Tambahan RM15 Bilion Untuk RMK12 Daripada Pertumbuhan Ekonomi Lebih Baik, Penjimatan Dalaman – Rafizi

KUALA LUMPUR, 11 Sept (Bernama) — Tambahan siling perbelanjaan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) sebanyak RM15 bilion bukan peruntukan yang berkonsepkan ‘pinjam dan belanja’ tetapi adalah hasil daripada pertumbuhan negara yang dijangka lebih baik pada 2024-2025, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata kerajaan juga akan melaksanakan penjimatan dalaman negara dengan mengadaptasi tatakelola yang lebih baik.

“Siling RM415 bilion telah dipersetujui setelah mengambil kira jangkaan bahawa Malaysia akan kekal dalam sasaran defisit 3.5 peratus menjelang 2025.

“Ini bermakna, kita yakin boleh berbelanja lebih, dengan peruntukan yang lebih tanpa perlu berhutang lebih,” katanya pada sidang media selepas sesi pembentangan Kajian Separuh Penggal (KSP) RMK12 di Parlimen hari ini. 

KSP RMK12 dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau turut mengumumkan jumlah siling perbelanjaan RMK12 akan ditambah sebanyak RM15 bilion, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan peruntukan kepada RM415 bilion.

Rafizi berkata meskipun RM15 bilion merupakan satu jumlah tambahan, ia adalah hasil penjimatan daripada pelbagai perbelanjaan sedia ada negara yang boleh dialihkan kepada perbelanjaan pembangunan untuk tempoh dua tahun akan datang. 

Katanya semasa RMK12 dibangunkan pada 2020-2021, had peruntukan ditetapkan kepada RM400 bilion tanpa mengambil kira banyak perkara yang mengesani rakyat termasuk sifar-sekolah daif, pembaikan jalan yang lebih baik dan sifar-klinik daif.

“Ini bukanlah penekanan (kerajaan) terdahulu tetapi sekarang ini, ia menjadi satu sasaran penting kepada kerajaan (Perpaduan). Sudah tentu, ini memerlukan peruntukan tambahan,” katanya.

Beliau juga berkata KSP RMK12 merupakan satu pembentangan dasar yang menyeluruh yang pertama oleh kerajaan Perpaduan.

Mengenai pendapatan negara, Rafizi berkata kerajaan memberi tumpuan kepada pembangunan dan pelancaran Cukai Keuntungan Modal (CGT) pada 2024.

“Sudah tentu, kerajaan akan mengekalkan strategi itu (CGT) tetapi kami akan terbuka kepada apa sahaja cara yang boleh untuk mencapai kemampanan fiskal melalui asas hasil yang lebih luas, sama ada ia akan menjadi CGT, cukai barangan dan perkhidmatan atau sebarang bentuk cukai langsung atau tidak langsung.

“Saya lebih suka untuk memastikan strategi tersebut terbuka dan kami akan memutuskan berdasarkan kes demi kes dan tahun ke tahun,” katanya.

RMK12 akan dijajarkan semula dengan visi Ekonomi MADANI, yang menyasarkan pemerkasaan dan merancakkan ekonomi negara untuk tempoh 10 tahun. 

Sekurang-kurangnya RM90 bilion akan dibelanjakan setahun bagi tahun 2023 hingga 2025.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Sarawak Labur Lebih RM10 Bilion Untuk Jadikan Bintulu Sebagai Hab Gas Masam

BINTULU, 21 Sept (Bernama) — Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg hari ini berkata negeri itu melabur lebih RM10 bilion untuk menjadikan Bintulu sebagai hab gas masam dengan pembangunan Sistem Pemindahan Gas Masam Bersepadu Sarawak (SISGES) di Tanjung Kidurong.

Beliau berkata pembangunan itu yang berada dalam Taman Perindustrian Petrokimia (PIP) akan selari dengan cita-cita Sarawak untuk mencapai status negeri maju menjelang 2030.

“Gas masam dahulunya dianggap tidak menguntungkan jika dibangunkan kerana prosesnya mahal tetapi teknologi baharu telah mengurangkan kos itu dengan ketara,” katanya pada majlis pecah tanah Fasa Satu hab gas masam SISGES untuk Loji Gas Pesisir Rosmari-Marjoram Bintulu Shell di Tanjung Kidurong.

Gas masam ialah gas asli atau sebarang gas lain yang mengandungi sejumlah besar hidrogen sulfida.

Dalam pada itu, Abang Johari optimis dasar laut pelantar benua Sarawak masih mempunyai rizab gas yang besar walaupun ramalan awal yang dibuat pada awal 1990-an mendapati gas Sarawak hanya boleh bertahan selama 20 tahun lagi.

“Sudah lebih 30 tahun berlalu, semakin banyak medan minyak dan gas ditemukan di luar pesisir Sarawak, yang terbaru ialah enam medan di lima blok – SK306, SK411, SK313, SK301B dan SK315,” tambahnya.

Beliau juga berkata industri minyak dan gas di rantau ini masih kekal menarik dalam kalangan pelabur selepas minyak ditemukan di Miri lebih seabad lalu.

Beliau berkata penubuhan ibu pejabat Shell Malaysia Upstream di Miri Times Square, yang diharapkan dibuka tidak lama lagi, adalah satu lagi bukti keyakinan dan hubungan syarikat itu dengan kerajaan Sarawak.

“Bagaimanapun, kestabilan politik dan dasar kukuh Sarawak tidak boleh diketepikan sebagai faktor tambahan bagi pelabur seperti Shell untuk datang ke negeri ini bagi mengembangkan perniagaan mereka. Jika Shell buat duit, Sarawak juga akan buat duit kerana kita mengenakan cukai jualan dan perkhidmatan (SST),” kata beliau.

“Sejak 2019, pendapatan Sarawak melalui SST berjumlah RM13 bilion dan bukannya 5 peratus royalti yang biasa kita terima untuk minyak dan gas,” katanya.

 Sarawak komited untuk bekerjasama dengan Shell dan Petronas bagi memastikan kejayaan Rosmari-Marjoram dan inisiatif hab gas masam SISGES, dan negeri itu mengharapkan lebih banyak kerjasama di antara Shell dan entiti minyak dan gas negeri, Petros.

Selain minyak dan gas, Abang Johari berkata Sarawak juga berminat dengan penangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon (CCUS) yang mana tiga takungan telah dikenal pasti di luar pesisir rantau ini.

Beliau berkata perancangan telah dibuat untuk memudahkan pembangunan takungan yang sepatutnya meletakkan Sarawak di barisan hadapan CCUS di rantau ini apabila ia mula beroperasi sebelum penghujung dekad.

— BERNAMA