Ringgit Dijangka Terus Mengukuh – Ahmad

KUALA LUMPUR, 19 Julai (Bernama) — Ringgit dijangka terus mengukuh berdasarkan kepada pergerakan trend terkini, kata Timbalan Menteri Kewangan 1 Datuk Seri Ahmad Maslan.

Dalam rancangan Agenda Awani: Cerita Ringgit dan Poket Rakyat yang disiarkan malam tadi, beliau berkata ini berikutan mata wang tempatan itu mencatatkan tahap agak baik minggu ini iaitu dalam lingkungan RM4.53-RM4.63 berbanding dolar Amerika Syarikat.

“Selain itu, indeks komposit Kuala Lumpur (KLCI) juga menunjukkan peningkatan daripada 1,380 mata kepada 1,406 mata yang menunjukkan ekonomi Malaysia sedang menuju ke arah yang tepat, seiring dengan asas-asas yang kukuh.

“Antara faktor yang menyumbang kepada peningkatan ini adalah pengurangan kadar defisit fiskal iaitu pada masa ini 5.6 peratus daripada keluaran dalam negara kasar. Kerajaan sedang berusaha untuk menurunkannya kepada lima peratus.

“Kerajaan berjaya menguruskan hutang dengan baik dan membayar hutang itu dengan kadar bayaran yang tidak melebihi 15 peratus daripada hasil negara,” katanya.

Menurut Ahmad, kerajaan akan terus berbelanja untuk kebaikan rakyat.

“Kerajaan berazam untuk terus melaksanakan belanja yang memberi manfaat kepada rakyat. Bajet 2023 sebanyak RM388.1 bilion adalah bajet terbesar dalam sejarah negara. Sejumlah RM289 bilion daripada bajet itu diperuntukkan bagi perbelanjaan mengurus dan RM99 bilion untuk pembangunan.

“Sehingga bulan Jun, separuh tahun ini, sebanyak 49 peratus daripada bajet pembangunan telah digunakan. Bagaimanapun, Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) ingin meningkatkannya kepada 60 peratus menjelang Ogos dan saya yakin sasaran ini dapat dicapai,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang Antara 4 – 5 Peratus Pada 2024 – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang antara empat dan lima peratus pada 2024, disokong oleh eksport yang pulih dan permintaan domestik yang berdaya tahan, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan. 

Beliau berkata perdagangan yang pulih akan disokong oleh kitaran meningkat teknologi global dan pemulihan seterusnya dalam aktiviti pelancongan.

“Perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pendapatan dan pekerjaan yang bertambah baik. Aktiviti pelaburan akan dipacu oleh kemajuan seterusnya dalam projek pelaburan untuk tempoh beberapa tahun oleh sektor awam dan swasta,” katanya dalam ucaptama pada Sasana Symposium 2024 anjuran Bank Negara Malaysia (BNM) di sini hari ini. 

Beliau berkata pelaksanaan inisiatif pemangkin di bawah pelbagai pelan induk seperti Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) dan Rancangan Malaysia Ke-12, akan meningkatkan lagi pelaburan.

Oleh itu, Amir Hamzah berkata kerajaan komited untuk melaksanakan pembaharuan struktur yang bermakna kerana ini adalah perlu untuk membina Malaysia yang lebih makmur dan inklusif.

Dalam perkara ini, katanya pembaharuan strategik yang melibatkan pelbagai langkah sedang dilaksanakan untuk menyokong usaha ini.

“Pertama, meningkatkan asas dengan mewujudkan lebih banyak ruang fiskal dan menjadikan bahagian ekonomi lebih besar untuk lebih banyak penyertaan.

“Kedua, menaikkan siling dengan meningkatkan perlindungan sosial dan ketiga, mewujudkan tadbir urus yang baik,” katanya.

Beliau berkata Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal (FRA) dan Rangka Kerja Fiskal Jangka Sederhana (MTFF) adalah langkah penting untuk meluaskan dan mempelbagaikan asas hasil.

Selain itu, katanya Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat daripada penyusunan semula rantaian nilai global.

“Untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang ini, kami memberi keutamaan kepada dasar untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi yang meningkatkan daya saing ekonomi kita dan mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi,” katanya.

Oleh itu, katanya dengan memacu pembaharuan struktur ini, Malaysia akan meningkatkan daya saing globalnya berbanding negara-negara lain yang turut berusaha untuk meningkatkan potensi pertumbuhan mereka, menangani defisit fiskal dan meningkatkan kecekapan sumber. 

— BERNAMA