Benarkah Tak Bagus Beli Rumah Saat Ekonomi ‘Sakit’? Ini Penjelasannya

Hari ini, krisis ekonomi mula dirasai hampir semua golongan bermula B40, M40 sehingga ke golongan T20. Cakap-cakap orang tentang ekonomi sedang sakit semakin kuat di media sosial dan toko kopi. 

Bahkan, selepas PRU15 sekalipun ekonomi tempatan dilihat masih suram dan tidak menampakkan tanda-tanda positif. 

Sebelum itu, kita harus faham apa makna di sebalik ekonomi ‘sakit’ yang menjadi siulan ramai orang. 

Secara kasar, istilah ekonomi sakit ini bermaksud nisbah inflasi yang tinggi, kadar pengangguran meningkat dan kuasa beli isi rumah yang semakin kecil. 

Kenaikan harga barang asas yang naik lebih daripada 3 kali sepanjang tahun 2022 juga sebenarnya tidak setanding dengan peningkatan pendapatan isi rumah. 

“Jarang-jarang kita dengar ada syarikat yang beri kenaikan gaji 3 kali – 4 kali setahun pada pekerja mereka.” 

Sebenarnya, mustahil untuk sebuah kerajaan mana-mana negara menghapuskan inflasi. Apa yang kerajaan sebuah negara boleh buat adalah dengan mengawal inflasi dan menggalakkan ekonomi supaya permintaan dan penawaran meningkat sekaligus meningkatkan pendapatan isi rumah. 

Soalnya, kenapa orang kata waktu ekonomi sakit seperti sekarang ini merupakan waktu paling tak sesuai beli rumah?

Sewaktu Malaysia dilanda krisis ekonomi pada tahun 1998 dan tahun 2008 juga ramai yang cakap benda yang sama. Hakikatnya, orang tetap beli rumah dan ada pelabur yang berjaya capai durian runtuh ekoran beli rumah pada waktu ekonomi ‘sakit’. Mana logiknya?

Indikator Asas Ekonomi Malaysia 

Buat pengetahuan anda, indikator yang menentukan turun naik dan baik buruk ekonomi Malaysia itu terlalu besar. Akan tetapi, asasnya adalah Indeks Harga Pengguna (IHP) dan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Apa Itu Indeks Harga Pengguna (IHP)?

Secara kasar, Indeks Harga Pengguna atau IHP adalah pengiraan bagi harga barang dan servis dalam satu tempoh masa. 

Dengan membuat kiraan IHP, barulah kita akan melihat perubahan harga barang dan servis dan merumuskan berlaku kenaikan dan penurunan harga barang dan servis. 

Apa Itu Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK)?

Dalam bahasa mudah, Keluaran Dalam Negara Kasar atau KDNK adalah salah satu komponen yang digunakan sebagai tanda aras dalam mengukur saiz dan kadar pertumbuhan ekonomi sebuah negara. 

Apa Itu Inflasi? 

Inflasi adalah satu keadaan di mana berlaku kenaikan harga barang dan perkhidmatan (servis) di pasaran untuk satu tempoh masa. Boleh jadi tempoh kenaikan adalah 3 bulan, 6 bulan atau 24 bulan (2 tahun). 

Apabila berlaku inflasi, kesan langsungnya adalah kuasa beli isi rumah atau individu menurun. Ini menyebabkan orang ramai kurang berbelanja kerana harga barang atau servis melebihi kemampuan kewangan mereka. 

Baca : Apa Itu Inflasi, Deflasi Dan Hiperinflasi?

Kadar Inflasi Malaysia Tahun 2022

Data terkini dari Jabatan Perangkaan Negara menunjukkan trend peningkatan dan penurunan kadar inflasi yang dinamik di Malaysia sepanjang Oktober 2021 hingga Oktober 2022. 

Kredit Imej : Trading Economics 
Kredit Imej : Trading Economics 

Kadar inflasi Malaysia pada awal tahun 2022 mencatatkan angka 2.3% dan kekal pada nisbah 2.2% sepanjang Februari dan Mac. Kemudian, nisbah inflasi meningkat kepada 2.3% pada April dan terus meningkat pada angka 4.4% pada Julai 2022.

Kemuncaknya adalah pada bulan Ogos dengan nisbah 4.7% sebelum menurun kepada nisbah 4.5% pada September 2022. Pada Disember 2022, kadar inflasi menurun ke 3.8%. Bank Negara Malaysia menjangkakan kadar inflasi akan berada pada nisbah 3.3% sepanjang tahun 2022. 

Baca : Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita?

Anda boleh baca ulasan inflasi mengikut pecahan barangan dan perkhidmatan dengan lebih padat di sini.

OPR merupakan tindak balas kepada inflasi yang meningkat dan dinaikkan oleh Bank Negara Malaysia bertujuan mengekalkan kestabilan harga barang & perkhidmatan di samping mengukuhkan pertumbuhan ekonomi jangka panjang.

Kenaikan itu perlu dibuat bagi mengelakkan turun naik harga yang keterlaluan dalam ekonomi.

Baca : Ketidakstabilan Ekonomi : Sesuai Atau Tidak Melabur Dalam Hartanah?

Kesan OPR Naik Dalam Hartanah 

1. Membendung krisis inflasi yang lebih parah 

2. Komitmen bulanan terhadap bank meningkat 

3. Syarat kelayakan pinjaman rumah diketatkan 

4. Kurangkan kuasa beli dengan kesukaran pinjaman

5. Signal kepada pelabur asing ekonomi sedang pulih

Kesan OPR Turun Dalam Hartanah 

1. Kadar inflasi yang lebih normal 

2. Signal ekonomi sedang bergerak perlahan 

3. Komitmen bulanan pinjaman bank menurun 

4. Syarat kelayakan pinjaman bank dilonggarkan 

5. Tingkatkan kuasa beli rumah di kalangan pembeli

Baca : Nak Beli Rumah Yang Kalis Inflasi? Ini Rahsianya

Walhasil, waktu yang terbaik beli rumah sentiasa dua puluh tahun yang lalu. Waktu kedua terbaik untuk beli rumah adalah sekarang. 

Harga rumah tidak pernah tunggu kita dan kita tidak akan pernah mampu menghalang kenaikan harga rumah di pasaran. 

Seperti yang kita tahu, rumah adalah keperluan jika sampai masanya. 

Stigma mengatakan tak bagus beli rumah saat ekonomi sedang sakit itu sebenarnya subjektif dan maksud sakit itu sendiri bergantung kepada perspektif dan pemahaman pembeli rumah itu. 

Sungguhpun kadar inflasi sedikit tinggi hari ini, ini merupakan tanda yang positif akan keadaan ekonomi dalam negara. 

Akan tetapi, kelebihan untuk anda yang beli rumah saat inflasi sedang rendah kerana kurang persaingan dan kemungkinan untuk anda berunding untuk dapat harga rumah 10%-20% di bawah pasaran adalah lebih tinggi. 

Kalau dah sampai masa dan rezeki untuk anda beli rumah, seluruh alam pun tidak mampu menghalang anda lagi. Semoga berjaya.

Kredit : 

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Artikel ini ditulis oleh Mehmed Aezhad yang juga seorang pakar pemasaran digital dalam bidang hartanah, software dan pelancongan.

Previous ArticleNext Article

Ringgit Dijangka Cecah Paras 4.20-4.40 Berbanding Dolar AS Menjelang Akhir Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 27 Feb (Bernama) — Ringgit dijangka mencecah paras 4.20-4.40 berbanding dolar AS menjelang akhir tahun ini memandangkan kemungkinan besar Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (Fed AS) akan menurunkan kadar faedahnya berikutan jangkaan kemelesetan ekonomi di negara tersebut.

Pengarah Urusan Capital Dynamics Asset Management Sdn Bhd, Tan Teng Boo berkata langkah  menurunkan kadar faedah itu akan membawa impak positif ke atas ringgit dan mata wang lain seperti baht Thai dan rupiah Indonesia serta mata wang negara maju lain seperti yen Jepun.

“Semuanya bergantung kepada keputusan Fed AS dan tidak ada kaitan dengan dasar ekonomi (tempatan) kita.

“Penurunan mata wang dunia ketika ini bukan hanya dirasai oleh ringgit sahaja, tetapi mata wang lain juga termasuk yen Jepun yang menjunam 50 peratus — yang mana ia merupakan antara mata wang terkukuh satu waktu dahulu,” katanya pada taklimat media mengenai pasaran saham bertajuk “Is Investing in Malaysia Still Attractive Now?” di sini, hari ini. 

Mengulas mengenai bila kemelesetan di AS itu dijangka berlaku, Tan berkata, ia bergantung kepada perkembangan global yang berlaku sekarang termasuk krisis Laut Merah dan kemarau di Terusan Panama yang menyebabkan harga barangan melonjak naik, yang seterusnya berpotensi meningkatkan inflasi AS. 

Menurutnya, petunjuk utama lain seperti data pengangguran, juga menunjukkan pasaran pekerjaan AS masih lagi  terhad, yang memberi kesan kepada gaji dan inflasi negara itu. 

Selain itu, Indeks Harga Pengguna (IHP) keseluruhan dan teras ditambah dengan Indeks Harga Pengeluar (IHPR) juga meningkat lebih tinggi daripada jangkaan. 

Beliau berkata ringgit terkesan oleh kadar pertukaran nominalnya, tetapi dari segi penilaian, mata wang tempatan ketika ini terkurang nilai. 

“Fed AS melakukan perbelanjaan fiskal sangat agresif dengan cara yang sangat tidak bertanggungjawab, dan hutang mereka amat tinggi pada 120 peratus daripada keluaran dalam negara kasar, yang saya fikir adalah yang tertinggi dalam sejarah Amerika sejak Perang Dunia II.

“Jadi, sebagai ekonomi terbesar yang bertindak dengan secara tidak bertanggungjawab, sudah tentunya ia menjejaskan seluruh dunia dan Malaysia sebagai sebuah negara membangun telah (juga) turut terjejas,” katanya.

Tan menegaskan bahawa adalah tidak adil untuk menyalahkan kerajaan atas penurunan nilai ringgit berbanding dolar AS pada ketika ini.

“Ia (sepatutnya) berdasarkan fakta. Untuk menuduh kerajaan sekarang yang menyebabkan ringgit menjadi lemah, saya rasa itu adalah mengarut dan bukan berdasarkan fakta atau analisis, hanya didorong oleh permainan politik,” katanya.

Beliau menjangkakan Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) tidak berubah sepanjang tahun ini.

Bagaimanapun, katanya, perbezaan kadar faedah tidak akan selamanya menentukan kadar mata wang, kerana petunjuk yang perlu dilihat dalam menentukan hala tuju jangka panjang mata wang sepatutnya faktor-faktor struktur.  

— BERNAMA