15 Tahun AKPK Memperkasa Rakyat Ke Arah Kesejahteraan Kewangan

Hari ini genap 15 tahun Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit beroperasi sejak ia ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada tahun 2006. Agensi yang lebih dikenali sebagai AKPK ini adalah sebahagian daripada Rangka Kerja Perlindungan Pengguna di bawah Pelan Induk Sektor Kewangan 10 tahun BNM (2000 – 2010).

Tujuan penubuhan AKPK tersirat dalam logonya—akronim AKPK yang berwarna biru berserta gurisan berkembar yang melengkung; masing-masing berwarna kelabu dan biru mewakili pengguna dan AKPK. Kedua-dua gurisan ini, selari antara satu sama lain, melambangkan AKPK yang sedang membimbing dan membantu pengguna untuk terus maju ke arah pengurusan wang yang lebih baik.

Untuk tujuan itu, AKPK menawarkan tiga (3) perkhidmatan utama. Pendidikan kewangan (PK) menyediakan bahan dan program untuk kemahiran asas dalam pengurusan wang serta tip tentang bagaimana menggunakan kredit secara bertanggungjawab. Khidmat nasihat kewangan (NK) memberikan nasihat secara peribadi kepada individu untuk mengurus kewangan dengan bijak—dari cara membuat belanjawan dan mengurus kewangan sehinggalah kepada masalah berkaitan kredit. Program Pengurusan Kredit (PPK) pula menyediakan pelan pembayaran balik yang sesuai dengan kemampuan individu melalui rundingan dengan penyedia perkhidmatan kewangan.

Selama lebih daripada sedekad, AKPK telah menjadi jenama yang dipercayai oleh isi rumah untuk penyelesaian masalah pengurusan kewangan. Setakat ini, AKPK telah membantu hampir 1.2 juta individu melalui NK, dan daripada jumlah tersebut, lebih daripada 330,000 telah mengambil bahagian dalam PPK. Hampir 34,000 dari mereka yang mengambil bahagian dalam PPK telah berjaya melunaskan tunggakan yang berjumlah lebih daripada RM1.5 bilion. Dari aspek pencegahan pula, hampir 7 juta rakyat Malaysia telah mendapat manfaat daripada pelbagai intervensi pendidikan kewangan AKPK sejak penubuhannya.

Kini, setelah 15 tahun beroperasi, perjalanannya bukan lagi seperti biasa buat agensi milik penuh BNM ini. Mulai akhir tahun 2020, AKPK telah diberi mandat baharu untuk membantu perniagaan, khususnya PKS. Kini, dengan slogan “AKPK untuk semua”, AKPK menjadi pusat setempat bagi penyelesaian masalah pengurusan kewangan untuk isi rumah dan PKS termasuk perniagaan mikro di negara ini.

Ini bermula dengan penyediaan kemudahan PPK untuk pemilik tunggal, diikuti dengan pemindahan fungsi Skim Penyelesaian Hutang Kecil (SPPK) dari BNM ke AKPK. SPPK merupakan jalan penyelesaian bagi PKS untuk mendapatkan bantuan pembayaran balik, lantas melengkapkan usaha industri perbankan dalam memberikan bantuan kepada PKS yang terjejas. Ini dilakukan dengan memudahkan perbincangan antara PKS dan bank dalam menyusun semula pembayaran balik secara baik dan kolektif, tanpa menggunakan saluran undang-undang. Di samping itu, AKPK juga melancarkan Meja Bantuan Perusahaan Mikro yang memberi khidmat nasihat kewangan dan memudahkan urusan bantuan pembayaran balik oleh pihak bank kepada perusahaan mikro.

Dalam ulasannya, Ketua Pegawai Eksekutif, Azaddin Ngah Tasir, menegaskan bahawa AKPK sudah pun bersedia untuk menjalankan mandat baharunya malah telah merangka visi dan misi baharu untuk mencerminkan perubahan ini.

