AXA Bekerjasama Dengan Hap Seng Trucks Dan Hap Seng Credit Dalam Pelancaran Insurans & Pembiayaan Kewangan Kenderaan Komersial Telematik Pertama Di Malaysia

AXA AFFIN General Insurance Berhad (AXA) terus mengembangkan strategi Payer-to-Partner melalui kerjasama strategiknya dengan Hap Seng Trucks Distribution Sdn. Bhd. (HSTD) dan Hap Seng Credit Sdn. Bhd. (HSC). Inisiatif kerjasama ini bertujuan untuk memperkenalkan AXA FlexiTruck sebagai insurans kenderaan komersial telematik pertama di Malaysia untuk memupuk tabiat pemanduan berhemah di kalangan pemandu trak tugasan ringan FUSO dan membantu mereka memahami tabiat memandu yang prihatin melalui pemasangan peranti keselamatan telematik.

Menurut Emmanuel Nivet, Ketua Pegawai Eksekutif AXA, “Dengan penggunaan pengangkutan kenderaan komersial di Malaysia yang kian meningkat, kadar kemalangan yang melibatkan kenderaan komersial semakin tinggi. Sebagai syarikat insurans, adalah penting bagi kami untuk memupuk tabiat memandu yang bertanggungjawab di kalangan pengguna jalan raya termasuklah pemandu trak tugasan ringan demi mengurangkan kadar kemalangan dan kematian di jalan raya. Bekerjasama dengan Hap Seng Trucks Distribution, kami komited untuk menyampaikan matlamat kami untuk memberikan nilai dan perlindungan tambahan kepada pelanggan, di samping menjadikan jalan raya kita lebih selamat untuk semua pengguna.”

Berdasarkan impak positif insurans motor telematik AXA FlexiDrive, AXA FlexiTruck ditaja jamin oleh AXA untuk menawarkan perlindungan komprehensif kepada pemandu trak tugasan ringan dengan manfaat seperti harga insurans motor khas, tuntutan lebih rendah sebanyak RM500 bagi setiap tuntutan dan perlindungan Kemalangan Diri bernilai RM50,000.

Melalui usahasama dengan HSTD, AXA FlexiTruck akan dipromosikan di rangkaian cawangan jualan HSTD FUSO dan pejabat HSC di seluruh negara, dan semua trak Mitsubishi Fuso Canter yang dijual akan dipasang dengan peranti telematik yang menyediakan keupayaan berikut:

(i) Perkhidmatan telematik kenderaan: Pemandu trak dapat memperoleh data berguna tentang penggunaan kenderaan, jarak pemanduan dan tingkah laku pemandu mereka melalui aplikasi mudah alih berdasarkan perjalanan.

(ii) Bantuan amaran dan kemalangan automatik: Sekiranya berlaku kemalangan, amaran akan dicetuskan secara automatik dan bantuan perubatan kecemasan akan dihantar ke lokasi kemalangan.

(iii) Pengawasan kenderaan 24/7 & pemulihan kenderaan akibat kecurian: Pemandu trak akan menerima amaran pada masa sebenar sekiranya berlaku kecurian dan polis akan dimaklumkan untuk mencari semula kenderaan yang dicuri.

Di samping itu, AXA FlexiTruck akan dibiayai oleh HSC di bawah FUSO Ez-Ownprogram pembiayaan telematik pertama di Malaysia. Pembeli trak FUSO hanya perlu membayar bayaran pendahuluan sebanyak RM100 bagi pinjaman sewa beli kenderaan yang meliputi premium insurans motor selama tempoh 5 tahun. Premium insurans motor yang tidak digunakan, jika ada, akan dikembalikan kepada pembeli pada akhir tempoh pinjaman.

Menurut Roland Schneider, Ketua Eksekutif HSTD, skim pembiayaan itu bertujuan untuk menawarkan penyelesaian perlindungan yang mudah dan berpatutan kepada pemandu trak FUSO.

“Pemandu trak di Malaysia adalah di kalangan pemandu yang paling terlatih dan berkemahiran tinggi, tetapi mereka tidak mendapat perlindungan yang mencukupi kerana kekurangan kesedaran dan akses kepada penyelesaian perlindungan yang berpatutan. Kerjasama kami dengan AXA berkait kembali kepada misi kami untuk memanfaatkan tawaran produk yang inovatif untuk keperluan pemandu, sambil memberi mereka ketenangan fikiran semasa memandu di jalan raya,” kata Roland.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.