Beli Tanah Kemudian Bina Atau Beli Rumah Dah Siap?

Generasi muda di Malaysia mungkin akan terus berdepan kesukaran untuk membeli rumah sendiri apabila harga rumah semakin hari semakin meningkat. Yang lebih membimbangkan, ramai generasi muda selepas ini mungkin hanya mampu menyewa rumah kerana tidak mampu memiliki kediaman sendiri.

Ekoran daripada permasalahan ini, kadar harga sewa rumah juga akan meningkat dari semasa ke semasa. Apakah kemelut ini benar-benar tiada jalan penyelesaian?

Beli Rumah Dah Siap Atau Beli Tanah?

Nak beli rumah siap yang dibangunkan oleh developer atau beli tanah lot dan buat rumah sendiri atas tanah yang dibeli itu? Rumitkan situasi mcm ni. Nak beli rumah pun mahal, tak kan la beli tanah murah. Mesti mahal juga.

Tapi bila kita fikir–fikirkan takkan selamanya nak menyewa rumah. Takkan nak biarkan kemelut “sewa rumah sampai mati” ini berterusan. Kita boleh buat survey dan perbandingan mana pilihan yang mampu untuk kita.

Pada masa kini harga rumah dan lot tanah naik mencanak-canak dari setahun ke setahun. Nak cari rumah yang harga RM100 ribu lebih memang susah. Rumah perumahan murah pun orang dah booking awal-awal lagi. Kebanyakan harga rumah sekarang RM200-300 ribu ke atas. Terlalu mahal bagi yang bergaji RM3,000 ke bawah.

Kebiasaanya selepas beli rumah, kita perlu buat pengubahsuaian pada bahagian tertentu contohnya tambah bilik, besarkan dapur dan luaskan bahagian parking depan rumah. Dan ini sudah pasti melibatkan kos yang tinggi.

Apa Kata Beli Satu Bidang Tanah Dan Bina Rumah Sendiri?

Memandangkan harga rumah siap dibina semakin tinggi sekarang ni, pilihan yang ada ialah dengan beli tanah lot untuk bangunkan rumah di atasnya. Daripada segi keluasan lebih puas hati untuk buat rumah mengikut citarasa dan rekabentuk sendiri.

Lagipun, kos untuk membina sebuah rumah di atas tanah lot sendiri juga adalah jauh lebih murah berbanding dengan membeli sebuah rumah melalui pemaju.

Ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan untuk beli tanah bagi tujuan bina rumah, antaranya ialah jenis geran tanah. Terdapat 2 jenis geran tanah iaitu hak milik tetap dan hak milik sementara.

Tips Untuk Beli Tanah

This image has an empty alt attribute; its file name is 21143406_23842632729790712_4328644542589829120_n.jpg
  1. Survey terlebih dahulu. Jangan terburu-buru untuk membeli tanah, fahami dan bandingkan harga tanah tersebut dengan harga tanah yang lain.
  2. Kalau boleh elakkan membeli tanah daripada orang tengah, kerana biasanya mereka meletak denga harga yang tinggi. Carilah tuan tanah sendiri yang ingin menjual tanah kerana harganya pasti lebih rendah.
  3. Hati-hati jika berurusan dengan ejen. Elakkan menggunakan ejen hartanah tidak berlesen (haram). Jika menggunakan agen pastikan anda minta nombor telefon tuan tanah dan lebih baik berjumpa dengan tuan tanah.
  4. Pilih tanah dengan lokasi yang strategik seperti berdekatan dengan sekolah, kemudahan awam dan di tepi jalan besar.
  5. Check betul-betul geran dan lokasi tanah. Pastikan no PT, Lot dan lain-lain perkara pada geran sama dengan lokasi tanah.
  6. Periksa kelengkapan geran tanah tersebut adakah ia milik perseorangan atau milik berkumpulan. Jika penama terlalu ramai, maka prosesnya mungkin rumit sedikit.
  7. Periksa dengan pejabat tanah masing-masing adakah penama dan tanah tersebut benar-benar wujud agar kita tidak tertipu. Pastikan kad pengenalan tuan tanah dan pastikan ianya sama seperti dalam geran.
  8. Pilih tanah yang tidak mempunyai apa-apa sekatan. Perkataan ini biasanya tertulis pada geran. Jika ada sekatan, prosedurnya akan menjadi rumit. Kalau ada sekatan, tolong jangan pilih tanah ini, kerana akan menyusahkan kita dan akan melambatkan proses pembinaan rumah.
  9. Buat perjanjian jual beli dan pastikan matikan setem untuk menjaga kedu-dua pihak dan kedua-dua pihak memahami dan setuju terma dan syarat.  

Sumber Rujukan: Bridge Asia Property

Panduan:

Previous ArticleNext Article

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!