Samenta Minta Kerajaan Bangunkan PKS Menjadi ‘Unicorn’

KUALA LUMPUR, 13 Sept (Bernama) — Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia (Samenta) Malaysia meminta kerajaan menumpukan usaha membangunkan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menjadi ‘unicorn’ dan ‘quasi-unicorn’.

Unicorn dan quasi-unicorn merujuk kepada syarikat persendirian yang mempunyai nilai lebih US$1 bilion.

Presiden Samenta Datuk William Ng berkata beberapa dana permulaan dan campur tangan kerajaan harus disalurkan kepada PKS yang mempunyai pertumbuhan tinggi dan berimpak tinggi kerana ia akan membuahkan hasil yang lebih baik.

“Kami telah melihat banyak contoh kemudahan yang diberikan kepada ekosistem pemula niaga bagaimanapun usaha ini hanya memberi manfaat kepada jiran serantau apabila ia dijual kepada pemain yang lebih besar.

“Jika dan apabila ia menghasilkan keuntungan, keuntungan akan salur ke luar negara. Samenta menyambut baik Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau mencadangkan kerajaan supaya memastikan eksport PKS dipermudahkan dengan lebih baik melalui rangkaian pasaran yang tertumpu, penjenamaan dan reka bentuk pembungkusan.

Dana teroka dan syarikat berkaitan kerajaan juga harus digalakkan untuk membiayai bersama PKS dalam aktiviti penggabungan dan pengambilalihan untuk menyepadukan rantaian bekalan mereka dengan lebih baik dan mewujudkan lebih banyak PKS dengan saiz yang mencukupi untuk bersaing di peringkat serantau dan global, kata Ng.

“PKS yang sudah lama menjalankan perniagaan bukan sahaja merupakan pelaburan yang kurang berisiko tetapi juga mempunyai kedudukan yang lebih kukuh dalam rantaian bekalan global berbanding syarikat pemula niaga yang tidak diketahui perjalanan perniagaannya pada masa depan,” katanya.

Ng berkat langkah dilakukan kerajaan adalah betul dalam memfokuskan kepada pertumbuhan tinggi, industri bernilai tinggi yang akan mempunyai kesan limpahan ke atas PKS dan mendapat manfaat daripada menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan yang diperbesarkan.

Bagi membantu PKS meningkatkan rantaian nilai seperti yang terkandung dalam rangka kerja Ekonomi MADANI dan RMK-12 yang disemak semula, Ng berkata Samenta telah bekerjasama rapat dengan Perbadanan Produktiviti Malaysia sejak tiga tahun lalu untuk memacu automasi dan penggunaan digital yang lebih besar dalam kalangan PKS dan mengubah pemikiran mereka untuk memberi tumpuan kepada produktiviti buruh, keuntungan dan daya saing.

“Sehubungan itu, Samenta komited untuk menyokong 1.2 juta PKS negara untuk meningkatkan rantaian nilai, melaksanakan pendigitalan dengan pantas dan menjadi lebih produktif dan berdaya saing,” katanya.

Samenta turut menyambut baik rancangan untuk memberi tumpuan kepada industri kreatif dan PKS yang diterajui reka bentuk.

“Kami sekali lagi mencadangkan supaya kerajaan mempertimbangkan geran padanan untuk reka bentuk pembungkusan dan penjenamaan untuk membantu PKS kami beralih daripada sekadar pengeluar peralatan asal (OEM) kepada pemilik jenama sambil menyokong industri kreatif,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Federal Oats Mills Rasmi Kilang Pemprosesan Di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Federal Oats Mills Sdn Bhd (FOM) merasmikan kilang pemprosesan oatnya yang canggih dengan jumlah keluasan lantai lebih 260,000 kaki persegi di Pulau Pinang, khusus dalam menghasilkan pelbagai produk termasuk oat, oat kilned-dried hulled, bran oat dan tepung oat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata kemudahan moden dan automatik sepenuhnya itu sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030) yang bertujuan menggalakkan industri beralih daripada model perniagaan berintensifkan buruh.

“Sebagai salah satu peneraju pemprosesan makanan di Malaysia, komitmen FOM untuk memajukan teknologi dan kapasiti pengeluarannya juga memberi manfaat kepada vendor tempatan dalam rantaian bekalannya, mewujudkan limpahan sosial yang positif dan meningkatkan ekonomi tempatan.

“Selain itu, produk pensijilan halalnya yang telah lama diiktiraf telah membuka banyak peluang dalam pasaran Muslim global,” katanya sambil menambah bahawa pensijilan halal Malaysia sangat diiktiraf.

Dalam pada itu, beliau berkata peningkatan kapasiti kemudahan itu juga sejajar dengan Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara, yang bertujuan untuk memperluaskan akses dan kemampuan memiliki makanan, terutamanya produk makanan sihat.

Timbalan Pengarah Urusan FOM Michael Chew Kian Hong berkata syarikat itu akan memperkukuh kapasiti dan kekuatan produknya, menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan dan pengembangan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“FOM dalam tempoh tiga tahun lepas telah membuktikan kekuatan kami dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi mil oat dan produk berasaskan oat di rantau ini,” katanya.

— BERNAMA