MDEC Tekankan Tiga Bidang Penting Dalam Fokus Ekonomi Digital Islam

KUALA LUMPUR, 22 Ogos (Bernama) — Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) akan memberi  penekanan kepada tiga bidang penting dalam fokus Ekonomi Digital Islam (IDE) iaitu kewangan Islam, halal dan gaya hidup.

Pengerusinya Syed Ibrahim Syed Noh berkata ini telah dirancang dengan strategik untuk memudahkan ekosistem tersebut berkembang maju.

Menurutnya peranan MDEC dalam memacu inisiatif IDE ini meliputi pelbagai aspek dan agensi ini komited untuk menyokong syarikat-syarikat IDE dengan menyediakan ekosistem yang komprehensif dari segi bimbingan, pembiayaan, padanan perniagaan dan akses pasaran.

“Kami sedang menjalinkan usaha yang menggalakkan kerjasama dan perkongsian efektif antara bekalan, permintaan dan pengupaya,” katanya dalam ucapan alu-aluan pada Persidangan Industri IDE 2023 di sini hari ini.

Syed Ibrahim berkata persidangan hari ini berperanan sebagai satu platform yang bukan sahaja membincangkan potensi dan meningkatkan lagi hala tuju bidang IDE, malah, untuk memeterai memorandum persefahaman yang akan menjadi asas kepada usaha kerjasama yang selanjutnya.

“Ini hanyalah langkah pertama dalam melaksanakan projek perintis yang diharapkan mewujudkan pembuktian konsep yang berjaya supaya boleh dikomersialkan,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata menerusi inisiatif seperti Malaysia Digital, MDEC komited untuk melahirkan ekosistem digital yang mendorong inovasi, memperkasa perniagaan dan membolehkan rangkuman digital.

“Kami sedang merangka Program Mangkin Malaysia Digital atau Pemangkin yang bertujuan memangkin dan mempercepat pertumbuhan dalam sektor ini.

“MDEC juga memainkan peranan sebagai penghubung antara industri Islam tradisional dan digital dengan bekerjasama erat dengan badan pensijilan halal, institusi kewangan Islam dan pihak berkepentingan lain untuk mengintegrasikan teknologi ke dalam proses pihak berkenaan, sekali gus meningkatkan kecekapan, ketelusan dan pematuhan. 

“Langkah ini bukan sahaja meningkatkan kualiti perkhidmatan, malah turut memperkukuh ekosistem halal dan capaian terhadap kewangan Islam,” kata Syed Ibrahim.

Menurut laporan Horizon – Penerbitan Ekonomi Digital 2022 MDEC, ekonomi digital adalah antara tunjang ekonomi utama negara, menyumbang sebanyak 23.2 peratus atau RM348 bilion kepada Keluaran Dalam Negara Kasar negara pada 2021.

Sumbangan ini dijangka mencapai 25.5 peratus menjelang 2025 atau melebihi RM382 bilion.

Pada 2022, ekonomi digital terus menunjukkan momentum yang teguh dengan pelaburan digital langsung asing baharu dan pelaburan digital langsung domestik diluluskan, masing-masing bernilai RM42 bilion dan RM4.76 bilion. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Maybank Jangka Ringgit Naik Kepada RM4.60 Berbanding Dolar AS Akhir Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 10 Jun (Bernama) — Maybank Research menjangkakan ringgit lebih kukuh akhir tahun ini pada RM4.60 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) dengan jangkaan pengurangan 50 mata asas dalam kadar faedah AS akhir tahun ini di tengah-tengah kadar dasar semalaman (OPR) yang stabil di Malaysia.

Firma penyelidikan itu berkata tekanan terhadap ringgit berikutan faktor perbezaan kadar faedah yang menyumbang kepada kekukuhan dolar AS sejak 2022 akan mereda.

“Ringgit stabil berbanding dolar AS selepas berdepan tekanan berikutan jangkaan yang berubah-ubah mengenai masa dan kuantum pengurangan kadar faedah AS.

“Ia diniagakan dalam lingkungan RM4.68 hingga RM4.71 berbanding dolar AS daripada 15 Mei hingga 31 Mei 2024 selepas menyusut kepada paras terendah RM4.80 sebanyak dua kali tahun ini pada 20 Februari dan 16 April (akhir 2023: RM4.59 ),” katanya dalam laporan bertajuk ‘Asean Frontiers: The New Trailblazers.’

Firma penyelidikan itu berkata prestasi ringgit baru-baru ini mencerminkan prestasi dan prospek makroekonomi yang positif serta pembaharuan dan penstrukturan semula yang berterusan.

Menurutnya penglibatan pasaran tukaran mata wang asing dan verbal Bank Negara Malaysia, dan langkah tadbir untuk menggalakkan syarikat berkaitan kerajaan dan dana pelaburan — bersama-sama korporat sektor swasta termasuk pengeksport — menghantar balik pendapatan pertukaran asing dan pendapatan pelaburan mereka ke luar negara dan menukar kepada ringgit.

Mengenai OPR, katanya “sukar untuk diramal dalam domestik utama adalah inflasi” berikutan pengenalan Akaun 3 oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja sebagai lonjakan perbelanjaan pengguna daripada pengeluaran Akaun 3.

“Ini boleh menimbulkan risiko peningkatan tambahan kepada inflasi melalui inflasi tarikan permintaan, selain kesan jangkaan pelaksanaan rasionalisasi subsidi bahan api yang disasarkan tahun ini.

“Keadaan ini, seterusnya, berupaya menyumbang kepada risiko meningkat dalam unjuran OPR, yang ketika ini kami jangkakan kekal stabil pada paras semasa 3.00 peratus sehingga akhir 2025,” katanya.

Mengenai Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI), Maybank Research berkata KLCI mencatat kejayaan dalam tempoh lima bulan pertama 2024,  meningkat 7.1 peratus dalam terma dolar AS — dan tampil antara pasaran berprestasi terbaik di rantau ini.

Dari segi aliran dana, pelabur asing pada umumnya masih sebagai penjual bersih, menjual saham bernilai RM760 juta mulai Januari hingga Mei 2024, namun jualan bersih ekuiti Malaysia adalah yang terendah berbanding negara serantau.

“Bagi Mei, mereka adalah pembeli bersih yang utama dalam tempoh tiga minggu pertama tetapi kembali kepada jualan bersih pada minggu keempat,” katanya.

— BERNAMA