Malaysia Sedia Bekerjasama Untuk Pastikan Komoditi Pertanian Terus Berkembang — Zuraida

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Malaysia bersedia untuk bekerjasama dengan pihak antarabangsa, termasuk agensi kerajaan, ahli akademik, institut penyelidikan, peserta industri dan perniagaan bagi memastikan industri komoditi pertanian terus berkembang secara progresif dan mampan, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin.

“Melihat kepada kemampanan dan ekonomi sirkular, kami menyedari bahawa kami perlu bekerjasama dengan ramai pihak berkepentingan dan peserta teknologi yang berpotensi untuk memanfaatkan teknologi terkini bagi meneroka lebih lanjut potensi penuh pengeluaran komoditi pertanian.

“Terdapat keperluan untuk menyediakan kemudahan yang lebih baik, teknologi yang canggih dan pelaburan yang besar ke dalam industri untuk memastikan kelebihan daya saing berbanding amalan tradisional,” katanya ketika berucap pada majlis Forum Perkongsian Malaysia-British di Kelab Caledonian, London baru-baru ini.

Zuraida berkata Malaysia telah berada di barisan hadapan mempromosikan minyak sawit dan biojisim sawit dalam sektor pembuatan.

Beliau berkata Strategi Biojisim Kebangsaan Malaysia 2020 (NBS2020) menetapkan sasaran untuk menjadikan biojisim sawit sebagai produk bernilai lebih tinggi yang akan menghasilkan pendapatan negara kasar (GNI) tambahan sebanyak £5.5 bilion (RM30 bilion) serta mewujudkan 66,000 pekerjaan dan pada masa yang sama menarik £4.6 bilion ( RM25 bilion) dalam pelaburan dan mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 12 peratus.

Kementerian telah mengintegrasikan ekonomi sirkular ke dalam pengeluaran komoditi pertanian, khususnya minyak sawit sebagai penyelesaian berkesan untuk mengoptimumkan penggunaan sumber (bahan mentah) dan meminimumkan pembaziran daripada pengeluaran, pelepasan dan ketidakcekapan tenaga.

“Model ekonomi sirkular sudah pasti merupakan jalan ke hadapan untuk penyumberan mampan dan beretika komoditi pertanian Malaysia.

“Walaupun menghadapi cabaran untuk menggabungkannya ke dalam model linear semasa, tumpuannya adalah untuk mencipta lebih banyak nilai. Terdapat banyak nilai yang diperoleh daripada menggunakan semula dan mengitar semula bahan mentah ini,” tambahnya.

UK ialah rakan dagangan ke-19 terbesar Malaysia. Pada 2021, jumlah perdagangan barangan dan perkhidmatan untuk kedua-dua negara bernilai £5.2 bilion.

Eksport komoditi pertanian Malaysia (minyak sawit, getah, kayu, koko dan lada) menyumbang 14 peratus daripada jumlah perdagangan, bernilai £734 juta, meningkat 17 peratus daripada £628 juta pada 2020.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/malaysia-sedia-bekerjasama-untuk-pastikan-komoditi-pertanian-terus-berkembang-zuraida/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA