Malaysia Airlines Terima Boeing 737-8 Pertama Bulan Depan

KUALA LUMPUR, 19 Julai (Bernama) — Malaysia Airlines Bhd (MAB) akan mula menerima penghantaran pesawat Boeing 737-8 baharu pertamanya bulan depan.

Syarikat penerbangan negara itu dalam kenyataan hari ini menjelaskan akan beransur-ansur menambah pesawat 737-8 itu kepada 25 menjelang 2026.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG) Ahmad Luqman Mohd Azmi berkata langkah memperkenalkan pesawat baharu 737-8 pada Ogos ini meletakkan standard baharu dalam perjalanan udara.

“(Langkah ini) menyatukan budaya terbaik Malaysia, teknologi termaju dan amalan mampan untuk menghasilkan pengalaman penerbangan yang tidak ada tandingannya,” katanya.

Pada masa ini, kumpulan MAG mempunyai 100 pesawat menerusi anak-anak syarikatnya seperti Malaysia Airlines, Firefly, MASwings dan MASkargo.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Tempahan EV smart #1 Kini Dibuka Secara Rasmi

KUALA LUMPUR, 22 Sept (Bernama) — Proton Holdings Bhd dan smart Malaysia menandatangani memorandum perjanjian (MoA) yang dipertingkatkan di Nanning, China hari ini dan sehubungan itu akan menerima tempahan untuk kenderaan elektrik (EV), smart #1.

Smart Malaysia ialah rakan kongsi strategik serantau bagi jenama smart, satu jenama teknologi dan automobil premium berkuasa elektrik sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zhang Qiang berkata syarikat itu berbangga berada di Asean, dengan smart Automobile bakal membuat penghantaran pertamanya bagi smart #1 di Malaysia.

“Pencapaian ini bermakna smart Malaysia kini bersedia untuk bermula dengan penghantaran kenderaan kepada pelanggan pada suku keempat 2023 dengan sembilan pengedar kami yang sudah bersiap sedia untuk menyambut mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pembeli kini boleh menempah smart #1 melalui aplikasi Hello smart dengan bayaran tempahan RM1,000 yang boleh dikembalikan semula.

Barisan model smart #1 yang akan dijual di Malaysia terdiri daripada model Pro, Premium dan BRABUS yang telah disesuaikan khusus untuk pasaran Malaysia.

Varian Pro dan Premium mempunyai reka bentuk yang bergaya dan menawarkan pengalaman pemanduan yang mengujakan sebagai kenderaan elektrik pintar.

Bagi model smart #1 BRABUS pula, ia adalah kereta super berprestasi tinggi yang menampilkan reka bentuk luaran menarik dan dalaman yang terang serta prestasi yang dipertingkatkan bagi melancarkan nadi elektrik jentera itu.

Harga di atas jalan tanpa insurans untuk smart #1 Pro, Premium dan BRABUS ialah di antara RM200,000 hingga RM250,000 seunit.

Bagi 501 pelanggan pertama yang membuat tempahan akan menerima pakej #1 ‘Early Bird’ berharga RM1,001 dalam bentuk kredit pengecasan melalui aplikasi Hello smart.

— BERNAMA