291 Sekolah-sekolah di Seluruh Negara dan Dapur Umum Menerima Sumbangan Makanan Kering Sebanyak 76.1 Tan daripada Hong Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank

Sejumlah 219 sekolah di seluruh negara dan 8 dapur umum (“soup kitchen”) dari sekitar Lembah Klang menerima sumbangan sebanyak 76.1 tan makanan kering daripada Hong Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (“HLB” atau ‘Bank”), di kempen ‘Demi Kita, Demi Malaysia.’

Bersasarkan komuniti dan berlangsung selama sebulan, kempen tersebut memberi peluang kepada pekerja HLB di ibu pejabat di Menara Hong Leong, pejabat-pejabat utama di PJ City dan Wisma Hong Leong serta 242 cawangan di seluruh negara untuk berganding bahu dan menyumbang usaha dan masa untuk menyalurkan bantuan makanan kepada komuniti yang terjejas oleh pandemik dan perintah kawalan pergerakan yang bersilih ganti. Kempen membantu 4,952 pelajar di seluruh negara serta 9,000 individu yang memerlukan bantuan makanan dari lapan dapur umum komuniti dan penyedia makanan di Lembah Klang.

Menurut Domenic Fuda, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif HLB, tahun ini Bank ingin membawa perubahan untuk komuniti yang terjejas akibat pandemik, maka, jangkauan kepada sekolah dan dapur umum.

“Oleh itu, untuk kempen ‘Demi Kita, Demi Malaysia,’ kami menumpukan pelajar dari kelompok berpendapatan rendah yang jarang menerima bantuan kerana mereka tinggal bersama keluarga. Selain itu, Bank juga ingin menyokong usaha dapur umum komuniti dan penyedia makanan di Lembah Klang yang bertungkus lumus membantu penerima bantuan makanan harian yang bilangannya semakin hari, semakin bertambah.”  

Kakitangan pekerja di rangkaian cawangan Bank bekerjasama rapat dengan pengetua dan guru besar sekolah di daerah masing-masing untuk mengenalpasti pelajar di setiap sekolah dan keluarga mereka yang memerlukan bantuan makanan dan barang dapur. Ihsan sumbangan dari Bank serta warga kerja HLB, kami berjaya mengumpul dan menyumbang 76.1 tan barang dapur dan makanan kering.

Untuk dapur umum pula, sumbangan wang berjumlah RM90,000 disalurkan kepada 8 organisasi – Pit Stop Community Café, SEED Foundation, Dapur Jalanan KL, Need to Feed the Need, Kechara Soup Kitchen, Pertiwi Soup Kitchen, Seso Malaysia dan Street Feeders KL.

Joycelyn Lee, Pengasas Bersama Pit Stop Community Café berkata pihak mereka mengalu-alukan huluran bantuan, memandangkan permintaan bertambah untuk bantuan makanan ekoran peningkatan kadar kemiskinan bandar ketika pandemik.

“Latar belakang penerima bantuan makanan kami juga telah berubah. Pra-pandemik, kami banyak membantu golongan gelandangan. Sekarang, kami menerima lebih ramai warga emas yang terpaksa berjimat lebih, termasuk mereka yang dahulu bekerja sebagai pengutip bahan kitar semula dan menerima pendapatan kecil di samping wang pencen, pekerja upah harian yang selalunya menampung perbelanjaan keluarga mereka, dan mereka yang kehilangan pekerjaan disebabkan pandemik. Selalunya, mereka memiliki pekerjaan tidak tetap dan rumah sendiri, tetapi tidak mampu menampung kos makan. Akses makanan yang tidak terjamin ialah hakikat malang untuk lebih ramai orang disebabkan pandemik yang berlanjutan.”

Zalman Zainal, Ketua Pegawai Pemasaran dan Komunikasi HLB berkata, “virus COVID-19 tidak mengira latar belakang dan kita melihat betapa impak ekonomi menghambat setiap lapisan masyarakat pada kadar yang berlainan. Di jalanan, dapur umum turut terjejas. Sumbangan dari masyarakat umum berkurangan, tetapi ini tidak mematahkan semangat dapur umum untuk meneruskan matlamat sosial untuk memberi makanan kepada gelandangan dan komuniti yang memerlukan. Mereka wira tak didendang yang sebenar. Kami berharap sumbangan yang disalurkan membantu meringankan beban lapan dapur umum yang dikenalpasti, dan pada masa yang sama membantu meningkatkan kesedaran awam tentang situasi yang dihadapi mereka. Kami juga ingin memberi penghargaan kepada sekolah-sekolah di seluruh negara yang bekerjasama dengan pihak kami untuk memastikan bantuan yang sesuai diterima oleh para pelajar yang memerlukan.”

‘Demi Kita, Demi Malaysia’ ialah kempen tanggungjawab sosial tahunan HLB, dan bertujuan membantu masyarakat Malaysia di waktu kini yang serba mencabar. Tahun ini, kempen yang berlangsung selama sebulan berhasrat meningkatkan kesedaran awam tentang beban kewangan yang dihadapi komuniti dan keluarga disebabkan pandemik yang berlarutan.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun mengeluarkan buku sulung kami yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku Malaysia Melabur ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Malaysia Melabur Saham anda sekarang. Mungkin masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

PMKS dan Jenama Tempatan Malaysia Mencatat Jualan Mencecah Jutaan Ringgit Sehari Pada Lazada 11.11

Jenama tempatan terkemuka Malaysia menjana 25 kali lebih banyak jualan berbanding hari biasa pada Jualan 11.11 Lazada, dengan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) terunggul mencatat jualan mencecah satu juta ringgit.

Sambil ekonomi tempatan pulih secara beransur-ansur, PMKS tempatan terus membangun pada kadar yang pantas, dengan hampir 1 daripada setiap 2 perniagaan baharu menerima pelanggan dalam talian pertama mereka dalam masa kurang daripada 7 hari selepas menyertai Lazada, menjelang musim beli-belah Lazada 11.11 baru-baru ini.

“Kami teruja melihat PMKS dan jenama tempatan melaksanakan pendigitalan dan menunjukkan trend pertumbuhan yang kukuh, daripada penubuhan kedai dalam talian sehingga ke jualan pertama dan seterusnya, seperti yang dilihat pada Jualan 11.11 baru-baru ini. Kami kagum dengan kecekalan yang ditunjukkan dan akan terus menyokong pertumbuhan perniagaan tempatan dengan menghubungkan mereka kepada komuniti pembeli dalam talian kami,” kata Darren Rajaratnam, Ketua Pegawai Operasi, Lazada Malaysia.

Menurut laporan Indeks Keyakinan Perdagangan Digital (DCCI) Lazada yang terkini, 76% daripada penjual dalam talian di Asia Tenggara menyatakan bahawa mereka yakin terhadap pertumbuhan masa depan walaupun menghadapi persekitaran operasi yang mencabar. Penemuan ini juga menunjukkan bahawa sebelum pesta beli-belah dalam talian hujung tahun seperti 11.11 dan 12.12, syarikat-syarikat sudah merancang untuk menambah inventori dan bilangan kakitangan.

Mereka melihat persiapan mereka membuahkan hasil apabila Lazada Malaysia menyaksikan peningkatan 24x dalam jumlah pembeli tempatan di platformnya pada 2 jam pertama Jualan 11.11 tahun ini, berbanding hari biasa dalam tempoh yang sama. Ini menunjukkan trend jelas bahawa terdapat ramai orang yang mencari tawaran hebat pada tengah malam dengan niat ikhlas untuk membeli. Perniaga-perniaga tempatan menggunakan peningkatan ini sebagai batu loncatan untuk menarik pelanggan baharu dan menggiatkan pertumbuhan digital mereka.

Johnson, pemilik The Hopz Sdn. Bhd., berkata: “Walaupun kedai kami hanya dibuka di Lazada dua bulan lepas, kami amat gembira kerana berjaya untuk menjana jualan lebih satu juta ringgit dalam masa 24 jam pada 11 November. Bukan itu sahaja, pengikut kedai kami meningkat lebih daripada 26% selepas Jualan Lazada 11.11. Kami bersyukur kerana rakyat Malaysia terus menyokong PMKS tempatan di Lazada dan kami berterima kasih kepada Lazada kerana memberi sokongan untuk usahawan tempatan membangunkan perniagaan dalam talian.”

Koo Ye Fei, pengasas jenama tilam tempatan popular, NeckPro, berkata: “Tahun ini merupakan tahun ke-5 kami menyertai Jualan 11.11 Lazada dan jenama kami terus menawarkan nilai hebat kepada pelanggan. Pada 11.11 baru-baru ini, kami bukan sekadar mencatatkan peningkatan jualan luar biasa sebanyak 25x berbanding hari biasa, tetapi juga mengukuhkan kesedaran jenama kami dengan memenangi pelanggan baharu di LazMall.”

11.11, ialah acara beli-belah yang paling dinanti-nantikan dan sering dianggap sebagai jualan terbesar dalam talian. Diperkenalkan oleh Lazada ke Asia Tenggara pada 2013, ‘Impak 11.11’ Lazada telah menjadi piawaian industri, dengan mempopularkan jualan mega dua angka dan membina komuniti beli-belah dalam talian secara meluas di seluruh negara – memacu aktiviti ekonomi dalam dunia digital. Sebagai salah satu daripada peserta eDagang utama pertama di Malaysia yang bantu membentuk ekonomi digital yang kini pesat berkembang, Lazada memainkan peranan penting untuk memacu transformasi digital bagi PMKS dan juga syarikat-syarikat besar.

Untuk maklumat lanjut mengenai Lazada, sila kunjungi: https://lzd.co/MegaSale

Untuk mendaftar sebagai penjual Lazada, sila kunjungi: http://lzd.co/SellOnLazadaMY

Untuk maklumat lanjut mengenai pakej Pintar Niaga Lazada, sila layari: http://lzd.co/SellerPPN

Mengenai Kumpulan Lazada

Diasaskan pada 2012, Kumpulan Lazada adalah peneraju platform eDagang di Asia Tenggara. Kami kini menjadi pemangkin untuk kemajuan di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam melalui perdagangan dan teknologi. Dengan rangkaian pembayaran dan logistik terbesar di rantau ini Lazada kini telah menjadi sebahagian daripada keperluan seharian pengguna dan kami bertekad untuk mencapai 300 juta pelanggan pada 2030. Sejak 2016, Lazada telah menjadi platform utama Kumpulan Alibaba di Asia Tenggara disokong oleh infrastruktur teknologinya yang bertaraf dunia.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun mengeluarkan buku sulung kami yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku Malaysia Melabur ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Malaysia Melabur Saham anda sekarang. Mungkin masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham