BRICS, Gabungan Blok Ekonomi Yang Bakal Mencabar Dominasi Barat Dalam Dunia Perdagangan

Kepesatan pembangunan ekonomi dunia kini tidak lagi fokus kepada paksi negara barat. Sebelum ini, negara barat dilihat sangat mendominasi arah tuju ekonomi dan juga cara pentadbiran negara. Kini selepas kebangkitan China pada era moden, negara barat dilihat telah mendapat saingan baharu yang menjadi pesaing yang terkuat kepada blok negara-negara di barat.

Pada tahun 2001, seorang penganalisis dari Goldman Sachs yang bernama Jim O’Neill telah mengemukan teori bahawa kebangkitan empat negara bakal memberi kemakmuran kepada ekonomi dunia pada masa hadapan. Pada ketika itu, Brazil, Rusia, India dan China dijangka bakal menjadi gergasi ekonomi pada masa akan datang. Pada tahun 2009, secara rasminya,empat negara ini telah bergabung dan membentuk pakatan yang dinamakan sebagai BRIC.

Gambar : The Conversation

Setahun kemudian, Afrika Selatan telah masuk ke dalam blok ini atas jemputan dari China. Lalu menjadikan lima negara kuasa baharu yang menjadi saingan kepada pertubuhan G7. Negara G7 merupakan negara yang mendominasi kegiatan perindustrian dunia dengan mengawal segala industri berat dalam dunia. Kebanyakan negara G7 ini merupakan negara barat kecuali Jepun sahaja yang dari Asia.

Keluaran Negara Kasar BRICS Adalah Antara Yang Terbesar Di Dunia

Dengan wujudnya BRICS yang diketuai oleh China, ia sedikit sebanyak akan mengugat dominasi negara barat dalam dunia ini. BRICS dikatakan bakal menjadi blok ekonomi yang besar pada masa akan datang. GDP keseluruhan yang terlibat didalam BRICS ini melebihi 40.5% jumlah penduduk dunia. Ini menyebabkan BRICS dilihat satu kuasa yang tidak boleh dipandang enteng oleh dunia barat.

Gambar: CNBC International

China yang menjadi kuasa besar dalam pakatan tersebut dilihat telah merangka pelbagai inisiatif untuk mengembangkan lagi blok pakatan ini. Antara langkah penting yang diambil oleh China adalah dengan melebarkan beberapa keahlian baru kepada negara yang berminat untuk menyertai blok ekonomi ini.

Bagi menguatkan lagi kekuatan ekonomi dalam pakatan tersebut, pada tahun 2014 India telah mengemukakan cadangan untuk membangunkan sebuah bank yang boleh membantu ahli anggota negara yang terlibat. Bank tersebut dikenali sebagai New Development Bank bertujuan untuk membantu infrastruktur negara yang dilihat kurang maju.

Keanggotaan BRICS Bakal Berkembang

Gambar: Pixabay

Banyak negara mula melihat pakatan ini sebagai satu pakatan yang dapat memberi manafaat kepada negara mereka dan menjadi alternatif kepada negara barat yang hanya mementingkan kepetingan nasional mereka berbanding dengan negara lain. Indonesia, Argentina dan juga Arab Saudi mula mengintai peluang untuk bekerjasama dengan blok ini. Jika mereka bersetuju untuk menjadi ahli, ia akan memberi pulangan yang besar kepada pertubuhan ini.

Selain dari bank yang dibangunkan oleh China, BRICS juga kini telah bersepakat untuk membuat mata wang yang baharu dalam perdagangan antara negara ahli mereka. Tujuannya untuk mengurangkan kebergantungan terhadap dolar Amerika Syarikat yang kini merupakan mata wang utama dalam dunia perdagangan antarabangsa.

Kelemahan Antara Anggota Ahli

Walaupun nampak seakan dapat mencabar kedudukan negara barat dalam pentas ekonomi dunia, terdapat juga kelemahan yang ketara antara kalangan ahli BRICS. Terutamanya melibatkan China dan India. Negara yang berjiran itu dilihat mempunyai isu yang tidak selesai sejak berdekad lalu terutamanya melibatkan sempadan keduanya. Isu sempadan kedua negara itu dilihat dapat mengeruhkan keadaan buat kedua-dua negara itu. China dan India masih tidak mempunyai jalan penyelesaian yang konkrit tentang permasalahan tersebut sehingga mencetuskan kekecohan antara kedua-dua negara.

India juga turut mengharamkan puluhan aplikasi yang dibangunkan oleh China untuk digunakan dalam negara terbabit. Ia bertujuan untuk mengelak dari China mengintip kepentingan negara tersebut. Selain dari India, Brazil juga dilihat mempunyai hubungan kurang mesra dengan China. Dibawah pentadbiran presiden baharu Brazil, ia dilihat anti kepada China yang mana kebanyakan rakyat Brazil mendakwa China adalah negara yang bertanggungjawab dalam penularan wabak Covid-19 di dunia ini.

Selain berdepan dengan isu China, negara ini juga terkesan dengan penaklukan Rusia terhadap Ukraine. Kebanyakan negara blok BRCIS ini berbelah bahagi dalam sokongan terhadap Rusia dan ada sebahagian mengkritik tindakan Rusia terhadap pencerobohan itu.

Walaupun ada pelbagai isu yang bermain dalam kalangan negara ahli, ini tidak dapat menghalang fakta bahawa BRICS bakal menjadi sebuah pertubuhan yang bakal mengugat dominasi dunia barat terhadap dunia perdagangan global pada masa hadapan.

Rujukan: CNBC International

Previous ArticleNext Article

Dunia Saksikan Pemberhentian Pekerja Terbesar Dalam Sejarah

Pada waktu pandemik tengah memuncak, syarikat-syarikat teknologi besar seperti Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce dan Facebook telah mengambil pekerja dengan begitu aktif, tindakan pada masa itu adalah untuk menampung permintaan yang sangat tinggi ketika ramai pengguna memerlukan sokongan teknologi untuk bekerja dari rumah.

Namun begitu, selepas pembukaan sempadan dan ramai pekerja kembali ke pejabat masing-masing, permintaan pada syarikat teknologi ini semakin menurun dan merudum. Pekerja-pekerja yang diambil semasa pandemik kini menjadi beban kepada syarikat.

Masalah lebih merumitkan apabila terdapat gangguan rantaian bekalan yang berterusan, inflasi dan pertempuran di Ukraine menjejaskan kebanyakan syarikat komersial dan penurunan perbelanjaan pengguna disebabkan kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi. 

Menurut maklumat yang dikumpul oleh Layoffs.fyi, majikan dalam sektor teknologi secara kolektif telah memberhentikan lebih daripada 150,000 pekerjaan pada 2022. Lebih mengejutkan dalam masa tiga minggu pertama 2023, pemberhentian pekerja meningkat kepada lebih 30% daripada jumlah itu.

Syarikat GOOGLE ALPHABET

CEO GOOGLE Sundar Pichai telah mengumumkan pemberhentian 6% pekerja dari jumlah keseluruhan pekerja yang ada iaitu 12,000 pekerja dari syarikat itu. Hal ini kerana syarikat merekodkan penurunan pertumbuhan pendapatan pada suku ketiga pada tahun lalu.

Syarikat bersetuju untuk membayar pampasan setidak-tidaknya 16 minggu gaji hingga 6 bulan gaji pada mereka yang terkesan dengan pembuangan kerja tersebut.

Gambar: Channel News Asia

Syarikat MICROSOFT

Gambar: headquartersoffice.com

CEO Microsoft Satya Nadella telah umumkan perancangan untuk mengurangkan tenaga kerja sebanyak 5% iaitu 10,000 pekerja. Keputusan ini diambil untuk menyusun semula struktur organisasi syarikat dan menyelaraskan struktur kewangan syarikat. Dalam masa yang sama, untuk meningkatkan pelaburan di medium yang lebih menguntungkan pada jangka masa panjang.

Microsoft melaporkan pertumbuhan perlahan dalam lima tahun terakhir kebelakangan ini. Sebahagian besar penurunan ini disebabkan peningkatan kekuatan dollar AS dan penurunan penjualan komputer peribadi terus berlaku sehingga menyebabkan pendapatan bersih menurun 14% menjadi $17.56 juta berbanding tahun yang lalu.

Syarikat Perbankan Goldman Sachs

Sektor perbankan juga tidak terkecuali dalam pemberhentian pekerja. Syarikat Goldman Sachs mengumumkan lebih 3,000 orang pekerja akan dikurangkan dari pejabat mereka. Ini merupakan pemberhentian pekerja terbesar sejak krisis kewangan 14 tahun yang lalu. Bahagian pelaburan mengalami pembuangan pekerja paling ramai. Usaha ini adalah untuk memastikan Goldman Sachs kekal relevan untuk mengharungi masa-masa sukar pada tahun ini. 

Bukan saja Goldman Sachs, malah bank-bank besar lain juga mengumumkan keputusan yang sama. HSBC akan memberhentikan sekurang-kurangnya 200 orang manakala Morgan Stanley akan mengurangkan 2% jumlah pekerja yang ada iaitu lebih kurang 1600 orang pekerja.

Syarikat Start-Up

Syarikat start-up media sosial yang disokong oleh Google dan berpangkalan di India, ShareChat mengatakan mereka juga akan memberhentikan 20% dari tenaga kerjanya untuk mempersiapkan diri menghadapi rintangan ekonomi yang akan datang. Langkah ini akan memberi kesan pada lebih dari 400 orang pekerja. 

Syarikat Informatica juga akan memberhentikan 7% tenaga kerjanya untuk mengurang kos perbelanjaan bulanan. Syarikat yang menjalankan perniagaan pengurusan data ini telah merencanakan pemberhentian pekerja sehingga suku pertama tahun 2023.

Syarikat Informatica, yang berpusat di Redwood City, California, akan membayar pampasan sekitar $25 juta hingga $35 juta dalam bentuk pengeluaran tunai untuk semua pekerja yang terjejas dengan langkah pengurangan tersebut.

Syarikat Mengambil Langkah Berhati-Hati

Banyak sektor industri yang mengambil langkah berhati-hati apabila masuk tahun 2023. Hal ini kerana pada suku akhir 2022, mereka menyaksikan keperlahanan dalam aktiviti ekonomi dan seterusnya menjejaskan pendapatan syarikat mereka. Oleh itu, langkah pengurangan pekerja adalah usaha awal untuk memastikan syarikat terus maju dan kekal relevan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee