Kerajaan Teliti Semula Rencana Pembangunan Negara, Kaji Dasar Kerjasama Awam Swasta – PM Anwar

KUALA LUMPUR, 11 Sept (Bernama) — Kerajaan sedang meneliti semula rencana pembangunan negara termasuk mengkaji dasar kerjasama awam swasta (PPP), kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Beliau berkata penelitian semula tersebut adalah untuk memastikan pelaksanaan projek PPP dapat memanfaatkan rakyat dan negara, menggalakkan pelaburan swasta serta mengawal kesan kewangan kepada kerajaan pada masa hadapan.

“Dasar PPP yang jelas mengenai kaedah pertukaran tanah juga akan diperkenalkan,” katanya ketika membentangkan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 2021-2025 di Dewan Rakyat hari ini.

Penelitian semula rencana pembangunan negara adalah antara lima perkara pokok yang akan menjadi fokus kerajaan untuk memperkukuhkan semula kemampanan fiskal melalui anjakan utama Kemampanan Fiskal dan Sistem Kewangan. 

Perkara lain yang menjadi tumpuan kerajaan adalah perluasan asas cukai, ketelusan dalam sistem perolehan, penambahbaikan mekanisme penyampaian subsidi bersasar serta penambahbaikan pengurusan hutang dan liabiliti. 

Anwar berkata kerajaan juga sedang menggubal cukai baharu untuk dilaksanakan pada tahun 2024 termasuk Cukai Keuntungan Modal, tetapi akan memastikan ia tidak akan sesekali membebankan rakyat.

Katanya langkah ini diambil bagi memperluas asas cukai, mempelbagaikan sumber cukai serta menambah baik pentadbiran percukaian menerusi penggunaan teknologi.

“Namun harus ditegaskan bahawa kerajaan ini berkhidmat demi rakyat dan tidak akan sesekali membebankan rakyat dengan ketetapan cukai di luar kemampuan mereka. Prinsip yang kita angkat ialah pemerataan ekonomi yang adil demi kesejahteraan seluruh rakyat,” jelas Perdana Menteri.

Anwar berkata pembaharuan fiskal diperlukan bagi memastikan pengurusan kewangan negara lebih berkesan dan mampan. 

Beliau menambah penstrukturan semula subsidi elektrik, diesel dan petrol serta bantuan sosial lain juga akan dilakukan demi memastikan pengurusan fiskal yang lebih berhemat dan mengurangkan herotan ekonomi. 

“Jaminan diberikan bahawa rakyat yang kurang bernasib baik kekal menjadi keutamaan kerajaan untuk diselamatkan dan akan terus dibantu,” tambahnya. 

Anwar berkata pengagihan subsidi dan bantuan secara bersasar kepada rakyat akan diselaraskan melalui Sistem Pangkalan Data Utama (PADU) yang berteraskan data isi rumah bagi meningkatkan kecekapan dan pemantauan bantuan kerajaan. 

Menurutnya, penjimatan daripada subsidi yang lebih bersasar akan dapat diagihkan semula bagi tujuan projek pembangunan dan program rakyat.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Malaysia-China Sedang Runding Cadangan Perjanjian Penggalakan Pelaburan Asing Dua Hala – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR, 29 Feb (Bernama) — Kerajaan Malaysia dan sebuah institusi China yang “penting” sedang dalam perbincangan lanjut mengenai perjanjian penggalakan pelaburan asing dua hala, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata kedua-dua pihak menyasar untuk memeterai perjanjian kerjasama yang menumpukan kepada pengukuhan penggalakan pelaburan bagi merangsang aliran pelaburan, menggalakkan firma China meneroka peluang di Malaysia selain memudahkan syarikat Malaysia berkembang ke China.

Menurutnya perkembangan itu menunjukkan peralihan tumpuan syarikat China ke arah Malaysia berikutan lokasi strategik negara dengan persekitaran perniagaan yang kondusif.

“Perkongsian berpotensi ini disasarkan untuk merangsang pelaburan dalam sektor bernilai tinggi, dipilih dengan teliti untuk mencerminkan keutamaan strategik kedua-dua negara, sekali gus dapat mengukuhkan hubungan ekonomi dan menggalakkan pertumbuhan bersama,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa majlis pengumuman prestasi tahunan pelaburan Malaysia dalam pembuatan, perkhidmatan dan sektor utama bagi 2023, di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata, sektor bernilai tinggi adalah kunci untuk menyokong penciptaan pekerjaan bernilai tinggi yang dapat membantu Malaysia memulihkan kumpulan kelas pertengahan yang terkesan teruk semasa pandemik.

Menurutnya, lima industri teratas yang mencipta jumlah pekerjaan Pengurusan, Teknikal dan Penyeliaan (MTS) tertinggi ialah elektrik dan elektronik (E&E), mesin dan peralatan, mineral bukan logam, logam fabrikasi dan bahan kimia yang mencatatkan 71 peratus atau 21,583 pekerjaan daripada jumlah keseluruhan.

Pada 2023, lebih 30,000 pekerjaan diwujudkan dalam kategori MTS, yang mana 91.7 peratus daripadanya adalah rakyat Malaysia.

“Industri E&E Malaysia dijangka menjadi kuasa besar berikutan peningkatan permintaan domestik dan serantau, didorong oleh pertumbuhan industri seperti kenderaan elektrik (EV), tenaga boleh baharu, aeroangkasa dan ekonomi digital.

“Semua ini secara kolektif akan meningkatkan daya saing eksport Malaysia, sambil menyediakan pekerjaan mahir dengan bayaran tinggi untuk rakyat kita,” katanya.

— BERNAMA