Pelaburan Guna Wang Dalam KWSP, Siap Dapat Bonus Lagi

Berita baik buat para pelabur di seluruh Malaysia apabila Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan pengurangan caj jualan bagi menggalakkan orang ramai melabur secara digital. Bermula 1 Mei 2020, ahli KWSP yang layak melabur dalam Skim Pelaburan Ahli (SPA KWSP) akan menikmati pengurangan caj jualan dengan EPF i-Invest daripada 0.5% ke 0% yang dikenakan oleh Institusi Pengurusan Dana (IPD) bagi tempoh 12 bulan sehingga 30 April 2021.

Kita semua sedia maklum bagaimana pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai orang mengalami kepayahan hidup. Ada yang kehilangan pekerjaan, ada yang diberi cuti tanpa gaji, dan tidak kurang pula yang dipotong gaji mereka.

Pelbagai pakej rangsangan ekonomi telah diumumkan oleh pihak kerajaan bagi membantu individu dan perniagaan yang terjejas bagi meringankan beban kewangan yang dihadapi. Maka, rangsangan untuk pelaburan juga sama penting.

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilonggarkan, kita dapat lihat bagaimana keadaan ekonomi semakin pulih. Apabila ekonomi kembali pulih, kedudukan kewangan orang ramai juga semakin kukuh dan keyakinan mereka untuk melabur akan kembali. Baru-baru ini, banyak dana pelaburan meningkat naik seiring dengan pemulihan ekonomi.

Apa Itu EPF i-Invest?

Ia merupakan sebuah aplikasi untuk memudahkan para pencarum KWSP melabur sebahagian daripada lebihan di dalam Akaun 1 mereka ke dalam unit saham amanah (unit trust) secara Do-It-Yourself (DIY).

Kita boleh memindahkan sehingga maksimum 30% daripada jumlah yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1 kepada Institusi Pengurusan Dana (IPD) atau Institutional Unit Trust Adviser (IUTA) yang dilantik. Kita juga boleh melihat sendiri jumlah yang boleh dilaburkan mengikut kelayakan, tak perlu bersusah-payah untuk kira sendiri.

Bagaimana Nak Guna EPF i-Invest?

Dengan EPF i-Invest, kita boleh pilih sendiri dana yang bersesuaian dengan tahap toleransi risiko kita dan berpeluang untuk meningkatkan dana persaraan dengan mempelbagaikan portfolio pelaburan yang mungkin berpotensi untuk memperoleh pulangan lebih menarik.

Dengan hanya melakukan sedikit ‘kerja rumah’, kajian sendiri mengenai pulangan dana sebelum ini, di mana dana tersebut melabur, berapa tinggi risiko pelaburan tersebut dan sebagainya, kita boleh menjadi pelabur yang bijak dan berpotensi untuk menikmati pulangan bagi dana persaraan kita.

Inilah juga masanya untuk kita melabur ke luar negara. Apabila keadaan kembali reda, orang ramai dah boleh melancong ke luar negara, ekonomi pula semakin pulih, pastinya prestasi pelaburan akan mencatatkan peningkatan.

Bagi umat Islam, adalah wajib untuk mencari pelaburan yang patuh Syariah. Memang cukup mudah untuk dilakukan sendiri, kita boleh buat sendiri di mana saja kita berada dan pada bila-bila masa.

Bagaimana Untuk Bermula?

Mudah saja, pastikan anda menilai profail risiko terlebih dahulu. Lepas itu tetapkan pilihan dana pelaburan patuh Syariah dan objektif pelaburan, dan dah boleh mula melabur. Dengan modal permulaan serendah RM1,000, pilihlah Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang dipercayai seperti Principal Asset Management Berhad.

Principal Asset Management Berhad

Pada awal tadi kita ada maklumkan tentang Institusi Pengurusan Dana (IPD), maka kita boleh gunakan perkhidmatan EPF i-Akaun untuk melabur ke dalam dana-dana yang diuruskan oleh Principal Asset Management Berhad (Principal). Ianya merupakan usaha sama di antara Principal Financial Group dan CIMB Group Holdings Berhad.

Ditubuhkan pada 13 Jun 1994, Principal beribu pejabat di Malaysia dan mempunyai cawangan di Indonesia, Thailand dan Singapura. Principal kini berkhidmat untuk lebih daripada sejuta pelabur dengan hampir RM88 bilion aset di bawah pengurusan setakat Januari 2020.

Dengan platform Principal EPF i-Invest, ia menawarkan lebih daripada 30 dana berkualiti, sesuai untuk semua tahap toleransi risiko dan 0% caj jualan untuk semua dana yang dibeli menerusi Principal EPF i-Invest.

Nak tahu lebih lanjut mengenainya, boleh rujuk: sini

Berikut merupakan dana-dana yang dicadangkan beserta dengan prestasi dana dan berdasarkan kepada risiko. Ianya merupakan data yang diambil daripada laman web Principal:

Berdasarkan pengalaman sendiri, memang cukup mudah untuk kita mula melabur menggunakan EPF i-Invest ini, hanya dalam masa beberapa minit saja. Dengan telefon pintar pun boleh, siap dapat bonus lagi.

Nikmati eWallet Touch ‘n Go Bernilai RM50

Untuk pelabur baru, nikmati ganjaran tambah nilai eWallet Touch ‘n Go bernilai RM50 apabila anda mula melabur dengan Principal. Guna kod HelloPrincipal untuk menikmatinya dan tempoh promosi akan tamat pada 31 Disember 2020.

Boleh rujuk SINI untuk keterangan lanjut.

Apa tunggu lagi, rebutlah peluang terbaik ini sekarang.

4 Langkah Yang Mudah Untuk Mula Melabur Dengan Principal Menggunakan EPF i-Invest

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketahui 3 Perkara Asas Dalam FCPO

Bagi seorang pemula yang tidak pernah terlibat dengan apa-apa perdagangan sebelum ini, anda perlu tahu dahulu beberapa perkara asas dalam FCPO. Jika tidak, anda masuk ke kelas atau belajar di mana-mana sekalipun, anda akan terdedah dengan perkataan dan terma yang tidak biasa anda dengar.

Apa itu FCPO?

FCPO adalah singkatan bagi Future Crude Palm Oil. Ianya merupakan kontrak niaga pasaran hadapan bagi minyak mentah kelapa sawit yang diniagakan dalam Ringgit Malaysia (RM). FCPO didagangkan di dalam Bursa Saham Derivatives.

Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah memutuskan bahawa kontrak FCPO adalah produk patuh syariah dan ia dikategorikan sebagai harus.

FCPO merupakan produk pasaran hadapan berdasarkan pasaran fizikal minyak kelapa sawit dunia. Ia merupakan penanda aras harga minyak sawit dan produk berasaskan minyak sawit di seluruh dunia.

1. Margin

Perkara pertama anda perlu tahu dalam berdagang adalah margin. Margin adalah kos yang diperlukan untuk mula berdagang. Ia adalah untuk membuka akaun atau mengekalkan posisi trade.  Ada dua jenis margin yang perlu anda kenal iaitu ‘free’ margin dan ‘used’ margin.

Free’ margin adalah jumlah yang ada untuk membuka posisi dagangan (trade) yang baru. Ia adalah modal bersih selepas menampung floating trade. Selalunya seorang pedagang melihat ‘free’ margin untuk menambah posisi atau membuat pengeluaran wang. Free margin akan bertambah apabila dagangan FCPO sedang untung.

Manakala ‘used’ margin pula adalah jumlah baki akaun yang telah digunakan untuk mengekalkan posisi dagangan yang telah dibuka.

2. Bull

Bullish market

Ini merupakan antara perkara yang menjadi lambang dalam perdagangan. Bull dalam perdagangan adalah pasaran yang sedang meningkat secara keseluruhannya. Ia adalah kecenderungan pasaran untuk bergerak naik lebih kuat secara berterusan dalam satu tempoh masa tertentu.

Kenapa nama dia Bull atau Bullish?

Pernah lihat seekor lembu yang sedang berlawan?  Biasanya apabila seekor lembu yang hendak menyerang, ia akan membuat aksi menanduk dari bawah ke atas.  Jadi, dalam pasaran, ia menggambarkan pasaran yang sedang naik.  Bullish juga sering disebut sebagai ‘uptrend’.

3. Bear

Bear ataupun Bearish pula bermaksud harga pasaran cenderung untuk jatuh secara berterusan atau juga dikenali sebagai ‘downtrend’. Kenapa dipanggil Bear atau Bearish?

Ia adalah seperti seekor beruang yang sedang berlawan. Beruang akan menggunakan cakarnya dengan gerakan dari atas ke bawah, menggambarkan keadaan pasaran yang akan menurun. Terjadi banyak penjualan yang membuatkan pasaran mengalami lemah. Oleh itu, pasaran yang menurun ataupun downtrend dipanggil Bearish.

Tiga perkara ini adalah paling asas untuk seorang pemula kenal. Sebenarnya ada lebih banyak lagi terma lain dalam bidang perdagangan. Namun begitu, adalah penting untuk anda kenal tiga terma ini terlebih dahulu.

Nak Mula Trade FCPO?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Nak tahu strategi terbaik untuk trade FCPO? Nak dapatkan pulangan yang baik, tak kira pasaran menaik atau menurun?

Belajar dulu.

Kemudian mula dengan modal yang paling minimum. Bukan trade dulu kemudian baru belajar.

Ini bukan kelas PREVIEW. Terus belajar teknik penting untuk berdagang FCPO.
Belajar selama 6 hari berturut-turut dengan yuran yang berbaloi-baloi!

Dapatkan diskaun early bird untuk yang 20 orang terawal.

Klik link di bawah untuk daftar sebelum sold out👇