Beli Tanah Kemudian Bina Atau Beli Rumah Dah Siap?

Generasi muda di Malaysia mungkin akan terus berdepan kesukaran untuk membeli rumah sendiri apabila harga rumah semakin hari semakin meningkat. Yang lebih membimbangkan, ramai generasi muda selepas ini mungkin hanya mampu menyewa rumah kerana tidak mampu memiliki kediaman sendiri.

Ekoran daripada permasalahan ini, kadar harga sewa rumah juga akan meningkat dari semasa ke semasa. Apakah kemelut ini benar-benar tiada jalan penyelesaian?

Beli Rumah Dah Siap Atau Beli Tanah?

Nak beli rumah siap yang dibangunkan oleh developer atau beli tanah lot dan buat rumah sendiri atas tanah yang dibeli itu? Rumitkan situasi mcm ni. Nak beli rumah pun mahal, tak kan la beli tanah murah. Mesti mahal juga.

Tapi bila kita fikir–fikirkan takkan selamanya nak menyewa rumah. Takkan nak biarkan kemelut “sewa rumah sampai mati” ini berterusan. Kita boleh buat survey dan perbandingan mana pilihan yang mampu untuk kita.

Pada masa kini harga rumah dan lot tanah naik mencanak-canak dari setahun ke setahun. Nak cari rumah yang harga RM100 ribu lebih memang susah. Rumah perumahan murah pun orang dah booking awal-awal lagi. Kebanyakan harga rumah sekarang RM200-300 ribu ke atas. Terlalu mahal bagi yang bergaji RM3,000 ke bawah.

Kebiasaanya selepas beli rumah, kita perlu buat pengubahsuaian pada bahagian tertentu contohnya tambah bilik, besarkan dapur dan luaskan bahagian parking depan rumah. Dan ini sudah pasti melibatkan kos yang tinggi.

Apa Kata Beli Satu Bidang Tanah Dan Bina Rumah Sendiri?

Memandangkan harga rumah siap dibina semakin tinggi sekarang ni, pilihan yang ada ialah dengan beli tanah lot untuk bangunkan rumah di atasnya. Daripada segi keluasan lebih puas hati untuk buat rumah mengikut citarasa dan rekabentuk sendiri.

Lagipun, kos untuk membina sebuah rumah di atas tanah lot sendiri juga adalah jauh lebih murah berbanding dengan membeli sebuah rumah melalui pemaju.

Ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan untuk beli tanah bagi tujuan bina rumah, antaranya ialah jenis geran tanah. Terdapat 2 jenis geran tanah iaitu hak milik tetap dan hak milik sementara.

Tips Untuk Beli Tanah

This image has an empty alt attribute; its file name is 21143406_23842632729790712_4328644542589829120_n.jpg
  1. Survey terlebih dahulu. Jangan terburu-buru untuk membeli tanah, fahami dan bandingkan harga tanah tersebut dengan harga tanah yang lain.
  2. Kalau boleh elakkan membeli tanah daripada orang tengah, kerana biasanya mereka meletak denga harga yang tinggi. Carilah tuan tanah sendiri yang ingin menjual tanah kerana harganya pasti lebih rendah.
  3. Hati-hati jika berurusan dengan ejen. Elakkan menggunakan ejen hartanah tidak berlesen (haram). Jika menggunakan agen pastikan anda minta nombor telefon tuan tanah dan lebih baik berjumpa dengan tuan tanah.
  4. Pilih tanah dengan lokasi yang strategik seperti berdekatan dengan sekolah, kemudahan awam dan di tepi jalan besar.
  5. Check betul-betul geran dan lokasi tanah. Pastikan no PT, Lot dan lain-lain perkara pada geran sama dengan lokasi tanah.
  6. Periksa kelengkapan geran tanah tersebut adakah ia milik perseorangan atau milik berkumpulan. Jika penama terlalu ramai, maka prosesnya mungkin rumit sedikit.
  7. Periksa dengan pejabat tanah masing-masing adakah penama dan tanah tersebut benar-benar wujud agar kita tidak tertipu. Pastikan kad pengenalan tuan tanah dan pastikan ianya sama seperti dalam geran.
  8. Pilih tanah yang tidak mempunyai apa-apa sekatan. Perkataan ini biasanya tertulis pada geran. Jika ada sekatan, prosedurnya akan menjadi rumit. Kalau ada sekatan, tolong jangan pilih tanah ini, kerana akan menyusahkan kita dan akan melambatkan proses pembinaan rumah.
  9. Buat perjanjian jual beli dan pastikan matikan setem untuk menjaga kedu-dua pihak dan kedua-dua pihak memahami dan setuju terma dan syarat.  

Sumber Rujukan: Bridge Asia Property

Panduan:

Previous ArticleNext Article

Pasaran Hartanah Kekal Kukuh Walaupun OPR Naik – Rehda Malaysia

PETALING JAYA, 13 Mei (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia kekal kukuh walaupun kadar dasar semalaman (OPR) dinaikkan sebanyak 25 mata asas kepada 3.0 peratus, kata Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) Malaysia. 

Presiden Rehda Datuk NK Tong berkata keadaan kesan dorongan di tengah-tengah persekitaran inflasi terutamanya selepas sektor hartanah dibuka selepas tiga tahun pandemik. 

“Bagaimanapun, saya fikir orang ramai menyedari hartanah adalah cara terbaik bagi melindungi mereka daripada inflasi. Jadi saya rasa pelaburan dalam hartanah masih lagi menguntungkan. 

“Kami melakukan tinjauan setiap enam bulan dan keputusan yang keluar pada Februari untuk akhir 2022 menunjukkan kebanyakan pemaju lebih optimistik mengenai separuh kedua 2023,” katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Rehda di Wisma Rehda hari ini. 

Tong ketika mengulas mengenai harga simen bersubsidi berkata langkah kerajaan mengurangkan harga simen bagi pemaju yang membina rumah mampu milik berharga RM300,000 dan ke bawah merupakan inisiatif terpuji dalam menggalakkan pembeli memiliki rumah pertama mereka. 

Pemaju telah giat membina rumah mampu milik selama hampir 50 tahun dengan majoriti daripada perumahan itu dibina oleh ahli-ahli Rehda. 

Rehda Malaysia berpandangan sudah tiba masanya untuk pemain industri berkaitan menawarkan inisiatif dalam usaha menjadikan perumahan lebih mampu milik. 

“Mekanisme itu masih perlu diusahakan. Pemaju ingin tahu berapa banyak yang sebenarnya dapat kita jimat daripada diskaun yang diberikan kepada simen?. 

“Adakah ia berbeza-beza bergantung kepada sama ada iabya adalah hartanah strata disebabkan terdapat lebih banyak konkrit dan simen yang terlibat berbanding harta tanah,” katanya lagi. 

Pada 18 April lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengumumkan inisiatif itu berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada kumpulan berpendapatan 40 peratus terendah (B40) serta kumpulan berpendapatan 40 pertengahan (M40) kerana ia akan menyaksikan pengurangan maksimum RM5,000 dalam harga rumah bergantung kepada jenis dan harga rumah tersebut.

— BERNAMA