AXA eMedic, Pelan Insurans Perubatan Dalam Talian Yang Pertama Di Malaysia

• AXA AFFIN memperkenalkan eMedic dengan kadar bayaran serendah RM37* sebulan untuk perlindungan sehingga RM100,000 setahun.
• Hanya 5 minit diperlukan untuk millennial berusia antara 16 hingga 39 tahun membeli AXA eMedic secara dalam talian, tanpa perlu membuat pemeriksaan kesihatan.
• Pelanggan boleh menikmati pelbagai perkhidmatan sokongan yang ditawarkan oleh barisan rakan kongsi seperti Digi, BookDoc, Naluri dan Policy Street yang bekerjasama dengan AXA AFFIN ke arah meningkatkan lagi tahap kesihatan mereka dan menyediakan penjagaan pemulihan apabila diperlukan.

Kos perubatan dijangka akan meningkat sebanyak 12.7%** dalam tempoh 5 tahun akan datang. Keadaan ini akan menyebabkan rakyat Malaysia, terutamanya golongan millennial, menghadapi kesukaran melunaskan bil perubatan yang kian melambung sekiranya mereka perlu dimasukkan ke hospital untuk menjalani rawatan atau pembedahan.

Menyedari hakikat berkenaan dan bagi memastikan golongan millennial mempunyai perlindungan yang secukupnya ketika mereka baru mengorak langkah untuk berdikari, AXA AFFIN Life Insurance Berhad telah melancarkan Kad Perubatan dalam talian yang pertama di pasaran Malaysia. AXA eMedic dapat membantu golongan millennial yang terdiri dari kalangan profesional serta keluarga muda membuat persediaan untuk menghadapi situasi luar jangkaan.

AXA eMedic Online Medical Insurance dijalinkan oleh perkongsian strategik – Rohit Chandrasekharan Nambiar (Chief Executive Officer, AXA AFFIN Life Insurance); Janet Chin Yoke Heng (Chief Bancassurance & Partnership Officer); Azran Osman-Rani (Chief Executive Officer, Naluri); Dato’ Chevy Beh Yen San (Founder & Chief Executive Officer, BookDoc); Albern Murty (Chief Executive Officer of Digi Telecommunications); Nadia Heng (TV Host)

AXA eMedic menawarkan Kad Perubatan dalam talian yang pantas, mudah dan berpatutan untuk rakyat Malaysia berusia dari umur 16 tahun ke 39 tahun serendah RM37*/sebulan untuk perlindungan sehingga RM100,000 setahun. Ini boleh diperbaharui sehingga usia 80 tahun. “Kami memahami bahawa dengan kemajuan teknologi, golongan millennial lebih menyukai sesuatu perkhidmatan yang segera dan mudah memandangkan mereka meluangkan masa sehingga 3.8 jam*** sehari menatap peranti mudah alih sama ada untuk tujuan sosial ataupun kerja. Mereka lebih suka melakukan transaksi harian secara dalam talian, tidak kira sama ada untuk memesan makanan, membeli-belah, hinggalah membeli barangan mewah. Kini mereka juga boleh membeli kad perubatan secara online dan pada masa sama membuat tuntutan online dengan bantuan AXA eMedic, ” kata Ketua Pegawai Eksekutif AXA AFFIN Life Insurance Bhd, Rohit Chandrasekharan Nambiar.

“Dengan bantuan rakan kongsi yang kami hormati, kami dapat menawarkan sebuah eko-sistem kesihatan yang unik kepada pelanggan kami. Produk berkenaan boleh dibeli secara langsung di laman sesawang kami mulai hari ini. Seramai 11 juta pelanggan Digi boleh membeli AXA eMedic menerusi aplikasi MyDigi. Tambahan pula, produk ini boleh didapati di PolicyStreet dari pertengahan April 2018 juga, ” tambah Rohit.

AXA AFFIN turut menjalinkan kerjasama dengan BookDoc dan Naluri untuk menjaga kesihatan dan kesejahteraan pelanggannya. Yantrik (yan3k.com) menyokong AXA AFFIN sebagai konsultan pelaksanaan.

“Semua pelanggan akan ditawarkan akses kepada BookDoc, sebuah platform ganjaran kesihatan yang memberikan insentif kepada mereka yang mengamalkan gaya hidup sihat dan menyediakan akses kepada pelanggan untuk mencari serta membuat temujanji dengan doktor pakar. Untuk bimbingan profesional dan sokongan psikologi pemulihan, kami turut bekerjasama dengan Naluri, sebuah platform yang mempunyai rangkaian ahli psikologi profesional untuk membantu pelanggan kami mencapai gaya hidup sihat yang mereka inginkan. Seramai 1,000 pelanggan pertama akan ditawarkan 1 bulan percuma keahlian untuk Naluri dan 1 tahun percuma keahlian di BookDoc.

Diskusi panel berkenaan AXA eMedic dijayakan oleh Nadia Heng (TV Host); Alex Foo Chen Dah (Head of Strategy & Transformation, Digi Telecommunications); Azran Osman-Rani (Chief Executive Officer, Naluri); Dato’ Chevy Beh Yen San (Founder & Chief Executive Officer, BookDoc); Rohit Chandrasekharan Nambiar (Chief Executive Officer, AXA AFFIN Life Insurance)

Dengan beraneka pilihan komprehensif yang ditawarkan oleh kami menerusi pelbagai rakan kongsi, kami percaya bahawa kami bukan sahaja menjual kad perubatan, tetapi kami turut menawarkan pilihan gaya hidup sihat serta sokongan kewangan dan psikologi kepada millennial apabila mereka memerlukan perubatan kecemasan,” kata Rohit.

“Kami sangat teruja dengan pelancaran ini yang saya percaya adalah sejajar dengan tumpuan Bank Negara dalam memacu jualan digital dan meningkatkan tahap penembusan semasa,” tambah Rohit. 

Dengan pelancaran eMedic, AXA AFFIN Life kini menawarkan insurans nyawa, kesihatan serta perlindungan kanser secara dalam talian dengan hanya beberapa klik sahaja dan ini menjadikan AXA AFFIN sebagai perintis digital disrupsi di Malaysia.

Para pelanggan boleh mendapatkan sebut harga secara serta merta dan mendaftar untuk pelan dalam tempoh 5 minit sahaja melalui laman sesawang eMedic di www.AXAeMedic.com. AXA eMedic adalah pantas dan mudah, serta memberi kelulusan segera tanpa memerlukan pemeriksaan kesihatan.

Bagi pelanggan yang sedang mengalami masalah kesihatan atau berusia lebih daripada 39 tahun, AXA AFFIN turut menawarkan pelbagai pilihan daripada rangkaian produk-produk sedia ada dan mereka akan dilayan oleh agen-agen profesional. Agen-agen berkenaan juga akan memberi khidmat kepada pelanggan eMedic sekiranya mereka menginginkan perlindungan yang lebih tinggi atau produk khusus yang memerlukan khidmat nasihat.

*Kadar bayaran tidak termasuk GST dengan terma & syarat
**The Edge: http://www.theedgemarkets.com/article/malaysias-medical-inflation-doubledigit-pace
***Live At PC: https://liveatpc.com/malaysian-millennials-spend-27-hours-a-week-on-their-phones/

MENGENAI AXA GROUP
AXA Group merupakan peneraju utama dunia dalam bidang insurans dan pengurusan aset, dengan 160,000 kakitangan yang memberikan khidmat kepada 105 juta pelanggan di 64 negara. Pada 2017, pendapatan IFRS berjumlah 98.5 bilion dan pendapatan asas IFRS mencecah Euro 6.0 bilion. AXA memiliki aset bernilai Euro 1,439 bilion di bawah pengurusannya sehingga 31 Disember 2017.

Saham biasa AXA disenarai dalam kompartmen A Euronext Paris di bawah simbol CS (ISN FR 0000120628 – Bloomberg: CS FP – Reuters: AXAF.PA). Saham Depositori Amerika milik AXA turut dinyatakan pada platform OTC QX di bawah simbol AXAHY. AXA Group termasuk dalam indeks SRI utama antarabangsa seperti Dow Jones Sustainability Index (DJSI) dan FTSE4Good. Ia merupakan ahli pengasas UN Environment Programme’s Finance Initiative (UNEP FI) Principles for Sustainable Insurance dan merupakan penandatangan UN Principles for Responsible Investment.

Siaran akhbar dan maklumat terperingkat ini dimaklumkan kepada umum oleh AXA mengikut artikel L. 451-1-2 French Monetary and Financial Code dan artikel 222-1 et seq. Autorité des marchés financiers’ General Regulation boleh didapati di laman sesawang AXA Group (axa.com).

MENGENAI AXA AFFIN LIFE INSURANCE BERHAD
Diperbadankan pada Februari 2006, AXA AFFIN Life Insurance Berhad (AXA AFFIN Life) ialah syarikat usaha sama antara AFFIN Holdings Berhad dan AXA Group, peneraju perlindungan kewangan di seluruh dunia, yang beribu pejabat di Paris. Dengan memanfaatkan kekuatan AXA Group sebagai pakar perlindungan kewangan dan pengetahuan tempatan serta kepelbagaian rangkaian AFFIN Holdings, AXA AFFIN Life memberi tumpuan kepada usaha membantu individu menguruskan risiko dan mencapai matlamat kewangan mereka. AXA AFFIN Life akan berusaha untuk membina hubungan rapat dan berpanjangan dengan pelanggan, menawarkan penjagaan, sokongan dan nasihat kepada mereka dengan standard etika profesional yang tertinggi.Mulai Oktober 2017, AFFIN Bank kini adalah Syarikat Induk Bank untuk AXA AFFIN Life.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

  • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
  • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
  • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.