NCCIM Gesa Kerajaan Pertimbang Langkah Alternatif Berhubung Kenaikan Surcaj Elektrik

KUALA LUMPUR, 8 Feb (Bernama) — Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM) menggesa kerajaan mempertimbangkan langkah dasar alternatif berikutan pengumuman kenaikan drastik surcaj tarif elektrik untuk pengguna voltan sederhana (MV) dan voltan tinggi (HV) baru-baru ini.

Dalam kenyataan hari ini, Presidennya, Tan Sri Soh Thian Lai berkata kerajaan boleh melaksanakan kenaikan secara berperingkat untuk surcaj tarif elektrik sebagai dasar alternatif untuk membolehkan industri dan perniagaan menyesuaikan dan merancang operasi dan pelaburan mereka.

Selain itu, katanya kerajaan perlu mempertimbangkan untuk memberikan pengecualian atau subsidi untuk industri dan perniagaan yang penting kepada ekonomi dan kesejahteraan sosial negara seperti yang mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi atau menyumbang kepada kelestarian alam sekitar.

Beliau berkata kenaikan surcaj tarif elektrik kepada 20 sen/kilowatt-jam (kWh) daripada 3.7 sen/kWh untuk pengguna MV dan HV dalam kalangan peserta industri, termasuk syarikat multinasional memberi impak yang ketara kepada kos operasi dan daya saing industri ini, yang merupakan penyumbang penting kepada pertumbuhan ekonomi negara, mewujudkan pekerjaan dan daya saing global. 

“Menggalakkan kecekapan dan inovasi tenaga dengan memberikan insentif dan sokongan kepada industri dan perniagaan yang melaksanakan amalan terbaik dalam pengurusan tenaga, teknologi serta penyelidikan dan pembangunan (juga boleh dipertimbangkan),” katanya.

Beliau berkata langkah lain termasuklah membangunkan sumber dan penyelesaian tenaga alternatif, seperti tenaga boleh baharu dan storan tenaga, untuk mengurangkan kos tenaga secara keseluruhan untuk industri dan perniagaan.

Soh berkata lebih banyak rundingan dan dialog pihak berkepentingan perlu diadakan untuk mendengar kebimbangan dan aspirasi industri dan perniagaan yang terjejas serta mencari penyelesaian jangka panjang dan manfaat bersama untuk sektor tenaga dan ekonomi secara keseluruhannya.

“NCCIM dan pihak berkepentingan komited untuk bekerjasama dengan kerajaan dan pengawal selia untuk mencari penyelesaian yang memastikan kestabilan dan kemampuan bekalan elektrik selain menggalakkan kecekapan tenaga, inovasi dan kemampanan,” katanya.

Pada 16 Dis 2022, kerajaan mengumumkan pengguna MV dan HV dalam kalangan peserta industri termasuk syarikat multinasional akan dikenakan surcaj pada kadar 20 sen/kilowatt-jam (kWh) untuk tempoh 1 Jan hingga 30 Jun 2023.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA