AXA Bekerjasama Dengan Hap Seng Trucks Dan Hap Seng Credit Dalam Pelancaran Insurans & Pembiayaan Kewangan Kenderaan Komersial Telematik Pertama Di Malaysia

AXA AFFIN General Insurance Berhad (AXA) terus mengembangkan strategi Payer-to-Partner melalui kerjasama strategiknya dengan Hap Seng Trucks Distribution Sdn. Bhd. (HSTD) dan Hap Seng Credit Sdn. Bhd. (HSC). Inisiatif kerjasama ini bertujuan untuk memperkenalkan AXA FlexiTruck sebagai insurans kenderaan komersial telematik pertama di Malaysia untuk memupuk tabiat pemanduan berhemah di kalangan pemandu trak tugasan ringan FUSO dan membantu mereka memahami tabiat memandu yang prihatin melalui pemasangan peranti keselamatan telematik.

Menurut Emmanuel Nivet, Ketua Pegawai Eksekutif AXA, “Dengan penggunaan pengangkutan kenderaan komersial di Malaysia yang kian meningkat, kadar kemalangan yang melibatkan kenderaan komersial semakin tinggi. Sebagai syarikat insurans, adalah penting bagi kami untuk memupuk tabiat memandu yang bertanggungjawab di kalangan pengguna jalan raya termasuklah pemandu trak tugasan ringan demi mengurangkan kadar kemalangan dan kematian di jalan raya. Bekerjasama dengan Hap Seng Trucks Distribution, kami komited untuk menyampaikan matlamat kami untuk memberikan nilai dan perlindungan tambahan kepada pelanggan, di samping menjadikan jalan raya kita lebih selamat untuk semua pengguna.”

Berdasarkan impak positif insurans motor telematik AXA FlexiDrive, AXA FlexiTruck ditaja jamin oleh AXA untuk menawarkan perlindungan komprehensif kepada pemandu trak tugasan ringan dengan manfaat seperti harga insurans motor khas, tuntutan lebih rendah sebanyak RM500 bagi setiap tuntutan dan perlindungan Kemalangan Diri bernilai RM50,000.

Melalui usahasama dengan HSTD, AXA FlexiTruck akan dipromosikan di rangkaian cawangan jualan HSTD FUSO dan pejabat HSC di seluruh negara, dan semua trak Mitsubishi Fuso Canter yang dijual akan dipasang dengan peranti telematik yang menyediakan keupayaan berikut:

(i) Perkhidmatan telematik kenderaan: Pemandu trak dapat memperoleh data berguna tentang penggunaan kenderaan, jarak pemanduan dan tingkah laku pemandu mereka melalui aplikasi mudah alih berdasarkan perjalanan.

(ii) Bantuan amaran dan kemalangan automatik: Sekiranya berlaku kemalangan, amaran akan dicetuskan secara automatik dan bantuan perubatan kecemasan akan dihantar ke lokasi kemalangan.

(iii) Pengawasan kenderaan 24/7 & pemulihan kenderaan akibat kecurian: Pemandu trak akan menerima amaran pada masa sebenar sekiranya berlaku kecurian dan polis akan dimaklumkan untuk mencari semula kenderaan yang dicuri.

Di samping itu, AXA FlexiTruck akan dibiayai oleh HSC di bawah FUSO Ez-Ownprogram pembiayaan telematik pertama di Malaysia. Pembeli trak FUSO hanya perlu membayar bayaran pendahuluan sebanyak RM100 bagi pinjaman sewa beli kenderaan yang meliputi premium insurans motor selama tempoh 5 tahun. Premium insurans motor yang tidak digunakan, jika ada, akan dikembalikan kepada pembeli pada akhir tempoh pinjaman.

Menurut Roland Schneider, Ketua Eksekutif HSTD, skim pembiayaan itu bertujuan untuk menawarkan penyelesaian perlindungan yang mudah dan berpatutan kepada pemandu trak FUSO.

“Pemandu trak di Malaysia adalah di kalangan pemandu yang paling terlatih dan berkemahiran tinggi, tetapi mereka tidak mendapat perlindungan yang mencukupi kerana kekurangan kesedaran dan akses kepada penyelesaian perlindungan yang berpatutan. Kerjasama kami dengan AXA berkait kembali kepada misi kami untuk memanfaatkan tawaran produk yang inovatif untuk keperluan pemandu, sambil memberi mereka ketenangan fikiran semasa memandu di jalan raya,” kata Roland.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!