NCCIM Gesa Kerajaan Pertimbang Langkah Alternatif Berhubung Kenaikan Surcaj Elektrik

KUALA LUMPUR, 8 Feb (Bernama) — Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM) menggesa kerajaan mempertimbangkan langkah dasar alternatif berikutan pengumuman kenaikan drastik surcaj tarif elektrik untuk pengguna voltan sederhana (MV) dan voltan tinggi (HV) baru-baru ini.

Dalam kenyataan hari ini, Presidennya, Tan Sri Soh Thian Lai berkata kerajaan boleh melaksanakan kenaikan secara berperingkat untuk surcaj tarif elektrik sebagai dasar alternatif untuk membolehkan industri dan perniagaan menyesuaikan dan merancang operasi dan pelaburan mereka.

Selain itu, katanya kerajaan perlu mempertimbangkan untuk memberikan pengecualian atau subsidi untuk industri dan perniagaan yang penting kepada ekonomi dan kesejahteraan sosial negara seperti yang mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi atau menyumbang kepada kelestarian alam sekitar.

Beliau berkata kenaikan surcaj tarif elektrik kepada 20 sen/kilowatt-jam (kWh) daripada 3.7 sen/kWh untuk pengguna MV dan HV dalam kalangan peserta industri, termasuk syarikat multinasional memberi impak yang ketara kepada kos operasi dan daya saing industri ini, yang merupakan penyumbang penting kepada pertumbuhan ekonomi negara, mewujudkan pekerjaan dan daya saing global. 

“Menggalakkan kecekapan dan inovasi tenaga dengan memberikan insentif dan sokongan kepada industri dan perniagaan yang melaksanakan amalan terbaik dalam pengurusan tenaga, teknologi serta penyelidikan dan pembangunan (juga boleh dipertimbangkan),” katanya.

Beliau berkata langkah lain termasuklah membangunkan sumber dan penyelesaian tenaga alternatif, seperti tenaga boleh baharu dan storan tenaga, untuk mengurangkan kos tenaga secara keseluruhan untuk industri dan perniagaan.

Soh berkata lebih banyak rundingan dan dialog pihak berkepentingan perlu diadakan untuk mendengar kebimbangan dan aspirasi industri dan perniagaan yang terjejas serta mencari penyelesaian jangka panjang dan manfaat bersama untuk sektor tenaga dan ekonomi secara keseluruhannya.

“NCCIM dan pihak berkepentingan komited untuk bekerjasama dengan kerajaan dan pengawal selia untuk mencari penyelesaian yang memastikan kestabilan dan kemampuan bekalan elektrik selain menggalakkan kecekapan tenaga, inovasi dan kemampanan,” katanya.

Pada 16 Dis 2022, kerajaan mengumumkan pengguna MV dan HV dalam kalangan peserta industri termasuk syarikat multinasional akan dikenakan surcaj pada kadar 20 sen/kilowatt-jam (kWh) untuk tempoh 1 Jan hingga 30 Jun 2023.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Sarawak Labur Lebih RM10 Bilion Untuk Jadikan Bintulu Sebagai Hab Gas Masam

BINTULU, 21 Sept (Bernama) — Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg hari ini berkata negeri itu melabur lebih RM10 bilion untuk menjadikan Bintulu sebagai hab gas masam dengan pembangunan Sistem Pemindahan Gas Masam Bersepadu Sarawak (SISGES) di Tanjung Kidurong.

Beliau berkata pembangunan itu yang berada dalam Taman Perindustrian Petrokimia (PIP) akan selari dengan cita-cita Sarawak untuk mencapai status negeri maju menjelang 2030.

“Gas masam dahulunya dianggap tidak menguntungkan jika dibangunkan kerana prosesnya mahal tetapi teknologi baharu telah mengurangkan kos itu dengan ketara,” katanya pada majlis pecah tanah Fasa Satu hab gas masam SISGES untuk Loji Gas Pesisir Rosmari-Marjoram Bintulu Shell di Tanjung Kidurong.

Gas masam ialah gas asli atau sebarang gas lain yang mengandungi sejumlah besar hidrogen sulfida.

Dalam pada itu, Abang Johari optimis dasar laut pelantar benua Sarawak masih mempunyai rizab gas yang besar walaupun ramalan awal yang dibuat pada awal 1990-an mendapati gas Sarawak hanya boleh bertahan selama 20 tahun lagi.

“Sudah lebih 30 tahun berlalu, semakin banyak medan minyak dan gas ditemukan di luar pesisir Sarawak, yang terbaru ialah enam medan di lima blok – SK306, SK411, SK313, SK301B dan SK315,” tambahnya.

Beliau juga berkata industri minyak dan gas di rantau ini masih kekal menarik dalam kalangan pelabur selepas minyak ditemukan di Miri lebih seabad lalu.

Beliau berkata penubuhan ibu pejabat Shell Malaysia Upstream di Miri Times Square, yang diharapkan dibuka tidak lama lagi, adalah satu lagi bukti keyakinan dan hubungan syarikat itu dengan kerajaan Sarawak.

“Bagaimanapun, kestabilan politik dan dasar kukuh Sarawak tidak boleh diketepikan sebagai faktor tambahan bagi pelabur seperti Shell untuk datang ke negeri ini bagi mengembangkan perniagaan mereka. Jika Shell buat duit, Sarawak juga akan buat duit kerana kita mengenakan cukai jualan dan perkhidmatan (SST),” kata beliau.

“Sejak 2019, pendapatan Sarawak melalui SST berjumlah RM13 bilion dan bukannya 5 peratus royalti yang biasa kita terima untuk minyak dan gas,” katanya.

 Sarawak komited untuk bekerjasama dengan Shell dan Petronas bagi memastikan kejayaan Rosmari-Marjoram dan inisiatif hab gas masam SISGES, dan negeri itu mengharapkan lebih banyak kerjasama di antara Shell dan entiti minyak dan gas negeri, Petros.

Selain minyak dan gas, Abang Johari berkata Sarawak juga berminat dengan penangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon (CCUS) yang mana tiga takungan telah dikenal pasti di luar pesisir rantau ini.

Beliau berkata perancangan telah dibuat untuk memudahkan pembangunan takungan yang sepatutnya meletakkan Sarawak di barisan hadapan CCUS di rantau ini apabila ia mula beroperasi sebelum penghujung dekad.

— BERNAMA