Tambahan RM15 Bilion Untuk RMK12 Daripada Pertumbuhan Ekonomi Lebih Baik, Penjimatan Dalaman – Rafizi

KUALA LUMPUR, 11 Sept (Bernama) — Tambahan siling perbelanjaan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) sebanyak RM15 bilion bukan peruntukan yang berkonsepkan ‘pinjam dan belanja’ tetapi adalah hasil daripada pertumbuhan negara yang dijangka lebih baik pada 2024-2025, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata kerajaan juga akan melaksanakan penjimatan dalaman negara dengan mengadaptasi tatakelola yang lebih baik.

“Siling RM415 bilion telah dipersetujui setelah mengambil kira jangkaan bahawa Malaysia akan kekal dalam sasaran defisit 3.5 peratus menjelang 2025.

“Ini bermakna, kita yakin boleh berbelanja lebih, dengan peruntukan yang lebih tanpa perlu berhutang lebih,” katanya pada sidang media selepas sesi pembentangan Kajian Separuh Penggal (KSP) RMK12 di Parlimen hari ini. 

KSP RMK12 dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau turut mengumumkan jumlah siling perbelanjaan RMK12 akan ditambah sebanyak RM15 bilion, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan peruntukan kepada RM415 bilion.

Rafizi berkata meskipun RM15 bilion merupakan satu jumlah tambahan, ia adalah hasil penjimatan daripada pelbagai perbelanjaan sedia ada negara yang boleh dialihkan kepada perbelanjaan pembangunan untuk tempoh dua tahun akan datang. 

Katanya semasa RMK12 dibangunkan pada 2020-2021, had peruntukan ditetapkan kepada RM400 bilion tanpa mengambil kira banyak perkara yang mengesani rakyat termasuk sifar-sekolah daif, pembaikan jalan yang lebih baik dan sifar-klinik daif.

“Ini bukanlah penekanan (kerajaan) terdahulu tetapi sekarang ini, ia menjadi satu sasaran penting kepada kerajaan (Perpaduan). Sudah tentu, ini memerlukan peruntukan tambahan,” katanya.

Beliau juga berkata KSP RMK12 merupakan satu pembentangan dasar yang menyeluruh yang pertama oleh kerajaan Perpaduan.

Mengenai pendapatan negara, Rafizi berkata kerajaan memberi tumpuan kepada pembangunan dan pelancaran Cukai Keuntungan Modal (CGT) pada 2024.

“Sudah tentu, kerajaan akan mengekalkan strategi itu (CGT) tetapi kami akan terbuka kepada apa sahaja cara yang boleh untuk mencapai kemampanan fiskal melalui asas hasil yang lebih luas, sama ada ia akan menjadi CGT, cukai barangan dan perkhidmatan atau sebarang bentuk cukai langsung atau tidak langsung.

“Saya lebih suka untuk memastikan strategi tersebut terbuka dan kami akan memutuskan berdasarkan kes demi kes dan tahun ke tahun,” katanya.

RMK12 akan dijajarkan semula dengan visi Ekonomi MADANI, yang menyasarkan pemerkasaan dan merancakkan ekonomi negara untuk tempoh 10 tahun. 

Sekurang-kurangnya RM90 bilion akan dibelanjakan setahun bagi tahun 2023 hingga 2025.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Adakan Libat Urus Dengan Industri Bagi Tambah Baik Iklim Pelaburan Firma Semikonduktor

KUALA LUMPUR, 15 April (Bernama) — Kerajaan sedang berhubung dengan Persatuan Industri Semikonduktor Malaysia (MSIA) untuk menambah baik iklim pelaburan dan kemudahan menjalankan perniagaan bagi menarik syarikat-syarikat semikonduktor global untuk berpindah ke Malaysia.

Presiden MSIA Datuk Seri Wong Siew Hai berkata perlunya ada perubahan kawal selia untuk menambah baik iklim pelaburan yang disertai dengan kecekapan operasi.

Beliau juga berkata apa yang pentingnya ialah mengurangkan kerenah birokrasi, mempunyai infrastruktur yang tepat, kemudahan yang diperlukan, serta ekosistem perindustrian yang harus merangkumi kluster-kluster industri untuk menyokong syarikat-syarikat yang berpindah ke Malaysia.

“Ini akan meletakkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan untuk syarikat-syarikat ternama yang ingin memindahkan operasinya ke luar negara dan mengembangkan perniagaan mereka berikutan ketegangan geopolitik yang disebabkan oleh perang cip Amerika Syarikat (AS)-China,” kata Wong yang merupakan veteran dalam industri semikonduktor dengan pengalaman kerja selama 27 tahun dalam satu temu bual dengan Bernama hari ini.

Beliau menyatakan yang paling penting ialah Malaysia tidak boleh melupakan hakikat bahawa industri semikonduktor adalah “angsa emas” negara.

“Kita perlu menjaganya dengan berhati-hati, mengembangkannya dan menjadikan industri ini penting di peringkat global,” kata Wong, sambil menambah bahawa agensi-agensi yang terlibat dalam menarik dan meluluskan pelaburan termasuk kerajaan negeri perlu mengurangkan birokrasi dan menjadikannya lebih mudah dalam menjalankan perniagaan.

Malaysia perlu bersedia untuk pelaburan asing dengan membina infrastruktur yang diperlukan dan tidak berpuas hati di tengah-tengah persaingan serantau, katanya.

Ini termasuk pembekalan kuasa, air, lapangan terbang, serta memudahkan penghantaran yang akan membawa kepada peningkatan eksport untuk syarikat dan negara.

Wong menjelaskan bahawa adalah penting membangunkan ekosistem perindustrian, termasuk kluster, loji fabrikasi wafer (fab) serta kemudahan ujian pemasangan, dan pembinaan fab ini bagi meningkatkan kapasiti pembuatan cip supaya syarikat-syarikat multinasional mendapati pemindahan ke Malaysia adalah lebih menarik.

Dalam hal ini, persaingan adalah sengit kerana syarikat-syarikat itu sedang dipujuk oleh negara-negara seperti Vietnam, Thailand, Filipina dan India, yang kesemuanya “berusaha untuk turut serta dan bermain permainan yang sama”.

Langkah-langkah untuk memperbaiki iklim pelaburan adalah penting, lebih-lebih lagi kerana kerajaan MADANI menyasarkan Malaysia berada di kedudukan ke-12 dalam daya saing global bagi tempoh sedekad daripada kedudukan ke-27 pada masa ini.

Bagi memudahkan penambahbaikan yang diperlukan untuk pelaburan, Wong yang telah lama berkhidmat dengan Intel Pulau Pinang berkata MSIA telah mengumpulkan maklum balas daripada pihak industri elektrik & elektronik (E&E) dan menyalurkannya kepada kerajaan.

“Berita baiknya ialah kerajaan mengadakan libat urus dengan MSIA,” katanya sambil menambah maklum balas MSIA membolehkan permohonan permit kerja dalam talian untuk untuk ekspatriat dalam industri dipendekkan kepada hanya 10 hari pada masa ini berbanding 6-12 bulan pada 2022-2023 , dan hanya lima hari untuk mereka yang berada di laluan hijau atau fast track.

“Ada bidang-bidang lain yang mungkin lebih sukar untuk diselesaikan, tetapi sekurang-kurangnya dengan kemahuan politik dan ketersediaan untuk bekerjasama, kita boleh mencapai kemajuan.

“Jika tahap penambahbaikan kita lebih pantas daripada mereka (negara-negara lain), maka kita akan menjadi negara yang digemari untuk pelaburan,” kata Wong.

Salah satu faktor utama yang mendorong syarikat-syarikat semikonduktor asing berpindah ke destinasi lain selain pangkalan mereka ialah perniagaan yang terhenti semasa COVID-19.

Mengingati kembali pandemik itu, beliau berkata banyak negara tidak dapat menghantar produk mereka seperti Taiwan, AS dan Jerman, dan bukan hanya Malaysia sahaja.

“Tetapi Malaysia dijadikan tumpuan sebagai negara yang menghentikan semua pengeluaran kereta di seluruh dunia. Ini kerana kita mempunyai beberapa syarikat semikonduktor yang mengeluarkan cip automotif atau litar bersepadu untuk kereta.

“Untuk mengurangkan risiko sedemikian, banyak syarikat — terutamanya syarikat Amerika dan China — merasakan mereka tidak boleh berada di satu-satu negara sahaja tetapi memutuskan untuk berpindah ke destinasi lain dan pada masa yang sama mengelakkan tarif AS.

“Itulah bagaimana semua ini (berebut mencari destinasi pelaburan yang lain) bermula dan Malaysia ternyata menjadi destinasi dan penerima faedah yang sempurna,” kata Wong.

– BERNAMA