BIMB Investment Melancarkan Dana Pendapatan Tetap Islam Borong Untuk Sektor Korporat

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”), anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad, hari ini melancarkan dana pendapatan tetap Islam borong yang baharu dikenali sebagai BIMB Shariah IncomePlus Fund (BSIF).

BSIF adalah dana pendapatan tetap Islam borong yang bertujuan untuk menyediakan pelabur yang sofistikated dengan portfolio pelaburan berisiko rendah yang menawarkan pengagihan pendapatan bulanan berkala (dalam bentuk tunai atau unit tambahan).

Dana pendapatan tetap Islam borong yang baru dilancarkan ini melabur dalam kombinasi portfolio tunai dan Sukuk sebagai aset pendasar yang menawarkan pulangan kumulatif yang lebih tinggi kepada pelabur di samping mengekalkan modal mereka.

“Kami berbesar hati melancarkan Dana BIMB Shariah IncomePlus (BSIF), dana yang disesuaikan untuk pelabur korporat yang mencari pelaburan berisiko rendah tetapi dengan pulangan yang lebih tinggi berbanding deposit berjangka tradisional. Pelancaran dana ini tepat pada masanya mengambil kira persekitaran kadar faedah rendah semasa.

BSIF menawarkan peluang kepada pelabur korporat untuk mempelbagaikan dan mengimbangkan semula portfolio pelaburan dalam bentuk tunai dan sukuk dengan gred pelaburan tinggi,” kata Pengerusi BIMB Investment, Mohamed Ridza bin Mohamed Abdulla.

Dana ini bertujuan untuk menyediakan pengagihan pendapatan bulanan berkala (dalam bentuk tunai atau unit tambahan) dan pertumbuhan modal untuk pelaburan jangka sederhana hingga panjang. Pelepasan cukai diberikan buat BSIF dan baucar cukai akan dikongsi dengan pelabur. 70%-90% dana akan dilaburkan dalam instrumen tunai dan 10%-30% dana akan dilaburkan dalam instrumen Sukuk.

Mengulas mengenai pelancaran BSIF, Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Investment, Najmuddin Mohd Lutfi berkata, “Sektor korporat telah menyaksikan penurunan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 100 bps buat tahun ini sahaja, menjadikan tahap OPR pada 2.00%.

Memandang kehadapan, tinjauan inflasi mendatar memberikan ruang untuk pelonggaran monetari dengan prospek penurunan 25 bps dari tahap OPR semasa. BSIF adalah alternatif bagi pelabur korporat memandangkan kadar deposit yang rendah kerana pengurangan OPR.

Pendedahan sekurang-kurangnya 10% dalam sukuk gred pelaburan tinggi memberikan keyakinan kepada pulangan BSIF. Berdasarkan portfolio indikatif kami, BSIF berpotensi untuk menghasilkan pulangan 3.18% setahun walaupun keadaan kadar faedah rendah ketika ini. “

BSIF adalah bentuk pelaburan yang cair dan fleksibel tanpa tempoh penguncian serta tiada penalti dikenakan untuk pengeluaran separa. Dana BSIF menawarkan kecairan harian, bererti pelabur dapat menukar unit mereka, samada sepenuhnya atau separa, menjadi wang tunai. Pelabur boleh menebus pelaburan mereka pada setiap Hari Perniagaan.

Melalui BSIF, pelabur dapat membeli unit dana dengan pelaburan awal minimum RM10,000 dengan pelaburan tambahan seterusnya bermula daripada RM5,000. Bayaran pengurusan tahunan BSIF adalah 0.15% setahun dengan yuran pemegang amanah 0.03% setahun.

BIMB Investment telah memenangi anugerah Pengurus Aset Islam dan Dana Terbaik Malaysia selama tiga tahun berturut-turut sejak 2017 dan Pulangan Penyesuaian Risiko Terbaik untuk Pengurus Dana Pelaburan Prinsip ESG di Anugerah Alpha Asia Tenggara Kewangan Islam Terbaik 2019.

Ia juga telah dinobatkan sebagai Pengurus Aset ESG Terbaik 2019 oleh Anugerah Aset Triple A Kewangan Islam 2019, sebuah anugerah yang mengiktiraf sumbangan dan pencapaian penting dalam ESG, kemampanan dan pengurusan aset di Asia.

Permohonan untuk unit-unit boleh dibuat secara terus melalui pasukan Penjualan Korporat BIMB Investment dengan menghubungi nombor bebas tol 1-800-88-1196 atau e-mel ke [email protected]

Pemegang Unit boleh mendapatkan harga Dana harian dan maklumat lebih lanjut mengenai Dana dari laman web BIMB Investment di http://www.bimbinvestment.com.my.

Pernyataan Penafian

Anda dinasihatkan untuk membaca dan memahami prospektus dan risalah keterangan produk (PHS), termasuk prospektus tambahan jika ada, sebelum melabur. Jika ada sebarang keraguan, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat profesional sebelum melakukan transaksi atas talian.

Mengenai BIMB Investment Management Berhad

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”), pemateri UNPRI, adalah syarikat pengurusan pelaburan Shariah-ESG yang terkemuka, menyediakan penyelesaian pelaburan Shariah-ESG yang komprehensif merentas pelbagai kelas aset kepada pelabur individu dan korporat di Malaysia dan rantau ini. Anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad dan ahli Kumpulan Syarikat Tabung Haji, BIMB Investment adalah syarikat pengurusan dana Islam berlesen yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan beribu pejabat di Kuala Lumpur dengan lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam pengurusan dana.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.