BOH Terima Pengiktirafan Jenama Terbaik 2021-2022 Di World Branding Awards

BOH Plantations Sdn Bhd (BOH), penanam teh terkemuka dan jenama teh pilihan di Malaysia, telah dinamakan sebagai Jenama Terbaik 2021-2022 bagi kategori Teh di World Branding Awards, anugerah berprestij yang berpangkalan di London.

Dikenali sebagai satu penganugerahan global yang unggul, World Branding Awards memberi pengiktirafan kepada jenama-jenama terbaik dunia atas usaha dan pencapaian mereka. Pemenang anugerah dinilai berdasarkan penilaian jenama, pengundian pengguna dalam talian dan penyelidikan pasaran. 

Bagi BOH, kemenangan ini adalah sumbangan peminat-peminat teh BOH “yang  menginspirasikan jenama itu untuk terus berkongsi pengalaman Ummph dengan secawan teh BOH yang lazat. Ada BOH, Ada Ummph adalah satu frasa yang sinonim dengan teh BOH dan menggambarkan koleksi tehnya yang tersendiri dengan rasa yang menyerlah dan penuh aroma,” kata Aina Ramly, Timbalan Ketua Pemasaran, BOH Plantations.

Legasi Teh Malaysia 

Legasi BOH bermula pada tahun 1929 apabila J.A. Russell, seorang usahawan berpandangan jauh, menyedari adanya permintaan terhadap teh berkualiti tinggi. Beliau terus mendapatkan sebidang tanah yang terletak 1,500 meter dari aras laut di Cameron Highlands, yang juga merupakan antara kawasan pertanian yang paling subur di negara ini. Di situ, beliau telah mewujudkan taman teh BOH yang pertama, dan sejak itu, segalanya menjadi satu sejarah.

Kini, setelah lebih 90 tahun berlalu, keluarga Russell meneruskan visi beliau.

Merupakan antara beberapa syarikat di dunia yang menanam, memproses, membungkus dan memasarkan sendiri jenama teh tanah tinggi tulen, BOH menyediakan teh segar ‘daripada pokok teh ke cawan’ dan telah menerima pelbagai pengiktirafan industri untuk standard tertinggi dalam kualiti produknya.

BOH memiliki 1,200 hektar kebun teh dan menghasilkan lebih 4.5 juta kilogram teh setiap tahun atau 5.5 juta cawan teh setiap hari. Dengan peredaran masa, BOH telah mempelbagaikan pilihan teh, daripada satu kebun teh tunggal kepada gabungan istimewa, untuk memenuhi pilihan dan cita rasa berbeza rakyat Malaysia dan peminat-peminat teh di seluruh dunia.

Pilihan terbaik BOH termasuk Cameronian Gold Blend, Garden Teas, Malay Herbs, Seri Songket dan Spa Infusions. Kebanyakan koleksi ini juga telah dipek khas, sesuai sebagai hadiah unik. Selain daripada teh hitam BOH yang terkenal, ia juga menyediakan teh berperisa, teh hijau, teh herba dan buah-buahan, campuran teh segera, campuran teh ais dan teh daripada sumber kebun tunggal.

Antara pilihan lazat teh BOH

Satu Pengamalan Deria 

Di Sungei Palas, Cameron Highlands, BOH menawarkan pengalaman deria ‘penemuan teh’ yang benar-benar unik menerusi Pusat Teh BOH.  Sebuah destinasi terkemuka yang menerima pelbagai pengiktirafan, Pusat Teh ini sering menjadi pilihan pengembara tempatan dan antarabangsa. Di sini, para pengunjung boleh menikmati pengalaman menenangkan ketika duduk di teres-teres dengan panorama ladang teh yang terbentang luas sambil menghirup secawan segar teh BOH dalam suasana dingin. Selain itu, pengunjung juga boleh melawati Kedai BOH untuk membeli pulang teh BOH kegemaran mereka.

Dikenali sebagai Home of BOH, Pusat Teh BOH telah diubah suai dua tahun lalu dengan tambahan sayap baharu yang dikenali sebagai Tristan’s Terrace sebagai menghargai jasa bekas Pengerusi BOH yang paling lama berkhidmat. Menerusi penambahan ini, Pusat Teh ini mampu menerima lebih ramai pengunjung serta menyediakan lebih banyak kemudahan yang berhadapan dengan keindahan panorama ladang-ladang teh BOH. Pada masa sama, tarikan ini juga dapat menyokong initiatif pelancongan Cameron Highlands. 

Pusat Teh BOH yang memenangi anugerah merupakan antara destinasi tumpuan pelancong tempatan dan asing di Cameron Highlands

Mengembalikan Jasa Khazanah Alam 

“Sebagai pengeluar teh, BOH sedar bahawa kehidupan dan kelangsungan perniagaan kami bergantung pada tanah subur dan cuaca dingin Cameron Highlands yang amat sesuai untuk penanaman teh. Oleh demikian, kemampanan teguh menjadi nilai teras perniagaan kami. BOH sentiasa berusaha melaksanakan amalan perniagaan yang bersifat mesra alam dan memastikan pembungkusan teh kami menggunakan lebih banyak bahan yang boleh dikitar semula dan dibiodegrasikan untuk mengurangkan sisa dan memelihara alam sekitar. BOH proaktif mengubah pembungkusan kami kepada penggunaan kotak boleh dikoyak bagi menyingkir penggunaan pembalut plastik. Uncang teh kami juga dibuat daripada bahan boleh dikitar semula,” tambah Aina.

Program-program Tanggungjawab Korporat BOH juga melibatkan sokongan terhadap pemeliharaan alam sekitar dan haiwan. Ia telah menjalin kerjasama dengan beberapa organisasi dan badan bukan kerajaan seperti Tropical Rainforest Conservation and Research Centre (TRCRC), Global Environment Centre (GEC), WWF-Malaysia dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) untuk menyokong inisiatif kelestarian dan menggalakkan masyarakat umum untuk meningkatkan usaha pemeliharaan alam dalam komuniti.

Bagi menyokong usaha kesenian, BOH telah menjadi penaja utama BOH Cameronian Arts Awards sejak diwujudkan pada tahun 2002.

BOH – Dalam menyokong usaha pemuliharaan alam sekitar

Untuk maklumat lanjut mengenai BOH, layari laman www.bohtea.com suka laman Facebook BOH dan ikuti Instagram BOH.

Previous ArticleNext Article

Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) dan Persatuan Bank-Bank dalam Malaysia (ABM) Anjur Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Kuala Lumpur (11 Julai 2024): Industri perbankan Malaysia berada di barisan hadapan dalam transformasi berskala besar kerana ia menerima kuasa kecerdasan buatan generatif (GenAI) dalam mentakrifkan semula operasi perbankan, pengurusan risiko, pengalaman pelanggan dan pembinaan kapasiti. Menurut laporan Perbankan dalam AI 2024 oleh Accenture, bank berkemungkinan meraih lebih banyak manfaat daripada GenAI berbanding dengan industri lain. Penggunaan dan peluasan GenAI yang berkesan boleh membawa kepada peningkatan 30% dalam produktiviti pekerja dan berpotensi meningkatkan hasil sehingga 6% dalam tempoh tiga tahun. Memandangkan bank-bank Malaysia menerima keupayaan termaju GenAI dalam analisis data, pemodelan ramalan, pemprosesan bahasa semula jadi dan banyak lagi, bank-bank boleh terus membuka peluang baharu untuk inovasi, kecekapan dan kepuasan pelanggan untuk kekal berdaya saing dan memacu inovasi yang belum pernah disaksikan sebelumnya di seluruh sektor kewangan.

Edisi ketiga Persidangan Perbankan Malaysia (MBC) bertemakan “Perbankan dalam Era GenAI — Membentuk Semula Perbankan, Menginovasi untuk Ekonomi Baharu & Mempercepatkan Kemampanan”, anjuran AICB dan ABM di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada 10–11 Julai 2024, berusaha untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai potensi transformatif GenAI dalam membentuk masa depan perbankan.

Persidangan itu mengumpulkan para pemikir, pengasas, pemimpin berwawasan, pakar industri dan teknologi, serta peminat AI untuk meneroka trend utama, isu dan peluang dalam membentuk semula operasi perbankan dengan GenAI, mengubah model perniagaan dan strategi manusia, kepentingan inovasi dalam ekonomi baharu, dan bagaimana teknologi yang berubah dengan pantas boleh memudahkan peningkatan kemampanan dan kewangan peralihan (transition finance) sambil merevolusikan amalan perbankan.

YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Digital, Malaysia, yang menyampaikan ucapan khas menteri, berkata, “Infrastruktur digital merupakan tulang belakang ekonomi digital. Memandangkan ledakan AI meningkatkan permintaan global terhadap kuasa pengkomputeran, terutamanya dalam sektor yang kaya dengan data seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, keperluan untuk pusat data generasi akan datang semakin meningkat. Malaysia berada pada kedudukan yang kukuh untuk memenuhi keperluan ini dan muncul sebagai hab pusat data utama ASEAN, dengan ketersediaan kuasa, sambungan kepada rangkaian kabel dasar laut dan lokasi geografi yang strategik untuk pelabur.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi AICB Tan Sri Azman Hashim berkata, “Ketika industri perbankan bergerak pantas menuju masa depan yang dipacu oleh GenAI, pelaburan berterusan dalam pembangunan bakat adalah penting untuk membina tenaga kerja berkelayakan tinggi yang dilengkapi kemahiran yang sesuai untuk masa hadapan bagi mempromosikan budaya inovasi serta mengharungi cabaran dan peluang untuk kekal berdaya saing dan kekal berada di hadapan. Pembinaan kapasiti adalah kritikal dalam persekitaran yang pesat berubah ini, dan AICB terus komited untuk membina kemahiran kalis masa hadapan dan memupuk budaya pembelajaran berterusan dan profesionalisme untuk memastikan tenaga kerja bersedia untuk masa depan perbankan.”

Pengerusi ABM, Dato’ Khairussaleh Ramli, berkata, “Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan berharga kepada para delegasi tentang bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, sekali gus memanfaatkan kuasa GenAI untuk mencipta nilai bagi institusi, meningkatkan pengalaman pelanggan, menambah baik produktiviti dan meningkatkan kecekapan operasi. Oleh itu, GenAI harus menjadi sebahagian daripada strategi perniagaan teras institusi kewangan, dan tidak dianggap sebagai teknologi atau inisiatif digital yang berasingan.”

Barisan penceramah antarabangsa dan tempatan yang terkenal pada Persidangan itu merangkumi pakar AI dan teknologi, dan pemimpin perbankan daripada institusi perbankan dan kewangan yang terkenal, termasuk, antara lain, Accenture Singapore, AEON Bank, AmBank, Asia School of Business, Bank Negara Malaysia, Boston Consulting Kumpulan, CIMB, Ecosystm, Equinix, EY, F5, GoGet, Google, Hong Leong Bank, HSBC, Huacomm Malaysia, International Finance Corporation, Kyndryl, LedgerBrains AI Consortium, Maybank, Pantas Software, PwC, RHB Banking Group, SAP, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Silverlake Axis, SME Bank, Standard Chartered Saadiq Malaysia, TalentCorp Malaysia, Twimbit dan Wizpresso. Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan yang berharga kepada para delegasi tentang cara memanfaatkan kuasa GenAI untuk memacu inovasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan, dan bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, mengambilnya daripada percubaan kepada usaha menghasilkan transformasi digital yang bermakna bagi proses perbankan dan menyokong pecutan ke arah peralihan yang adil.

Di samping MBC 2024, sebuah bengkel dan meja bulat media telah diadakan untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai trend, risiko dan peluang dalam memanfaatkan kuasa GenAI dalam perbankan serta kepentingan menyediakan pengamal perbankan Malaysia yang kalis masa depan dalam era digital ini.

MBC 2024 telah menarik lebih 600 delegasi daripada institusi kewangan tempatan dan antarabangsa.

Untuk memupuk tenaga kerja yang sangat mudah menyesuaikan diri, unggul dan kekal relevan dalam landskap yang sentiasa berubah, AICB juga menerajui pembangunan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (Future Skills Framework, FSF) untuk sektor kewangan Malaysia bersama-sama dengan Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), yang akan dilancarkan pada 22 Julai 2024. FSF, rangka kerja yang diterajui industri, merupakan komponen penting Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 Bank Negara Malaysia. Berasaskan keperluan untuk mendorong penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan merentas ekosistem bakat sektor kewangan, FSF menandakan inisiatif bersepadu untuk memupuk tenaga kerja yang lebih bersedia untuk masa hadapan, meningkatkan tahap kecemerlangan profesional dan memajukan pertumbuhan industri kewangan di Malaysia.

Ketahui lebih lanjut mengenai acara akan datang yang dianjurkan oleh AICB di  www.aicb.org.my/events/upcoming