Kerajaan Tumpu Perumahan Berskala Besar Bagi Projek Solar Bumbung – Rafizi

KUALA LUMPUR, 27 Julai (Bernama) — Kerajaan akan memberi tumpuan bagi membenarkan lebih banyak pembangunan perumahan bandar bersepadu berskala besar memasukkan solar bumbung dalam pakej harga dan membolehkan penggiat hartanah mempertimbang penyelesaian simpanan tenaga.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata pada masa ini, kerajaan sedang bekerjasama dengan Sime Darby Property Bhd berikutan projek-projek solar bumbung hanya boleh dilaksanakan di projek perumahan komersial berskala besar tanpa pembiayaan kerajaan.

Namun, katanya, aspek birokrasi menyebabkan proses itu memakan masa biarpun terdapat permintaan daripada kalangan pembeli perumahan hartanah pertengahan dan mewah.

“Pada masa ini, proses berkenaan membabitkan permohonan kuota yang perlu dibuat secara individu. Ini agak mengekang bagi pemaju hartanah berskala besar seperti Sime Darby Property kerana tidak boleh menjadikannya sebagai satu pakej untuk rumah tersebut,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Fasa 1 Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) di sini, hari ini.

Mengulas selanjutnya, Rafizi berkata langkah itu diambil bagi mempercepat teknologi serta permohonan bagi simpanan bateri.

Bagi solar bumbung individu, beliau berkata, ini akan dijalankan apabila pihak pengagregat pasaran tunggal beroperasi dan mempercepatkan kehadiran lebih banyak pasaran runcit bebas.

Sementara itu Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad berkata projek perintis dengan Sime Darby Property itu membabitkan kawasan perumahan Elmina dan Bandar Bukit Raja, Selangor, yang merangkumi kapasiti solar sehingga 10 kilowatt bagi setiap rumah dan berjumlah 4.5 megawatt bagi 450 rumah.

Menurutnya, subsidi bersasar akan turut mempercepat pelaksanaan solar bumbung bagi projek pembangunan perumahan.

“Bagi mereka dalam kelompok teratas pendapatan isi rumah, tarif yang perlu dibayar adalah hampir dengan yang ditetapkan di pasaran kerana menerima subsidi lebih rendah. Kini, mereka ada pilihan iaitu untuk memilih pemasangan solar bumbung.

“Ramai yang menganggap solar bumbung mengambil tenaga itu dalam skala yang besar. (Sedangkan) jika anda lihat di negara seperti Australia dan Jerman, solar bumbung ini lebih mengatasi kaedah pemasangan tenaga.

“Aspek itu yang kita lihat masih belum diterokai di Malaysia sepenuhnya berikutan terdapat kekangan seperti tanah dan kos,” katanya.

Selain itu, mengulas NETR, Rafizi berkata kerajaan mengambil pendekatan berbeza dalam pelaksanaan dasar yang bertujuan menseimbangkan keperluan mewujudkan momentum serta melengkapkan usaha itu menerusi pelancaran fasa pertama NETR.

“Bagi kami, adalah penting untuk menarik perhatian terhadap matlamat tenaga Malaysia. Dalam sebulan lagi, kita akan melancarkan bahagian kedua NETR yang akan meliputi jenis dasar serta ekosistem bagi menyokongnya,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Majikan Akan Terima Insentif Tunai Jika Penuhi Keperluan Dasar Gaji Progresif

KUALA LUMPUR 26 Sept (Bernama) — Majikan akan menerima insentif tunai daripada kerajaan setelah mengemukakan dokumen berkaitan sebagai bukti telah memenuhi keperluan dasar gaji progresif, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli. 

Beliau berkata majikan perlu terlebih dahulu menaikkan gaji pekerja dan seterusnya menunjukkan bukti barulah kerajaan boleh membayar insentif kepada mereka.

“Majikan kena naikkan gaji terlebih dahulu, kemudian tunjukkan bukti, baru kita boleh bayar. Bukannya kerajaan akan bagi insentif bulat-bulat. 

“Insentif berbentuk tunai ini penting bagi menggalakkan majikan untuk menyertai dasar ini terutamanya dalam kalangan perusahaan mikro kecil dan sederhana (PMKS). 

“Insya-Allah, oleh kerana peruntukan itu ditentukan oleh kerajaan maka ia dapat mengimbangkan beban kewangan kerajaan juga kerana ia akan dilaksanakan atas dasar ‘first come, first serve’,” katanya ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) bagi Kementerian Ekonomi di Dewan Negara, hari ini. 

Inisiatif dasar sistem gaji progresif itu telah diluluskan di peringkat Kabinet dan butirannya akan dibentangkan dalam Belanjawan 2024 pada Oktober ini. 

Rafizi berkata mana-mana majikan yang memohon dan menepati syarat akan mendapat insentif tersebut tetapi sekiranya kuota itu sudah dipenuhi berdasarkan peruntukan yang diberi kerajaan bagi tahun berkenaan mereka boleh memohon semula pada tahun depan.

Beliau berkata, dasar tersebut juga berkaitan dengan produktiviti kerana pekerja diwajibkan untuk menghadiri latihan peningkatan kemahiran yang diiktiraf oleh kerajaan untuk terus kekal dalam daftar gaji progresif. 

“Untuk terus kekal dalam daftar gaji progresif itu mereka perlu memenuhi syarat-syarat latihan supaya bukan sahaja meningkatkan bakat dan kebolehpasaran mereka malah boleh membantu mereka meningkatkan produktiviti ditempat kerja.

“Itu akan mengimbangi keperluan gaji yang lebih baik kepada pekerja tetapi juga untuk berlaku adil kepada majikan supaya majikan juga dapat manfaat dari produktiviti yang lebih baik,” katanya. 

— BERNAMA