BIMB Investment Melancarkan Dana Pendapatan Tetap Islam Borong Untuk Sektor Korporat

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”), anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad, hari ini melancarkan dana pendapatan tetap Islam borong yang baharu dikenali sebagai BIMB Shariah IncomePlus Fund (BSIF).

BSIF adalah dana pendapatan tetap Islam borong yang bertujuan untuk menyediakan pelabur yang sofistikated dengan portfolio pelaburan berisiko rendah yang menawarkan pengagihan pendapatan bulanan berkala (dalam bentuk tunai atau unit tambahan).

Dana pendapatan tetap Islam borong yang baru dilancarkan ini melabur dalam kombinasi portfolio tunai dan Sukuk sebagai aset pendasar yang menawarkan pulangan kumulatif yang lebih tinggi kepada pelabur di samping mengekalkan modal mereka.

“Kami berbesar hati melancarkan Dana BIMB Shariah IncomePlus (BSIF), dana yang disesuaikan untuk pelabur korporat yang mencari pelaburan berisiko rendah tetapi dengan pulangan yang lebih tinggi berbanding deposit berjangka tradisional. Pelancaran dana ini tepat pada masanya mengambil kira persekitaran kadar faedah rendah semasa.

BSIF menawarkan peluang kepada pelabur korporat untuk mempelbagaikan dan mengimbangkan semula portfolio pelaburan dalam bentuk tunai dan sukuk dengan gred pelaburan tinggi,” kata Pengerusi BIMB Investment, Mohamed Ridza bin Mohamed Abdulla.

Dana ini bertujuan untuk menyediakan pengagihan pendapatan bulanan berkala (dalam bentuk tunai atau unit tambahan) dan pertumbuhan modal untuk pelaburan jangka sederhana hingga panjang. Pelepasan cukai diberikan buat BSIF dan baucar cukai akan dikongsi dengan pelabur. 70%-90% dana akan dilaburkan dalam instrumen tunai dan 10%-30% dana akan dilaburkan dalam instrumen Sukuk.

Mengulas mengenai pelancaran BSIF, Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Investment, Najmuddin Mohd Lutfi berkata, “Sektor korporat telah menyaksikan penurunan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 100 bps buat tahun ini sahaja, menjadikan tahap OPR pada 2.00%.

Memandang kehadapan, tinjauan inflasi mendatar memberikan ruang untuk pelonggaran monetari dengan prospek penurunan 25 bps dari tahap OPR semasa. BSIF adalah alternatif bagi pelabur korporat memandangkan kadar deposit yang rendah kerana pengurangan OPR.

Pendedahan sekurang-kurangnya 10% dalam sukuk gred pelaburan tinggi memberikan keyakinan kepada pulangan BSIF. Berdasarkan portfolio indikatif kami, BSIF berpotensi untuk menghasilkan pulangan 3.18% setahun walaupun keadaan kadar faedah rendah ketika ini. “

BSIF adalah bentuk pelaburan yang cair dan fleksibel tanpa tempoh penguncian serta tiada penalti dikenakan untuk pengeluaran separa. Dana BSIF menawarkan kecairan harian, bererti pelabur dapat menukar unit mereka, samada sepenuhnya atau separa, menjadi wang tunai. Pelabur boleh menebus pelaburan mereka pada setiap Hari Perniagaan.

Melalui BSIF, pelabur dapat membeli unit dana dengan pelaburan awal minimum RM10,000 dengan pelaburan tambahan seterusnya bermula daripada RM5,000. Bayaran pengurusan tahunan BSIF adalah 0.15% setahun dengan yuran pemegang amanah 0.03% setahun.

BIMB Investment telah memenangi anugerah Pengurus Aset Islam dan Dana Terbaik Malaysia selama tiga tahun berturut-turut sejak 2017 dan Pulangan Penyesuaian Risiko Terbaik untuk Pengurus Dana Pelaburan Prinsip ESG di Anugerah Alpha Asia Tenggara Kewangan Islam Terbaik 2019.

Ia juga telah dinobatkan sebagai Pengurus Aset ESG Terbaik 2019 oleh Anugerah Aset Triple A Kewangan Islam 2019, sebuah anugerah yang mengiktiraf sumbangan dan pencapaian penting dalam ESG, kemampanan dan pengurusan aset di Asia.

Permohonan untuk unit-unit boleh dibuat secara terus melalui pasukan Penjualan Korporat BIMB Investment dengan menghubungi nombor bebas tol 1-800-88-1196 atau e-mel ke [email protected]

Pemegang Unit boleh mendapatkan harga Dana harian dan maklumat lebih lanjut mengenai Dana dari laman web BIMB Investment di http://www.bimbinvestment.com.my.

Pernyataan Penafian

Anda dinasihatkan untuk membaca dan memahami prospektus dan risalah keterangan produk (PHS), termasuk prospektus tambahan jika ada, sebelum melabur. Jika ada sebarang keraguan, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat profesional sebelum melakukan transaksi atas talian.

Mengenai BIMB Investment Management Berhad

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”), pemateri UNPRI, adalah syarikat pengurusan pelaburan Shariah-ESG yang terkemuka, menyediakan penyelesaian pelaburan Shariah-ESG yang komprehensif merentas pelbagai kelas aset kepada pelabur individu dan korporat di Malaysia dan rantau ini. Anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad dan ahli Kumpulan Syarikat Tabung Haji, BIMB Investment adalah syarikat pengurusan dana Islam berlesen yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan beribu pejabat di Kuala Lumpur dengan lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam pengurusan dana.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aeroflot Dinamakan Syarikat Penerbangan Antarabangsa Kegemaran China buat Tahun Ketiga Berturut-turut

MOSCOW24 April 2019 /PRNewswire/ — Aeroflot sekali lagi diiktiraf sebagai Syarikat Penerbangan Antarabangsa Kegemaran di China. Anugerah berprestij tersebut disampaikan kepada Aeroflot buat tahun ketiga berturut-turut di Upacara Penyampaian Flyer Awards 2019. Upacara penyampaian anugerah tersebut diadakan hari ini di Shanghai, ibu kota ekonomi China.

Anugerah berkenaan disokong oleh majalah dalam pesawat Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC) dan bahan penerbitan sektor yang terkemuka, Flyer Tea. Pemenang-pemenang dipilih oleh juri dan undian daripada penumpang penerbangan dan pengembara yang kerap melakukan penerbangan.

Anugerah berprestij tersebut mengiktiraf peserta-peserta cemerlang dalam pasaran pelancongan yang membangun secara dinamik di China. Pemenang-pemenang terdahulu melibatkan syarikat-syarikat penerbangan global yang terkemuka termasuk syarikat-syarikat penerbangan yang memegang status Syarikat Penerbangan 5-Bintang Skytrax.

Aeroflot mengekalkan gelaran Syarikat Penerbangan Antarabangsa Kegemaran di Flyer Awards yang berdaya saing lantaran kelebihan kompetitifnya yang utama: kualiti perkhidmatan yang tinggi dan dasar tambang yang fleksibel.

“Pengiktirafan Aeroflot sebagai Syarikat Penerbangan Antarabangsa Kegemaran di China merupakan pengesahan kepada keberkesanan usaha-usaha strategik kami di China,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Aeroflot Vitaly Saveliev. “Kami menawarkan pelanggan kami dengan pilihan jaringan laluan yang luas dan salah satu armada penerbangan yang paling baharu di dunia. Berjuta-juta penumpang Cina memilih syarikat penerbangan kami disebabkan harga tiket yang berpatutan, transit mudah melalui hab lapangan terbang kami Sheremetyevo serta perkhidmatan yang berkualiti tinggi. Pembangunan perkhidmatan yang selanjutnya untuk laluan-laluan transit Eropah-Asia, salah satu pasaran penerbangan yang paling berdaya saing di dunia, merupakan salah satu matlamat utama Aeroflot, berserta peluasan aktif jaringan laluan domestik.”

Laluan-laluan mudah Aeroflot merangkumi empat lokasi utama di ChinaBeijingShanghaiHong Kong dan Guangzhou. Aeroflot terus menambah perkhidmatan baharu yang berorientasikan pasaran China. Terdahulu, Aeroflot menandatangani perjanjian perkongsian dengan Alipay, sistem pembayaran yang paling popular di China.

Laman sesawang rasmi Aeroflot mempunyai antara muka berbahasa Cina. Penumpang menerima menu dalam bahasa Cina manakala sistem hiburan dalam pesawat disediakan dalam bahasa Cina. Pengumuman dalam pesawat dibuat dalam bahasa Cina manakala pula menu menawarkan set hidangan Asia yang istimewa.