“Misi kami adalah untuk memperkasa masyarakat—isi rumah dan PKS—agar mempunyai daya tahan kewangan melalui pendidikan kewangan serta khidmat nasihat kewangan dan pengurusan hutang yang bertumpuan pelanggan. Untuk misi ini, kami telah menetapkan visi untuk menjadi peneraju yang berautoriti dan dipercayai ke arah kesejahteraan kewangan, memperkasa masyarakat yang berdaya tahan kewangan dan menyumbang kepada matlamat sosio-ekonomi negara. Dengan kata lain, kami adalah syarikat yang menerapkan

amalan terbaik dalam setiap apa yang kami lakukan. Pada masa yang sama, di mata isi rumah dan perniagaan di Malaysia, kami adalah sebuah khidmat masyarakat yang menyediakan penyelesaian khusus untuk membantu mereka bertahan dan pulih dengan cepat daripada sebarang kejutan kewangan agar dapat mengekalkan ketenangan fikiran.”

Menyentuh tentang apa yang akan mendorong AKPK untuk terus maju ke hadapan, Azaddin menambah, “Selama bertahun-tahun kami telah berlayar dengan baik ke destinasi yang hendak dituju dan sekarang kami akan memulakan pelayaran baharu untuk membawa AKPK ke sempadan yang baharu pula. Sudah pasti kami akan menghadapi lebih banyak cabaran. Menyedari hal ini, kami telah menyusun rancangan tiga (3) tahun untuk transformasi digital AKPK. Lebih penting lagi, saya percaya bahawa warga kerja AKPK mempunyai DNA untuk berjaya kerana kami telah memupuk budaya korporat AKPK selama bertahun-tahun dengan nilai-nilai kejayaan berikut: Pembelajaran, Empati, Produktiviti, Integriti dan Keikhlasan serta Kemuliaan. Budaya AKPK membuatkan kami melihat bahawa apa yang kami lakukan bukanlah satu pekerjaan tetapi khidmat bakti kepada masyarakat, dan kami akan terus melakukannya untuk tahun-tahun yang akan datang.”

Mengimbau kembali perjalanan AKPK, agensi ini bermula dengan cawangan utamanya di Kuala Lumpur, dan cawangan keduanya di Johor Bahru. AKPK menawarkan PPK dan modul Pengurusan Kewangan Peribadi untuk digunakan bagi membimbing pengguna mengurus kewangan peribadi mereka. Dalam tempoh lima tahun pertama ini, AKPK menubuhkan sembilan cawangan lain di Pulau Pinang, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu, Kuching, Melaka, Kuantan, Ipoh, Alor Setar dan Kota Bharu. AKPK juga menyebarluaskan kehadirannya di kalangan pengguna dengan pelancaran laman web korporat, e-buletin dan platofrm media sosial AKPK.

Lima tahun seterusnya menyaksikan AKPK mempertingkat perkhidmatan pengurusan hutang dan pendidikan kewangannya. Pemprosesan PPK menjadi lebih cepat dan modul baharu diperkenalkan untuk menjadikan pendidikan kewangan AKPK lebih relevan kepada pelbagai lapisan masyarakat. Tempoh ini juga menyaksikan AKPK memperkuat inisiatif literasi kewangannya melalui kerjasama dengan institusi kewangan dan agensi kerajaan, antara lain, sebagai rakan pintar.

Lima tahun berikutnya pula sehingga 2020 merupakan tempoh transformasi bagi AKPK—mengembangkan potensinya untuk menjadi badan berautoriti dalam kesejahteraan kewangan.

Dalam pendidikan kewangan, AKPK mula mengadakan wacana intelektual, dengan satu simposium nasional yang diadakan pada tahun 2018, serta melakukan kajian-kajian di peringkat nasional. Program khusus mahupun awam serta banyak lagi modul dalam talian dapat diakses melalui portal pembelajaran dalam talian AKPK. Portal Pendidikan Kewangan AKPK pula yang telah tersedia sejak Disember 2019 menawarkan perkhidmatan berkaitan dengan lengkap. AKPK juga menganggotai Jaringan Pendidikan Kewangan yang diterajui oleh Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.  

Dalam khidmat nasihat dan pengurusan hutang pula, AKPK memberikan bantuan perundingan lanjutan kepada pemohon pembiayaan rumah yang tidak berjaya melalui inisiatif yang disebut Khidmat Nasihat Kewangan (MyKNP). Penstrukturan semula pinjaman perumahan juga diperkenalkan dalam PPK.

AKPK juga meningkatkan kerjasama dengan pelbagai rakan pintar. Salah satu kolaborasi utama ialah ‘Sinergi Sosial’ yang dilancarkan oleh AKPK dan PERKESO bersama dengan agensi lain. Ahli-ahli agensi yang terlibat boleh mendapatkan penyelesaian holistik kepada masalah kewangan mereka agar dapat memulihkan kembali kehidupan dan penghidupan.

