Ada 9 Hari Untuk Update Maklumat PTPTN

Peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang masih mempunyai baki hutang perlu mengemaskini maklumat pendapatan mereka secara atas talian melalui portal rasmi PTPTN.

Menurut Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan, proses berkenaan boleh dibuat di ruangan ‘Pengemaskinian Maklumat Pendapatan’ bermula hari ini hingga 25 Julai.

Peminjam PTPTN yang tidak mengemaskini maklumat pendapatan tidak akan mendapat keistimewaan penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN seperti yang dijanjikan dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH).

“Selain daripada maklumat pendapatan, peminjam juga perlu mengemaskini maklumat penting yang lain termasuk maklumat perhubungan terkini seperti alamat, nombor telefon serta alamat e-mel dan maklumat pekerjaan.

“Peminjam diingat untuk mengemaskini maklumat pendapatan yang sahih dan benar disertakan dokumen sokongan apabila diminta bagi tujuan audit,” katanya.

Yang Tak Mampu Bayar Penuh, Bayar Separuh Pun OK

Peminjam yang mempunyai kemampuan untuk membuat pembayaran balik pinjaman, bagaimanapun diminta terus membuat bayaran walaupun dalam jumlah yang kecil.

Katanya, PTPTN komited untuk melaksanakan manifesto Kerajaan bagi meringankan beban hidup yang ditanggung peminjam dengan mengeluarkan mereka daripada senarai hitam Jabatan Imigresen dan penangguhan bayaran balik pinjaman bagi yang berpendapatan RM4000 ke bawah sebulan.

Sehingga kini, PTPTN telah mengeluarkan nama seramai 429,945 peminjam daripada senarai hitam Jabatan Imigresen seperti yang diumumkan 26 Jun lalu.

Cepat Update Maklumat PTPTN

Peminjam boleh layari laman web PTPTN untuk mengemaskini maklumat PTPTN atau telefon Careline PTPTN di 03-2193 3000.

Sumber: Facebook Berita TV3

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!