Malaysia, Indonesia Akan Timbang Semula Cadangan Talian Sambungan Kuasa Sumatera-Semenanjung

BALI, 25 Ogos (Bernama) — Malaysia dan Indonesia bersetuju untuk menjalankan bersama kajian kebolehlaksanaan bagi cadangan talian sambungan kuasa antara Sumatera Indonesia-Semenanjung Malaysia. 

Bagi tujuan itu, Tenaga Nasional Bhd (TNB), Syarikat Elektrik Negeri Indonesia PT PLN (Persero) dan Pusat Tenaga Asean (ACE) telah memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memulakan kajian kebolehlaksanaan talian sambungan kuasa tersebut, yang sekiranya menjadi kenyataan, akan menjadi sambungan kuasa rentas sempadan dasar laut yang pertama di rantau ini.

MoU tersebut ditandatangani semasa Mesyuarat Menteri-Menteri Tenaga Asean ke-41 (AMEM-41), yang disaksikan oleh menteri-menteri serantau dengan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad, mewakili Malaysia.

Nik Nazmi berkata idea talian sambungan kuasa Sumatera Indonesia-Semenanjung Malaysia telah dicadangkan sejak beberapa tahun lalu, tetapi kemudian kurang diberi perhatian.

Justeru, beliau berkata MoU tersebut menunjukkan kemajuan penting yang dicatatkan oleh kedua-dua negara dan bakal mewujudkan kerjasama sama-sama menang.

“Kini, dengan harga tenaga yang lebih tinggi dan permintaan (yang semakin meningkat) terhadap tenaga boleh baharu (TBB), kami percaya talian sambungan kuasa itu berdaya maju,” kata Nik Nazmi kepada pemberita selepas majlis menandatangani perjanjian MoU tersebut, di sini, hari ini.

Kajian itu akan meliputi kebolehlaksanaan ekonomi, pelaburan dalam kemudahan yang diperlukan, sokongan pembangunan, pelaksanaan dasar, impak awal alam sekitar serta aspek teknikal.

Selain itu, Sabah Electricity Sdn Bhd, ACE dan PT PLN (Persero) juga telah memeterai MoU untuk mewujudkan kajian kebolehlaksanaan dengan skop yang sama untuk wilayah Kalimantan-Sabah.

Matlamatnya adalah untuk mencapai Kesalinghubungan Jaminan Tenaga Mampan di kawasan Brunei, Indonesia, Malaysia dan Filipina (BIMB).

“MoU untuk kesalinghubungan Sabah dan Kalimantan juga sama. Sabah mempunyai keperluan yang besar, manakala Indonesia juga sedang membina infrastrukturnya untuk Kalimantan dengan penubuhan ibu kota baharunya. Bangunan pertama akan diduduki seawal tahun depan.

“Jadi, itu akan menjadi satu lagi faktor penting yang memberi rangsangan kepada projek tersebut,” katanya.

Nik Nazmi berkata Sabah juga sedang mengusahakan loji TBB baharu dengan lebih banyak bekalan tenaga dijangka berada dalam pasaran

“Bermula tahun depan, kita akan serahkan tenaga itu kepada kerajaan negeri. Jadi, kita nak pastikan infrastruktur elektrik, rancangannya benar-benar mencapai standard (untuk menyokong) permintaan bagi Sabah, khususnya di bahagian pantai timur,” katanya.

Kajian kebolehlaksanaan itu dijangka mengambil masa beberapa tahun untuk disiapkan.

TNB juga telah menjalin MoU dengan SP PowerAssets Ltd (SPPA) untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan teknikal mengenai cadangan pembangunan kemudahan sambungan kuasa kedua antara Semenanjung Malaysia dan Singapura

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB Datuk Baharin Din berkata MoU itu berfungsi sebagai asas untuk penyepaduan serantau yang lebih meluas bagi tenaga boleh baharu, mendekatkan lagi rantau ini kepada aspirasi Grid Kuasa Asean yang padu.

“Integrasi itu juga memudahkan lebih banyak dagangan kuasa pelbagai hala dalam Asean, mencerminkan komitmen kita terhadap kerjasama tenaga serantau,” katanya.

MoU itu adalah bagi tempoh tiga tahun. 

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Adakan Libat Urus Dengan Industri Bagi Tambah Baik Iklim Pelaburan Firma Semikonduktor

KUALA LUMPUR, 15 April (Bernama) — Kerajaan sedang berhubung dengan Persatuan Industri Semikonduktor Malaysia (MSIA) untuk menambah baik iklim pelaburan dan kemudahan menjalankan perniagaan bagi menarik syarikat-syarikat semikonduktor global untuk berpindah ke Malaysia.

Presiden MSIA Datuk Seri Wong Siew Hai berkata perlunya ada perubahan kawal selia untuk menambah baik iklim pelaburan yang disertai dengan kecekapan operasi.

Beliau juga berkata apa yang pentingnya ialah mengurangkan kerenah birokrasi, mempunyai infrastruktur yang tepat, kemudahan yang diperlukan, serta ekosistem perindustrian yang harus merangkumi kluster-kluster industri untuk menyokong syarikat-syarikat yang berpindah ke Malaysia.

“Ini akan meletakkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan untuk syarikat-syarikat ternama yang ingin memindahkan operasinya ke luar negara dan mengembangkan perniagaan mereka berikutan ketegangan geopolitik yang disebabkan oleh perang cip Amerika Syarikat (AS)-China,” kata Wong yang merupakan veteran dalam industri semikonduktor dengan pengalaman kerja selama 27 tahun dalam satu temu bual dengan Bernama hari ini.

Beliau menyatakan yang paling penting ialah Malaysia tidak boleh melupakan hakikat bahawa industri semikonduktor adalah “angsa emas” negara.

“Kita perlu menjaganya dengan berhati-hati, mengembangkannya dan menjadikan industri ini penting di peringkat global,” kata Wong, sambil menambah bahawa agensi-agensi yang terlibat dalam menarik dan meluluskan pelaburan termasuk kerajaan negeri perlu mengurangkan birokrasi dan menjadikannya lebih mudah dalam menjalankan perniagaan.

Malaysia perlu bersedia untuk pelaburan asing dengan membina infrastruktur yang diperlukan dan tidak berpuas hati di tengah-tengah persaingan serantau, katanya.

Ini termasuk pembekalan kuasa, air, lapangan terbang, serta memudahkan penghantaran yang akan membawa kepada peningkatan eksport untuk syarikat dan negara.

Wong menjelaskan bahawa adalah penting membangunkan ekosistem perindustrian, termasuk kluster, loji fabrikasi wafer (fab) serta kemudahan ujian pemasangan, dan pembinaan fab ini bagi meningkatkan kapasiti pembuatan cip supaya syarikat-syarikat multinasional mendapati pemindahan ke Malaysia adalah lebih menarik.

Dalam hal ini, persaingan adalah sengit kerana syarikat-syarikat itu sedang dipujuk oleh negara-negara seperti Vietnam, Thailand, Filipina dan India, yang kesemuanya “berusaha untuk turut serta dan bermain permainan yang sama”.

Langkah-langkah untuk memperbaiki iklim pelaburan adalah penting, lebih-lebih lagi kerana kerajaan MADANI menyasarkan Malaysia berada di kedudukan ke-12 dalam daya saing global bagi tempoh sedekad daripada kedudukan ke-27 pada masa ini.

Bagi memudahkan penambahbaikan yang diperlukan untuk pelaburan, Wong yang telah lama berkhidmat dengan Intel Pulau Pinang berkata MSIA telah mengumpulkan maklum balas daripada pihak industri elektrik & elektronik (E&E) dan menyalurkannya kepada kerajaan.

“Berita baiknya ialah kerajaan mengadakan libat urus dengan MSIA,” katanya sambil menambah maklum balas MSIA membolehkan permohonan permit kerja dalam talian untuk untuk ekspatriat dalam industri dipendekkan kepada hanya 10 hari pada masa ini berbanding 6-12 bulan pada 2022-2023 , dan hanya lima hari untuk mereka yang berada di laluan hijau atau fast track.

“Ada bidang-bidang lain yang mungkin lebih sukar untuk diselesaikan, tetapi sekurang-kurangnya dengan kemahuan politik dan ketersediaan untuk bekerjasama, kita boleh mencapai kemajuan.

“Jika tahap penambahbaikan kita lebih pantas daripada mereka (negara-negara lain), maka kita akan menjadi negara yang digemari untuk pelaburan,” kata Wong.

Salah satu faktor utama yang mendorong syarikat-syarikat semikonduktor asing berpindah ke destinasi lain selain pangkalan mereka ialah perniagaan yang terhenti semasa COVID-19.

Mengingati kembali pandemik itu, beliau berkata banyak negara tidak dapat menghantar produk mereka seperti Taiwan, AS dan Jerman, dan bukan hanya Malaysia sahaja.

“Tetapi Malaysia dijadikan tumpuan sebagai negara yang menghentikan semua pengeluaran kereta di seluruh dunia. Ini kerana kita mempunyai beberapa syarikat semikonduktor yang mengeluarkan cip automotif atau litar bersepadu untuk kereta.

“Untuk mengurangkan risiko sedemikian, banyak syarikat — terutamanya syarikat Amerika dan China — merasakan mereka tidak boleh berada di satu-satu negara sahaja tetapi memutuskan untuk berpindah ke destinasi lain dan pada masa yang sama mengelakkan tarif AS.

“Itulah bagaimana semua ini (berebut mencari destinasi pelaburan yang lain) bermula dan Malaysia ternyata menjadi destinasi dan penerima faedah yang sempurna,” kata Wong.

– BERNAMA