Malaysia, Indonesia Akan Timbang Semula Cadangan Talian Sambungan Kuasa Sumatera-Semenanjung

BALI, 25 Ogos (Bernama) — Malaysia dan Indonesia bersetuju untuk menjalankan bersama kajian kebolehlaksanaan bagi cadangan talian sambungan kuasa antara Sumatera Indonesia-Semenanjung Malaysia. 

Bagi tujuan itu, Tenaga Nasional Bhd (TNB), Syarikat Elektrik Negeri Indonesia PT PLN (Persero) dan Pusat Tenaga Asean (ACE) telah memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memulakan kajian kebolehlaksanaan talian sambungan kuasa tersebut, yang sekiranya menjadi kenyataan, akan menjadi sambungan kuasa rentas sempadan dasar laut yang pertama di rantau ini.

MoU tersebut ditandatangani semasa Mesyuarat Menteri-Menteri Tenaga Asean ke-41 (AMEM-41), yang disaksikan oleh menteri-menteri serantau dengan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad, mewakili Malaysia.

Nik Nazmi berkata idea talian sambungan kuasa Sumatera Indonesia-Semenanjung Malaysia telah dicadangkan sejak beberapa tahun lalu, tetapi kemudian kurang diberi perhatian.

Justeru, beliau berkata MoU tersebut menunjukkan kemajuan penting yang dicatatkan oleh kedua-dua negara dan bakal mewujudkan kerjasama sama-sama menang.

“Kini, dengan harga tenaga yang lebih tinggi dan permintaan (yang semakin meningkat) terhadap tenaga boleh baharu (TBB), kami percaya talian sambungan kuasa itu berdaya maju,” kata Nik Nazmi kepada pemberita selepas majlis menandatangani perjanjian MoU tersebut, di sini, hari ini.

Kajian itu akan meliputi kebolehlaksanaan ekonomi, pelaburan dalam kemudahan yang diperlukan, sokongan pembangunan, pelaksanaan dasar, impak awal alam sekitar serta aspek teknikal.

Selain itu, Sabah Electricity Sdn Bhd, ACE dan PT PLN (Persero) juga telah memeterai MoU untuk mewujudkan kajian kebolehlaksanaan dengan skop yang sama untuk wilayah Kalimantan-Sabah.

Matlamatnya adalah untuk mencapai Kesalinghubungan Jaminan Tenaga Mampan di kawasan Brunei, Indonesia, Malaysia dan Filipina (BIMB).

“MoU untuk kesalinghubungan Sabah dan Kalimantan juga sama. Sabah mempunyai keperluan yang besar, manakala Indonesia juga sedang membina infrastrukturnya untuk Kalimantan dengan penubuhan ibu kota baharunya. Bangunan pertama akan diduduki seawal tahun depan.

“Jadi, itu akan menjadi satu lagi faktor penting yang memberi rangsangan kepada projek tersebut,” katanya.

Nik Nazmi berkata Sabah juga sedang mengusahakan loji TBB baharu dengan lebih banyak bekalan tenaga dijangka berada dalam pasaran

“Bermula tahun depan, kita akan serahkan tenaga itu kepada kerajaan negeri. Jadi, kita nak pastikan infrastruktur elektrik, rancangannya benar-benar mencapai standard (untuk menyokong) permintaan bagi Sabah, khususnya di bahagian pantai timur,” katanya.

Kajian kebolehlaksanaan itu dijangka mengambil masa beberapa tahun untuk disiapkan.

TNB juga telah menjalin MoU dengan SP PowerAssets Ltd (SPPA) untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan teknikal mengenai cadangan pembangunan kemudahan sambungan kuasa kedua antara Semenanjung Malaysia dan Singapura

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB Datuk Baharin Din berkata MoU itu berfungsi sebagai asas untuk penyepaduan serantau yang lebih meluas bagi tenaga boleh baharu, mendekatkan lagi rantau ini kepada aspirasi Grid Kuasa Asean yang padu.

“Integrasi itu juga memudahkan lebih banyak dagangan kuasa pelbagai hala dalam Asean, mencerminkan komitmen kita terhadap kerjasama tenaga serantau,” katanya.

MoU itu adalah bagi tempoh tiga tahun. 

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA