Alliance Bank dan YaPEIM Bersama Membantu Mangsa Banjir di Sabah

Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah berjaya mengumpulkan dana sebanyak RM55,000 melalui SocioBiz, sebuah platform pengumpulan dana patuh syariah yang diusahakan oleh Bank, bagi membeli peralatan keselamatan dan bantuan untuk lebih 1,000 orang mangsa yang terjejas akibat banjir di Kampung Gurama dan Kampung Kuridak di Beaufort, Sabah.

Bank telah bekerjasama dengan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dalam usaha menyampaikan bantuan bagi membolehkan penyimpanan air bersih dan persediaan menghadapi banjir pada masa akan datang. Dana yang terkumpul telah menampung kos menyediakan empat tangki air dan empat buah bot penyelamat.

“Banjir besar yang melanda Beaufort telah menjejaskan kehidupan penduduk kampung. Paras air bah yang tinggi telah menutup laluan jalan raya ke kampung-kampung ini. Hal ini telah menyebabkan penduduk kampung terhalang daripada pergi ke tempat kerja seterusnya menjejaskan mata pencarian mereka. Keadaan ini diburukkan lagi oleh ketiadaan bekalan air bersih untuk kegunaan harian dan juga untuk diminum,” jelas En. Rizal II-Ehzan Azim, Ketua Pegawai Eksekutif Alliance Islamic Bank.

“Kami harap peralatan yang dibeli dengan dana ini dapat menyediakan kemudahan air secara asas serta memberi keselamatan kepada mereka yang terjejas. Kami juga membantu komuniti ini supaya siap menghadapi sebarang malapetaka banjir pada masa akan datang,” tambah En. Rizal.

Empat buah bot penyelamat yang disumbangkan kepada Balai Bomba dan Penyelamat Beaufort akan dapat membantu memindahkan mangsa banjir ke pusat-pusat pemindahan sementara dan juga menghantar barangan keperluan. Manakala empat buah tangki air dengan jumlah kapasiti sebanyak 36,000 gelen akan membekalkan air bersih kepada penduduk kampung.

Dato’ Haji Mohd Redza Shah Bin Abdul Wahid, Pengerusi YaPEIM berkata, “Kami di YaPEIM berharap usaha ini dapat membantu memulihkan dan meningkatkan kesejahteraan Ummah. Kami menyedari betapa penting untuk bekerjasama dengan pelbagai pemegang kepentingan untuk mencapai matlamat bersama. Kami berbesar hati dapat bekerjasama dengan Alliance Bank dalam projek ‘Bantuan Banjir untuk Sabah’ bagi memberikan bantuan makanan yang amat diperlukan oleh warga komuniti tempatan. Kami harap kerjasama ini dapat dipertingkatkan lagi dalam projek-projek lain pada masa hadapan.”

Kebanyakan penduduk kampung yang terjejas akibat banjir terdiri daripada penoreh getah dan pekebun kelapa sawit. Banjir yang menjejaskan mata pencarian penduduk merupakan suatu kelaziman di kawasan ini dan berlaku hampir tiga kali setahun.

Orang ramai dijemput untuk berganding bahu dengan Bank dalam inisiatif memperkasakan masyarakat dengan mengimbas kod QR atau melayari https://www.alliancebank.com.my/sociobiz.

Tentang Alliance Bank Malaysia Berhad

Alliance Bank Malaysia Berhad dan subsidiarinya, Alliance Investment Bank Berhad dan Alliance Islamic Bank Berhad, merupakan kumpulan perkhidmatan kewangan dinamik dan bersepadu yang menawarkan penyelesaian perbankan dan kewangan melalui perbankan pengguna, perbankan PKS, perbankan korporat dan komersil, perbankan Islam, perbankan pelaburan dan perniagaan pembrokeran saham. Bank menyediakan capaian mudah di seluruh negara melalui penyediaan perkhidmatan kepada pangkalan pelanggan yang luas melalui saluran penyediaan berbilang cabang termasuk cawangan runcit, Pusat Perbankan Privilege, Pusat Perniagaan dan cawangan Bank Pelaburan serta kemudahan perbankan mudah alih dan Internet.

Tentang Alliance Islamic Bank Berhad

Alliance Islamic Bank Berhad (AIS) ialah subsidiari milik penuh Alliance Bank Malaysia Berhad (Alliance Bank). Ia menawarkan pelbagai pilihan  produk dan perkhidmatan yang patuh syariah untuk para pengguna dan perniagaan.  AIS merupakan promoter dan penyokong inisiatif yang mewujudkan impak positif kepada perniagaan, komuniti dan persekitaran.  

Previous ArticleNext Article

Co-Opbank Pertama Tawar ‘PULIH’ Bantu Pelanggan Hadapi Masalah Bayar Balik Pinjaman

KUALA LUMPUR, 28 Mac (Bernama) — Koperasi Co-opbank Pertama Malaysia Bhd (CBP) menawarkan kempen PULIH, iaitu penjadualan semula pembayaran ansuran pinjaman pelanggannya yang menghadapi masalah kewangan sewaktu ketidaktentuan ekonomi ketika ini.

Ketua Pegawai Eksekutif CBP Khairil Anuar Mohammad Annuar berkata matlamat PULIH adalah untuk membantu pelanggan menguasai situasi kewangan dan merangka pelan pembayaran semula pembiayaan secara peribadi melalui rundingan dengan penyedia perkhidmatan kewangan pelanggan CBP.

“Menerusi kempen ini, pelanggan yang memohon cuma perlu membayar 50 peratus daripada ansuran asal selama dua tahun. Kempen ini telah bermula dari 22 Mac 2023 sehingga 29 Jun 2023.

”Program PULIH ini menyasarkan pelanggan yang mengalami masalah atau kekangan kewangan iaitu pendapatan telah berkurangan sebanyak 25 peratus dari gaji asal dan gagal untuk meneruskan pembayaran ansuran bulanan semasa,” katanya dalam sidang media selepas majlis berbuka puasa dan pelancaran projek FIRST di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau berkata ini merupakan satu langkah proaktif CBP dalam membantu pelanggan-pelanggan yang terkesan yang secara tidak langsung dapat membantu CBP memulihkan pembiayaan tidak berbayar (PTB).

“Kami jangkakan seramai 10-20 peratus daripada lebih 200,000 pelanggan sedia ada kami akan menggunakan khidmat tersebut.

“Pelanggan CBP yang ingin menyertai kempen ini boleh memohon menerusi emel ke Jabatan Kawalan dan Pemulihan di [email protected] atau hadir ke mana-mana cawangan CBP,” katanya.

— BERNAMA