Alliance Bank dan YaPEIM Bersama Membantu Mangsa Banjir di Sabah

Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah berjaya mengumpulkan dana sebanyak RM55,000 melalui SocioBiz, sebuah platform pengumpulan dana patuh syariah yang diusahakan oleh Bank, bagi membeli peralatan keselamatan dan bantuan untuk lebih 1,000 orang mangsa yang terjejas akibat banjir di Kampung Gurama dan Kampung Kuridak di Beaufort, Sabah.

Bank telah bekerjasama dengan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dalam usaha menyampaikan bantuan bagi membolehkan penyimpanan air bersih dan persediaan menghadapi banjir pada masa akan datang. Dana yang terkumpul telah menampung kos menyediakan empat tangki air dan empat buah bot penyelamat.

“Banjir besar yang melanda Beaufort telah menjejaskan kehidupan penduduk kampung. Paras air bah yang tinggi telah menutup laluan jalan raya ke kampung-kampung ini. Hal ini telah menyebabkan penduduk kampung terhalang daripada pergi ke tempat kerja seterusnya menjejaskan mata pencarian mereka. Keadaan ini diburukkan lagi oleh ketiadaan bekalan air bersih untuk kegunaan harian dan juga untuk diminum,” jelas En. Rizal II-Ehzan Azim, Ketua Pegawai Eksekutif Alliance Islamic Bank.

“Kami harap peralatan yang dibeli dengan dana ini dapat menyediakan kemudahan air secara asas serta memberi keselamatan kepada mereka yang terjejas. Kami juga membantu komuniti ini supaya siap menghadapi sebarang malapetaka banjir pada masa akan datang,” tambah En. Rizal.

Empat buah bot penyelamat yang disumbangkan kepada Balai Bomba dan Penyelamat Beaufort akan dapat membantu memindahkan mangsa banjir ke pusat-pusat pemindahan sementara dan juga menghantar barangan keperluan. Manakala empat buah tangki air dengan jumlah kapasiti sebanyak 36,000 gelen akan membekalkan air bersih kepada penduduk kampung.

Dato’ Haji Mohd Redza Shah Bin Abdul Wahid, Pengerusi YaPEIM berkata, “Kami di YaPEIM berharap usaha ini dapat membantu memulihkan dan meningkatkan kesejahteraan Ummah. Kami menyedari betapa penting untuk bekerjasama dengan pelbagai pemegang kepentingan untuk mencapai matlamat bersama. Kami berbesar hati dapat bekerjasama dengan Alliance Bank dalam projek ‘Bantuan Banjir untuk Sabah’ bagi memberikan bantuan makanan yang amat diperlukan oleh warga komuniti tempatan. Kami harap kerjasama ini dapat dipertingkatkan lagi dalam projek-projek lain pada masa hadapan.”

Kebanyakan penduduk kampung yang terjejas akibat banjir terdiri daripada penoreh getah dan pekebun kelapa sawit. Banjir yang menjejaskan mata pencarian penduduk merupakan suatu kelaziman di kawasan ini dan berlaku hampir tiga kali setahun.

Orang ramai dijemput untuk berganding bahu dengan Bank dalam inisiatif memperkasakan masyarakat dengan mengimbas kod QR atau melayari https://www.alliancebank.com.my/sociobiz.

Tentang Alliance Bank Malaysia Berhad

Alliance Bank Malaysia Berhad dan subsidiarinya, Alliance Investment Bank Berhad dan Alliance Islamic Bank Berhad, merupakan kumpulan perkhidmatan kewangan dinamik dan bersepadu yang menawarkan penyelesaian perbankan dan kewangan melalui perbankan pengguna, perbankan PKS, perbankan korporat dan komersil, perbankan Islam, perbankan pelaburan dan perniagaan pembrokeran saham. Bank menyediakan capaian mudah di seluruh negara melalui penyediaan perkhidmatan kepada pangkalan pelanggan yang luas melalui saluran penyediaan berbilang cabang termasuk cawangan runcit, Pusat Perbankan Privilege, Pusat Perniagaan dan cawangan Bank Pelaburan serta kemudahan perbankan mudah alih dan Internet.

Tentang Alliance Islamic Bank Berhad

Alliance Islamic Bank Berhad (AIS) ialah subsidiari milik penuh Alliance Bank Malaysia Berhad (Alliance Bank). Ia menawarkan pelbagai pilihan  produk dan perkhidmatan yang patuh syariah untuk para pengguna dan perniagaan.  AIS merupakan promoter dan penyokong inisiatif yang mewujudkan impak positif kepada perniagaan, komuniti dan persekitaran.  

Previous ArticleNext Article

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

  • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
  • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
  • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.