Pelaburan Guna Wang Dalam KWSP, Siap Dapat Bonus Lagi

Berita baik buat para pelabur di seluruh Malaysia apabila Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan pengurangan caj jualan bagi menggalakkan orang ramai melabur secara digital. Bermula 1 Mei 2020, ahli KWSP yang layak melabur dalam Skim Pelaburan Ahli (SPA KWSP) akan menikmati pengurangan caj jualan dengan EPF i-Invest daripada 0.5% ke 0% yang dikenakan oleh Institusi Pengurusan Dana (IPD) bagi tempoh 12 bulan sehingga 30 April 2021.

Kita semua sedia maklum bagaimana pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai orang mengalami kepayahan hidup. Ada yang kehilangan pekerjaan, ada yang diberi cuti tanpa gaji, dan tidak kurang pula yang dipotong gaji mereka.

Pelbagai pakej rangsangan ekonomi telah diumumkan oleh pihak kerajaan bagi membantu individu dan perniagaan yang terjejas bagi meringankan beban kewangan yang dihadapi. Maka, rangsangan untuk pelaburan juga sama penting.

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilonggarkan, kita dapat lihat bagaimana keadaan ekonomi semakin pulih. Apabila ekonomi kembali pulih, kedudukan kewangan orang ramai juga semakin kukuh dan keyakinan mereka untuk melabur akan kembali. Baru-baru ini, banyak dana pelaburan meningkat naik seiring dengan pemulihan ekonomi.

Apa Itu EPF i-Invest?

Ia merupakan sebuah aplikasi untuk memudahkan para pencarum KWSP melabur sebahagian daripada lebihan di dalam Akaun 1 mereka ke dalam unit saham amanah (unit trust) secara Do-It-Yourself (DIY).

Kita boleh memindahkan sehingga maksimum 30% daripada jumlah yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1 kepada Institusi Pengurusan Dana (IPD) atau Institutional Unit Trust Adviser (IUTA) yang dilantik. Kita juga boleh melihat sendiri jumlah yang boleh dilaburkan mengikut kelayakan, tak perlu bersusah-payah untuk kira sendiri.

Bagaimana Nak Guna EPF i-Invest?

Dengan EPF i-Invest, kita boleh pilih sendiri dana yang bersesuaian dengan tahap toleransi risiko kita dan berpeluang untuk meningkatkan dana persaraan dengan mempelbagaikan portfolio pelaburan yang mungkin berpotensi untuk memperoleh pulangan lebih menarik.

Dengan hanya melakukan sedikit ‘kerja rumah’, kajian sendiri mengenai pulangan dana sebelum ini, di mana dana tersebut melabur, berapa tinggi risiko pelaburan tersebut dan sebagainya, kita boleh menjadi pelabur yang bijak dan berpotensi untuk menikmati pulangan bagi dana persaraan kita.

Inilah juga masanya untuk kita melabur ke luar negara. Apabila keadaan kembali reda, orang ramai dah boleh melancong ke luar negara, ekonomi pula semakin pulih, pastinya prestasi pelaburan akan mencatatkan peningkatan.

Bagi umat Islam, adalah wajib untuk mencari pelaburan yang patuh Syariah. Memang cukup mudah untuk dilakukan sendiri, kita boleh buat sendiri di mana saja kita berada dan pada bila-bila masa.

Bagaimana Untuk Bermula?

Mudah saja, pastikan anda menilai profail risiko terlebih dahulu. Lepas itu tetapkan pilihan dana pelaburan patuh Syariah dan objektif pelaburan, dan dah boleh mula melabur. Dengan modal permulaan serendah RM1,000, pilihlah Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang dipercayai seperti Principal Asset Management Berhad.

Principal Asset Management Berhad

Pada awal tadi kita ada maklumkan tentang Institusi Pengurusan Dana (IPD), maka kita boleh gunakan perkhidmatan EPF i-Akaun untuk melabur ke dalam dana-dana yang diuruskan oleh Principal Asset Management Berhad (Principal). Ianya merupakan usaha sama di antara Principal Financial Group dan CIMB Group Holdings Berhad.

Ditubuhkan pada 13 Jun 1994, Principal beribu pejabat di Malaysia dan mempunyai cawangan di Indonesia, Thailand dan Singapura. Principal kini berkhidmat untuk lebih daripada sejuta pelabur dengan hampir RM88 bilion aset di bawah pengurusan setakat Januari 2020.

Dengan platform Principal EPF i-Invest, ia menawarkan lebih daripada 30 dana berkualiti, sesuai untuk semua tahap toleransi risiko dan 0% caj jualan untuk semua dana yang dibeli menerusi Principal EPF i-Invest.

Nak tahu lebih lanjut mengenainya, boleh rujuk: sini

Berikut merupakan dana-dana yang dicadangkan beserta dengan prestasi dana dan berdasarkan kepada risiko. Ianya merupakan data yang diambil daripada laman web Principal:

Berdasarkan pengalaman sendiri, memang cukup mudah untuk kita mula melabur menggunakan EPF i-Invest ini, hanya dalam masa beberapa minit saja. Dengan telefon pintar pun boleh, siap dapat bonus lagi.

Nikmati eWallet Touch ‘n Go Bernilai RM50

Untuk pelabur baru, nikmati ganjaran tambah nilai eWallet Touch ‘n Go bernilai RM50 apabila anda mula melabur dengan Principal. Guna kod HelloPrincipal untuk menikmatinya dan tempoh promosi akan tamat pada 31 Disember 2020.

Boleh rujuk SINI untuk keterangan lanjut.

Apa tunggu lagi, rebutlah peluang terbaik ini sekarang.

4 Langkah Yang Mudah Untuk Mula Melabur Dengan Principal Menggunakan EPF i-Invest

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Asas Analisis Teknikal Dalam FCPO Yang Anda Perlu Tahu

Dalam sebarang instrumen pelaburan, kita perlu ada ilmu mengenai analisis teknikal. Dengan adanya ilmu ini, kita dapat tahu bila masa terbaik untuk membeli dan bila masa terbaik untuk menjual.

Secara ringkasnya, analisis teknikal adalah metodologi analisis untuk meramalkan arah harga melalui kajian data pasaran masa lalu, terutamanya harga dan jumlah dagangan (volume). Analisis teknikal adalah disiplin perdagangan yang digunakan untuk menilai pelaburan dan mengenal pasti peluang perdagangan dalam trend harga dan corak yang dilihat pada carta.

Tapi sebelum itu, mungkin ada yang baru nak berjinak-jinak dalam pelaburan FCPO ini. Jom kita kenali FCPO dengan lebih dekat lagi.

Apa Itu Crude Palm Oil Futures (FCPO)?

FCPO atau Pasaran Hadapan Minyak Mentah Kelapa Sawit adalah kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah denominasi Ringgit Malaysia (“MYR”) yang diperdagangkan di Bursa Malaysia Derivatives.

Ianya merupakan penanda aras harga global untuk pasaran minyak sawit mentah sejak Oktober 1980 di ruang Pertukaran Niaga Hadapan Komoditi. Senang cerita, satu dunia akan merujuk kepada Malaysia bagi menentukan harga FCPO di peringkat global.

Sekarang kita dah tahu serba sedikit mengenai FCPO, jom kita tengok asas analisis teknikal yang perlu kita tahu sebelum nak trade FCPO ini.

1. Candlestick

Carta ‘candlestick’ telah dibangunkan pada abad ke-18 oleh Munehisa Homma, seorang peniaga beras Jepun. Kemudian Steve Nison telah membawa corak candlestick ke dunia Barat.

Candlestick adalah sejenis carta harga yang digunakan dalam analisis teknikal yang menunjukkan harga tinggi, rendah, terbuka, dan penutupan untuk jangka masa tertentu.

Dengan menganalisa candlestick ini, kita boleh buat ramalan sama ada harga akan naik atau turun pada masa akan datang.

2. Support and Resistance (Sokongan dan Rintangan)

Bila dah ada asas mengenai candlestick, kita kena tahu pula mengenai support and resistance ini.

Support berlaku di mana aliran menurun dijangka berhenti kerana tumpuan permintaan. Dalam erti kata lain, tahap sokongan adalah tahap di mana pembeli cenderung membeli atau memasuki saham.

Manakala resistance pula adalah harga di mana berlakunya tekanan yang menghalang harga daripada terus naik. Ini terjadi apabila semakin banyak penjual yang ingin menjual pada harga tersebut.

3. Trendline

Terdapat 3 trend utama yang kita perlu tahu iaitu:

Menaik / Uptrend

Menurun / Downtrend

Mendatar / Sideways

4. Fibonacci

Mungkin ada di kalangan kita yang pertama kali dengar nama Fibonacci ini. Ianya merupakan nombor kunci yang dikenalpasti oleh ahli matematik Leonardo Fibonacci pada abad ke-13.

Permulaan urutan adalah: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181

Nisbah Emas = 1.618 dipanggil Phi, Inverse ialah 0.618

0.382 berasal dari membahagi nombor dalam siri Fibonnaci dengan nombor 2 tempat di sebelah kanan 89/233 = 0.382

Dalam analisis teknikal, ‘Fibonacci Retracement’ dibuat dengan mengambil dua titik ekstrem (biasanya puncak dan palung) pada carta saham dan membahagi jarak menegak dengan nisbah Fibonacci utama 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8%, 78.6 % dan 100%.

Kredit: https://www.investopedia.com

5. Teori Gelombang Elliott / Elliot Wave Theory

Teori Gelombang Elliot telah diperkenalkan oleh Ralph Nelson Elliott pada tahun 1930-an. Teori ini membentuk corak Prinsip Elliott Wave yang terdiri daripada gelombang impulsif (impulsive) dan pembetulan (corrective).

Kredit: https://www.investopedia.com

Nak Tahu Lebih Lanjut, Jom Sertai FB Live Percuma

Anda semua dijemput untuk hadir ke sesi percuma ini yang dianjurkan bersama oleh Bursa Malaysia Derivatives, CGS-CIMB Futures dan Majalah Labur.

Topik: Pelajari Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah Dan Teknik Asas Untuk Berdagang
Tarikh: 16 Jun 2021 (Rabu)
Masa: 1230 tengah hari
Tempat: FB Live Majalah Labur

Di musim PKP 3.0 ini, rebut peluang keemasan untuk belajar lebih lanjut mengenai FCPO. Jumpa anda nanti.

Majalah Labur