PAMB, PruBSN Mengesahkan Terkesan Dengan Insiden Keselamatan Siber MOVEit

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Prudential Assurance Malaysia Bhd (PAMB) dan Prudential BSN Takaful Bhd (PruBSN) telah mengesahkan yang mereka telah telah terkesan secara global melalui serangan kecurian data dan penyalahgunaan “zero-day vulnerability” pada perisian MOVEit.

Kedua-dua syarikat insurans itu berkata sebaik sahaja menyedari tentang insiden tersebut, mereka telah mengambil tindakan segera untuk mengasingkan ‘pelayan’ (server) yang terjejas sementara pasukan tindak balas insiden melancarkan siasatan dan pemantauan yang menyeluruh serta memaklumkan kepada pihak berkuasa yang berkaitan.

“Terdapat kemungkinan besar bahawa antara data peribadi para ejen dan pelanggan yang terjejas adalah melibatkan nama, nombor telefon, nombor kad pengenalan dan/atau sebahagian maklumat kad kredit yang mengurangkan risiko transaksi tanpa kebenaran.

“Siasatan masih giat dijalankan. Sebagai makluman, kami sedang berusaha untuk mengesahkan perkara ini secepat mungkin,” kata kedua-dua syarikat itu dalam satu kenyataan bersama hari ini.

PAMB dan PruBSN berkata mereka “sentiasa menyemak dan mengemas kini sistem keselamatan serta telah bertindak pantas untuk mengawal serangan perisian MOVEit.”

“Kami sedang mengambil langkah segera untuk memaklumkan perkara ini kepada para pelanggan yang terjejas serta pada masa yang sama memberikan sokongan yang sewajarnya. Kami juga telah menyediakan talian hotline khusus dengan masa operasi yang dilanjutkan supaya mudah dihubungi pelanggan yang mahukan maklumat lanjut tentang kejadian itu.

Maklumat terkini boleh didapati di www.prudential.com.my atau www.prubsn.com.my.

“Perniagaan kami kekal beroperasi sepenuhnya dan tiada sebarang kesan ke atas operasi pelanggan,” kata kenyataan itu.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.