Firma Jerman Jangka Tahun 2024 Mencabar Untuk Malaysia

KUALA LUMPUR, 22 Nov (Bernama) —  Syarikat Jerman di Malaysia menjangkakan tahun 2024 mencabar berikutan ketegangan geopolitik yang berlaku di seluruh dunia, kemerosotan ringgit dan kadar faedah yang tinggi, kata Dewan Perdagangan dan Industri Malaysia-Jerman (MGCC)

Menurut tinjauan dwi-tahunan AHK World Business Outlook Fall 2023 MGCC yang fokus kepada sentimen firma Jerman yang beroperasi di Malaysia, mendedahkan bahawa 49 peratus syarikat dari negara itu berkata prospek untuk Malaysia tahun depan akan kekal sama, manakala 34 peratus berkata perkembangan ekonomi tempatan adalah positif.

Ditanya mengenai risiko ekonomi bagi syarikat dalam tempoh 12 bulan akan datang, 51 peratus responden berkata permintaan menjadi kebimbangan utama, diikuti kekurangan pekerja mahir (46 peratus) dan kadar pertukaran mata wang yang tinggi disebabkan kejatuhan ringgit (46 peratus).

Berdasarkan peristiwa global semasa, ramai responden meramalkan kadar faedah yang tinggi akan kekal di peringkat global, ia akan membebankan pelaburan dan pelabur baharu.

“Ketegangan geopolitik yang berterusan dan kebimbangan terhadap perairan Laut China Selatan yan sedang berlaku sekarang, ia adalah sesuatu yang tidak mengejutkan bahawa ketegangan geopolitik berada di kedudukan teratas dalam senarai. Menurut responden, perkara berkenaan akan memainkan peranan penting dalam membentuk kemajuan pada 2024.

“Satu lagi kebimbangan ialah halangan teknikal kepada perdagangan dan sekatan yang dilihat perniagaan sebagai halangan yang akan menjejaskan kestabilan rantaian bekalan,” kata Pengarah Eksekutif MGCC Daniel Bernbeck dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Daripada segi perbelanjaan, majoriti responden (49 peratus) berkata pelaburan mereka akan kekal sama, 39 peratus responden berhasrat untuk meningkatkan pelaburan, 7.0 peratus akan mengurangkan pelaburan mereka di Malaysia dan 5.0 tidak mempunyai pelaburan yang dirancang untuk tahun akan datang.

Bagaimanapun, pelaburan yang besar dijangka dibuat dalam bidang pengeluaran dan pembuatan (46 peratus), jualan dan pemasaran (43 peratus) dan perkhidmatan seperti pusat perkhidmatan yang dkongsi (41 peratus).

Tinjauan Perniagaan Dunia AHK itu dalah berdasarkan tinjauan syarikat ahli Dewan Perniagaan Jerman Luar Negara, Pejabat Perwakilan dan Perwakilan (AHK) dalam kalangan lebih 40,000 syarikat yang menjadi ahlinya di 92 negara di seluruh dunia.

Bernbeck berkata dalam persekitaran ketidaktentuan global yang berlaku, Malaysia menerima pakai beberapa mekanisme termasuk Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030), Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional (NETR) dan menjadi sebahagian daripada Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau serta Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik perjanjian perdagangan bebas, ia akan menyokong transformasi negara bersama-sama dengan ekonomi di seluruh dunia.

“Strategi ini pada masa yang sama akan memastikan Malaysia kekal relevan dan berdaya saing di peringkat global,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MITI Jangka Pelaksanaan e-Invois Tidak Jejas Jumlah Jualan Kenderaan Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) menjangka pelaksanaan e-invois yang dijadualkan bermula secara berperingkat pada Ogos depan tidak akan memberi impak kepada jumlah jualan keseluruhan industri (TIV) pada tahun ini.

Menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata pelaksanaan sistem e-invois pada bulan depan hanya terpakai kepada syarikat yang mempunyai pendapatan atau jualan tahunan melebihi RM100 juta dan dijangka tidak menjejaskan syarikat jualan kenderaan bersaiz kecil.

“Saya sudah berbincang dengan Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) dan kami berpendapat tidak ada impak ke atas pelaksanaan e-invois, cuma mungkin kegusaran syarikat kecil ini kerana ia akan melibatkan sistem yang perlu mereka ada,” katanya pada sidang media selepas melancarkan inisiatif Akreditasi Halal & Peningkatan Teknologi (HATI), di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Kementerian Kewangan (MoF) telah memaklumkan bahawa pelaksanaan sistem e-invois untuk permulaan hanya membabitkan syarikat yang memiliki pendapatan atau hasil melebihi RM100 juta.

“Secara teori sepatutnya tiada kesan kerana penjual kereta…syarikat mereka tidaklah sebesar itu.

“Namun kita tahu ada kerisauan kerana ada segelintir yang menawarkan pinjaman penuh untuk kenderaan, jadi dengan e-invois ia menjadikan transaksi lebih terus, dan amalan ini tidak boleh dilakukan lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan media baru-baru ini yang menyatakan jualan kenderaan dijangka mengalami penurunan permintaan pada Ogos akibat penghapusan pinjaman penuh terhadap pembelian susulan pelaksanaan e-invois.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan 4,000 syarikat berpendapatan melebihi RM100 juta disasarkan menjadi kumpulan pertama bagi pelaksanaan e-invois mulai 1 Ogos, 2024.

Syarikat dengan pendapatan atau jualan tahunan melebihi RM25 juta dan sehingga RM100 juta akan mula mengguna pakai e-invois pada 1 Jan, 2025.

Manakala penguatkuasaan penuh sistem e-invois akan dilaksana pada 1 Julai, 2025.

— BERNAMA