Malaysia Peroleh Komitmen Pelaburan Bernilai RM8.3 Bilion Semasa Minggu Teknologi London — Fahmi

LONDON, 13 Jun (Bernama) — Malaysia meraih komitmen pelaburan sebanyak RM8.3 bilion dalam pelbagai sektor teknologi digital semasa misi pelaburan ke Minggu Teknologi London 2023 yang diketuai Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

Pelaburan ini dijangka mencipta tidak kurang daripada 1,800 pekerjaan bernilai tinggi, umum beliau pada majlis permeteraian memorandum persefahaman (MoU) antara Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) dan International Data Centre Authority (IDCA) di sini.

Selain itu, MDEC juga mengadakan pertukaran kerjasama dengan UK-ASEAN Business Council (UKABC) dan Commonwealth Enterprise and Investment Council.

Semasa acara itu, Sunway Group turut menandatangani MoU dengan Wippd dan pengumuman pelaburan lain dibuat oleh sembilan syarikat terkemuka dari United Kingdom (UK) termasuk Access Group, Dataswyft, TPP, Activpayroll, Ekco, Yondr Group, GBG, Hamilton Barnes, dan MMOB.

Fahmi berkata kejayaan ini membuktikan keyakinan pelabur asing terhadap rangka kerja kukuh Malaysia Digital (MD), yang merupakan inisiatif strategik nasional yang memacu ekonomi digital berada di landasan tepat seiring dengan visi Malaysia MADANI. 

Menerusi misi ini, Fahmi  bersama Ketua Pegawai Eksekutif MDEC Mahadhir Aziz turut mengadakan sesi meja bulat berkenaan inisiatif MD bersama tokoh-tokoh dan eksekutif perniagaan.

Beliau juga dijadual memberikan ucap tama bertajuk “Opportunities in ASEAN” pada Minggu Teknologi London 2023 serta menjadi salah seorang ahli panel pada sesi Global Tech Stage.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Petronas Tingkatkan Modal RM300 Bilion Untuk Lima Tahun Akan Datang

Berikutan kekurangan pelaburan dalam industri minyak dan gas sejak beberapa tahun yang lalu, peningkatan yang lebih ketara dalam perbelanjaan modal (capex) dijangka akan berlaku bagi segmen eksplorasi dan pengeluaran (E&P) di perairan lepas secara global. Petronas turut merancang untuk melaburkan sebanyak RM300 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan purata sekitar RM60 bilion setahun atau peningkatan sebanyak 43% berbanding tempoh lima tahun sebelumnya.

Sumber: Malaysia’s Q4 Market Outlook, Rakuten Trade Research