Bajet 2023: Rakyat Tidak Perlu Khuatir, Kerajaan Ada Peruntukan Untuk Laksana – Tengku Zafrul

KUALA SELANGOR, 20 Okt (Bernama) — Rakyat tidak perlu khuatir dengan Bajet 2023 berjumlah RM372.3 bilion yang merupakan bajet terbesar dalam sejarah negara kerana kerajaan mempunyai peruntukan untuk melaksanakannya, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata setiap belanjawan yang dirancang oleh kerajaan adalah berdasarkan unjuran hasil tahunan yang akan diterima negara pada tahun tersebut. 

“Itu adalah unjuran hasil. Seandainya kita tiada duit, market akan crash (menjunam jatuh), ringgit akan jatuh tengoklah apa yang berlaku kepada United Kingdom.

“Sekiranya rakyat tiada keyakinan terhadap Bajet 2023 terutamanya pasaran kewangan dan dalam kalangan pelabur sudah pasti kita sudah tahu…tapi setakat ini tiada (tiada keyakinan terhadap Bajet 2023),” katanya selepas majlis pelancaran Karnival Usahawan dan Koperasi Keluarga Malaysia negeri Selangor di Puncak Alam, di sini hari ini. 

Majlis tersebut dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Rakyat tidak perlu gundah-gulana …seperti biasa, bajet yang disediakan pada tahun 2020 ,2021, 2022, 2023 memang ada peruntukan untuk bajet pada tahun tersebut untuk dilaksanakan,” katanya.

Ditanya adakah Bajet 2023 yang dibentangkan beliau pada 7 Oktober lepas akan mempunyai perubahan jika dibentangkan selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) nanti beliau berkata: “Semuanya bergantung kepada keputusan Kabinet kelak.”

Terdahulu, Tengku Zafrul dalam ucapannya berharap para usahawan akan merebut peluang-peluang yang disediakan oleh kerajaan apabila tiba waktu Bajet 2023 dilaksanakan. 

“Bajet ini sememangnya ada berita baik untuk usahawan. Bagi merancakkan dan membina daya tahan sektor perniagaan, kerajaan telah mencadangkan untuk menambah baik program Semarak Niaga Keluarga Malaysia (SemarakNiaga) dengan nilai keseluruhan berjumlah RM45 bilion. 

Beliau berkata sejumlah RM1.7 bilion daripada jumlah tersebut tersedia khas sebagai dana pinjaman mikro dan kemudahan perniagaan untuk manfaat peniaga kecil.

Kerajaan juga bercadang memberikan geran ‘one-off’ sebanyak RM1,000 kepada semua syarikat perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) berdaftar dengan kira-kira satu juta perniagaan bakal menerima manfaat ini dengan peruntukan keseluruhan RM1 bilion, katanya.

Sementara itu, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Tan Sri Noh Omar berharap pelaksanaan Bajet 2023 akan ada kesinambungannya dan dapat diluluskan. 

“Kita semua harap bajet yang dibentangkan akan diluluskan dan dilaksanakan pada tahun depan, kalau boleh dilaksanakan…Alhamdulillah. Segenap lapisan usahawan akan mendapat faedah,” katanya. 

— BERNAMA 

Artikel asal: https://thekapital.my/bajet-2023-rakyat-tidak-perlu-khuatir-kerajaan-ada-peruntukan-untuk-laksana-tengku-zafrul

Previous ArticleNext Article

Nilai Pasaran Fintech Malaysia Capai US$100 Bilion Lima Tahun Akan Datang

KUALA LUMPUR, 24 Julai (Bernama) — Nilai pasaran teknologi kewangan (fintech) Malaysia dijangka meningkat dua kali ganda kepada US$100 bilion (US$1 = RM4.6720) dalam tempoh lima tahun akan datang.

Presiden Persatuan Fintech Malaysia Wilson Beh berkata pada masa ini pasaran fintech dianggarkan bernilai US$50 bilion.

Beliau berkata sektor itu dibina dan sangat bergantung kepada beberapa pencapaian penting yang dibangunkan dalam pasaran seperti DuitNow dan sistem pembayaran rentas sempadan.

“DuitNow bukan sahaja digunakan di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru atau George Town, tetapi jika anda pergi ke pekan-pekan kecil, pembayaran tanpa tunai kini sudah menjadi kebiasaan.

“Mengenai pembayaran rentas sempadan, e-dompet anda boleh digunakan untuk membuat urus niaga masa nyata di Singapura dan Thailand. Ini telah dilakukan dan dipermudahkan melalui Projek Nexus dan beberapa kerjasama utama antara bank-bank pusat di rantau ini,” kata beliau dalam ucaptamanya di Persidangan Teknologi di Asia 2024 di sini hari ini.

Beh berkata pembangunan proses Kenali Pelanggan Anda (eKYC) secara elektronik dan pengenalan bank digital juga telah meningkatkan pasaran sektor itu.

“EKYC juga telah menjadi penting, ia menjadi kebiasaan di Malaysia, dan ia akan membantu inisiatif Identiti Digital Nasional dengan memanfaatkan eKYC.

“Kita mempunyai tiga bank digital, saya rasa pasaran menjangkakan dua lagi,” kata Beh.

Sementara itu, beliau berkata Malaysia juga sentiasa berada di kedudukan nombor satu dalam indeks fintech Islam global, disokong oleh industri kewangan Islam yang kukuh.

Pada masa depan, beliau berkata industri sedang menunggu undang-undang dan peraturan daripada pasukan petugas Lembaga Pemantauan Kredit Pengguna (CCOB).

CCOB yang berada di bawah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan mengawal selia model perniagaan inovatif seperti beli sekarang bayar kemudian (BNPL), kata Beh.

Menurut beliau, fasa tiga Projek Nexus yang akan siap bakal menjadi pembangunan utama bagi sektor fintech dalam beberapa bulan akan datang.

“Ini menjanjikan pelaksanaan pembayaran rentas sempadan untuk generasi seterusnya, membuka peluang untuk Asean lebih bersatu sebagai blok ekonomi.

“Bagi Malaysia, ini juga adalah nilai penting terutamanya kerana negara ini akan menjadi Pengerusi Asean pada tahun depan,” tambahnya.

— BERNAMA