Barat Melakukan Sekatan Terhadap China Di Atas Tuduhan Melanggar Hak Asasi Manusia

Ketegangan di antara China dan Amerika Syarikat dalam isu perdagangan bukanlah perkara yang baru.

Ketika era pentabiran Donald Trump, beliau telah melakukan beberapa sekatan terhadap China terutamanya dalam bidang teknologi. Kita dapat lihat syarikat teknologi terkenal seperti Huawei dan ByteDance mengalami nasib yang kurang baik apabila Donald Trump mengarahkan pemberhentian operasi syarikat tersebut di Amerika Syarikat.

Kini pentadbiran Amerika Syarikat telah pun bertukar tangan. Sebelum ini, ramai penganalisis percaya presiden Amerika Syarikat yang baru dipilih iaitu Joe Biden akan lebih mesra dengan China dan ada pihak yang mendakwa beliau akan menjadi boneka kepada China.

Sangkaan itu meleset sama sekali kerana Joe Biden pada hakikatnya lebih tegas terhadap China berbanding dengan Donald Trump.

Polisi Donald Trump terhadap China sebelum ini hanya memfokuskan kepada perdagangan sahaja, tetapi polisi Jeo Biden terhadap China lebih menyeluruh yang juga termasuk isu politik.

Joe Biden bersama sekutu Barat yang lain telah melakukan sekatan besar-besaran terhadap China dalam pelbagai aspek kerana menuduh mereka telah melanggar hak asasi manusia terhadap etnik Uighur di wilayah Xinjiang.

Kredit Gambar: BBC

Tuduhan yang dilemparkan oleh negara Barat terhadap China ini telah menyebabkan implikasi yang sangat buruk terhadap hubungan perdagangan di antara blok negara barat dengan negara komunis tersebut.

Joe Biden yang mengetuai sekatan terhadap China ini telah menyebabkan beberapa syarikat dari negara barat turut menerima tempias negatif daripada penduduk China, terutamanya syarikat yang melibatkan penghasilan pakaian.

Syarikat Yang Terjejas Akibat Sekatan Dari Negara Barat

Di antara syarikat dari barat yang terkesan dengan sekatan yang dilakukan oleh negara barat terhadap China adalah H&M dan Nike.

Kedua-dua syarikat ini secara langsung mengalami tekanan dari China apabila kedua syrikat itu secara rasmi menegeluarkan kenyataan yang tidak akan menggunakan kapas yang dihasilkan dari wilayah Xinjiang. Ini berikutan daripada pihak barat yang telah menuduh Kerajaan China menggunakan buruh paksa dalam menghasilkan kapas di sana.

Mengikut undang-undang negara barat, penggunaaan buruh paksa merupakan satu kesalahan yang sangat besar yang perlu diambil tindakan tegas.

Joe Biden menggunakan alasan tersebut untuk menyekat perkembangan ekonomi China.

Syarikat-syarikat dari Eropah juga turut mengambil bahagian. Adidas turut mengambil pendekatan yang sama dalam isu ini.

Tindakan yang dilakukan oleh syarikat barat terhadap industri kapas China itu telah menjejaskan ekonomi industri pakaian di China. Kerajaan China menafikan tuduhan yang tidak berasas yang dilemparkan terhadap negara mereka.

Stesen BBC merupakan stesen televisyen yang paling lantang mengkritik penggunaan buruh paksa di wilayah tersebut. Mereka telah mengeluarkan video tentang buruh paksa etnik Uighur yang dipaksa mengutip kapas di ladang kapas di wilayah Xinjiang.

Tindak Balas Dari Rakyat China Terhadap Isu Ini

China yang menafikan penglibatan negara itu dengan buruh paksaan dengan mendakwa video yang dihasilkan oleh BBC itu adalah satu propaganda yang telah dirancang oleh pihak barat untuk memburukkan China di mata dunia.

China turut menjelaskan bahawa semua hasil kutipan kapas di wilayah Xinjiang menggunakan teknologi terkini seperti mesin dan bukannya seperti yang didakwa oleh media barat iaitu menggunakan buruh paksa yang dilakukan secara tradisional.

Kredit Gambar: Mothership

Ramai selebriti yang berpengaruh di China turut bertindak dengan memutuskan hubungan kerjasama dengan syarikat barat kerana isu ini.

Ada sesetengah rakyat China memprotes dengan membakar barangan keluaran syarikat dari Barat yang dibuat secara live dalam media soisial terkenal mereka iaitu Weibo. Pemuda parti komunis turut membesarkan isu ini bagi menunjukkan semangat patriotik kepada negara mereka.

Apa yang pelik mengenai isu ini, kebanyakan syarikat barat melancarkan kempen untuk tidak menggunakan kapas dari wilayah Xinjiang untuk sejak dari tahun lepas lagi. Tetapi hanya pada awal bulan ini sahaja isu ini menjadi api kemarahan rakyat China.

Ada yang berpendapat bahawa sekatan yang dikenakan oleh negara barat kepada China telah membangkitkan kemarahan rakyat China dan mereka mula memboikot syarikat dari barat.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.