Anchanto: Pakar Pengurusan Operasi eDagang anda, 7 Perkara Anda Perlu Tahu

Baru-baru ini, Anchanto telah menarik pehatian orang ramai terutamanya mereka yang terlibat dalam perniagaan online atau eDagang.

Jom kita kenali Anchanto dengan lebih mendalam lagi.

1. Siapa Anchanto Ni?

Anchanto merupakan syarikat B2B global yang berpengkalan di Singapura yang membolehkan para peniaga menguruskan operasi eDagang dari hujung ke hujung menerusi produk SaaS dan perkongsian. Sejak penubuhan Anchanto pada tahun 2011, ianya kini disokong oleh para pelabur di seluruh Asia Pasifik.

Hari ini, pelanggan dan operasi syarikat meliputi lebih daripada 14 buah negara dengan pejabat di Malaysia, Singapura, Indonesia, Filipina, Australia, Korea Selatan dan Indian.

Di antara pelanggan yang menggunakan perkhidmatan Anchanto adalah Nestle, MYDIN, Pos Malaysia, Skechers, Senheng, Momentum Commerce, Luxasia, DKSH, Bonia, Melissa Shoes, Wako, Focus Point, L’Oreal, HP, Fossil, SnT Logistics, DHL eCommerce, Asendia Asia dan banyak lagi.

2. Apakah Masalah Yang Dihadapi Pasaran?

Penduduk Asia mempunyai perangai yang sedikit berbeza, di mana pelanggan lebih kepada ‘layari-dan-beli’ berbanding ‘cari-dan-beli’. Maka, para peniaga perlu wujud di pelbagai tempat dan saluran jualan; maka mereka memerlukan platform yang mudah untuk mencapai lebih ramai pengguna.

Pada masa yang sama, peniaga dan syarikat logistic mempunyai masalah untuk mengurus gudang dan inventori mereka bagi memenuhi keperluan eDagang sekiranya masih menggunakan sistem tradisional. Hanya dengan menggunakan teknologi baulah mereka boleh menjalankan operasi merentas pelbagai saluran dan mengurus penghantaran.

3. Siapakah Golongan Sasaran?

Jenama global, peruncit, pengedar, penyedia perkhidmatan, industri kecil dan sederhana, penyeda logistik dan pengendali pos, serta perniagaan yang ingin mengurus operasi eDagang dengan lebih efisien.

4. Bagaimana Anchanto Menyelesaikan Masalah Ini?

Teras Anchanto adalah menghasilkan produk yang membuatkan logistik eDagang dan jualan pelbagai saluran lebih mudah bagi orang ramai di rantau Asia Pasifik ini.

Produk pertama Anchanto iaitu Wareo, adalah Sistem Pengurusan Gudang bagi membolehkan perniagaan mengurus Gudang bagi eDagang (B2C) dan perniagaan runcit (B2B). Masalah utama yang dihadapi orang ramai adalah, sistem pengurusan Gudang sedia ada tidak dibina untuk keperluan perniagaan eDagang. Dengan adanya Wareo, platform ini dapat mengurus operasi B2B dan B2C dengan lebih produktif.

Banyak perniagaan di Asia Pasifik juga mempunyai masalah untuk mengurrus operasi jualan di sebalik tabir seperti pengurusan integrasi IT, mengurus Sistem Pengurusan Maklumat Produk dan mengedarkan katalog mereka merentas pelbagai saluran. Di sinilah munculnya produk kedua iaitu SelluSeller, platform pengurusan jualan eDagang yang membolehkan para peniaga mengurus operasi mereka dengan lebihi cekap. Ianya diintegrasi dengan pasar online, kedai online, perisian perakaunan, logistic dan ERP seperti SAP bagi membolehkan peniaga mendapatkan keseimbangan di antara teknologi dan integrasi.

5. Apakah Keunikan Anchanto?

Berbanding syarikat lain di dalam pasaran, semua platform Anchanto dibangunkan dengan pengalaman peribadi mengurus gudang di Singapura selama 2 tahun. Samada Wareo atau SelluSeller, produk ini dibina bagi membolehkan perniagaan menggunakannya serta-merta. Sebelum mengeluarkannya di pasaran, ianya telah dibangunkan dan diuji Bersama-sama jenama terkenal seperti Garnier, L’Oreal, Maybelline dan banyak lagi.

Namun, keunikan terbesar Anchanto adalah cara mereka memahami keperluan pengguna dan merekabentuk penyelesaian yang tepat untuk mereka.

Apakah Sasaran Anchanto Bagi Malaysia? Dan Rantau Asia Pasifik?

Anchanto mensasarkan pertumbuhan sebanyak 3 kali ganda daripada pendapatan bagi tahun 2019. Memandangkan Malaysia merupakan pasaran yang penting, kebanyakan pendapatan akan datang dari sini.

Bagi memenuhi sasaran ini, lebih ramai pekerja akan dibawa masuk dan dijangkakan ada 2 produk baru yang bakal dilancarkan pada tahun ini.

6. Siapakah Pesaing Terbesar Anchanto?

Sejak penubuhan syarikat 9 tahun yang lalu, pesaing terbesar adalah sikap sambil lewa bakal pelanggan dengan kemunculan transformasi digital dalam dunia perniagaan. Sikap ini ditambah dengan kebergantungan kepada sistem legasi yang telah pun berusia dan sepatutnya ditukar.

7. Di Mana Anchanto Akan Berada Dalam Masa 5 Tahun Yang Akan Datang?

Fokus Anchanto masih di rantau Asia Pasifik yang merangkumi pelbagai pasaran seperti Malaysia, Singapura, Filipina, Indonesia dan Australia; dengan beberapa negara lebih maju daripada yang lain.

Seterusnya, Anchanto bercadang untuk merentas sempadan dan menemui bakal pelanggan di negara-negara seperti Amerika Syarikat, Britain, Sepanyol, Jerman, Itali dan Kanada; dengan mensasarkan untuk menjadi syarikat yang berteraskan kepada para pelanggan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.