Aeroflot sentiasa menikmati pengiktirafan dan populariti yang luas daripada pengguna dalam pasaran Cina. Pada bulan Januari, Aeroflot dinamakan sebagai Syarikat Penerbangan Transit China – Eropah Terbaik menerusi Stars Awards 2019 di China.

Latar Belakang Aeroflot 

Aeroflot ialah syarikat penerbangan kemegahan Rusia dan ahli penting bagi perikatan syarikat penerbangan global SkyTeam. Aeroflot menawarkan perkhidmatan di 159 destinasi dalam 55 negara.

Kumpulan 255 pesawat Aeroflot merupakan yang terbaharu dalam mana-mana syarikat penerbangan seluruh dunia yang mengendalikan lebih 100 pesawat. Pada tahun 2018, Aeroflot membawa 35.8 juta penumpang (55.7 juta penumpang sebagai Aeroflot Group termasuk subsidiari-subsidiari).

Aeroflot memegang status Syarikat Penerbangan 4-Bintang daripada Skytrax dan dinamakan sebagai Syarikat Penerbangan Terbaik di Eropah Timur buat kali ketujuh di Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia Skytrax 2018. Aeroflot juga telah dianugerahkan dengan penarafan syarikat penerbangan global lima bintang oleh persatuan penerbangan AS, APEX.

Aeroflot ialah jenama syarikat penerbangan terkukuh di dunia menurut perunding strategi jenama terkemuka, Brand Finance.

Ketahui lebih lanjut di http://www.aeroflot.com/ .

Sumber: Aeroflot

Iklan

Persidangan Maya Fintech SCxSC 2020 Pada 5-7 Oktober 2020

Persidangan Fintech SCxSC 2020 adalah anjuran tahunan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) untuk meningkatkan industri Fintech tempatan seperti terokaan digital dan perkembangan baru. Sejak 2014, SCxSC telah bertindak sebagai satu platform bagi pembuat dasar, penginovasi, pelabur dan penyedia perkhidmatan kewangan berinteraksi dan mengembangkan lagi inovasi dalam kewangan menerusi penggunaan teknologi.

SC sentiasa memudahcarakan inovasi digital yang akan memenuhi keperluan pertumbuhan ekonomi dan sektor swasta negara dengan lebih baik. Sebagai contoh, seperti yang dinyatakan oleh Pengerusi SC Datuk Syed Zaid Albar dalam ucapannya (https://www.sc.com.my/resources/speeches/remarks-at-the-virtual-innovation-day-organised-by-otoritas-jasa-keuangan-ojk) baru-baru ini, dari segi pasaran modal Malaysia, teknologi kewangan (FinTech) telah mendapat momentum walaupun kita menghadapi kekangan aktiviti ekonomi secara keseluruhan.

 • Jumlah dana yang diperoleh melalui pendanaan ramai berasaskan ekuiti (ECF) untuk enam bulan pertama tahun ini mencatatkan peningkatan sekitar 70% berbanding keseluruhan tahun lalu. Platform pembiayaan P2P setakat ini (sehingga Jun 2020) menutup lebih daripada 2,700 kempen yang berjaya.
 • Adalah menarik bahawa cadangan pengumpulan dana baru-baru ini bertujuan untuk perkhidmatan makanan dan minuman dalam talian dan e-dagang, serta perniagaan yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan. Ini mencerminkan pemilik perniagaan kecil merebut peluang dari peningkatan kesedaran kesihatan bagi kemudahan yang lebih baik.

Sila rujuk kepada statistik ECF / P2P untuk maklumat lanjut dan terkini di sini (https://www.sc.com.my/analytics/ecfp2p)

Informasi Utama

Tahun ini, edisi ketujuh SCxSC kembali sebagai acara maya percuma dari 5-7 Oktober 2020. Acara ini akan merangkumi perbincangan mengenai pelbagai topik seperti pengendali fintech tempatan yang mengahadap’normal baru’, tabiat pelaburan dalam masa yang bergolak, ‘crypto’ dalam kewangan Islam dan peranan fintech dalam pengumpulan dana dan pelaburan yang bertanggungjawab (responsible investing).

Sejajar dengan tema SC untuk mempromosikan kolaborasi sinergis, mereka yang berminat untuk menceburkan diri dalam perniagaan berkaitan fintech di Malaysia akan mendapat manfaat daripada sesi “Meet the Regulators”, yang dijadualkan pada hari ketiga acara tersebut.

Maklumat terperinci boleh didapati di laman sesawang SCXSC 2020: https://www.scxsc.my/

Penceramah utama termasuk Jeff Kreisler, Ketua Pengarang PeopleScience.com dan pengarang bersama, dengan Dan Ariely, mengenai “Dollars And Sense: How We Misthink Money and How To Spend Smarter”. Peserta juga akan berpeluang mendapatkan pandangan mengenai mata wang digital dengan mengikuti sesi Daniel Gorfine. Daniel adalah pengasas Gattaca Horizons LLC, sebuah firma penasihat butik fintech. Dia kini bertugas sebagai Profesor Undang-Undang Adjun di Pusat Undang-undang Universiti Georgetown dan merupakan pengasas bersama Projek Dolar Digital. Sebelum ini berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Inovasi dan Pengarah LabCFTC pertama U.S. Commodity Futures Trading Commission.

Datuk Dr. Daud Bakar mewakili SC & BNM Shariah Advisory Council serta Amanie Group juga akan berbicara mengenai pelaburan digital yang patuh shariah dalam sesi ‘Crypto Conundrum in Islamic Finance’.

Ini juga menyentuh perkembangan terbaru mengenai Aset Digital. Pada bulan Julai, Majlis Penasihat Syariah (SAC) SC telah memutuskan secara prinsip bahawa dibenarkan untuk melabur dan berdagang dalam mata wang digital dan token digital di Bursa Aset Digital (DAX) yang berdaftar. Ini adalah resolusi inovatif oleh SAC yang dapat memacu pembangunan dan pelaburan yang lebih besar dalam Aset Digital. 

Peserta yang mendaftar untuk acara SCxSC 2020 hampir dapat berkomunikasi dengan peserta lain, terlibat dengan peserta pameran fintech dan mengambil bahagian dalam Soal Jawab semasa sesi panel. 

Untuk mendaftar untuk pautan acara: https://bit.ly/32Hpn13
Halaman Facebook Acara SCxSC: www.facebook.com/SCxSC.my
SC Twitter: @SecComMY

Iklan

Sewa Kereta Serendah RM8 Sejam Dengan SOCAR

Sebut saja aplikasi kereta, umum tahu akan kewujudan Grab dan Uber. Malah kami pernah membuat perbandingan dalam Pemandu Uber Atau Grab VS Trader Saham.

Tapi hari ini kami ingin memperkenalkan kepada anda SOCAR – sebuah aplikasi yang membolehkan anda membawa sendiri kereta pilihan serendah RM8 sejam. Lengkap dengan perlindungan insurans dan minyak pun dah diisi siap-siap. Nak ‘unlock’ kereta pun pakai aplikasi je, tak perlu pakai kunci. Memang cool!

Apa Itu SOCAR?

Sebelum kita pergi lebih lanjut, jom berkenalan dulu dengan SOCAR yang merupakan platform perkongsian kereta daripada Korea Selatan dan baru dilancarkan pada Januari 2018 di Malaysia. Buat masa sekarang, SOCAR mempunyai 240 buah kereta yang boleh disewa.

Dengan menggunakan aplikasi SOCAR, anda boleh bawa kereta pilihan anda mengikut masa yang anda tentukan – tidak kira sejam, sehari, seminggu atau sebulan. Semuanya menggunakan aplikasi saja.

Bagaimana Nak Guna SOCAR?

Hanya dengan beberapa langkah sahaja, anda sudah boleh menggunakan SOCAR untuk menyewa kereta.

1. Muat Turun Aplikasi SOCAR

Sila muat turun aplikasi SOCAR untuk Google atau Apple.

2. Masukkan Masa Dan Lokasi Untuk Anda Ambil Kereta

Kalau anda tak dapat pergi ke lokasi tersebut, kereta tempahan anda boleh dihantar ke lokasi anda (ada caj tambahan).

3. Sahkan Dan Bayar

Apabila tempahan sudah dibuat, anda perlu mengesahkan dan seterusnya membuat pembayaran.

4. Terima SMS Pengesahan Dan Tunggu

Kemudiannya anda akan terima SMS sebagai pengesahan dan tunggu tarikh yang telah ditetapkan.

5. Pandu Kereta Dengan Gaya Konfiden

Terakhir sekali, silalah ke lokasi tersebut dan pandu kereta idaman anda. Jangan lupa untuk ‘unlock’ kereta anda menggunakan aplikasi SOCAR tadi, tiada kunci akan dibekalkan.

Syarat-Syarat Nak Guna SOCAR

Tapi sebelum itu, pastikan anda memenuhi syarat-syarat tersebut ya:

 • Anda mestilah berumur sekurang-kurangnya 21 tahun
 • Anda mempunyai Kad Pengenalan bagi Warganegara Malaysia atau Pasport bagi Bukan Warganegara
 • Anda mempunyai lesen memandu yang sah
 • Anda ada kad kredit atau kad debit

Kenapa Perlu Guna SOCAR?

Dengan berkongsi kereta dengan orang ramai, ia pastinya menjimatkan daripada segi:

 1. Pembiayaan Kereta – Tak perlu lagi beli kereta, kalau setakat nak ke tempat kerja hari-hari
 2. Insurans Kereta – SOCAR melindungi anda dengan insurans, termasuk sekali dalam tempahan
 3. Penyelenggaraan Kereta – Mengikut kajian, secara puratanya pemandu di Malaysia menghabiskan sehingga RM50,000 hanya untuk menyelenggara kereta selama 5 tahun
 4. Jimat Minyak – Setiap tempahan anda akan dapat minyak percuma sebanyak 30 kilometer bagi setiap sejam
 5. Jimat Parking – Setiap SOCAR dah ada tempat letak keretanya sendiri, jadi ianya menjimatkan masa dan wang bila tiba masa untuk memulangkan kereta

Jimat Lebih Lagi Dengan Kod Promo

Nak lagi berjimat? Pastikan anda ikut langkah di bawah untuk mendapatkan kod promo untuk tempahan SOCAR anda.

Layari lawan web SOCAR atau Facebook SOCAR Malaysia untuk keterangan lanjut.

Iklan

Panasonic Umum Perjanjian Kolaborasi Dengan GS-Solar

OSAKA, Jepun, 14 Mei 2019  /PRNewswire/ — Pada 9 Mei 2019, Panasonic Corporation mengumumkan bahawa ia telah memeterai perjanjian kolaborasi dengan GS-Solar (China) Company Ltd. dalam bidang teknologi fotovolta. Di bawah perjanjian ini, GS-Solar (China) akan memperoleh subsidiari pembuatan solar Panasonic, Panasonic Energy Malaysia, dan pada masa yang sama menubuhkan sebuah syarikat baharu bersama Panasonic. Dengan GS-Solar memegang 90% saham dan Panasonic memiliki baki 10% saham, kedua-dua syarikat akan bersama-sama mengendalikan dan melabur dalam syarikat baharu ini di Jepun, menumpu pada penyelidikan dan pembangunan teknologi HIT.

Berdasarkan kolaborasi ini, GS-Solar (China) akan menyepadukan inovasi dan teknologi pembuatan Panasonic dalam bidang HIT, untuk mendorong kejayaan dalam teknologi heterosimpang yang cekap serta menetapkan perkembangan untuk pembangunan industri tenaga. Kolaborasi ini turut membolehkan GS-Solar (China) untuk membantu memulakan proses pengindustrian dan pengembangan berskala luas untuk teknologi heterosimpang generasi seterusnya pada skala global.

Kolaborasi ini turut menyaksikan Panasonic aktif memobilisasikan teknologi simpanan tenaga, sistem pengurusan tenaga rumah dan sistem simpanan kuasa kecemasan, selain sumber-sumber tenaga baharu yang lain, untuk membantu menyokong pembangunan teknologi heterosimpang yang canggih dan meningkatkan daya saing produk mereka. Selain itu, syarikat akan menyepadukan HEMS, modul PV, bateri storan, sistem pam haba ECO Cute dan penyelesaian pengecasan kenderaan elektrik. Panasonic akan turut melabur dalam bidang-bidang pembangunan bersama termasuk bangunan penggunaan tenaga sifar (ZEH), penyesuaian terhadap sistem pengurusan tenaga baharu untuk era subsidi tarif galakan dan penggunaan banyak produk dan teknologi berkaitan tenaga solar terhadap sistem simpanan tenaga kuasa kecemasan untuk digunakan semasa berlakunya bencana alam.

Sumber: GS-Solar

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!