Boustead Properties Taja 5,000 Bungkusan Makanan Kepada Petugas Barisan Hadapan

Memandangkan pandemik koronavirus terus menjejaskan kehidupan, Boustead Properties Berhad (Boustead Properties) kekal teguh dalam komitmennya untuk terus memberikan bantuan kepada golongan memerlukan dan rakyat Malaysia. Kali ini, Boustead Properties menyumbangkan makanan berkhasiat di bawah inisiatif #BousteadCares kepada para petugas kesihatan yang tidak mengenal erti penat lelah menjaga pesakit Covid-19.

Pemaju hartanah ini memenuhi keperluan makanan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Hospital Ampang, dan Hospital Sungai Buloh dengan menaja 5,000 bungkusan makanan tengah hari untuk para petugas kesihatan di wad dan unit rawatan rapi Covid-19. Inisiatif tanggungjawab sosial korporat selama sebulan ini dikendalikan atas kerjasama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Beyond Borders Malaysia bermula 14 Jun 2021, dengan mengagihkan sajian berkhasiat dengan kos keseluruhan berjumlah RM40,000 yang ditanggung oleh Boustead Properties.

Memandangkan jadual petugas barisan hadapan yang padat dengan menjaga bilangan pesakit yang semakin ramai, Boustead Properties berharap sajian harian ini akan memenuhi keperluan mereka untuk berehat sambil mengisi perut selain dapat mengembalikan tenaga dan menaikkan semangat mereka. Ketua Pegawai Operasi Boustead Properties, Eason Phan berkata, “Inisiatif ini sejajar dengan matlamat syarikat untuk menghulurkan bantuan kepada rakyat Malaysia dari segenap lapisan masyarakat yang terkesan dengan pandemik. Ini adalah usaha kecil kami dalam menghargai usaha gigih petugas barisan hadapan atau frontliners yang berjuang setiap hari dengan merisikokan nyawa mereka demi negara. Dengan membekalkan sajian berkhasiat terus kepada mereka, kami berharap ini akan sedikit sebanyak mudahkan urusan mereka.”

Beliau menambah, “Usaha melandaikan lengkung dan menamatkan pandemik adalah tanggungjawab bersama di mana setiap daripada kita mempunyai peranan masing-masing. Syarikat kami akan terus berusaha untuk menyokong Kerajaan dalam usaha-usaha untuk membantu negara menempuhi masa yang sukar ini.”

Menurut Beyond Borders yang berpangkalan di Kuala Lumpur, makanan seimbang yang disumbangkan itu disediakan oleh ibu tunggal dan rakan-rakan sekerja mereka. Makanan-makanan tersebut akan dihantar ke hospital setiap hari oleh para sukarelawan dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ketat. Pengasasnya Mahi Ramakrishnan berkata, “Kami bersyukur kerana dapat bekerjasama dengan entiti korporat yang prihatin seperti Boustead Properties dan memuji sikap mengambil berat yang mereka tunjukkan. Terdapat kekurangan sajian sedia dimakan untuk petugas penjagaan kesihatan kita dan disebabkan ini, ramai yang terlepas waktu makan kerana kesuntukan masa. Menerusi sumbangan seperti ini daripada sektor korporat, kami boleh terus menyokong keperluan harian mereka.”

Eason juga menambah, “Kami gembira kerana turut dapat membekalkan makanan kepada Hospital Sungai Buloh sebagai tanda penghargaan kami atas khidmat penjagaan yang sangat baik yang diberikan kepada tiga kakitangan kami yang baru-baru ini dimasukan ke hospital kerana Covid-19 dan kini sudah pulih sepenuhnya.”

Inisiatif penajaan makanan Boustead Properties ini dijalankan sejurus selepas inisiatif lain yang juga berkaitan dengan pandemik dilaksanakan di mana bantuan kewangan dan pertolongan lain telah diberikan kepada rakan niaga dan para peruncit pada fasa-fasa perintah kawalan pergerakan yang terdahulu.

Mengenai Boustead Properties Berhad

Boustead Properties Berhad (“Boustead Properties” atau “Syarikat”) adalah sebahagian daripada Boustead Holdings Berhad, salah satu konglomerat tertua di Malaysia. Perniagaan teras Boustead Properties adalah pembangunan hartanah, pengurusan hartanah, peruncitan dan pelaburan. Syarikat adalah pemaju utama perbandaran Mutiara Damansara dan terkenal di Skudai, Johor melalui pembangunan kediaman campurannya, Mutiara Rini.

Boustead Properties kini sedang membangunkan One Cochrane Residences yang terletak di daerah Cheras di Kuala Lumpur dan sedang melaksanakan pembangunan unggul seluas 1,200 ekar, Mutiara Hills di Semenyih. Boustead Properties membangunkan dan memiliki Curve, pusat membeli-belah mesra pejalan kaki pertama di Malaysia yang terletak di Mutiara Damansara.

Previous ArticleNext Article

21 Penulis Buku Sumbang Royalti Biayai Aktiviti Amal, Kebajikan

SHAH ALAM (Berita Harian): Sekumpulan 21 penulis buku bersepakat menyerahkan semua royalti hasil jualan cetakan pertama buku tulisan mereka untuk membiayai kerja-kerja amal dan kebajikan di Selangor.

Royalti cetakan pertama berjumlah RM20,000 itu diserahkan kumpulan penulis berkenaan kepada Perbadanan Wakaf Selangor yang diwakili Pengerusinya, Datuk Ibrahim Md Yusof, selain kepada Maahad Tahfiz Integrasi Sains Madinatul Huffaz di Gombak, baru-baru ini.

Wakil kumpulan itu, Khairul Anuar Basri, 46, berkata inisiatif terbabit dalam usaha mereka memanjangkan pahala kebajikan daripada pembaca naskhah yang dihasilkannya dan rakan-rakan penulis.

“Usaha ini untuk kami mencari keberkatan melalui pelbagai cara yang mana boleh dimanfaatkan oleh penerima bagi mencapai matlamat mereka yang tersendiri,” katanya pada majlis pelancaran buku ‘Ujian Kita, Usah Berdukacita’.

Majlis pelancaran buku terbitan Galeri Ilmu Sdn Bhd itu dilancarkan oleh Mufti Selangor, Datuk Seri DrAnhar Opir dan dihadiri hampir 1,000 tetamu.

Terdahulu, diperdengarkan bacaan ayat suci al-Quran oleh Johan Qari Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa 2014, Tirmizi Ali, dikuti tadabbur al-Quran oleh Hariri Mohd Daud sebelum tazkirah ‘Ujian itu indah’ disampaikan pendakwah, Datuk Dr Norhafizah Musa.

Kredit berita: Norzamira Che Noh, Berita Harian