Pakar Ekonomi Jangka Kadar Dividen KWSP Yang Lebih Rendah Untuk 2022

KUALA LUMPUR, 21 Jun (Bernama) — Pakar-pakar ekonomi menjangkakan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mengagihkan kadar dividen yang lebih rendah bagi 2022 berikutan jumlah pendapatan pelaburan yang lebih lemah yang dicatatkan semasa suku pertama berakhir 31 Mac 2022.

Dana pencen itu hari ini mengumumkan bahawa jumlah pendapatan pelaburannya telah merosot kepada RM15.85 bilion pada suku pertama 2022 berbanding RM19.29 bilion yang dicatatkan semasa suku pertama tahun lepas berikutan penurunan dalam pasaran di seluruh dunia. 

“Kadar dividen KWSP dijangka jatuh seiring dengan pendapatan pelaburan yang lebih rendah,” kata Profesor Ekonomi Universiti Sunway Yeah Kim Leng kepada Bernama ketika dihubungi.

Tahun lepas, KWSP sebagai salah satu dana persaraan tertua dan terbesar di dunia, mengumumkan kadar dividen sebanyak 6.10 peratus untuk simpanan konvensional dan 5.65 peratus bagi simpanan Syariah.

Menurut Yeah lagi, konflik Rusia-Ukraine yang berpanjangan termasuk inflasi serta peningkatan kadar faedah seperti kenaikan 75 mata asas oleh Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) telah menyebabkan jangkaan pertumbuhan global disemak semula ke bawah.

Selain itu, risiko kemelesetan juga semakin bertambah ketika AS bergelut untuk mengendurkan ketegangan inflasinya. 

“Sekiranya ia mampu mencatatkan perkembangan yang baik dan China dapat meneruskan aktiviti biasa di tengah-tengah dasar sifar COVID-19, kita mungkin melihat pendapatan pelaburan bertahan untuk membolehkan dividen yang memuaskan, yang kemungkinan besar akan lebih rendah daripada tahun sebelumnya,” katanya.

Profesor Ekonomi dari Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (MUST) Geoffrey Williams mempunyai pendapat yang sama, beliau tidak menjangkakan dividen yang tinggi untuk 2021 akan diulangi pada tahun ini memandangkan isyarat awal sudah boleh dibaca berdasarkan persekitaran pelaburan secara umum. 

Tahun lepas, prestasi dividen KWSP secara keseluruhan disokong oleh pemulihan yang kukuh dalam pasaran ekuiti, katanya.

“Tetapi pertumbuhan 2022 sudah mula dicanangkan menurun di seluruh dunia, jadi pulangan pelaburan mungkin lebih rendah,” kata Williams.

Sementara itu, Yeah berkata prestasi suku pertama yang lebih lemah memang dijangka susulan pergolakan dalam pasaran kewangan, makanan dan tenaga global ekoran konflik Rusia-Ukraine. 

“Pasaran kewangan juga dipacu oleh peningkatan inflasi yang kukuh termasuk ramalan kenaikan kadar faedah,” katanya.

Williams, bagaimanapun, menjelaskan bahawa hasil suku pertama tidak dijangka tetapi juga tidak mengejutkan susulan pergolakan dalam pasaran umum pada suku yang ditinjau. 

Sehingga 31 Dis 2021, jumlah pendapatan pelaburan KWSP menokok enam peratus kepada RM67.06 bilion berbanding RM63.45 bilion yang direkodkan semasa 2020, didorong oleh pemulihan progresif pasaran ekuiti dan kebanyakan kelas aset di tengah-tengah pemulihan global.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/pakar-ekonomi-jangka-kadar-dividen-kwsp-yang-lebih-rendah-untuk-2022/

Previous ArticleNext Article

Penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Langkah Penting Tangani Isu Kompleks Pekerja

KUALA LUMPUR, 19 Julai  (Bernama) — Penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig yang akan terletak di bawah bidang kuasa Jabatan Perdana Menteri merupakan satu langkah penting ke arah menangani isu-isu kompleks dalam ekonomi gig yang sedang berkembang pesat di Malaysia.

Muna Wan Nordin, ketua pegawai eksekutif Qwork, penyedia khidmat teknologi sumber manusia, yang memuji langkah itu berkata suruhanjaya tersebut perlu merangkumi perlindungan menyeluruh untuk pekerja gig, platform dan majikan.

“Dengan penyertaan semua pihak berkepentingan, kita dapat memastikan amalan saksama, pembinaan kapasiti untuk pekerja dan pengiktirafan rasmi pengaturan kerja gig, yang akan membolehkan pekerja menikmati faedah seperti pekerja sepenuh masa,” katanya kepada Bernama hari ini.

E-hailing, perkhidmatan penghantaran makanan, penghantar cepat dan perkhidmatan penghantaran adalah antara pekerjaan utama yang menjadi pilihan pekerja gig terutamanya dalam kalangan belia Malaysia yang menganggur yang tidak mendapat mencari pekerjaan tetap kerana penawaran kerja yang rendah.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada awal bulan ini berkata satu rang undang-undang berkaitan kebajikan pekerja gig akan dibentangkan di Dewan Rakyat.

Suruhanjaya itu akan menyelia perkara yang melibatkan kebajikan pekerja e-hailing dan p-hailing, serta pekerja sambilan dan separa profesional.

Ahmad Zahid juga berkata penggubalan undang-undang ini perlu kerana hanya kira-kira 250,000 daripada 1.16 juta pekerja gig di Malaysia ketika ini yang mencarum kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial.

Menurut Muna, suruhanjaya itu juga perlu mengurangkan halangan bagi platform tempatan dan menggalakkan pekerjaan gig mahir yang menyumbang kepada ekonomi negara.

“Dengan langkah-langkah ini, kita memanfaatkan potensi penuh ekonomi gig dan mewujudkan persekitaran yang mampan dan saksama untuk semua yang terlibat,” katanya.

Ketua pemasaran Qwork, Vikram C. Mogan berkata, syarikat itu baru-baru ini menjalin kerjasama strategik dengan TalentCorp untuk merevolusikan landskap ekonomi gig Malaysia.

Memanfaatkan pengetahuan daripada platform dikuasakan AI Qwork, TalentCorp akan menerbitkan kertas putih penyelidikan komprehensif mengenai gig dan ekonomi kerja yang fleksibel serta faedah fiskalnya kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS).

Beliau berkata, kerjasama itu juga bertujuan untuk merapatkan jurang bagi komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan dengan menyediakan akses kepada peluang gig dan latihan kemahiran penting, memupuk ekonomi gig yang lebih inklusif yang memberi manfaat kepada semua orang, terutamanya mereka yang secara tradisinya terpinggir daripada tenaga kerja.

Suruhanjaya itu boleh secara aktif menggalakkan korporat untuk bekerjasama dengan agensi kerajaan memajukan agenda tenaga kerja negara, menyediakan tenaga kerja yang  bersedia untuk industri dan masa depan, katanya.

Penasihat Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia (Penghantar) Fairuz Jamaludin baru-baru ini berkata penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Malaysia (Segim) akan berfungsi sebagai pusat komprehensif untuk menyelia peruntukan keselamatan, kebajikan dan persaraan pekerja gig, serta mengawal selia kapitalisme digital dalam industri.

Beliau berkata penubuhan Segim adalah suatu yang perlu kerana tiada badan kawal selia pada ketika ini yang boleh menangani isu-isu seperti sesetengah pekerja p-hailing dan e-hailing yang menerima gaji  tidak mencukupi.

— BERNAMA