantar ke nombor telefon anda

4. Isi maklumat peribadi anda

Pastikan juga maklumat akaun bank anda

5. Pilih kategori profil dan pekerjaan anda.

Setelah mengisi semua maklumat dengan betul, tandakan ✔ pada kotak

6. Isi maklumat pengisytiharan diri

7. Lakukan pengesahan identiti dengan mengambil gambar MyKad.

Ambil gambar bahagian depan MyKad

Ambil gambar bahagian belakang MyKad pula

Seterusnya, ambil gambar swafoto sambil memegang MyKad pula.

8. Tahniah! Pengesahan identiti anda berjaya. Sekarang anda perlu tetapkan Nama Pengguna dan Kata Laluan

9. Isi maklumat log masuk untuk mengakses akaun myASNB

Tetapkan soalan keselamatan dan jawapannya, yang hanya anda tahu.

10. Tahniah, pendaftaran akaun myASNB anda telah berjaya

11. Kini anda boleh log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang telah ditetapkan

12. Jawab 6 soalan bagi membolehkan myASNB beri cadangan unit amanah yang bersesuaian dengan profil risiko anda

13. Berdasarkan jawapan kepada 6 soalan tersebut, berikut merupakan cadangan dana yang bersesuaian

Anda boleh pilih dana yang dirasakan bersesuaian dengan anda

14. Mulakan pelaburan anda

Setelah memilih amaun, cara pembayaran dan tandakan ✔ pada kotak, semak lagi sekali sebagai pengesahan.

15. Log masuk ke perbankan internet pilihan anda dan teruskan untuk membuat pembayaran

Anda akan mendapat notifikasi sekiranya pembayaran telah berjaya

17. Kembali semula ke laman utama untuk melihat portfolio pelaburan dan membuat transaksi lain

Itu saja, mudah kan? Jom muat turun aplikasi myASNB di Apple App Store, Google Play Store dan HUAWEI AppGallery dan daftar akaun anda hari ini.

Hadiah Menarik Menanti Anda

ASNB juga sedang menjalankan kempen Jom Labur Online sehingga 30 November 2021 dengan pelbagai hadiah menarik seperti iPhone 12 Pro dan iPad Pro. Maklumat lanjut boleh layari laman web ASNB.

Anda juga boleh tonton video Tutorial Pendaftaran Akaun ASNB Secara Online:

Previous ArticleNext Article

Mudahnya Melabur Saham Amerika Syarikat Dengan MIDF Invest

Saya pasti ramai pembaca setia dan follower kami dah ada akaun CDS untuk jual beli saham di Bursa Malaysia. Dan ramai juga yang berminat untuk mula melabur ke luar negara, tetapi mungkin tidak tahu caranya.

Jom kami kongsikan kepada anda satu platform online yang membolehkan anda beli saham-saham dan ETF (Exchange Traded Fund) yang ada di Amerika Syarikat.

Jom Berkenalan Dengan MIDF

Kalau nak tahu, MIDF atau nama panjangnya Malaysian Industrial Development Finance Berhad, adalah merupakan anak syarikat Permodalan Nasional Berhad (PNB). Alah, yang korang dok beli unit amanah Amanah Saham Bumiputera (ASB), Amanah Saham Wawasan (ASW) dan Amanah Saham Didik (ASD) tu.

Bagi mereka yang dah lama terlibat dengan pelaburan saham, pasti pernah terbaca laporan MIDF Research. Mereka sering mengeluarkan kajian tentang saham-saham tempatan, kajian mendalam mengenai fundamental sesebuah syarikat dan berapa harga sasaran saham tersebut. Mereka juga ada mengeluarkan laporan mengenai ekonomi, sektor dan ekuiti negara.

MIDF Invest Lancarkan Aplikasi Saham Amerika Syarikat

Pada awal bulan Julai yang lalu, MIDF Amanah Investment Bank Berhad telah melancarkan aplikasi MIDF Invest yang membolehkan rakyat Malaysia melabur di pasaran saham Amerika Syarikat.

Kini anda boleh melabur di dalam lebih daripada 6,000 saham dan ETF yang ada di Wall Street. Semuanya boleh dilakukan secara online menggunakan aplikasi MIDF Invest.

Daripada pembukaan akaun, masukkan duit dan boleh terus melabur. Semuanya hanya dalam beberapa minit saja, hanya dengan telefon pintar anda.

Dan katanya kini mereka ada sistem baru yang memudahkan lagi proses pembukaan akaun dan beberapa update terkini yang mereka baru lancarkan.

Beli Saham Terkemuka Dunia

Kalau selama ini anda hanya beli saja jenama kasut dan peralatan sukan yang terkenal di seluruh dunia, kini anda boleh beli saham syarikat mereka pula. Hasil daripada keuntungan saham tersebut, boleh pula digunakan untuk beli kasut sukan baru pula.

Begitulah dia punya pusingan. Untung saham, sokong dan beli barangan keluaran syarikat lagi. Untung lagi, guna duit keuntungan untuk beli lagi.

Sama juga halnya apabila kita suka minum kopi ‘mahal’ di kafe sambil bersantai jumpa kawan-kawan dan kenalan. Kini anda boleh beli saham syarikat tersebut dengan mudah.

Untung daripada saham nanti, boleh pula belanja kawan-kawan minum kopi bersama-sama anda. Best kan?

Serendah USD5 Untuk Beli Saham Amerika Syarikat

Ya betul, nak beli saham-saham terkemuka di Amerika Syarikat takdelah mahal mana. Kos brokerage adalah sangat berpatutan.

Lagi banyak anda beli, lagi murah kos tersebut.

Sekiranya anda buat perbandingan dengan broker-broker tempatan yang lain, pasti anda terkejut betapa murahnya kos untuk jual beli saham di platform MIDF Invest ini.

Hadiah Menarik Untuk Dimenangi Sempena Minggu Saham Digital

Sempena Minggu Saham Digital anjuran PNB, MIDF Invest menjalankan permainan perdagangan saham dari 18 sehingga 26 November. Peluang terbaik untuk anda cuba aplikasi ini dan berpeluang untuk menang pelbagai hadiah menarik dan wang tunai.

Sambil cuba-cuba melabur saham di Amerika Syarikat, sambil itu anda berpeluang untuk memang hadiah dan wang tunai lagi. Siapa nak bagi?

Broker Tempatan Dikawal Selia Pihak Berkuasa

Bila anda jual beli saham di platform yang dipercayai seperti MIDF Invest, pastinya akan berasa lebih selamat apabila tahu bahawa ianya dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Bukan senang nak dapat lesen untuk beroperasi di Malaysia ini, pastinya pelbagai peraturan ketat dan undang-undang yang mereka perlu ikuti.

Berbanding aplikasi luar negara yang tidak berlesen, sekiranya mereka ini ‘tutup kedai’ anda boleh hilang semua wang anda di dalamnya. Nanti siapa yang nak bantu anda?

Sedangkan yang berlesen ada depan mata, sibuk nak cari yang lain juga.

Sokongan Yang Padu

Dan sekiranya anda berdepan dengan sebarang masalah seperti pembukaan akaun, ada problem nak transfer duit ke apa ke, terus hubungi Happiness Agent yang bersedia untuk membantu anda.

Mereka ini bekerja 24 jam sehari, setiap hari bagi memastikan segala permasalahan anda dapat ditangani dengan segera.

Mula Melabur Saham Amerika Syarikat Dan Buka Akaun MIDF Invest Hari Ini

Jadi apa anda tunggu lagi? Jom buka akaun MIDF Invest hari ini juga. Scan saja QR code di bawah atau klik link ini:

Proses pendaftaran kini lebih cepat dengan adanya sistem baru dan update terbaru yang mereka baru saja lancarkan. Hanya dalam beberapa minit anda boleh daftar akaun, transfer duit dan mula beli saham-saham di Amerika Syarikat.

Oh ya, lupa nak bagitahu.

Bagi mereka yang beragama Islam, kini anda ada pilihan untuk buka akaun patuh Syariah. Bila dah buka akaun patuh Syariah, anda hanya boleh melihat dan membeli saham-saham patuh Syariah saja.

Barulah untung dunia dan untung akhirat!

Kongsi Kegembiraan Dengan MIDF Invest

Lepas ini, bolehlah anda kongsikan kegembiraan anda jual beli saham-saham terkemuka dengan rakan-rakan anda. Pasti mereka pun teruja dengan kehebatan anda merebut peluang untuk melabur saham Amerika Syarikat bersama-sama dengan MIDF Invest.