291 Sekolah-sekolah di Seluruh Negara dan Dapur Umum Menerima Sumbangan Makanan Kering Sebanyak 76.1 Tan daripada Hong Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank

Sejumlah 219 sekolah di seluruh negara dan 8 dapur umum (“soup kitchen”) dari sekitar Lembah Klang menerima sumbangan sebanyak 76.1 tan makanan kering daripada Hong Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (“HLB” atau ‘Bank”), di kempen ‘Demi Kita, Demi Malaysia.’

Bersasarkan komuniti dan berlangsung selama sebulan, kempen tersebut memberi peluang kepada pekerja HLB di ibu pejabat di Menara Hong Leong, pejabat-pejabat utama di PJ City dan Wisma Hong Leong serta 242 cawangan di seluruh negara untuk berganding bahu dan menyumbang usaha dan masa untuk menyalurkan bantuan makanan kepada komuniti yang terjejas oleh pandemik dan perintah kawalan pergerakan yang bersilih ganti. Kempen membantu 4,952 pelajar di seluruh negara serta 9,000 individu yang memerlukan bantuan makanan dari lapan dapur umum komuniti dan penyedia makanan di Lembah Klang.

Menurut Domenic Fuda, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif HLB, tahun ini Bank ingin membawa perubahan untuk komuniti yang terjejas akibat pandemik, maka, jangkauan kepada sekolah dan dapur umum.

“Oleh itu, untuk kempen ‘Demi Kita, Demi Malaysia,’ kami menumpukan pelajar dari kelompok berpendapatan rendah yang jarang menerima bantuan kerana mereka tinggal bersama keluarga. Selain itu, Bank juga ingin menyokong usaha dapur umum komuniti dan penyedia makanan di Lembah Klang yang bertungkus lumus membantu penerima bantuan makanan harian yang bilangannya semakin hari, semakin bertambah.”  

Kakitangan pekerja di rangkaian cawangan Bank bekerjasama rapat dengan pengetua dan guru besar sekolah di daerah masing-masing untuk mengenalpasti pelajar di setiap sekolah dan keluarga mereka yang memerlukan bantuan makanan dan barang dapur. Ihsan sumbangan dari Bank serta warga kerja HLB, kami berjaya mengumpul dan menyumbang 76.1 tan barang dapur dan makanan kering.

Untuk dapur umum pula, sumbangan wang berjumlah RM90,000 disalurkan kepada 8 organisasi – Pit Stop Community Café, SEED Foundation, Dapur Jalanan KL, Need to Feed the Need, Kechara Soup Kitchen, Pertiwi Soup Kitchen, Seso Malaysia dan Street Feeders KL.

Joycelyn Lee, Pengasas Bersama Pit Stop Community Café berkata pihak mereka mengalu-alukan huluran bantuan, memandangkan permintaan bertambah untuk bantuan makanan ekoran peningkatan kadar kemiskinan bandar ketika pandemik.

“Latar belakang penerima bantuan makanan kami juga telah berubah. Pra-pandemik, kami banyak membantu golongan gelandangan. Sekarang, kami menerima lebih ramai warga emas yang terpaksa berjimat lebih, termasuk mereka yang dahulu bekerja sebagai pengutip bahan kitar semula dan menerima pendapatan kecil di samping wang pencen, pekerja upah harian yang selalunya menampung perbelanjaan keluarga mereka, dan mereka yang kehilangan pekerjaan disebabkan pandemik. Selalunya, mereka memiliki pekerjaan tidak tetap dan rumah sendiri, tetapi tidak mampu menampung kos makan. Akses makanan yang tidak terjamin ialah hakikat malang untuk lebih ramai orang disebabkan pandemik yang berlanjutan.”

Zalman Zainal, Ketua Pegawai Pemasaran dan Komunikasi HLB berkata, “virus COVID-19 tidak mengira latar belakang dan kita melihat betapa impak ekonomi menghambat setiap lapisan masyarakat pada kadar yang berlainan. Di jalanan, dapur umum turut terjejas. Sumbangan dari masyarakat umum berkurangan, tetapi ini tidak mematahkan semangat dapur umum untuk meneruskan matlamat sosial untuk memberi makanan kepada gelandangan dan komuniti yang memerlukan. Mereka wira tak didendang yang sebenar. Kami berharap sumbangan yang disalurkan membantu meringankan beban lapan dapur umum yang dikenalpasti, dan pada masa yang sama membantu meningkatkan kesedaran awam tentang situasi yang dihadapi mereka. Kami juga ingin memberi penghargaan kepada sekolah-sekolah di seluruh negara yang bekerjasama dengan pihak kami untuk memastikan bantuan yang sesuai diterima oleh para pelajar yang memerlukan.”

‘Demi Kita, Demi Malaysia’ ialah kempen tanggungjawab sosial tahunan HLB, dan bertujuan membantu masyarakat Malaysia di waktu kini yang serba mencabar. Tahun ini, kempen yang berlangsung selama sebulan berhasrat meningkatkan kesedaran awam tentang beban kewangan yang dihadapi komuniti dan keluarga disebabkan pandemik yang berlarutan.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.