Pulau Pinang, Johor Dan Selangor Penyumbang Utama Eksport Bagi April 2023

KUALA LUMPUR, 26 Mei (Bernama) — Pulau Pinang, Johor dan Selangor merupakan penyumbang sebanyak 70.5 peratus jumlah eksport negara pada April 2023, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Eksport negara mencatat RM105.4 bilion manakala import RM92.6 bilion yang menjadikan jumlah perdagangan mencecah RM198 bilion bagi bulan tersebut.

Dalam kenyataan hari ini, DOSM berkata Pulau Pinang kekal sebagai pengeksport utama dengan 31.5 peratus dan diikuti oleh Johor (21.7 peratus), Selangor (17.3 peratus), Sarawak (7.0 peratus) manakala Kedah (4.6 peratus).

Prestasi mengikut negeri menunjukkan eksport pada April 2023 turun sebanyak RM22.2 bilion (-17.4 peratus) berbanding bulan sama tahun lepas.

“Penurunan dipengaruhi oleh eksport lebih rendah daripada kebanyakan negeri iaitu Selangor -RM6.6 bilion); Pulau Pinang (-RM4.1 bilion); Sarawak (-RM2.9 bilion); Johor (-RM2.6 bilion); Sabah (-RM2.0 bilion); Perak (-RM1.2 bilion); Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (-RM1.1 bilion); Pahang (-RM628.6 juta); Melaka (-RM472.6 juta); Wilayah Persekutuan Labuan (-RM113.8 juta); Kelantan (-RM79.0 juta); Terengganu (-RM66.8 juta) dan Perlis (-RM30.0 juta). 

“Bagaimanapun, nilai eksport bagi Kedah dan Negeri Sembilan masing-masing meningkat sebanyak RM111.6 juta dan RM26.6 juta,” katanya.

Dari segi import, jabatan itu berkata Selangor muncul sebagai penyumbang utama dengan merekodkan 27.3 peratus dan diikuti oleh Johor (23.3 peratus); Pulau Pinang (20.3 peratus); Kuala Lumpur (7.9 peratus) dan Kedah (5.5 peratus).

Import pada April 2023 juga turun sebanyak -11.1 peratus atau RM11.5 bilion (-11.1%) berbanding tempoh sama pada 2022.

Menurutnya, penurunan itu disebabkan oleh import lebih rendah daripada kebanyakan negeri iaitu Pulau Pinang (-RM5.4 bilion); Melaka (-RM3.3 bilion); Selangor (-RM1.7 bilion); Perak (-RM1.2 bilion) dan Kedah (5.5 peratus).

“Bagaimanapun, nilai import meningkat di Johor sebanyak RM2.0 bilion; Kuala Lumpur (RM284.1 juta); Sabah (RM94.8 juta); Kelantan (RM31.5 juta); Perlis (RM16.2 juta) dan Labuan (RM2.4 juta).

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA