Barat Melakukan Sekatan Terhadap China Di Atas Tuduhan Melanggar Hak Asasi Manusia

Ketegangan di antara China dan Amerika Syarikat dalam isu perdagangan bukanlah perkara yang baru.

Ketika era pentabiran Donald Trump, beliau telah melakukan beberapa sekatan terhadap China terutamanya dalam bidang teknologi. Kita dapat lihat syarikat teknologi terkenal seperti Huawei dan ByteDance mengalami nasib yang kurang baik apabila Donald Trump mengarahkan pemberhentian operasi syarikat tersebut di Amerika Syarikat.

Kini pentadbiran Amerika Syarikat telah pun bertukar tangan. Sebelum ini, ramai penganalisis percaya presiden Amerika Syarikat yang baru dipilih iaitu Joe Biden akan lebih mesra dengan China dan ada pihak yang mendakwa beliau akan menjadi boneka kepada China.

Sangkaan itu meleset sama sekali kerana Joe Biden pada hakikatnya lebih tegas terhadap China berbanding dengan Donald Trump.

Polisi Donald Trump terhadap China sebelum ini hanya memfokuskan kepada perdagangan sahaja, tetapi polisi Jeo Biden terhadap China lebih menyeluruh yang juga termasuk isu politik.

Joe Biden bersama sekutu Barat yang lain telah melakukan sekatan besar-besaran terhadap China dalam pelbagai aspek kerana menuduh mereka telah melanggar hak asasi manusia terhadap etnik Uighur di wilayah Xinjiang.

Kredit Gambar: BBC

Tuduhan yang dilemparkan oleh negara Barat terhadap China ini telah menyebabkan implikasi yang sangat buruk terhadap hubungan perdagangan di antara blok negara barat dengan negara komunis tersebut.

Joe Biden yang mengetuai sekatan terhadap China ini telah menyebabkan beberapa syarikat dari negara barat turut menerima tempias negatif daripada penduduk China, terutamanya syarikat yang melibatkan penghasilan pakaian.

Syarikat Yang Terjejas Akibat Sekatan Dari Negara Barat

Di antara syarikat dari barat yang terkesan dengan sekatan yang dilakukan oleh negara barat terhadap China adalah H&M dan Nike.

Kedua-dua syarikat ini secara langsung mengalami tekanan dari China apabila kedua syrikat itu secara rasmi menegeluarkan kenyataan yang tidak akan menggunakan kapas yang dihasilkan dari wilayah Xinjiang. Ini berikutan daripada pihak barat yang telah menuduh Kerajaan China menggunakan buruh paksa dalam menghasilkan kapas di sana.

Mengikut undang-undang negara barat, penggunaaan buruh paksa merupakan satu kesalahan yang sangat besar yang perlu diambil tindakan tegas.

Joe Biden menggunakan alasan tersebut untuk menyekat perkembangan ekonomi China.

Syarikat-syarikat dari Eropah juga turut mengambil bahagian. Adidas turut mengambil pendekatan yang sama dalam isu ini.

Tindakan yang dilakukan oleh syarikat barat terhadap industri kapas China itu telah menjejaskan ekonomi industri pakaian di China. Kerajaan China menafikan tuduhan yang tidak berasas yang dilemparkan terhadap negara mereka.

Stesen BBC merupakan stesen televisyen yang paling lantang mengkritik penggunaan buruh paksa di wilayah tersebut. Mereka telah mengeluarkan video tentang buruh paksa etnik Uighur yang dipaksa mengutip kapas di ladang kapas di wilayah Xinjiang.

Tindak Balas Dari Rakyat China Terhadap Isu Ini

China yang menafikan penglibatan negara itu dengan buruh paksaan dengan mendakwa video yang dihasilkan oleh BBC itu adalah satu propaganda yang telah dirancang oleh pihak barat untuk memburukkan China di mata dunia.

China turut menjelaskan bahawa semua hasil kutipan kapas di wilayah Xinjiang menggunakan teknologi terkini seperti mesin dan bukannya seperti yang didakwa oleh media barat iaitu menggunakan buruh paksa yang dilakukan secara tradisional.

Kredit Gambar: Mothership

Ramai selebriti yang berpengaruh di China turut bertindak dengan memutuskan hubungan kerjasama dengan syarikat barat kerana isu ini.

Ada sesetengah rakyat China memprotes dengan membakar barangan keluaran syarikat dari Barat yang dibuat secara live dalam media soisial terkenal mereka iaitu Weibo. Pemuda parti komunis turut membesarkan isu ini bagi menunjukkan semangat patriotik kepada negara mereka.

Apa yang pelik mengenai isu ini, kebanyakan syarikat barat melancarkan kempen untuk tidak menggunakan kapas dari wilayah Xinjiang untuk sejak dari tahun lepas lagi. Tetapi hanya pada awal bulan ini sahaja isu ini menjadi api kemarahan rakyat China.

Ada yang berpendapat bahawa sekatan yang dikenakan oleh negara barat kepada China telah membangkitkan kemarahan rakyat China dan mereka mula memboikot syarikat dari barat.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA