Kerajaan Giat Laksana Pelbagai Strategi Tangani Kebergantungan Import Makanan

KUALA LUMPUR, 28 Julai (Bernama) — Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) giat melaksanakan pelbagai strategi dalam usaha mengurangkan kebergantungan terhadap import bekalan makanan, termasuk menerusi usaha industri tanaman jagung bijian.

Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Pejabat Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) KPKM, Datuk Badrul Hisham Mohd berkata berikutan itu, kerjasama semua pihak terbabit bagi mendapatkan sumber tanah untuk meningkatkan pengeluaran bijirin negara adalah perlu bagi menjayakan usaha tersebut.

“Langkah untuk mewujudkan industri tanaman jagung bijian ini telah dimulakan sejak tujuh tahun lepas. Sekarang kita di pertengahan jalan dalam menstabilkan industri dan turut dijadikan sebagai makanan ternakan iaitu sebagai alternatif dedak.

“Tempoh yang diperlukan untuk industri ini berkembang adalah 15 tahun. Apabila lengkap sekitar 2032 atau 2033, kita akan bersedia untuk memulakan tanaman jagung bijian secara besar-besaran di negara ini,” katanya pada program Ruang Bicara bertajuk “Malaysia MADANI: Cukup dan Terjamin”, terbitan Bernama TV pada Khamis.

Keperluan bijirin dalam sektor ternakan negara adalah penting bagi mengawal kenaikan harga ayam dan telur ayam berikutan kebergantungan ternakan ayam sebanyak 65-70 peratus terhadap makanan itu.

Badrul Hisham mengulas pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada majlis peluncuran Ekonomi Madani: Memperkasakan Rakyat semalam, mengenai usaha kerajaan untuk menumpukan usaha untuk menambah baik Tahap Sara Diri (SSL) serta meningkatkan keterjaminan makanan, termasuk menambah keluasan tanaman dan mengoptimumkan penggunaan tanah perladangan yang sedia ada.

Sebagai sokongan kepada industri makanan tempatan untuk meningkatkan pengeluaran, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata sejumlah RM200 juta disediakan di bawah Agrobank untuk membantu menyediakan kemudahan pembiayaan, khususnya bagi aplikasi teknologi moden pertanian.

Kerajaan turut mengumumkan komitmen menambah baik infrastruktur pengairan kawasan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) di Kedah dan Perlis bagi meningkatkan produktiviti pengeluaran padi kepada lima musim dalam tempoh dua tahun melibatkan prasarana bernilai RM3 bilion.

Pengumuman lain termasuk peruntukan sebanyak RM42 juta bagi Program Bina Kerjaya untuk pekerja tidak formal termasuk pekerja gig.

Mengulas perkara itu, Pengerusi Kumpulan MyCreative Ventures Sdn Bhd (MyCreative) Datuk Muhammad Bakhtiar Wan Chik yang menjadi tetamu pada program Malaysia Petang Ini terbitan Bernama TV, menyifatkan rangka Ekonomi MADANI sebagai selari dengan peranan industri kreatif terutama meningkatkan kualiti dan kesan positif hidup kepada rakyat, menyediakan peluang pekerjaan, menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi serta peningkatan pembangunan sosial dan budaya. 

Menurutnya, MyCreative misalnya telah menyalurkan bantuan kewangan dalambentuk pinjaman serta geran berjumlah RM447 juta yang memberi manfaat kepada lebih 1,000 penggiat dan usahawan industri kreatif sejak penubuhannya pada 2016.

MyCreative turut memperuntukkan RM10.9 juta bagi pembangunan industri kreatif yang telah membantu lebih daripada 1,000 penggiat dan usahawan, katanya. 

“Bagi tahun ini, MyCreative komited untuk meneruskan peranan serta perjuangan meningkatkan usaha memartabatkan budaya dan warisan tempatan ke persada antarabangsa,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA