Lawatan Kedua Anwar Ke China Dijangka Hasilkan Satu Lagi Pelaburan Sampingan

PUTRAJAYA, 13 Sept (Bernama) — Lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan datang ke China dijangka menghasilkan satu lagi pelaburan sampingan kepada Malaysia seperti yang telah dicapai dalam lawatan sebelum ini pada Mac, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

 “Setiap kali Perdana Menteri melawat China, lawatan itu bukan sekadar ‘mengukir senyuman dan mengucapkan hai.’

“Terdapat beberapa siri tindakan susulan, dan bagi Memorandum Persefahaman dan pelaburan yang dimeterai daripada lawatan sebelum ini, beliau (Anwar) melaksanakan tindakan susulan dengan pejabatnya dan semua jabatan yang diperlukan,” katanya.

Rafizi berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Power Chat Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Bersekutu Malaysia (ACCCIM) dan pelancaran Konvensyen Usahawan Cina Sedunia (WCEC) Ke-17 di sini hari ini.

Perdana Menteri dijadualkan mengadakan lawatan kedua ke China bagi menghadiri Ekspo China-Asean Ke-20 (CAEXPO) 2023 di Nanning, China pada 17 Sept ini bagi mengukuhkan lagi hubungan antara kedua-dua negara dan sebagai persiapan untuk menyambut ulang tahun ke-50 hubungan Malaysia-China pada tahun depan.

Menurut Rafizi, hubungan kepimpinan antara Anwar dan China adalah baik, yang menyaksikan pelbagai mesyuarat telah diadakan selain perbincangan berterusan dari semasa ke semasa.

“Hubungan sedemikian bukan sahaja memperkukuh kerjasama antara kerajaan, malah, memudahkan lebih banyak pelaburan dan pelaburan rentas sempadan antara syarikat Malaysia dan China,” katanya.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA