10 Negara Pengeluar Emas Terbesar Di Dunia

Siapa sahaja yang tidak tertarik dengan emas bukan? Emas itu sendiri mempunyai pengaruh yang sangat kuat dan besar sejak daripada dahulu lagi. Ada juga yang berperang disebabkan oleh emas.

Pelombong emas berlumba-lumba mendapatkan emas dengan sebanyak mungkin. Peluang yang datang sama sekali tidak akan dibiarkan terlepas begitu sahaja. Masing-masing bijak dalam mengambil peluang dengan cara tersendiri meskipun terpaksa berebut dan bergaduh.

Emas yang telah dihasilkan dalam pelbagai bentuk telah dimanfaatkan sebaik mungkin oleh manusia dalam banyak aspek pada kehidupan mereka. Bukan sahaja digunakan sebagai perhiasan, namun ianya juga sering dijadikan sebagai pelaburan. Setakat yang kita lihat, nilai emas dapat mengatasi inflasi.

Emas juga dipandang mulia dan di seluruh pelusuk dunia. Jom lihat 10 negara yang menjadi pengeluar emas terbesar dunia.

1. China

Pengeluaran keseluruhan negara China telah mencapai 360 tan pada setiap tahun. Lima tempat perlombongan emas terbesar di China adalah di Shandong, Henan, Jiang Xi, Fujian dan Mongolia.

2. Australia

Negara ini telah menghasilkan sebanyak 270 tan emas setiap tahun. Tiga wilayah yang menjadi penghasil terbesar adalah di Australia Selatan, Australia Barat, dan New South Wales.

3. Amerika Syarikat

Negara ini pula telah menghasilkan jumlah keseluruhan emas sebanyak 237 tan setahun. 75% daripada penyumbang emas adalah daripada Nevada. Tiga lokasi lain yang turut menyumbang kepada penghasilan emas terbesar di Amerika Syarikat adalah di Utah, Colorado dan juga Alaska.

4. Rusia

Keseluruhan emas di Rusia mampu mencapai sehingga 200 tan setiap tahun. Daerah Chutka, Voro, Olympiada dan Khabarovsk adalah merupakan lombong emas terkemuka di Rusia.

5. Afrika Selatan

Jumlah keseluruhan penghasilan emas di Afrika Selatan telah mencapai 190 tan setahun. Tempat perlombongan emas utama di Afrika Selatan adalah di Witwatersrand Basin Archaen.

6. Peru

Peru telah menghasilkan sebanyak lebih kurang 150 tan emas setahun. Lombong emas terbesar di Peru adalah di La Libertad, Cajamarca, Arequipa dan Apurimac.

7. Kanada

Seterusnya, pengeluaran emas di Kanada kini mencapai 110 tan pada setiap tahun. Di Ontario, terdapat lombong emas terbesar di Kanada dengan menyumbang sebanyak 50% emas daripada penghasilan emas di Kanada.

8. Ghana

Ghana sering mengalami kenaikan pengeluaran emas yang tinggi pada setiap tahun. Pengeluaran emas kini mencatatkan kenaikan sebanyak 22% setiap tahun. Jumlah pengeluaran emas di Ghana kini mencapai 100 tan setahun, lombong emas di Ghana pula terletak di bahagian Barat Laut dan Barat Daya Ghana.

9. Indonesia

Negara jiran kita iaitu Indonesia juga mengeluarkan emas yang mencapai 100 tan setahun. Namun malangnya, penghasilan emas di negara ini menghadapi penurunan. Lombong emas terbesar di Indonesia pula terletak di Papua.

10. Uzbekistan

Pengeluaran emas di negara ini mencapai 90 tan setiap tahun. Salah satu lombong emas terbesar dunia yang berada di Uzbekistan adalah di Muruntau di Gurun Kyzylkum.

Tidak dinafikan emas merupakan salah satu daripada instrumen pelaburan yang baik. Tapi sebelum nak melabur emas, eloklah sekiranya anda baca 5 Risiko Pelaburan Emas Yang Ramai Tak Tahu. Silap Haribulan Boleh Rugi.

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

Dengan minimum pembelian 0.25gram emas atau serendah RM68.25 (berdasarkan harga emas RM273 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA