Anchanto: Pakar Pengurusan Operasi eDagang anda, 7 Perkara Anda Perlu Tahu

Baru-baru ini, Anchanto telah menarik pehatian orang ramai terutamanya mereka yang terlibat dalam perniagaan online atau eDagang.

Jom kita kenali Anchanto dengan lebih mendalam lagi.

1. Siapa Anchanto Ni?

Anchanto merupakan syarikat B2B global yang berpengkalan di Singapura yang membolehkan para peniaga menguruskan operasi eDagang dari hujung ke hujung menerusi produk SaaS dan perkongsian. Sejak penubuhan Anchanto pada tahun 2011, ianya kini disokong oleh para pelabur di seluruh Asia Pasifik.

Hari ini, pelanggan dan operasi syarikat meliputi lebih daripada 14 buah negara dengan pejabat di Malaysia, Singapura, Indonesia, Filipina, Australia, Korea Selatan dan Indian.

Di antara pelanggan yang menggunakan perkhidmatan Anchanto adalah Nestle, MYDIN, Pos Malaysia, Skechers, Senheng, Momentum Commerce, Luxasia, DKSH, Bonia, Melissa Shoes, Wako, Focus Point, L’Oreal, HP, Fossil, SnT Logistics, DHL eCommerce, Asendia Asia dan banyak lagi.

2. Apakah Masalah Yang Dihadapi Pasaran?

Penduduk Asia mempunyai perangai yang sedikit berbeza, di mana pelanggan lebih kepada ‘layari-dan-beli’ berbanding ‘cari-dan-beli’. Maka, para peniaga perlu wujud di pelbagai tempat dan saluran jualan; maka mereka memerlukan platform yang mudah untuk mencapai lebih ramai pengguna.

Pada masa yang sama, peniaga dan syarikat logistic mempunyai masalah untuk mengurus gudang dan inventori mereka bagi memenuhi keperluan eDagang sekiranya masih menggunakan sistem tradisional. Hanya dengan menggunakan teknologi baulah mereka boleh menjalankan operasi merentas pelbagai saluran dan mengurus penghantaran.

3. Siapakah Golongan Sasaran?

Jenama global, peruncit, pengedar, penyedia perkhidmatan, industri kecil dan sederhana, penyeda logistik dan pengendali pos, serta perniagaan yang ingin mengurus operasi eDagang dengan lebih efisien.

4. Bagaimana Anchanto Menyelesaikan Masalah Ini?

Teras Anchanto adalah menghasilkan produk yang membuatkan logistik eDagang dan jualan pelbagai saluran lebih mudah bagi orang ramai di rantau Asia Pasifik ini.

Produk pertama Anchanto iaitu Wareo, adalah Sistem Pengurusan Gudang bagi membolehkan perniagaan mengurus Gudang bagi eDagang (B2C) dan perniagaan runcit (B2B). Masalah utama yang dihadapi orang ramai adalah, sistem pengurusan Gudang sedia ada tidak dibina untuk keperluan perniagaan eDagang. Dengan adanya Wareo, platform ini dapat mengurus operasi B2B dan B2C dengan lebih produktif.

Banyak perniagaan di Asia Pasifik juga mempunyai masalah untuk mengurrus operasi jualan di sebalik tabir seperti pengurusan integrasi IT, mengurus Sistem Pengurusan Maklumat Produk dan mengedarkan katalog mereka merentas pelbagai saluran. Di sinilah munculnya produk kedua iaitu SelluSeller, platform pengurusan jualan eDagang yang membolehkan para peniaga mengurus operasi mereka dengan lebihi cekap. Ianya diintegrasi dengan pasar online, kedai online, perisian perakaunan, logistic dan ERP seperti SAP bagi membolehkan peniaga mendapatkan keseimbangan di antara teknologi dan integrasi.

5. Apakah Keunikan Anchanto?

Berbanding syarikat lain di dalam pasaran, semua platform Anchanto dibangunkan dengan pengalaman peribadi mengurus gudang di Singapura selama 2 tahun. Samada Wareo atau SelluSeller, produk ini dibina bagi membolehkan perniagaan menggunakannya serta-merta. Sebelum mengeluarkannya di pasaran, ianya telah dibangunkan dan diuji Bersama-sama jenama terkenal seperti Garnier, L’Oreal, Maybelline dan banyak lagi.

Namun, keunikan terbesar Anchanto adalah cara mereka memahami keperluan pengguna dan merekabentuk penyelesaian yang tepat untuk mereka.

Apakah Sasaran Anchanto Bagi Malaysia? Dan Rantau Asia Pasifik?

Anchanto mensasarkan pertumbuhan sebanyak 3 kali ganda daripada pendapatan bagi tahun 2019. Memandangkan Malaysia merupakan pasaran yang penting, kebanyakan pendapatan akan datang dari sini.

Bagi memenuhi sasaran ini, lebih ramai pekerja akan dibawa masuk dan dijangkakan ada 2 produk baru yang bakal dilancarkan pada tahun ini.

6. Siapakah Pesaing Terbesar Anchanto?

Sejak penubuhan syarikat 9 tahun yang lalu, pesaing terbesar adalah sikap sambil lewa bakal pelanggan dengan kemunculan transformasi digital dalam dunia perniagaan. Sikap ini ditambah dengan kebergantungan kepada sistem legasi yang telah pun berusia dan sepatutnya ditukar.

7. Di Mana Anchanto Akan Berada Dalam Masa 5 Tahun Yang Akan Datang?

Fokus Anchanto masih di rantau Asia Pasifik yang merangkumi pelbagai pasaran seperti Malaysia, Singapura, Filipina, Indonesia dan Australia; dengan beberapa negara lebih maju daripada yang lain.

Seterusnya, Anchanto bercadang untuk merentas sempadan dan menemui bakal pelanggan di negara-negara seperti Amerika Syarikat, Britain, Sepanyol, Jerman, Itali dan Kanada; dengan mensasarkan untuk menjadi syarikat yang berteraskan kepada para pelanggan.

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!