Berkembang Bersama: Bintang Sellers Shopee Perkasakan Penjual Tempatan Di Seluruh Negara

KUALA LUMPUR, 21 September 2022 – Pada tahun 2018, Mohamad Hassaidi telah memulakan perniagaan gelanggang futsal dan mengalami kerugian sebanyak RM160,000.

“Ia merupakan pengajaran terbesar dan termahal dalam hidup saya,” katanya, dengan menambah bahawa perkara paling penting ketika memulakan sesuatu perniagaan adalah memahami trend pasaran dan menjalankan proses pengesahan idea.

Bekas Jurutera Kanan tersebut mengambil keputusan untuk mengejar semula impiannya untuk menjadi seorang usahawanan apabila pandemik melanda Malaysia, dengan menyokong perniagaan sambilan isterinya dalam Fesyen Kanak-Kanak di Shopee pada bulan April 2020. Mereka mencapai jualan sebanyak lima angka dalam masa tiga bulan. Mereka juga berjaya mengembangkan gudang mereka daripada sebuah bilik kecil kepada dua lot kedai, yang dikendalikan oleh lima orang pekerja dalam tempoh kurang daripada 18 bulan.

Memahami cabaran pembelajaran dengan sendiri, kini Hassaidi ingin memberi kembali kepada komuniti dengan berkongsi tips atau petua yang dipelajarinya bersama penjual-penjual lain demi kejayaan bersama.

“Apabila saya mula-mula berjinak dengan Shopee, saya banyak belajar daripada webinar Shopee. Apabila terdapat sebarang perkara yang saya tidak pasti, saya bertanya soalan di Kumpulan Facebook ShopeeUni Malaysia.”

“Ia termasuk soalan seperti di mana untuk membeli kotak bungkusan atau meminta cadangan inovatif tentang cara menjadikan proses operasi lebih lancar. Para penjual dalam kumpulan tersebut tidak teragak-agak untuk berkongsi pengalaman mereka. Ramai penjual membantu saya apabila saya menghadapi cabaran, jadi kini giliran saya untuk memberi kembali kepada komuniti melalui perkongsian saya.”

Hassaidi kini merupakan penjual sepenuh masa dan sedang mengembangkan sasaran pasarannya kepada Fesyen Muslim. Beliau telah dipilih sebagai Bintang Seller pada tahun 2021 ekoran kemurahan hatinya dalam membimbing orang lain serta menyampaikan ilmu pengetahuan yang berharga kepada penjual melalui Kumpulan Facebook ShopeeUni Malaysia.

Seorang lagi penjual yang berasa teruja untuk memberi kembali kepada masyarakat ialah Mickey Li Hua Hia, seorang pengurus e-dagang bagi sebuah syarikat pengedaran yang menjual gajet dan produk teknologi. Beliau juga merupakan seorang Bintang Seller dan mempercayai bahawa maklumat daripada pelanggan di platform adalah kunci kejayaan buat penjual.

“Cerapan data adalah penting untuk mengenal pasti produk yang wajar diiklankan demi meningkatkan keterlihatan di platform, sambil mengoptimumkan pulangan bagi setiap Ringgit yang dilabur dalam pengiklanan.”

“Saya membantu meningkatkan pendapatan dalam talian syarikat saya daripada RM500 kepada RM50,000 dalam tempoh enam bulan selepas mempelajari cara-cara berbeza untuk mengoptimumkan penglibatan (engagement) kedai bersama pelanggan, serta meningkatkan trafik kedai dengan ciri-ciri di platform bagi memaksimumkan jualan.”

Hassaidi, Mickey dan 19 penjual lain bergabung tenaga bersama Shopee di bawah Kelab Bintang Komuniti demi memperkasakan penjual di seluruh negara untuk berjaya di platform tersebut.

Kelab Bintang Komuniti merupakan inisiatif tambahan yang ditubuhkan bagi menyokong penjual di seluruh negara menerusi perkongsian tips dan sesi networking. Sejak bulan Mei 2022, Kelab Bintang Komuniti telah berjaya mengadakan sesi di Kuala Lumpur, Kota Bharu, Kuantan dan George Town, dan akan diteruskan setiap dua bulan di pelbagai bandar di seluruh Malaysia.

Pelbagai aktiviti fizikal dijalankan, seperti perjumpaan komuniti, kumpulan fokus dan kelas luar talian yang dikendalikan oleh penjual Bintang bagi memberi panduan lanjut kepada para penjual, agar mereka memperoleh kemahiran yang lebih tinggi demi meningkatkan jualan mereka.

Mengenai inisiatif tersebut, Hassaidi berkata, “Kelas luar talian lebih berkesan, terutama bagi mereka yang tidak biasa dengan pembelajaran secara maya. Para penjual mempunyai lebih banyak masa untuk bertanya soalan apabila mereka memerlukan penjelasan semasa dalam kelas. Bintang Sellers juga dapat memberikan demonstrasi praktikal tentang cara menyediakan alat pemasaran yang spesifik jika perlu.”

Hassaidi menumpukan pada sesi yang disampaikan dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Mickey pula membantu dalam sesi latihan Bahasa Cina bagi penjual yang memerlukannya. Kedua-dua mereka juga berkongsi bahawa selain didorong oleh semangat untuk memberi kembali kepada komuniti, mereka mendapat manfaat dengan mempelajari lebih lanjut mengenai e-dagang menerusi penyampaian ilmu.

Wakil Shopee daripada jabatan masing-masing turut hadir dalam sesi kumpulan fokus untuk memahami kesukaran atau pain points yang dihadapi oleh penjual, di samping menambah baik pengalaman jualan mereka di platform tersebut. Penjual baharu yang berminat untuk meningkatkan jualan mereka boleh mengetahui lebih lanjut berkenaan Kelab Bintang Komuniti Shopee dengan menyertai Kumpulan Facebook ShopeeUni: https://www.facebook.com/groups/shopeeuniversity.

Previous ArticleNext Article

JCorp Dan Sojitz Meterai Kerjasama Dalam Inisiatif Penyahkarbonan Di Johor, Membina Masa Depan Tenaga Lebih Bersih Dan Hijau Bagi Industri

Johor Bahru, 27 September 2022 – Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, dan Sojitz Corporation telah menandatangani memorandum persefahaman (MOU) untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan bersama selama tiga tahun mengenai penyahkarbonan dengan menggunakan bahan api hidrogen di Johor.

JCorp diwakili oleh JLand Group Sdn Bhd (JLG), bahagian hartanah dan infrastruktur Kumpulan, dan Sojitz Corporation (Sojitz) pula diwakili oleh ibu pejabat serantau bagi Asia dan Oceania, Sojitz Asia Pte. Ltd. Majlis tandatangan tersebut disaksikan oleh YAB Datuk Onn Hafiz bin Ghazi, Menteri Besar Johor dan YB Lee Ting Han, Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Johor.

Di bawah kerjasama strategik ini, JLG dan Sojitz akan berganding bahu untuk menjayakan beberapa inisiatif penyahkarbonan, yang antara lain, mewujudkan rantaian bekalan lestari dalam bahan api hidrogen daripada pengimportan amonia.  Hasil kajian diharapkan akan membantu meningkatkan keupayaan membekalkan tenaga hijau kepada pelbagai industri di Johor, yang boleh memanfaatkan bekalan tenaga lestari dan boleh diperbaharui.

Kajian ini juga merupakan sebahagian daripada perancangan ke arah pembangunan terminal penerimaan amonia, pangkalan bekalan tangki simpanan, loji kuasa turbin gas amonia sebagai bahan api untuk membekalkan tenaga hijau kepada pelanggan industri, dan pelan penyahkarbonan menyeluruh bagi operasi pelabuhan JCorp untuk mewujudkan pelabuhan neutral karbon di Terminal Pelabuhan Tanjung Langsat (TLPT). YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp dan Pengerusi JLG berkata, “MOU ini menandakan satu mercu jaya penting dalam usaha kami memulakan perjalanan mencapai Emisi Karbon Sifar Bersih menjelang 2050. Inisiatif strategik bersama Sojitz ini adalah sejajar dengan komitmen JCorp untuk mengukuhkan agenda kelestarian di seluruh rantaian nilai perniagaan kami. Kami berharap usaha sama ini akan menyumbang kepada pembangunan rantaian bekalan hidrogen di Johor dan untuk rantau ini.”

“Sektor logistik menghadapi tekanan besar untuk mengurangkan jejak karbon dalam operasi masing-masing. Kerjasama ini dijalin tepat pada masanya untuk mengalihkan ekonomi-ekonomi kita daripada bahan api berasaskan fosil kepada tenaga alternatif. Ia bukan sahaja pelaburan untuk melindungi masa depan dan mewujudkan kelestarian dalam perniagaan JCorp, tetapi juga memacu perkembangan ekonomi baharu di negeri ini sambil memenuhi komitmen ESG untuk mencipta tenaga lebih hijau bagi industri masa depan dan juga generasi akan datang,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah, Bahagian Hartanah dan Infrastruktur, JCorp berkata, “Kerjasama JLG dengan Sojitz menekankan usaha tertumpu dan komitmen untuk merintis jalan bagi menjana pertumbuhan perindustrian yang lestari menerusi tenaga hijau. Seiring hasrat Johor untuk mengurangkan emisi rumah hijau (GHG), meningkatkan kecekapan guna tenaga dan memindahkan portfolio penjanaan kuasa ke arah emisi karbon sifar bersih, kajian kebolehlaksanaan ini merupakan langkah jelas yang diambil oleh pihak kami dalam usaha mengguna pakai bahan api hidrogen untuk mencapai cita-cita tersebut.”

Sojitz menggalakkan pembangunan rantaian nilai menggunakan bahan api generasi akan datang seperti hidrogen, berasaskan pengalaman perniagaan dalam pelbagai industri di Asia dan seluruh dunia. Dalam kerjasama ini, Sojitz akan mengetuai rundingan dengan bahagian pengeluaran hidrogen dan amonia, menentukan kaedah pengangkutan optimum dan mengunjurkan kebolehlaksanaan dari segi ekonomi.

Terminal Pelabuhan Tanjung Langsat (TLPT) yang akan menempatkan tapak kajian, ialah laluan penting dan strategik bagi pengangkutan laut, sekali gus bersedia memainkan peranan sebagai titik penyimpanan dan pembekalan amonia kepada kompleks perindustrian berhampiran. Langkah ini juga menggalakkan peluang pelaburan industri menerusi pemerolehan dan pengimportan amonia bersih dari pasaran antarabangsa dan tempatan ke Johor.

Sebagai sebatian hidrogen dan nitrogen, amonia tidak menghasilkan karbon dioksida apabila terbakar, dan sudah lama dianggap sebagai bahan api generasi akan datang bagi penjanaan tenaga haba dan kapal besar yang merentasi lautan. Amonia juga dijangka memainkan peranan sebagai pengangkut tenaga bagi hidrogen memandangkan kelebihannya yang lebih mudah dicairkan dan diangkut berbanding hidrogen.