Bursa Malaysia Sertai Kempen WIW Global Perangi Penipuan Kewangan, Pelaburan

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) — Bursa Malaysia Bhd mengumumkan penyertaannya dalam kempen World Investor Week (WIW) global, yang bermatlamat memerangi penipuan kewangan dan pelaburan, sebagai sebahagian daripada usaha yang berterusan untuk mendidik para pelabur.

Bursa itu menyatakan bahawa WIW, yang berlangsung dari 2 hingga 8 Okt ini, merupakan kempen yang diterajui oleh Organization of Securities Commissions (IOSCO) untuk menggalakkan pendidikan dan memberi perlindungan kepada para pelabur.

Dalam satu kenyataan hari ini, Bursa Malaysia berkata tahun ini merupkan tahun keempat berturut-turut IOSCO dan World Federation of Exchanges bekerjasama dalam kempen  “Ring the Bell for Financial Literacy”.

Bursa Malaysia berkata ia akan membunyikan loceng pada pembukaan pasaran pada 4 Okt, 2023, sebagai tanda bermulanya bengkel penipuan kewangan dan pelaburan itu, bengkel separuh hari yang akan membincangkan kebimbangan yang mendesak mengenai penipuan kewangan dan pelaburan.

“Pakar-pakar akan membincangkan cabaran semasa termasuk selok-belok jenayah siber, peningkatan ancaman yang ditimbulkan oleh penipuan media sosial, kerumitan yang berkaitan dengan penipuan perbankan, serta penggunaan teknologi dalam mencipta penipuan yang canggih,” katanya.

Penceramah jemputan termasuk wakil dari Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional, Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Persatuan Bank-Bank Malaysia dan Ensign InfoSecurity, katanya.

“Kesedaran tentang penipuan kewangan dan penipuan pelaburan adalah komponen penting dalam program celik kewangan 2 Sens-Ability Bursa Malaysia.

“Program pendidikan pelabur itu memberi tumpuan kepada pengurusan wang peribadi, belanjawan, simpanan, penjimatan pelaburan dan penipuan kewangan, untuk membantu individu dan komuniti meningkatkan kesejahteraan kewangan mereka,” katanya.

Program ini menganjurkan 109 sesi, memanfaatkan seramai 16,174 individu sejak ia dilancarkan pada Januari 2021.

Mengulas mengenai inisiatif itu, Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Muhamad Umar Swift  berkata Bursa Malaysia berbesar hati untuk menyokong kempen global yang menyokong pendidikan dan kesedaran pelabur sebagai cara untuk meningkatkan keyakinan pelabur dalam pasaran.

“Sama seperti negara lain, Malaysia juga telah menyaksikan peningkatan dalam penipuan kewangan, yang menimbulkan risiko besar kepada orang ramai.

“Oleh itu, adalah penting agar pelabur dilengkapi dengan pendidikan asas kewangan yang diperlukan untuk membuat keputusan kewangan dan melindungi diri mereka daripada skim penipuan,” katanya.

Bengkel itu akan diadakan dari 8 pagi hingga 12.15 tengah hari di Bursa Malaysia. Orang ramai dijemput hadir dan mendaftar untuk bengkel percuma ini melalui pautan ini: https://forms.office.com/r/cJ2DjnupJX.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Unifi Lancar Pelan Pascabayar UNI5G Unstoppable Terbaharu

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) — Cabang perniagaan kepada pengguna Telekom Malaysia Bhd, Unifi, hari ini melancarkan pelan pascabayar dan pelan keluarga UNI5G #Unstoppable terbaharunya, memenuhi pelbagai keperluan rakyat Malaysia dan membawakan pengalaman 5G dalam kehidupan seharian mereka.

Ketua Pegawai Komersial Segmen Pengguna Unifi Jasmine Lee berkata pelan mudah alih baharu ini menyediakan pelbagai nilai tambahan, membentuk semula sempadan ketersambungan dan digital yang memenuhi keperluan individu dan keluarga.

“Dalam memperkasakan negara digital, pelan baharu ini menjadikan teknologi 5G lebih mudah diakses oleh rakyat Malaysia, dengan tumpuan penggunaan untuk seluruh keluarga.

“Dengan liputan mudah alih yang merangkumi lebih 95 peratus daripada populasi negara dan baru-baru ini dinobatkan sebagai pemenang Ookla® 2023 dalam menyampaikan pengalaman video mudah alih terbaik di Malaysia, pelan UNI5G kami memperkasakan individu dan keluarga untuk memanfaatkan 5G, tanpa menjejaskan kualiti dan dengan harga mampu milik,” katanya kepada media selepas pelancaran produk itu di sini hari ini. 

Ookla adalah peneraju global dalam risikan rangkaian dan pandangan berkaitan ketersambungan.

Pelanggan boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai pelan mudah alih baharu melalui laman web Unifi di https://unifi.com.my/mobile/postpaid. 

— BERNAMA