Sepanjang tempoh ia berperanan dalam masyarakat, AKPK telah diiktiraf dengan pelbagai cara. Antara yang utama ialah anugerah ‘Sijil Pengiktirafan Pengurusan Perkhidmatan Pelanggan’ oleh SIRIM, dan anugerah ‘Organisasi Sektor Awam Terbaik’ dan ‘Juara CEO’ bagi kategori Organisasi Sektor Awam dalam Anugerah LIFE AT WORK 2019 TalentCorp. Selain daripada perkhidmatan AKPK yang mengubah hidup individu, usaha mengangkat jenama AKPK melalui video-video pengumuman perkhidmatan awam (PSA) yang disiarkan di saluran TV utama semasa musim perayaan, wawancara media dan mesej-mesej di media cetak mahupun digital, semuanya menyumbang kepada pengiktirafan yang AKPK nikmati pada hari ini.

Azaddin menyimpulkan, “Pengiktirafan dan status yang dinikmati AKPK hari ini sebahagian besarnya datang daripada kerjasama pintar kami dengan rakan media dan juga sektor awam mahupun swasta. Kami sentiasa berterima kasih dan menghargai sokongan rakan pintar kami yang tidak putus-putus membantu AKPK mengubah persepsi masyarakat yang menganggap AKPK sebagai pusat pemulihan kewangan untuk peminjam yang bermasalah semata-mata kepada pengiktirafan “AKPK Sahabat Kewangan Anda”, iaitu agensi bertumpuan pelanggan yang memberikan ketenangan jiwa kepada semua rakyat Malaysia dengan membantu mereka dalam semua keperluan pengurusan kewangan mereka.

Memperakui AKPK sebagai agensi yang sedemikian, seorang pelanggan PPK berkata dalam satu wawancara, “Saya pernah menyertai PPK sebelum ini dan ia benar-benar memberikan saya ketenangan fikiran. Tiada lagi panggilan telefon dan notis kutipan hutang. Saya hanya perlu fokus untuk menyelesaikan ansuran yang distrukturkan semula dengan AKPK. Dulu saya berasa malu untuk menyertai PPK tetapi sekarang saya telah pun melunaskan pinjaman saya yang tertunggak. Dengan bantuan AKPK, saya kini selesa dengan kedudukan kewangan saya dan dapat merancang kewangan saya dengan lebih yakin untuk masa hadapan.”

Sepanjang 15 tahun kewujudannya, telah terbukti AKPK dapat memberikan ketenangan fikiran kepada ramai rakyat Malaysia yang menghadapi kesukaran dalam menguruskan kewangan mereka. AKPK mempunyai kedudukan yang unik untuk membantu individu yang berada dalam keberhutangan serius agar dapat kembali membayar balik pinjaman mereka dengan selesa di samping memberikan mereka panduan dan pembelajaran yang berkesan untuk meningkatkan kesejahteraan kewangan. Apa yang akan diusahakan oleh AKPK selepas ini adalah jelas—mandat untuk mewujudkan sektor isi rumah dan perniagaan yang berdaya tahan kewangan ke arah Malaysia yang lebih kukuh.

Nota Tambahan

AKPK beribu pejabat di Menara Bumiputra-Commerce sejak Jun 2020. Pada masa ini, orang ramai digalakkan untuk menghubungi AKPK melalui pautan perkhidmatannya, https://services.akpk.org.my, untuk pertanyaan atau bantuan, atau mengunjungi laman webnya di https://www.akpk.org. untuk maklumat lanjut. Harap maklum bahawa AKPK tidak pernah melantik ejen pihak ketiga untuk menjalankan perkhidmatannya.

Tanpa mengira perubahan dan pengembangannya, AKPK terus mengguna pakai moto sejagatnya, iaitu Jadikan Pengurusan Kewangan yang Berhemat Sebagai Budaya Hidup.

Previous ArticleNext Article

Tiga Agensi Bermandat Bumiputera Dijajar Semula Bagi Lonjakkan Penyertaan Ekonomi Bumiputera Secara Mampan

CYBERJAYA, 20 Mei (Bernama) — Tiga agensi bermandat bumiputera di bawah kawal seliaan Kementerian Ekonomi dijajar semula selaras dengan matlamat Kerajaan MADANI untuk memperkasa dan melonjakkan penyertaan ekonomi bumiputera secara strategik, mampan dan berkesan, kata menterinya, Rafizi Ramli. 

Beliau berkata ia akan dijayakan melalui kerjasama pintar dan inovatif antara sektor awam dan swasta, sejajar dengan prinsip Kerajaan MADANI yang memberikan keutamaan kepada inklusiviti, keberkesanan dan kelestarian.

“Penjajaran semula strategi dan pelaksanaan bagi Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), Yayasan Peneraju (YP) dan Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) dilaksanakan setelah mengambil kira pandangan pelbagai pihak berkepentingan melalui sesi libat urus yang telah dijalankan awal tahun ini.

“Inisiatif penjajaran semula ini juga dilakukan susulan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMKe-12) yang telah menggariskan strategi untuk memperkukuh peranan agensi mandat bumiputera dalam penyampaian agenda bumiputera,” katanya dalam ucapan pada Majlis Menskalakan Penciptaan Nilai Bumiputera di sini hari ini.

Lebih 500 orang termasuk wakil perusahaan bumiputera pelbagai saiz, pemimpin korporat, syarikat berkaitan kerajaan dan agensi kerajaan hadir pada majlis itu.

Rafizi berkata menerusi penjajaran semula ini, YP, TERAJU dan Ekuinas akan memainkan peranan yang khusus dalam ekosistem keusahawanan bumiputera. 

Katanya YP akan fokus kepada pembangunan bakat untuk meningkatkan kelas pencipta nilai bumiputera manakala TERAJU akan bertindak sebagai ‘super-scaler’ dalam memacu pertumbuhan dan memperluas skala syarikat bumiputera kepada tahap lebih tinggi dan kompetitif di arena global.

Beliau berkata Ekuinas pula akan terus memacu penciptaan kekayaan dan penglibatan ekonomi bumiputera melalui pemilikan ekuiti korporat.

“Menjelang 2030, hasil daripada penjajaran semula ini, ketiga-tiga agensi terlibat telah diberikan sasaran yang perlu dicapai. 

“YP perlu menyediakan 10,000 bakat bumiputera yang bersedia untuk bersaing dan menjadi pemain industri, TERAJU pula disasarkan untuk menyediakan kemudahan pembiayaan berjumlah RM1 bilion menerusi kerjasama dengan sektor swasta serta membangunkan dan meningkatkan keupayaan sebanyak 1,000 syarikat,” katanya.

Beliau berkata Ekuinas akan menyokong lebih banyak syarikat usahawan bumiputera yang mempunyai rekod prestasi dan keuntungan yang cemerlang. 

Melalui dana berjumlah RM800 juta, katanya Ekuinas akan melabur untuk menyokong pertumbuhan syarikat, memastikan mereka terus berkembang dan mencapai kejayaan yang lebih besar di pasaran.

Pada majlis itu, Rafizi turut menyaksikan beberapa pertukaran dokumen penyataan persefahaman antaranya antara TERAJU dan Leave a Nest bagi peluang kolaborasi dan rangkaian melalui ekosistem strategik, akses pembiayaan dan sokongan pembuatan prototaip.

Selain itu, TERAJU juga bakal berkolaborasi dengan Malaysian Institute of Economic Research bagi program pemudahcaraan melalui depositori Korporat Bumiputera, khidmat rundingan dan khidmat nasihat. 

Ia juga akan berkolaborasi dengan SIRIM Bhd bagi program pemudahcaraan melalui khidmat rundingan dan khidmat nashat yang memfokuskan kepada produk teknologi dan perkhidmatan.

TERAJU juga akan berkolaborasi dengan institusi kewangan seperti Bank Muamalat Malaysia Bhd, RHB Islamic Bhd, MIDF Bhd, MBSB Bank Bhd, Sabah Credit Corporate, Maybank Islamic Bhd, SME Bank, Agrobank, Bank Rakyat, Credit Guarantee (CGC), Exim Bank, PERNAS, Development Bank of Sarawak bagi mewujudkan kemudahan pembiayaan bernilai RM1 bilion untuk syarikat bumiputera.

— BERNAMA

TAG: Rafizi Ramli, penjajaran, bumiputera, Yayasan Peneraju, TERAJU, Ekuinas