Beli Tanah Kemudian Bina Atau Beli Rumah Dah Siap?

Generasi muda di Malaysia mungkin akan terus berdepan kesukaran untuk membeli rumah sendiri apabila harga rumah semakin hari semakin meningkat. Yang lebih membimbangkan, ramai generasi muda selepas ini mungkin hanya mampu menyewa rumah kerana tidak mampu memiliki kediaman sendiri.

Ekoran daripada permasalahan ini, kadar harga sewa rumah juga akan meningkat dari semasa ke semasa. Apakah kemelut ini benar-benar tiada jalan penyelesaian?

Beli Rumah Dah Siap Atau Beli Tanah?

Nak beli rumah siap yang dibangunkan oleh developer atau beli tanah lot dan buat rumah sendiri atas tanah yang dibeli itu? Rumitkan situasi mcm ni. Nak beli rumah pun mahal, tak kan la beli tanah murah. Mesti mahal juga.

Tapi bila kita fikir–fikirkan takkan selamanya nak menyewa rumah. Takkan nak biarkan kemelut “sewa rumah sampai mati” ini berterusan. Kita boleh buat survey dan perbandingan mana pilihan yang mampu untuk kita.

Pada masa kini harga rumah dan lot tanah naik mencanak-canak dari setahun ke setahun. Nak cari rumah yang harga RM100 ribu lebih memang susah. Rumah perumahan murah pun orang dah booking awal-awal lagi. Kebanyakan harga rumah sekarang RM200-300 ribu ke atas. Terlalu mahal bagi yang bergaji RM3,000 ke bawah.

Kebiasaanya selepas beli rumah, kita perlu buat pengubahsuaian pada bahagian tertentu contohnya tambah bilik, besarkan dapur dan luaskan bahagian parking depan rumah. Dan ini sudah pasti melibatkan kos yang tinggi.

Apa Kata Beli Satu Bidang Tanah Dan Bina Rumah Sendiri?

Memandangkan harga rumah siap dibina semakin tinggi sekarang ni, pilihan yang ada ialah dengan beli tanah lot untuk bangunkan rumah di atasnya. Daripada segi keluasan lebih puas hati untuk buat rumah mengikut citarasa dan rekabentuk sendiri.

Lagipun, kos untuk membina sebuah rumah di atas tanah lot sendiri juga adalah jauh lebih murah berbanding dengan membeli sebuah rumah melalui pemaju.

Ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan untuk beli tanah bagi tujuan bina rumah, antaranya ialah jenis geran tanah. Terdapat 2 jenis geran tanah iaitu hak milik tetap dan hak milik sementara.

Tips Untuk Beli Tanah

This image has an empty alt attribute; its file name is 21143406_23842632729790712_4328644542589829120_n.jpg
  1. Survey terlebih dahulu. Jangan terburu-buru untuk membeli tanah, fahami dan bandingkan harga tanah tersebut dengan harga tanah yang lain.
  2. Kalau boleh elakkan membeli tanah daripada orang tengah, kerana biasanya mereka meletak denga harga yang tinggi. Carilah tuan tanah sendiri yang ingin menjual tanah kerana harganya pasti lebih rendah.
  3. Hati-hati jika berurusan dengan ejen. Elakkan menggunakan ejen hartanah tidak berlesen (haram). Jika menggunakan agen pastikan anda minta nombor telefon tuan tanah dan lebih baik berjumpa dengan tuan tanah.
  4. Pilih tanah dengan lokasi yang strategik seperti berdekatan dengan sekolah, kemudahan awam dan di tepi jalan besar.
  5. Check betul-betul geran dan lokasi tanah. Pastikan no PT, Lot dan lain-lain perkara pada geran sama dengan lokasi tanah.
  6. Periksa kelengkapan geran tanah tersebut adakah ia milik perseorangan atau milik berkumpulan. Jika penama terlalu ramai, maka prosesnya mungkin rumit sedikit.
  7. Periksa dengan pejabat tanah masing-masing adakah penama dan tanah tersebut benar-benar wujud agar kita tidak tertipu. Pastikan kad pengenalan tuan tanah dan pastikan ianya sama seperti dalam geran.
  8. Pilih tanah yang tidak mempunyai apa-apa sekatan. Perkataan ini biasanya tertulis pada geran. Jika ada sekatan, prosedurnya akan menjadi rumit. Kalau ada sekatan, tolong jangan pilih tanah ini, kerana akan menyusahkan kita dan akan melambatkan proses pembinaan rumah.
  9. Buat perjanjian jual beli dan pastikan matikan setem untuk menjaga kedu-dua pihak dan kedua-dua pihak memahami dan setuju terma dan syarat.  

Sumber Rujukan: Bridge Asia Property

Panduan:

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA