2 Strategi Mantap Pelabur Hartanah Untuk Mendapatkan Aliran Tunai Positif

Bagi anda yang mengkhaskan rumah anda sebagai satu bentuk pelaburan dengan cara membuat sewaan pastinya mengharapkan positive cash flow atau dalam bahasa melayunya aliran tunai positif.

Aliran tunai positif inilah yang diperlukan oleh pelabur hartanah dalam pelaburan mereka. Ia merupakan objektif utama yang perlu dikejar dan dicapai. Melalui aliran tunai positif inilah pelabur hartanah dapat menentukan tahap keuntungan mereka.

Namun, tidak semua pelaburan hartanah itu mampu menjana aliran tunai yang positif malah ada yang hingga kini memperolehi aliran tunai yang negatif. Pelabur hartanah ini juga masih tercari-cari jalan untuk mereka capai aliran tunai yang positif.

Apakah strategi yang perlu dilakukan bagi pelabur-pelabur hartanah yang berhadapan situasi sebegini? Apakah cara terbaik untuk mereka mengatasinya?

Berikut merupakan 2 strategi mantap yang boleh digunakan oleh pelabur-pelabur hartanah bagi mencapai aliran tunai yang positif.

1. Tukar Konsep

Gambar : Livein

Kebiasaannya, pelabur hartanah membuat sewaan rumah mereka berdasarkan kepada nilai sebuah rumah. Apabila anda dapati dengan sewaan sebuah rumah memberikan anda aliran tunai yang negatif, apa kata anda cuba tukar konsep tersebut.

Anda boleh membuat sewaan bilik ataupun dikira mengikut individu (per head). Pada awlanya mungkin anda takut untuk mencuba, tetapi selagi anda tidak cuba, selagi itu anda tidak nampak sama ada cara tersebut mampu memberikan anda aliran tunai positif ataupun sebaliknya.

2. Pelan Pelaburan Yang Mantap

Mengapa anda sebagai pelabur hartanah perlu mempunyai pelan pelaburan yang mantap? Anda perlu tahu bahawa dunia pelaburan itu sentiasa berubah dari semasa ke semasa. Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan menyesuaikan diri dalam setiap perubahan yang berlaku dan bukan duduk diam semata-mata.

Jika sebelum ini, rumah yang anda sewakan adalah kosong dan memerlukan anda untuk membuat sewaan dengan kadar harga yang lebih rendah, apa kata anda isi rumah tersebut dengan barangan keperluan seperti mesin basuh dan juga peti sejuk. Dengan adanya barangan keperluan ini, ia mampu meningkatkan jumlah harga sewaan anda tadi.

Secara tidak langsung, ianya dapat mengubah aliran tunai anda daripada negatif kepada positif atau mengurangkan jurang perbezaan untuk anda mencapai aliran tunai yang positif. Ianya bergantung kepada keperluan pelaburan masing-masing yang berbeza.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sukuk Murabahah Senior RM1.0 Bilion Bank Islam Raih Minat Kukuh Pelabur

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Sukuk Murabahah Senior RM1.0 bilion Bank Islam Malaysia Bhd yang diterbitkan hari ini meraih sambutan yang menggalakkan daripada para pelabur, dengan nisbah bidaan kepada terbitan melebihi 3.2 kali ganda saiz terbitan selepas peningkatan daripada RM500.0 juta.

Dalam satu kenyataan hari ini, Bank Islam berkata penerbitan sukuk itu adalah sebahagian daripada program murabahah sukuk bernilai RM10.0 bilion dalam nilai nominal.

“Hasil daripada terbitan ini akan membiayai aktiviti perbankan Bank Islam, keperluan modal kerja dan tujuan korporat lain.

“Penggunaan hasil di bawah program sukuk murabahah juga hendaklah patuh Syariah,” katanya.

Bank itu berkata sukuk senior murabahah itu yang masing-masing mempunyai tempoh lima tahun (siri pertama) dan tujuh tahun (siri dua), diberi penarafan “AA3/stabil” oleh RAM Ratings Services Bhd.

“Ia menawarkan kadar keuntungan tetap sebanyak 4.01 peratus dan 4.13 peratus setahun,” katanya.

Bank Islam ialah penasihat utama, pengatur utama, pengurus utama dan penasihat syariah untuk program sukuk murabahah itu.

— BERNAMA