Kerajaan Salur RM446 Juta Kurangkan Beban Pekebun Kecil Getah Sejak 2015

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kerajaan melalui Insentif Pengeluaran Getah (IPG) telah menyalurkan nilai pembayaran berjumlah RM446 juta kepada 207,128 pekebun kecil getah di seluruh negara sejak September 2015 sehingga 31 Dis 2022, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau, yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata IPG diperkenalkan untuk mengurangkan beban pekebun kecil ketika harga getah rendah di samping menggalakkan mereka terus menoreh.

“Melalui pelaksanaan IPG, pekebun kecil akan menerima harga getah peringkat ladang (50 peratus kandungan getah kering – KGK) sekurang-kurangnya pada harga RM2.50 sekilogram,” katanya ketika menggulung topik berkaitan isu getah, kelapa sawit dan agrikomoditi lain di Dewan Rakyat hari ini.

Selain itu, Fadillah berkata bagi membantu menstabilkan pendapatan pekebun kecil dan memenuhi keperluan industri hiliran berasaskan lateks, kerajaan juga melaksanakan program Insentif Pengeluaran Lateks (IPL).

Setiap peserta pekebun kecil getah yang menyertai program itu akan menerima insentif tunai sebanyak RM1.00 sekilogram bagi 100 peratus KGK selain menerima bantuan secara sekali sahaja bernilai RM850.00 untuk setiap hektar bagi input pertanian seperti baja dan racun. 

Berhubung cadangan untuk meningkatkan harga lantai getah sekerap kepada RM4.00 sekilogram, Fadillah berkata kementerian bersama agensi terlibat telah mengkaji mekanisme penambahbaikan kadar IPG.

“Dapatan kajian menunjukkan bahawa sekiranya kadar IPG dinaikkan kepada RM4.00 sekilogram daripada RM2.50 pada masa ini, kerajaan memerlukan peruntukan RM1.29 bilion berdasarkan jumlah pengeluaran getah pada 450,000 tan dengan harga purata tahunan SMR20 sebanyak RM6.10 sekilogram.

“Untuk itu, hal ini memerlukan perbincangan dengan Kementerian Kewangan dan bergantung kepada kemampuan kewangan kerajaan,” tambahnya. 

Mengenai isu kebergantungan terhadap pekerja asing, beliau berkata ia boleh ditangani melalui adaptasi mekanisasi dan automasi serta peningkatan penggunaan jentera di ladang sawit.

Katanya, kementerian telah menubuhkan Konsortium Mekanisasi dan Automasi Sawit (MARCOP) untuk menggalakkan penyelidikan dan peningkatan produktiviti pekerja ladang melalui teknologi yang dibangunkan.

“Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM30 juta melalui geran padanan dalam Belanjawan 2021 untuk menyokong aktiviti MARCOP sementara pihak industri pula menyumbang RM30 juta melalui kutipan ses Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

“Peruntukan keseluruhan MARCOP sebanyak RM60 juta ini akan digunakan untuk tujuan penyelidikan dan pengkomersialan teknologi mekanisasi ladang. Sehingga kini, sebanyak 19 permohonan telah diterima oleh MARCOP,” katanya. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Malaysia-China Sedang Runding Cadangan Perjanjian Penggalakan Pelaburan Asing Dua Hala – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR, 29 Feb (Bernama) — Kerajaan Malaysia dan sebuah institusi China yang “penting” sedang dalam perbincangan lanjut mengenai perjanjian penggalakan pelaburan asing dua hala, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata kedua-dua pihak menyasar untuk memeterai perjanjian kerjasama yang menumpukan kepada pengukuhan penggalakan pelaburan bagi merangsang aliran pelaburan, menggalakkan firma China meneroka peluang di Malaysia selain memudahkan syarikat Malaysia berkembang ke China.

Menurutnya perkembangan itu menunjukkan peralihan tumpuan syarikat China ke arah Malaysia berikutan lokasi strategik negara dengan persekitaran perniagaan yang kondusif.

“Perkongsian berpotensi ini disasarkan untuk merangsang pelaburan dalam sektor bernilai tinggi, dipilih dengan teliti untuk mencerminkan keutamaan strategik kedua-dua negara, sekali gus dapat mengukuhkan hubungan ekonomi dan menggalakkan pertumbuhan bersama,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa majlis pengumuman prestasi tahunan pelaburan Malaysia dalam pembuatan, perkhidmatan dan sektor utama bagi 2023, di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata, sektor bernilai tinggi adalah kunci untuk menyokong penciptaan pekerjaan bernilai tinggi yang dapat membantu Malaysia memulihkan kumpulan kelas pertengahan yang terkesan teruk semasa pandemik.

Menurutnya, lima industri teratas yang mencipta jumlah pekerjaan Pengurusan, Teknikal dan Penyeliaan (MTS) tertinggi ialah elektrik dan elektronik (E&E), mesin dan peralatan, mineral bukan logam, logam fabrikasi dan bahan kimia yang mencatatkan 71 peratus atau 21,583 pekerjaan daripada jumlah keseluruhan.

Pada 2023, lebih 30,000 pekerjaan diwujudkan dalam kategori MTS, yang mana 91.7 peratus daripadanya adalah rakyat Malaysia.

“Industri E&E Malaysia dijangka menjadi kuasa besar berikutan peningkatan permintaan domestik dan serantau, didorong oleh pertumbuhan industri seperti kenderaan elektrik (EV), tenaga boleh baharu, aeroangkasa dan ekonomi digital.

“Semua ini secara kolektif akan meningkatkan daya saing eksport Malaysia, sambil menyediakan pekerjaan mahir dengan bayaran tinggi untuk rakyat kita,” katanya.

— BERNAMA